Grillad fläskfilé med knaperstekt bacon och ädelost
Smördegslängd med ost- och skinkröra
ca 200 g kassler eller rökt skinka, strimlad
3 tomater, utan kärnor, hackade
1 paket fetaost i småbitar
1 purjolök, 15 cm, skivad
2 ½ dl crème fraiche
1 ask philadelphia ost, 140 g
Salt
Peppar
Paprika pulver
Ägg till pensling
Rabarberkaka
Kladdkaka med mjölkchoklad
_____________________________________________________________________________________________________
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
Rosmarinmarinerad fläskfilé och färskpotatissallad
Färskpotatsissallad, 4 portioner
Ingredienser:
1 kg färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 knippe vårlök och/eller en liten rödlök
ruccolasallad
(byt gärna ut grönsakerna efter säsong)
Dressing:
1 ägg
2 msk Dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1/2 dl solrosolja
1/2 dl olivolja
3 msk hett vatten
salt, peppar
Borsta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Dela den ev. i mindre bitar. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen, rensa löken och skär sparris och lök i bitar. Koka sparris och lök knappt mjuka i lättsaltat vatten, låt dem rinna av och svalna. Blanda grönsakerna med salladsbladen.
Dressing: Vispa eller mixa samman ägg, senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Vispa till sist ner vattnet. Vänd ner dressingen i potatisen och låt den dra en liten stund innan grönsakerna blandas ner.
Tips från Helena: Det är gott med lite hackad rödlök i också och gärna någon färsk krydda; timjan, basilika, persilja eller vad man tycker om.
Potatissalladen passar väldigt bra till den rosmarinmarinerade fläskfilén och till grillat kött av olika slag.
Rosmarinmarinerad fläskfilé/kycklingfilé, Ca 20-25 personer (jag gjorde halva satsen marinad till 1 kg kycklingfilé).
Ingredienser:
3 kg fläskfilé
6 msk smör
Marinad 1:
2 lit vatten
150g salt (1 1/4 dl fint salt eller 1 1/2 dl grovt)
10 rejäla kvistar rosmarin – 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk grovmald vitpeppar
Marinad 2:
Strimlat skal av 3 citroner och/eller lime
4 dl olivolja
4 msk hackad, färsk rosmarin – 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta 1 tsk grovmald vitpeppar
Gör så här: Koka upp marinad 1 och låt den kallna. Sätt ugnen på 125˚C. Putsa och bryn fläskfilén. Stek den sedan mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65 - 70˚C, ca 30-40 min. Lägg filén kall i marinaden och ställ den kallt i minst 12 timmar. Blanda marinad 2; olivolja, rosmarin, hackad/pressad vitlök och vitpeppar. Skär citronskalen i strimlor och tillsätt den. Skiva filén tunt och häll över marinaden några timmar före servering. Ös gärna då och då.
Servera med: Haricouverts, små broccolibuketter, sparris, en lätt grönsallad. Potatisgratäng eller varm färskpotatissallad
Knytkalas och lådbilen
Garnering: