Nobellmiddag hemma i köket

(null)

(null)

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

De senaste 7-8 åren har vi firar vetenskap och kultur genom att äta en alldeles egen Nobellmiddag hemma i köket. Maten har varierat genom åren och samtalen handlar om allt från årets pristagare till vardagsliv och drömmar. I år kalasade vi på grön ärtsoppa till förrätt, lax med fetaost och västerbottenost serverad med ris och limesås till huvudrätt och pepparkakascheesecake till efterrätt. Gott alltsammans och en stund för glitter och skatta så här i mysmörka december.😊

Förrätt, Grön ärtsoppa med créme fraiche och krutonger

Ingredienser:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
Smör att steka i
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar 
600 g gröna ärtor
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
Smaka av med lite salt

Gör så här:
Fräs gul lök och vitlöken mjuk i lite smör i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och puttra i 5 minuter. Dra av från plattan och mixa soppan slät. Servera med brödkrutonger och ev en klick gräddfil.


Huvudrätt, Laxfile med fetaost och västerbottenost, ris och limesås.

Ingredienser:
4 laxfiléer 
100 g fetaost, mosad
1/2 dl majonnäs 
1 dl créme fraiche
2 msk finhackad gräslök
1 dl riven västerbottenost att strö på.

Gör så här: Rör ihop fetaost, majonnäs, cremefraiche och gräslök, smaka av med salt. Skär en skåra i laxfiléerna och fördela röran över fisken. Strö på osten. Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter. 

Limesås
Ingredienser:
3 dl ceme fraiche
1 tumme ingefära, riven
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 lime, skalet och saften
1 tsk sambal oelek
Salt

Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt.

Dessert, Pepparkakscheesecake

Ingredienser:
Mjuk pepparkaka
50 g smält smör
200 g philadelphiaost
2 msk florsocker 
1 1/2 dl lingonsylt
Pepparkakor

Gör så här: Smula ner mjuk pepparkaka i 4 glas, rör ihop philadelphiaost, florsocker och lingonsylt. Klicka ner i glasen och dekorera med en pepparkaka.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen