Fika på skridskoisen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag bestämde sonen träff med en kompis på skridskoisen. Fikapaus är förstås viktigt och saffransbullarna börjar sina i frysen. För att råda bot på detta plockade vi fram assistenten och knådade ihop en blank, gulpösig bulldeg. Sonen var bagaren för dagen och bullarna blev otroligt söta och otroligt goda. Kompisen hade med sig en ask maränger som han bjöd på, jämför man så tror jag att bullarna var minst lika sockerstinna ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 

Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl

Fyllning:
smör
kanel
socker
ägg till pensling pärlsocker till garnering

 
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med smör och häll på rikligt med socker och kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen