Biskopskaka




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här traditionella jul- och mellandagskakan är min svägerskas speciallite, receptet one of a kind. Hennes mormor Endla bakade kakan redan någon gång på 1950-talet och den har hängt med i några generationer sedan dess! Ganska "tung" och smakar bäst i tunna, tunna skivor. Godast efter en vecka eller två.


Ingredienser:

150 g smör
125 g/1,3 dl socker
3 ägg
rivet skal av en citron
1/2 - 1 dl konjak
ett paket hackade nötter
ett paket korinter
ett paket sukat
ett paket apelsinskal
ett paket röda cocktailbär
en påse flagad mandel
65 g blockchoklad, hackat, resten att ha på utsidan
3 dl mjöl

(en påse är 100 g)

Gör så här: Lägg korinter, sukat, apelsinskal och cocktailbär i konjak under natten. Låt rinna av. Blanda med 1 dl mjöl tillsammans med hackad choklad, nötter och rivet citronskal. Rör smöret, tillsätt sockret och rör pösigt och vitt. Tillsätt ett ägg i sänder och rör kraftigt. Vänd ner med sked frukt och nötblandningen. Sist iröres resten av mjölet.
Lägg smeten i en smörad och mjölad form. Grädda i 175 grader i ca en timme, ofta lite mindre. Prova med sticka.
När kakan kallnat pensla med smält blockchoklad. Klä undersidan först och låt svalna, för att sedan ta resten. Vi sista penslingen av ovansidan lägg på flagad mandel. Förvaras i galdpack och aluminiumfolie minst en vecka före servering.






Kommentarer
Postat av: emmie

Åhhh, en sådan kaka har jag länge velat ha receptet på men aldrig vetat vad den kallas.

2009-12-26 @ 18:32:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen