Godaste adventskakan




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Antagligen världens godaste adventsfirarkaka!!!;)

Ingredienser:

200 g smör
0.5 g saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
(1 apelsin, rivet skal och saft)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Topping:

100 g smält smör avsvalnat
100 g philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
(1 citron rivet skal och saft)

Garnering:

riven choklad

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till kakan och låt det svalna något. Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten i en mortel. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör, apelsinskal och apelsinsaft (ibland väljer jag att inte använda apelsin och citron i kakan och det blir jääättegott det också). Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Vispa samman alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet. Bred smeten över kakan och strö över hyvlad choklad. Låt stå kallt till servering.




Vit chokladpannacotta med glöggmarinerade björnbär





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Fredag och allt, nu ska jag servera er någonting riktigt riktigt gott!=) Ett nära nog perfekt pannacottarecept, underbart att servera med glöggmarinerade björnbär!

Ingredienser:

5 dl grädde (du kan ta hälften matlagningsgrädde eller mjölk också för den delen)
2 tsk vanlijsocker eller 1 vanlijstång
0,5 dl socker
100 gram vit choklad
3 gelatinblad
4 dl björnbär
några matskedar Glögg, gärna vaniljglögg

Gör så här: Förbered ca 5 små formar eller glas som du ska servera pannacottan i (ca 1 dl var). Ställ upp på en bricka som går in i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen grovt med en kniv. Häll grädden i en kastrull. Häll i vaniljsockret eller dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till grädden. Värm grädden. Tillsätt socker och choklad. Rör tills choklad och socker smält. Grädden ska ej koka upp endast sjuda på låg värme. Ta av grädden från värmen, ta upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst sig. Häll upp pannacottan i formarna eller glasen. Låt pannacottan stelna i kylen i 3-5 timmar. Blande björnbären med några matskedar glögg och låt dom marinera i några timmar.

Saffransbröd i giffelformat





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Nu när det börjar närma sig jul blir smaklökarna bara mer och mer sugna på allt det där goda som hör till högtiden. I helgen bakades det saffransbröd i giffelformat. Bröden fylldes med massor av mandelmassa, kanel, smör, socker och kardemumma. När de sedan svalnade på köksbänkden blev det fika uppkrupen i skönaste mysfåtöljen, Agatha Christies "Hercule Poirots jul", en rykande het kopp te och en nybakad saffransgiffel! Jisses vilken mysfaktor och attans så gott!!!

Ingredienser (en "vanlig" bulldeg med saffranssmak):

1 paket saffran

50 g jäst
125 g smör
5 dl standardmjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
Vetemjöl (Manitoba Cream) Ca 850 g (14–15 dl)

 

Fyllning:

 

Smör
Socker
Kanel
Kardemumma
Mandelmassa

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt saffran, salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Kavla till en ½ cm tjock platta. Bred på och strö över kanel, riven mandelmassa, smör, socker och kardemumma. Skär i lagom stora trekanter, börja med den breda sidan och rulla ihop till gifflar. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö gärna över pärlsocker eller mandelspån. Grädda gifflarna 5-8 min i 250°C. Låt svalna på galler under bakduk.





Brorsan tipsade för ett tag sedan om Finax proffsbakarmjöl "Manitoba Cream" som bl.a. får brödet att jäsa över förväntan. Finns numera att köpa lite varstans i vanliga matbutiker, ca 20:-/2kg och värt varenda krona.


Nötkolapaj



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag är helt, totalt och fullständigt såld när det gäller nötkolapajer. Är en väldigt förtappad själ i det sammanhanget. Kan utan minsta tvekan proppa i mig en hel själv=)

Det finns flera bra recept på den här läckra bakverksvarianten, här är ett:

Ingredienser

Botten:
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg

Fyllning:
2 st ägg
1,5 dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
3 krm salt
100 g smör,smält
3 dl nötter,blandade (hassel-,valnöt eller pinje-)

Gör så här: Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggula. Spar vitan att pensla med. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta undan 1/3 av degen till lock och tryck ut resten i en pajform. Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter. Värm ugnen till 175°. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnen i ca 10 minuter. Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker och salt pösigt. Vispa i smöret. Grovhacka nötterna och lägg dem i pajformen. Häll i smeten, lägg på locket och pensla med äggvita. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.


Sega nougathalvor




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Segasöta nougatsmakande helt underbart goda kakhalvor kanske är något för helgens mysfika?  Här i Willa Dana kommer dom mumsas med god aptit:)


Ingredienser:
150 gram rumsvarmt, mjukt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 2- 2 1/2dl vetemjöl
Odense Nougat

Gör så här: Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Arbeta in mjölet. Rulla ut degen till två "korvar" som du skär i lagom breda kakor.  Lägg på en plåt och grädda cirka 15 minuter i 150 graders ugnsvärme. När kakorna är färdiggräddade hyvlar du på lite nougat på varje kaka, den smälter snabbt och man kan släta till den med en liten sked. Skär varje kaka på mitten och lägg ihop som halvmånar. Pudra lite florsocker på innan servering.

Het fläskfilé och Zucchinigryta


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Thai-inspirerad mat är ju så himla gott! Här är receptet på en riktig favorit. Smakrik hetta i kombination med mild kokos. Fantastiskt gott! Testa så får ni se!!;)

Ingrediensr:

1 fläskfilé
1 zucchini
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
ca 3 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 burk creme fraiche
2 lime, rivet skal
1 buljongtärning
smör att steka i
salt

Gör så här: Skär fläskfilén i skivor, stek i smör och tillsätt skivad zucchini, hackad lök, pressad vitlök, finhackad chilifrukt samt övriga ingredienser. Salta. Låt koka ihop.





Tacokrydda




Foto: Karin / bevemyrs blogg


Är det någon som är nyfiken på smakhemligheten bakom påsarna med tacokryddmix?

Själv kändes det lite som att hitta Santa Marias hemliga trollformel när jag surfade runt och stötte på kryddkombinationen till fredagkvällarnas matnödlösningar:) Smakar mycket "tacos" och själv föredrar jag den före den färdiga "köpevarianten".

Så kort och gott..

It´s not the real taco-stuff, but it sure is more than good enough!;)

Ingredienser:

3 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk koriander
1 tsk kajennpeppar
1 tsk råsocker

Gör så här: Blanda allt i en mortel (eller skål) och rör om väl. Använd sedan kryddan efter tycke och smak!



Solrosbröd






Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jerker min sidekick när det gäller groddar och frön gav mig ett recept han tyckte jag skulle testa. Lillungen och jag bakade, skvätte solroskärnor i hela köket, gräddade, bjöd alla som ville och smakade. Smöret rann och gommen njöt, lite grovt och riktigt riktigt gott!!!

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 dl solrosfrön
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkel
1 dl Saltå 4-Kornskross (eller 1 dl av tex dinkel till)
ca 5 dl vetemjöl

Pensling:

mjölk, solrosfrön

Ugn: 250°

 

 

Gör så här: Smula jästen i en skål. Värm vatten och olja till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp.Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, solrosfrön, rågsikt, graham, dinkel, kross och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rulla ut längder och skär varje i 13 bitar. Rulla bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med mjölk och strö på solrosfrön. Grädda i ca 10 minuter.

 

 

 

 

 



Nougatkaka



Foto: Karin / bevemyrs blogg


Dagen till ära och med fredagsfikat i tankarna ska jag servera er en riktig liten goding. Min svägerskas festligaste och godaste kaka, hedersgästen på de senaste tjugo årens födelsedagskalas. Varsågoda!

Ingredienser:

4 ägg

6 dl socker

2 dl smält smör

8 msk kakao

3 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

200-250 g nougat

 

Gör så här: Rör försiktigt ihop allt, bred ut smeten i en långpanna och grädda i 15 minuter 200 grader. Låt kakan svalna något och hyvla sedan på nougaten. Ät upp alla på en gång eller frys kakorna, ett lager i taget=) Godast är de om de serveras lite kalla.


Kåldolmar- en modern klassiker



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Som barn avskydde jag kåldolmar, hade nog helst velat peta ut innehållet i rullen och struntat i det illaluktande skalet. Numera kan jag verkligen gå och längta efter just den där speciella kålsmaken, så himla gott!

Här kommer receptet på jättegoda och lite moderniserade kåldolmar med smak av rivet äpple och jasminris i stället för det mer traditonella långkorniga riset. Heja heja husmanskost!=)

Ingredienser:

1 vitkålshuvud
500 g nötfärs
1 riven lök
2 dl jasminris
1 rivet äpple
3 dl matlagningsgrädde
2 tsk salt
2 tsk potatismjöl
1 tsk socker
2 kryddmått peppar
1 tsk grillkrydda
sirap
smör

Gör så här: Koka upp ganska mycket vatten och salta, en tesked per liter. Skär runt kålhuvudets rot så att bladen går att få loss. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta ur bladen efter hand som de mjuknar. Lägg bladen att rinna av och skär bort den grova "bladnerven" – det blir lättare att rulla bladen då. Blanda riven lök, rivet äpple, kokt ris med köttfärs, grädde, salt, potatismjöl, socker, grillkrydda och peppar. Lägg upp lagom mycket av den ganska lösa färsen på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Upprepa med nästa blad och fortsätt tills du har fått ihop önskat antal. Lägg kåldolmarna i pannan, ringla sirap över och stek i smör.



Ambrosiakaka





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lillungens gammelfarmor har inte helt utan möda men med all ära och med den skarpaste tanken i behåll hunnit fylla 97 år. Idag firas det med festligt fika, syrligt citrussmakande ambrosiakaka och segsöt kladdkaka med toscafyllning (receptet på kladdkakan hittar du här). Hurra!!!

Ingredienser Ambrosiakaka:

200 g smör, smält
4 4 ägg
3 3 dl strösocker
4 4 dl vetemjöl
1 1 tsk bakpulver
1 1 apelsin, rivet skal + saft
1 1 citron
Glasyr:
3 3 dl florsocker
pressad apelsinsaft
1 1-2 askar syltade apelsinskal
smör till formen

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Lägg ett bakpapper i en långpanna. Pensla med lite smör och strö på lite mjöl. Vispa ägg och socker vitt. Blanda mjöl, bakpulver och rivet citrusskal och vänd ned. Rör ner smöret till en jämn smet. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Lägg ett bakpapper och en plåt över den färdiga kakan och låt den svalna. Rör ihop glasyren, bred över och strö på apelsinskal. Skär kakan i bitar.

Gorgonzolabiffar




Foto: Karin / bevemyrs blogg

De här gorgonzolabiffarna "is to die for", väldigt väldigt goda. Jag här helt såld och salig när det gäller den smak-kombinationen! Igår stod de åter på menyn, magen åts trind och gommen nöjd!=)


Ingredienser:

400 gr  blandfärs
3/4 dl havregryn
(1 ägg, men det är inte nödvändigt)
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk riven lök
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
grillkrydda
en bit gorgonzola
smör till stekning

Gör så här: Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Sväll i tio minuter och tillsätt sedan lök, vitlök, salt och kryddor. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt, forma till en "halv" biff, lägg i en bit gorgonzola och täck med ytterligare en "halv" biff, tryck ihop kanterna, krydda med lite grillkrydda och stek sedan i het panna. Servera med klyftpotatis, potatismos eller något annat gott.

Lax med chèvre och sesamtopping




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Tycker du om lax och den franska smakrika vitmögelosten chèvre så kommer du att älska den här krämiga laxrätten. Servera med milt potatismos. Underbart!!!

4 laxfiléer
salt 
grillkrydda
ca 150 g chèvre
1 burk crème fraiche (2 dl)
ca 5 soltorkade, marinerade tomater
1 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad  (jag tycker bättre om timjan och brukar därför ta det istället för dragon)
1-2 msk sesamfrön
3 dl grädde (en lättare variant går bra)

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med grillkrydda.
Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.
Bre ostkrämen över laxen. Häll grädden i formen. Strö på sesamfrön. Salta och peppra. Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg. Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.

Tips: Man kan göra gratängen extra festfin genom att lägga på skalade räkor eller kräftstjärtar innan man brer över getosttäcket

Saffransskorpor




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Pipande och råsslande lungor är inte direkt rogivande för ett mammahjärta, lillungens femtioelfte sjukhusvistelse medförde med andra ord som vanligt en del tidningsbläddrande under dygnets mörkaste timmar. Den här gången lyckades jag få tag på Allt om mat "Julspecial" -08, kändes som ett kap och riktigt "up to date" i förhållande till det övriga miserabla utbudet. Tackade Sony Ericsson och duktiga avbetalningar för en skaplig mobilkamera och fotade av de mest lockande recepten.

Saffransskorpor probakades, smakades av tillsammans med lite vaniljglögg och föll i god jord. Ganska knapriga, betydligt saftigare än "köpeskorpor" och en hel del smak. Riktigt goda skorpor faktiskt!

Till skillnad från orginalreceptet nöjde jag mig med ett paket saffran och bytte ut nötterna till mandel.

Ingredienser:
75 g smör
1 paket (svindyr:) saffran
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g hackad mandel
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 nypa sall

Gör så här: Smält smör och saffran i en kastrull, låt svalna en aning. Blanda mjöl med övriga ingredienser. Rör i smöret och arbeta ihop degen, forma till fyra rullar (ca 20 cm). Grädda i 20 minuter, 200 grader, ta ut skorporna, sänk värmen till 125 grader och skär rullarna på snedden till 2 cm breda bitar, vänd bitarna och låt dem torka i ugnen i 20 - 30 minuter.








Sega solrossnittar




Foto: Karin / bevemyrs blogg

I receptbokens inledning till de här kakorna står det "Gör gärna en trippelsats! När man väl har börjat äta dessa vansinnigt goda kakor kan man helt enkelt inte sluta." Jag håller helt och hållet med! Solrorfröna är pricken över i och helt perfekta i det här opretantiösa bak- och kaksammanhanget.



Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
4 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl solrosfrö

Gör så här: Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap och rör om. Blanda samman de torra ingredienserna och rör samman allt till en smidig deg. Rulla ut degen på ett mölat bakbord i längder, platta till längderna något och strö på solrosfrön. Grädda i ca 15 minuter, 175 grader, skär sedan diagonala snitt och låt svalna.

Goa kasslern





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en gammal paradrätt, ni vet en sådan man gärna bjuder på när man får gäster. Har hängt med i bra många år och är verkligen svårslagen när det handlar om kassler. Väldigt väldigt god!!!

Kasslergratäng med broccoli
Ingredienser:

250 gr broccoli
500 g kassler i skivor
1 chilipeppar
1 1/2 tsk potatismjöl
1 tsk curry
paprikapulver
salt
peppar
3 dl vispgrädde (går bra med lättare varianter också)
2-3 dl riven ost
4 msk chilisås

Gör så här: Koka broccolin i en minut i lättsaltat vatten och spola sedan av dem i kallt vatten, skär dem i mindre bitar på längden. Kärna ur chilin och skär den i små bitar. Rör ihop ovispad grädde tillsammans med potatismjöl, curry och chilisås, smaka av med salt och peppar. Lägg ut kassler i en form, lägg broccolin och chilin uppepå, häll sedan gräddröran över. Toppa med paprikapulver och riven ost. Gratinera i ugnen 225 grader i 10-15 minuter.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen