Mustig fisksoppa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min vän Magnus, skaparen av Dinnerbase är allt bra duktig när det handlar om mat. Det här receptet på fisksoppa är hans och helt underbart god! Så vad kan passa bättre än att börja det nya året med att tina kropp och själ med den här mustiga, matiga, väldigt väldigt goda fisksoppan? Laga den, smaka den, njuuuut den!
TREVLIG NYÅRSAFTON ALLESAMMANS, hoppas att ni hänger med mig in i ett GOTT NYTT MATDECENIUM!!!
Ingredienser till en stor gryta soppa:
Lax och Sej, ca 1 kg
3-4 morötter
2 fänkål
2 lökar
2-3 vitlökar
kräftstjärtar i lake
1-2 burkar krossade tomater
1 liten låda minitomater
1 citron, rivet skal och saft
fiskfond
basilika
salt
peppar
socker
smör till stekning
Servera med:
cremefraiche
riven pepparrot
Gör så här: Skär fänkålen och morötterna i cm-stora bitar, fräs dem i lite smör. Finhacka löken och fräs den tillsammns med vitlöken. Blanda grönsakerna och löken, rör ner tomatkross, lagom mycket (efter smak) basilika och späd ut med vatten till önskad mängd soppa. Smaksätt med fiskfond. Koka tills grönsakerna är mjuka. Tärna lax, sej och minitomater och koka en liten stund. Tillsätt kräfstjärtar och smaksätt med rivet skal saft av citron. Smaka av med salt och peppar. Servera med cremefraice smaksatt med pepparrot.
Skaldjurspaj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Goa Sofia tipsade mig om sin bästa bjudpaj, en ganska het skaldjurspaj fylld med crabsticks, räkor, ost, paprika, ägg och cremefraiche! Jag lagade den och den visade sig vara såååå jädra god!!!=) I särklass den godaste skaldjurspajen jag ätit!!
Så om någon av er bloggläsare går i skaldjurspajgörartankar, gör då den här! Basta!=)
Ingredienser:
Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk vatten
Fyllning:
300 g oskalade räkor (100 g skalade)
175 g crabsticks
1 röd paprika
2 dl paprika och chili cremefraiche
1/2-1 tsk curry
1/2-1 kmm cayennepeppar
1-2 vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl riven gärna lagrad ost
Gör så här: Gör pajdegen eller använd färdig smördeg. Förgrädda skalet tills det fått fin färg. Skala räkorna och skär sedan paprikan och crabsticken i cm-stora bitar. Vispa samman ägg, cremefraiche och ost, tillsätt kryddorna, paprika, räkor och crabstick. Häll röran i pajformen och grädda i ca 45 min i 200 grader.
Stinas rulltårta, anno 1928
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag fortsätter att utforska och tyda de sirliga bokstäverna i vackra gammelfaster Stinas receptbok. Jag bakar för glatta livet och imponeras av den kvallité och klass som recepten håller. Stinas gärning som kalaskokerska och många år på konditori ger eko till eftervärlden!
Rulltårta anno 1928, baka och njut!
Andra recept från Stinas receptbok hittar du här (kika här)
Ingredinser till rullrtårtan:
3 ägg
150 g socker
150 g vetemjöl (gärna fina Monitoba Cream)
2 1/2 tsk bakpulver
3 msk grädde
Fyllning:
Sylt eller gele
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl, bakpulver och grädde. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och grädda ca 5 min i 275 grader. Tag kakan ur ugnen och stjälp upp den på ett sockerströat bakplåtspapper. Bred på sylt och rulla försiktigt ihop till en rulle.
Hönökaka - mjuk & lite söt
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lillungens mysiga gudpappa fyllde 18 och bjöd på hembakat bröd av alla de sorter. Hönökakan som var mjuk och lite söt föll alla på läppen! Den smakar inte riktigt som den köpta färdigbakade namnen, den med sitt ursprung från ön Hönö i Göteborgs skärgård. Hursomhelst, god är den här hembakade varianten och här kommer receptet.
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
1 liter mjölk
1/2 dl sirap
3 tsk salt
3 tsk anis
3 tsk fänkål
5 dl rågsikt
ca 2 liter vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, anis, fänkål, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 20-30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 8-10 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 25-30 minuter. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, ca 27 cm i diameter, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt. Hönökaka skärs upp i “tårtbitar”.
Pastej med kräftor, avokado och lagrad ost
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Om någon av er bloggläsare inte kan bestämma er för vad ni ska äta till förrätt på nyårsafton, this is it!;)
Det är många traditionella maträtter som ställs på borden så här års. Igår var det kalkonen som avnjöts, välkommen av alla och minst lika god som vanligt! Förrätten var en pastej gjord på bl.a lagrad ost, avokado och cremefraiche, garnerad med kräfstjärtar, rom, citron, tomat och dill. Massor av smak i en perfekt förrättskombination. Verry Nice!!!
Ingredienser till pastejen:
2 ägg
2 dl cremefraiche (lätt går bra)
1 dl riven lagrad ost (välj någon riktigt god sort)
0.5 tsk salt
1 krm peppar
2 msk dill, hackad
1/2 avokado
Garnering:
kräftstjärtar
dill
minitomat
citron
rom
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 6 folieformar. Vispa ihop ägg, crème fraiche, ost, salt, peppar och dill.Dela, kärna ur och skär avokadon i små bitar och fördela i formarna. Häll på smeten och grädda i 15–20 minuter.Lossa pastejerna ur formarna innan de kallnar. Blanda kräftstjärtarna med dill och lägg ovanpå.
Biskopskaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här traditionella jul- och mellandagskakan är min svägerskas speciallite, receptet one of a kind. Hennes mormor Endla bakade kakan redan någon gång på 1950-talet och den har hängt med i några generationer sedan dess! Ganska "tung" och smakar bäst i tunna, tunna skivor. Godast efter en vecka eller två.
Ingredienser:
150 g smör
125 g/1,3 dl socker
3 ägg
rivet skal av en citron
1/2 - 1 dl konjak
ett paket hackade nötter
ett paket korinter
ett paket sukat
ett paket apelsinskal
ett paket röda cocktailbär
en påse flagad mandel
65 g blockchoklad, hackat, resten att ha på utsidan
3 dl mjöl
(en påse är 100 g)
Gör så här: Lägg korinter, sukat, apelsinskal och cocktailbär i konjak under natten. Låt rinna av. Blanda med 1 dl mjöl tillsammans med hackad choklad, nötter och rivet citronskal. Rör smöret, tillsätt sockret och rör pösigt och vitt. Tillsätt ett ägg i sänder och rör kraftigt. Vänd ner med sked frukt och nötblandningen. Sist iröres resten av mjölet.
Lägg smeten i en smörad och mjölad form. Grädda i 175 grader i ca en timme, ofta lite mindre. Prova med sticka.
När kakan kallnat pensla med smält blockchoklad. Klä undersidan först och låt svalna, för att sedan ta resten. Vi sista penslingen av ovansidan lägg på flagad mandel. Förvaras i galdpack och aluminiumfolie minst en vecka före servering.
Herrarnas favorit
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att fira Jesus födelsedag med tårta tillhör kanske inte vanligheterna, däremot fyller brorsan år mitt i julevevan. I år bjöds det på godaste Jan Mårtenson-tårtan (kika här), verkligen jättejättegod!!! Seg, söt maräng och syrlig, len äggkräm! Big recommendation för den!=)
150 grader i ca 1 timme
Ingredienser
4 ägg
3 dl strösocker (varav 1/2 dl till citronkrämen)
1 tsk bakpulver
saften av en 1/2 citron
skalet av en 1/2 citron
2 dl vispgrädde
Till dekor
2 msk kokosflingor eller lite flagad mandel ovanpå marängtårtan.
Färska jordgubbar, kiwiskivor eller hallon som garnering på krämen.
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Blanda 2 1/2 dl strösocker med bakpulvret.
-
Vispa äggvitorna till ett hårt skum (lägg gulorna åt sidan till senare) tillsätt sockerblandningen under fortsatt vispning.
-
När marängsmeten är riktigt blank och bildar "toppar" breds ca halva smeten ut på en bakplåt täckt med bakplåtspapper till en cirkelformad ca 25 cm i diameter. Gör sedan en krans på den yttersta delen av cirkeln av toppar av resten av smeten (tätt intill varandra). Strö kokosflingor eller mandelflarn över topparna.
-
Sätt plåten på mittfalsen i ugnen och grädda ca en timme.
-
Sänk eventuellt vämen något mot slutet av tiden om marängen får för mycket färg.
-
Lossa marängtårtan från plåten och låt den svalna på svalt underlag.
-
Vispa äggulorna pösiga med resten av sockret (1/2 dl).
-
Tillsätt citronsaften och det hackade citronskalet.
-
Häll blandningen i en kastrull och fortsätt vispa i varmt vattenbad tills smeten är riktigt tjock och pösig.
-
Låt kallna och tillsätt den hårt vispade grädden.
-
Häll citronkrämen över marängtårtan ca 1 timme innan den skall serveras.
-
Garnera krämen med färska bär eller kiwiskivor.
Glasstillverkning
Julen till ära och i dessa minusgradstider tänker jag servera er en liten film om hur glasstillverkning går till, varsågoda!! (titta här;)
Laxsnittar med pepparrot och lime
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Julborden på Dunderhov (mitt barndoms- och föräldrahem) har nog alltid sett ganska traditionella ut, allt är gott men inget som egentligen överraskar. I år bestämde vi oss för att utöver den vanliga knytkalasvarianten så skulle alla även ta med någonting nytt, någonting som inte tillhör vanligheterna, jag bestämde mig för "laxsnittar med pepparrot och lime, toppade med sesam". Tjuvsmakat har jag gjort och goooda är dom!=)
En annan favorit som alltid finns med på julbordet är den här fantastiskt goda ansjovistårtan (kika här).
Här är receptet till laxsnittarna:
Ingredienser:
200 g philadelphiaost
1 tsk riven pepparrot
2-3 msk finhackad gräslök
1/2 tsk pressad lime
1 krm vitpeppar
200 g rökt lax i skivor
2 msk sesamfrö
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom lax och sesamfrön i en skål. Lägg laxskivorna omlott på en plastfolie så att de bildar en rektangel. Bred ut ostblandningen över laxen, rulla försiktigt ihop till en rulle (som ska vara ganska fast och hård). Strö sesamfrön på en skärbräda och rulla hela laxrullen i fröna, låt rullen vila i kylen någon timme, skär i lagom stora rullar.
Mörk och seg chokladkola
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mamma påpekade lite i förbifarten att jag borde blogga den här kolan, sötsaken som i juletid och på Dunderhov kokats i parti och minut det senaste deceniet. Antagligen den enklaste kolan man kan göra, förädiskt god och helt omöjlig att sluta äta när man väl börjat.
Sagt och gjort, här kommer den, varsågoda!
Ingredienser:
120 g smör
1 1/2 dl sirap
2 dl socker
4 msk kakao
Gör så här: Koka allt i en kastrull i fyra till fem minuter, lite noga med tiden eftersom kolan lätt bllir för hård om den får koka för länge. Häll upp smeten i en bakplåtsklädd form, själv brukar jag använda en avlång sockerkaksform. Klipp eller skär i lagom stora bitar när den svalnat och stelnat lite. Slå in kolorna i smörpapper.
lyxig, kaxig mariannetryffel
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här tryffeln har en väldigt självklar smak! Har man en förkärlek för Mariannekarameller så älskar man dom här! Ganska "tung" chokladsmak, utsökt lyxigt att äta tillsammans med en kopp te. Testa!!!
Ingredienser:
30 st Mariannekarameller
250 g mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde
200 g vit eller ljus choklad
lite mörk choklad att ringla över
Gör så här: Krossa Mariannekaramellerna , i en mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse. Värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Finhacka den mörka choklad och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält.
Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen. Forma sedan små bollar av chokladen och lägg in i frysen en kvart.
Smält vit eller ljus choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ur frysen och doppa dem i chokladen med hjälp av en tandpetare, låt stelna och ringla sedan över mörk choklad. Låt torka och förvara sedan i kylskåp.
Värmlandskorv och traditionsenlig korvstoppning ute på ön
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Igår bar det av ut till ön och den traditionsenliga och årliga korvstoppningen hos lillungens farmor och farfar.
Just den här värmlandskorvens hemlighet har gått i arv sedan någon gång i början av 1900-talet, tekniken har justerats och ingredinserna modifierats lite med åren. Korven har mättat hungriga magar i generationer och fått munnar att be efter mer i årtionden:)
Själv var jag lite skeptisk första gången jag bjöds att smaka, tillhör dem som inte alls tycker om varianter av fläskkorv och andra otäcka korvsorter. Blev glatt överraskad och konstaterade nöjt att den här korven suits my backyard very well!;)
Ingredienser:
0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer
Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).
Here we go, farfar roles;)...
Löken vägs...
...och mals.
Salt och vitpeppar blandas med löken.
2.4 kg potatis...
...som finfördelas.
Späck skärs upp i mindre bitar...
...som sedan mals det också.
Lök, kryddor, potatis, späck, nötfärs och fläskfärs blandas väl i assistenten.
Korvskinnet träs på.
Korven stoppas och en viss fingertoppskänsla krävs för att inte korven ska bli "ojämn".
Korven kokas i lättsaltat vatten.
Snöigt landskap utanför fönstret och...
...vi pustar ut:)
Lingonfudge
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Som jag redan avslöjat är jag helt såld när det gäller lingon i bakverk (den här pajen t.ex. (kika här)....är fullständigt delicious!!!) och godis! Lingonfudgen jag bloggar nu är enligt mina smaklökar helt outstanding i sin klass! Excuisite!!!;)
Ingredienser: 2 dl mjölk ½ dl vispgrädde 3½ dl strösocker ½ dl kakao 25 g Norrmejerier Smör ½ msk vaniljsocker ½ dl tinade frysta lingon Gör så här: Blanda mjölk, grädde, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka i ca 30 minuter till 125 grader eller gör kulprovet. Ta kastrullen åt sidan och rör ner smör och vaniljsocker. Rör i någon minut så att inte smöret skär sig, blanda ner lingonen, häll upp i en bakplåtspappersklädd liten form. Strö på lingon. Låt svalna och skär i lagom stora bitar.
|
|||||
chokladstjärnor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det lackar mot jul och jag fortsätter fascineras av och botanisera i vackra Stinas receptskatt från 1928! Spröda, goda chokladstjärnor! Varsågoda!
Ingredinser:
200 g smör
200 g socker
ca 300 g mjöl
1 äggula
1 1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Till garnering:
1 äggvita
hackad mandel
pärlsocker
Gör så här: Blanda det rumsvarma smöret med övriga ingredienser. Arbeta degen smidig och låt den sedan stå svalt i någon timme. Kavla ut degen och ta ut kakorna med mått, pensla med äggvita och strö på socker och hackad mandel. Grädda i 175 grader i 5-10 minuter.
Lillungen i ett kombinerat chokladstjärne- och pepparkaksbak.
Lövbiff med grönmögelost och rostade solroskärnor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mögelost är ju allt bra gott i mat! Här serverar jag er en riktigt fin och enkel variant med lövbiff, grönmögelost, rostade solroskärnor och broccoli!
Ingredienser:
Ca 500 g lövbiff i skivor
250 g färsk broccoli
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör eller olja
1-2 tsk salt
100 g grönmögelost eller någon annan ost du tycker om
2 msk rostade solroskärnor
Gör så här: Dela broccolin i små buketter. Skala och hacka vitlöken. Koka broccolin i lättsaltat vatten 3-4 minuter. Låt den rinna av. Fräs vitlöken i hälften av smöret och rör i broccolin och 1/3 av saltet. Stek köttet i resten av smöret ca 1/2 minut per sida. Krydda med resterande salt och svartpeppar. Lägg upp köttet på tallrikar, grovmosa osten och lägg den på ena halvan av köttet, vik över den andra halvan. Strö över solroskärnorna. Servera med broccolin och t.ex grönmögelsås och potatisgratäng.
Själv är jag inte jätteförtjust i färdiga pulvervarianter men Knorrs mix för "Fransk Potatisgratäng" fungerar faktiskt väldigt bra. Testa om ni känner er lite bekväma!
Lingonkola "The Julekola"
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det är väldigt troligt att det här är julens absolut godaste hemkokta kola!;)
Jag är nog inte den som frossar i sötsaker så här i juletid, äter ganska måttligt och med en sötsliskig skeptikers kräsna näsa. Det som stoppas i munnen ska vara riktigt gott!! Jag är en riktig sucker för lingon och när mamma tipsade om det här receptet insåg jag att det kunde vara "The julekola". Kokade en sats och sen några till i ren eufori, jisses såååå himla god!!! Syrlig, söt och seg.
Ingredienser:
2 dl (100g) frysta lingon
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
Gör så här: Klä en form med bakplåtspapper, ca 20x20 cm. Mixa de tinade lingonen och blanda med grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och sjud sedan till kolan fått en tempratur på 120 grader, konrollera med en termometer eller gör kulprovet i ett glas vatten (om du kan rulla kolan till en liten kula är den klar). Häll upp kolan i formen och låt stelna, klipp i lagom bitar och slå sedan in den i cellofan eller smörpapper.
Lussekatter med smak av saffran och en skvätt vanilj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lussekatter är gott, men då ska dom vara mjuka och saftiga, smaka mycket saffran och gärna en skvätt vanilj. Jag har provat mig fram och fastnat för Arlas recept, bytt ut Kesella kvarg till Kesella med vaniljsmak. Gott!!! Använde Finax proffsbakarmjöl, Monitoba Cream (kika här) och blev själv lite imponerad av hur "fluffiga" bullarna blev:), nåja, dagen har som traditionen bär firats... lillungen lussade, mumsade saffransbröd och sjöng "Blinka lilla stjärna där"=)
Mysig lucia nu alla bloggläsare!!!
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Kesella kvarg lätt eller Kesella vanilj
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Kärlek för gommen- Kryddig mjuk pepparkaka fylld med mandel
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min gammelfaster Stina var en vacker kalaskokerska på 1920- och 30-talet. Hennes bästa bak- och matrecept samlade hon i en svart anteckningsbok. Boken glömdes bort, hittades för några veckor sedan och höll på att hamna i soporna. Pappa räddade den, klev in genom ytterdörren hos mig och deklarerade med glittrande ögon att nu var den min.
Boken är daterad 1928.
Först ut att bakas var en kryddig, mjuk, saftig pepparkaka. Stina visade direkt vart skåpet skulle stå, kakan är kärlek för gommen.
Jag gör dubbel sats och det är lagom till min form på 2 l, här kommer orginalreceptet (enkel sats alltså), när det gäller tid och ugnens grader utgår jag från ett liknande recept jag har sedan tidigare.
Ingredienser:
2 ägg (vitor och gulor separerade)
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk pomerans
75 g smör (smält)
1 tsk bikarbonat
1 dl grovt hackad mandel
Gör så här: Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sedan övriga ingredienser. Grädda i en smörad och bröad form i ca 40-60 min (du får känna av med en provsticka när den känns lagom) i 175 grader.
Stinas svarta bok med antecknade recept från 1928.
Laxgratäng med het chiliröra
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lax är gott, chililax tillsammans med räkor i en gratäng är fantastiskt gott!;)
Ingredienser:
4 st laxfiléer
1/2 tsk salt
2 burkar paprika- och chilicremefraiche
1 msk sambal oelek
1-2 tsk brun farin
1 citron (saft)
riven ost
räkor
dill
partytomater
citron
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Gör potatismos efter tycke och smak, själv tycker jag om att blanda i lite socker, salt, peppar och så varm mjölk förstås. Lägg sedan laxskivorna i en ugnssäker form. Strö över saltet. Blanda creme fraiche med citronsaft, sambal oelek och farin. Bred blandningen över laxen. Klicka moset runt om laxen och strö osten över lax och mos. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Dekorera med räkor, citron, dill och tomater.
Kardemummakakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I förtexten där jag hittade det här receptet står det något om kakor med nonstopkaraktär, det visade sig vara en väldigt bra beskrivning. Det är baske mig helt omöjligt att sluta äta dom när man väl börjat!!! Goda som sjutton! Massor med julsmak!
Ingredienser:
1 msk kardemumma (hel)
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här: Stöt kardemumman grovt i mortel. Rör smör, socker och sirap poröst, gärna i matberedare. Tillsätt kardemumma och mjöl, blandat med bikarbonat. Dela degen i två bitar och forma till två rullar, ca 4 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåpet minst 1 timme. Sätt ugnen på 175°. Skär rullarna i tunna skivor som läggs på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen 7–8 min, lossa från plåten och låt kallna på galler.
Kanelrullar
Foto:Karin / bevemyrs blogg
Den här kakan är en riktig outsider, Svarte Petter på julens fikabord och lite skönt slarvigt fulsnygg sådär. Smakar massor kanel och knäckigt socker tillsammans med lite torr oblatkänsla, en märklig kombination som faktiskt fungerar väldigt väldigt bra!!!
Ingredienser:
1 paket filodeg
1-2 ägg uppvispade
kanel
socker
hackad mandel
ev lite hackad choklad
Gör så här: Skär filodegen i lagom stora plattor (ca 10X10 cm), pensla varje platta med ägg och strö över kanel och socker. Rulla ihop till en rulle, pensla rullen med ägg och strö över hackad mandel och ev. lite hackad choklad. Grädda i 225 grader i ca fem minuter.
Hjälpredan blev trött innan kanelrullebaket hann starta och somnade på bänken!:)
Nougatnötter
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Trots sin anspråkslöshet är det nog ändå i mitt tycke en av julens sötare kakor. Lite knaprig yta och en len fyllning av nougat. Hett eftertraktad och varmt välkommen är den ivarjefall när det dukas upp till julefika här i Willa Dana.
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
1- 1 1/2 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
70 g nougat
mörk choklad att ringla över
Gör så här: Kör smör och farinsocker pösigt i matberedare eller med elvisp. Tillsätt mjölet och kör bara så lite att det blandar sig och blir till en boll. Rulla degen till en längd, rulla den i plast och lägg den att vila i kylen minst en timme. Sätt ugnen på 200°. Skär degen i ca bitar och nougaten i lika många små fyrkantiga bitar. Lägg en nougatbit på varje degbit, nyp ihop och rulla till fyllda kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 min tills kakorna börjar få fin färg.Ta ut och låt kakorna svalna på plåten och garnera dem genom att ringla över lite smält choklad.
Dufvenkrooks chili- och chokladglögg
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Har sneglat en hel del på årets utbud av lättvinsglögg, provat några och fastnat för en. Drog mig lite för att plocka fram plånboken och ta med mig den osannolika kombinationen med glögg/chili/choklad hem. Tänkte något skeptiskt i stil med att det inte borde finnas en rimlig chans att den smakade gott. Men gott folk, det gjorde den! Mer än helt ok, den heta eftersmaken av chilin gjorde smakupplevelsen till något utöver det vanliga i glöggsammanhang! Ett lite hetare tips till årets glöggmys är alltså Dufvenkrooks chili- och chokladglögg!=)
Jordnötskyckling
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här grytan har retat gommen i flera år och är riktigt "ass kicking taste bud licking"!=) Mör kyckling blandad med äpplen, vitlök, lime, grädde och jordnötter. Top of the charts!
Ingredienser:
Kycklingfilé
4 äpplen ( klyftor)
4 vitlöksklyftor (pressade)
2 piripiri
4-6 msk jordnötssmör
1 lime (rivet skal och saft)
2 msk socker
2 dl vatten
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
smör att steka
salt
grillkrydda eller peppar att krydda kycklingen med när den steks
ev. yoghurt och någon dl jordnötter
Gör så här: Skär kycklingen i strimlor, stek och krydda. Blanda ner övriga ingredienser förutom äpplena, låt sjuda en stund, smaksätt med salt och lägg ev. i jordnötter. Skiva äpplena och blanda ner dem i grytan, koka försiktigt, servera när äpplena mjuknat.