Foto: Karin / bevemyrs blogg
I går begravdes gammelfarmor. Idag sköt vi salut, hissade flaggan i topp och mindes en av vikens skönaste kvinnor. Solen sken. Sonen och jag bakade Margits favoritkakor.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 hg vetemjöl (ca 4 1/2 dl)
2 hg smör (200 g:)
1 hg socker (ca 1 dl - Margit vill ha kakorna lite osöta och tar därför bara 1/2 dl:)
1 tsk vaniljsocker
Röd karamellfärg
Socker
Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl, arbeta in så mycket mjöl du tycker behövs för att degen skall bli lagom fast, forma till en rulle och rulla den i karamellfärgat socker (droppa karamellfärgen på socker som ligger på ett bakplåtspapper så färgar det inte bänkskivor och annat)! Låt rullen stå i kylen eller frysen en stund! Skiva i lagom stora bitar, grädda i 175 grader (vanlig ugn) i ca 10-15 minuter (tiden beror lite på tjocka du gjort kakorna).
____________________________________________________________________________________________________
Drygt 100 år skilde dem åt. Gammelfarmor gladdes över lillastysters ankomst. Den fina klänningen är en present från henne.
Då uppkrupna i aktern på den fina träskutan. Nu tillsammans igen. Gammelfarmor och hennes Hilding.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Anton och Fanny drog iväg med sonen på trevligheter. Innan bjöd de oss allesammans på hembakade godsaker. Småkakor och vit choklad. Den vita chokladen med smak av citron, polkagris och kokos visade sig vara en oväntat lyckad kombination. Godisgott!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300 g vit choklad, smält
100 g polkagris, krossad
3 msk kokos
1 citron, rivet skal
Gör så här: Blanda allt, bred ut och låt svalna.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Länge har sonen och jag längtat efter att baka bullar. Idag gjorde vi slag i saken. Jag formade förstås tråkigt traditionella. Han underbara fantasifulla krumelurer och bokstäver.
Farmor och farfar kom på besök och bjöds. Hans var godast.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
2 dl socker
2 tsk vanilj eller 3 msk vaniljsocker
kanel att pudra på
ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med fyllning och pudra på kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.
Fyllning: Rör ihop smör, ägg, socker och kanel.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En fördel med årskort på Kolmårdens djurpark är att man kan ränna där i tid och otid. Parken är så stor att det alltid finns något nytt att upptäcka. Igår packade vi matsäckskorgen med sallad, smörgåsar, yoghurt och kakor och tog bilen runt viken och for dit.
Min mamma är en riktig husmor. Hon bakar gärna och kakan vi fick med oss till parken igår är en av hennes ofta bakade favoriter. Namnet är aningen fantasilöst men kakan är desto godare
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser (gör två satser om du vill göra den i en långpanna och en sats om du använder en rund form med löstagbar kant):
100 g smör, rumsvarmt
100 g socker
2 ägg
2 msk mjölk
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Mandelsmet:
75 g sötmandel
3/4 dl socker
1 dl smält smör
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Bred/häll ut smeten i formen. Mal mandeln, smält smöret och rör ihop det med mandel och socker. Grädda i 30-40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och skär upp i bitar.
Där!!!
Sonen hittade en trevlig djurskötare som han slog sig i slang med
Lillasysters första besök i parken handlade mest om att äta och sova. Gott nog.
Det är inte bara djur som lockar, hinderbanan utmanas i machande kepa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Förra våren tipsade Camilla Wolgers om "Musörondricka". En dryck som skulle vara sådär sagolikt god att den bara inte gick att motstå. Då hade redan björklöven slagit ut sedan ett bra tag och min chans att safta var förbi. I år däremot stod jag redo. Sonen och jag plockade björklöv så att det stod härliga till och en rejäl sats musörondryck lät sig tillredas.
Till alla er som nu läser det här. Rakt från hjärtat. Musörondryck är bland det godaste jag druckit i hela mitt liv. Jag har svårt att beskriva smaken. När jag försöker formulera mig blir det något så vagt som att det smakar Björk kort och gott. Jag har aldrig knaprat vare sig björklöv, grenar eller bark förut och har egentligen ingen aning om hur en björk smakar. Men så är det. Drycken smakar björk och är med det underbar.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 liter hårt pressade björkblad, plocka bladen nyutslagna och använd dem direkt
2 liter socker
3 skivor citron
60 g citronsyra
(½ tsk natriumbensoat) uteslut om du fryser drycken
1½ liter varmt vatten (ej kokhett)
Gör så här: Lägg löven i en bunke. Strö över socker, citronskivor och citronsyra. Slå det varma vattnet över blandningen. Låt stå i 1-5 dygn. Sila sedan över på flaska. Förvaras i kyl. Du kan utesluta natriumbensoat om du fryser drycken och tar fram lite efter som.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det vackra vädret inbjuder till att grilla. För ett par kvällar sedan fräste vi hamburgare och mumsade Coleslawsallad. Lugnet, dofterna, smakerna och de ljumna vindarna uppe på takterrassen var smått berusande.
Härligt och sommargott!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl vitkål, riven
3 dl morot, riven
1 äpple, rivet
2 msk majonnäs
1-2 dl creme fraiche
salt peppar
Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt och peppar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Dagen till ära serverar jag er ett riktigt bra recept på inkokt lax. Perfekt nu när varmare dagar kan tänkas vänta. Bjuder du på den lär gästerna garanterat fylla tallriken mer än en gång.
I nästa blogginlägg får ni tips på riktigt goda tillbehör till laxen (här).
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
2 morötter, slantade
1 rödlök, hackad
1 liter vatten
1 1/2 dl ättikssprit, 12%
1 dl vitvinsvinäger
3 dl socker
3 msk salt
10 svartpepparkorn
8 kryddpepparkorn
800 g laxfile, utan skinn
Gör så här: Koka upp morötter, lök, vatten ättikssprit, vinäger, socker, salt och kryddor. Koka i ca 5 minuter. Lägg laxen i en ugnssäker form, slå på lagen och låt allt tillagas i ugnen i ca 125 grader i ca 20 minuter. Ställ formen i kylskåpet och låt laxen dra i lagen över natten.
Foto: Karin/bevemyrs blogg
Nu är hon här. Bevemyrs blogg har fått en ny medarbetare. En alldeles perfekt välskapt liten tös. Stora mörkblå mandelformade ögon och mängder av hår. En ny liten människa. Älskad från första stund.
All anledning fanns det förstås att fira. Efter en del funderande bestämde vi oss för att grädda egna glassvåffelstrutar, fyllia dem med gräddglass och glädjas lite extra åt att lillasyster äntligen är här.
Järn att grädda glassvåffelstrutar i kanske kan anses lite smått onödigt. Men vad sjutton lite guldkant kan man gott unna sig
Just vårt rånjärn heter "C3 Waffle cone maker".
Våfflorna gräddas frasigt tunna.
Fantastiskt gott och fint som tusan!!! Inget går upp mot hemgräddade glasstrutar!!!
Storasyster är med och fixar strutarna
♥♥♥ Lillasyster
Godaste receptet på glasstrutar:
3 ägg
120 g vetemjöl
130 g socker
120 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggen och rör i övriga ingredienser. Grädda och forma till strutar. Fyll med glass, grädde och annat du tycker är gott:
I nästa blogginlägg bjuder jag er på lax