Otroligt saftig och god mandel- och lingonkaka
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/3jul-16_587283632a6b2256d6e3acae.jpg)
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det är svårt att låta bli att älska julen och allt det som hör till. Själva har vi njutit av pepparkaksbak, lussebullar, glögg, julmust, mat och fikabröd sedan i slutet av november. Många skulle kanske ha tröttnat vid det här laget men icke, här dras det gärna ut på glöggkvällar och pralinätande fram till snösmältningen i vår ;-)
En av julens godaste bakverk är den här otroligt saftiga och goda mandel- och lingonkakan. Bättre än så kan det knappast bli.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 dl hel skållad sötmandel
1 citron, rivet skal, ekologisk
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mandelmjöl (140 g)
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl frysta lingon, att strö på
florsocker att garnera med
Gör så här: Hacka mandeln grovt, skölj citronen och riv skalet fint. Rör smör och socker smidigt och vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda i övriga ingredienser och bred ut kakan i en form (gärna med löstagbara kanter), strö på lingonen och grädda i 175 grader i ca 50 minuter (känn efter så att den har stannat en aning i formen innan du tar ut den, tiden varierar beroende på storlek på kakformen). Pudra på florsocker och servera med grädde.
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/2jul-16_58728360ddf2b32cb6f33f09.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/4jul-16_58728366e087c33e66830a18.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/7jul-16_587283699606ee09feb9dfeb.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/11jul-16_5872836b2a6b2226443cc121.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/13jul-16_5872836dddf2b32ca220421c.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/15jul-16_58728370ddf2b32cab1e54fb.jpg)