Tips inför student, konfirmation, bröllop och inte minst dop.


Foto: Mats / bevemyrs blogg

När tiden registreras hos en nyfödd liten unge så inser man hur oerhört fort den går. Mitt lilla hjärta har växt på sig rejält och snart vankas det dop i en av Söderköpings vackra 1200-tals kyrkor. Efter själva ceremonin tar vi en promenad över storån för att äta gott och fira själva tilldragelsen.

Så här års duggar högtiderna i allmänhet tätt och det finns gott om orsaker att fira - student, konfirmation, bröllop och inte minst dop. För er som ska agera värdfolk och går i grubblerier över vad ni ska servera ska jag dela med mig av det som står på lillstumpans dopmeny. Kanske kan ni få några tips där.

Tanken är att det skall vara enkelt, varken tid eller lust finns att skvätta förklädet fullt av matlagande under själva högtidsdagen.

Förrätt serveras inte, det blir för krångligt med av och pådukande. Tallrikar hit och dit. Istället kommer det att finnas ett välkomstbord med lite mingeldricka och snacks.

Huvudrätten kommer att dukas ut och på festborden, inget serverande från någon stående. Tanken är att det skall kännas hemtrevligt. Maten skall räckas och sträckas hit och dit. Huller om buller.

Vad skall fylla magarna då? Jo, själva basen är Brännvinsostpajer, just nu står tio färdiggräddade former med paj redo i frysen. Dagen innan dopet tas de upp för att tnas i kylskåpet, skäras i lagom stora bitar för att sedan värmas i ugnen under tiden vi är i kyrkan.

Till pajerna äts dubbelmarinerade kycklingfileér (räkna med 150-200 g per person, om du använder fryst kycklingfilé ska du tänka på att en del varianter innehåller mycket vatten), serverade som kallskuret. Idag rörde lillungen och jag ihop marinaden som nu ligger och gottar ihop sig med åtta kilo kycklingfilé i kylskåpet. Om en dag eller två grillas de i ugnen för att sedan hamna i frysen. Dagen innan dopet tinas de, skärs i bitar och hamnar i marinad nummer två. På dopdagen placeras de på fat tillsammans med melon, druvor och annat gott vi springer på i affären.

Sallad till är förstås viktigt, det får bli en salig röra av butikens bästa på frukt- och gröntavdelningen. Några skålar med partytomater och oliver utplacerade på borden. Någon variant av kall dressing/sås behövs också, samt ett par burkar av Kajsas sås - favoriten som går att förbereda långt i förväg. Hembakat bröd (har inte bestämt vilket, återkommer om det:), några stora runda Brieostar och smör.

Till dessert - te, kaffe, saft och mandeltårta. Tårtbottnarna kan bakas ett par veckor i förväg. Tinas i rumstemperatur och samma dag som de skall ätas garneras med mandarinklyftor, vispad grädde och riven choklad.

I träden, i trädgården ner mot ån hänger vi upp godisstrutar till de minsta (om vädret tillåter, annars hittar vi på en inomhusvariant).

Det var antagligen inte allt men i skrivande stund är det allt jag kan förmå mig att komma ihåg;)




Tio formar med paj.

Recept på en riktigt supergod brännvinsostpaj - fylld med sälta och smak:

Ingredienser:

Deg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
3 ägg
300 g brännvinsost, riven
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
peppar

Gör så här: Blanda allt (sist i med ägget). Kavla ut och täck en pajform (ca 24 cm i diameter), nagga degen med en gaffel. Förgrädda i ca 200 grader i 10-15 minuter. Gör fyllningen genom att vispa ägg, grädde och mjölk. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i pajformen, grädda i 200 grader i ca 30 minuter, tills fyllningen "stannat" och fått fin färg.



______________________________________________________________________________________________



Kyckling som ligger i marinad i kylskåpet.


Ingredienser till kycklingen:

ca 1 kg kycklingfilé

Marinad 1
3 msk soja
2 msk Hoisinsås
1 tsk salt
3 msk majsolja
2 tsk strösocker

Marinad 2
3/4 dl vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
3 dl majsolja
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk grovmald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
i kruka timjan, finhackad

Gör så här: Putsa filéerna och blanda marinad 1. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet i den, knyt om och låt påsen ligga i kylskåpet ca ett dygn. Plocka upp filéerna och grilla dem i ugnen i ca 200 grader tills de är genomstekta (tid beroende på storlek, skär en skåra och titta efter). Skär köttet i 1-2 cm-tjocka skivor, blanda marinad 2 och lägg ner köttskivorna i den. Låt köttet ligga i marinaden i minst 4 timmar. Tag upp skivorna strax innan servering, häll av marinaden och servera.

_______________________________________________________________________________________________




Kajsas sås i praktisk förvaring.


Ingredienser till "Kajsas sås":

1 1/2 dl olivolja
1 tsk soja
1 dl chilisås
1/2 dl sirap
1 knapp tsk sambal oelek
3-4 vitlöksklyftor (pressade)
peppar
1/2 tsk salt

Gör så här: Blanda allt och rör om.

______________________________________________________________________________________________

Mandeltårta (här):

Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
150 g mandel
1 1/2 tsk bakpulver

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 burk klementiner
riven choklad

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Mal mandeln och blanda ner den tillsammans med bakpulver i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och lägg sedan på mandariner. Bred på vispad grädde och strö till sist på riven choklad. Ett tips är att klämma fast ett bakplåtspapper i botten på formen så är det lättare att flytta över till ett fat (kakan är ganska skör).



Lillstumpan själv kan inte annat än att åtta veckor gammal gäspa åt allt ståhej:)

Lycka till nu alla högtidsfirare!

Kommentarer
Postat av: Mia

Sötaste ♥

2012-06-01 @ 23:45:13
Postat av: Karin

Åh så söt hon är lillan och menyn låter kalas!

2012-06-02 @ 09:56:49
URL: http://annakarinmargaretha.blogg.se/
Postat av: Veronica

Vilken underbar meny, tycker precis som du att man ska försöka tänka till när man är många så att alla får njuta av festen.

Hoppas att ni får en solig och fin dopdag :-)

2012-06-02 @ 10:55:57
Postat av: Anna-Karin S

Vilken härlig meny! Tror jag stjäl några av rätterna när vi ska fira vår nybakade "graduate" senare i sommar när vi är hemma igen hos nära och kära. Lycka till med dopet : )! Hon är för söt, lillstumpan!

2012-06-02 @ 18:18:54
Postat av: Sara I

Vilken fin liten tjej du har som skall döpas. Menyn låter mycket god. Jag har aldrig ätit paj med brännvinsost, det låter sjukt gott! Lycka till!

2012-06-02 @ 19:40:03
Postat av: milla

Låter som en suverän meny kyckling i marinad som sen serveras kallskuren är suveränt hade det när donen tog studenten.

2012-06-02 @ 22:47:50
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Elisabeth

Åh vilken liten pralin den lilla ungen är.

Jag köper allt rakt av inför stundande släktkalas, och som jag sagt tidigare. Den absolut finaste matbloggen, den levererar du!

2012-06-03 @ 10:41:19
Postat av: Eva

Måste bara få säga att denna buffémat var helt suverän!! Vi serverade den på Midsommar, och alla bara älskade kycklingen, brännvinsostpajen och såsen - kan verkligen rekommendera alla att prova! Tårtan och brödet blev inte denna gång, men det lär provas framöver!
Tack för en så fin och inspirerande blogg!!! :-)

2012-06-25 @ 22:31:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen