Grillad fläskfilé med knaperstekt bacon och ädelost
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile_51f6c447e087c35752b62846.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile2_51f6c443ddf2b329d5e4099b.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile3_51f6c43f9606ee40e76290ef.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile12_51f76d839606ee40abb957dd.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile6_51f6c432ddf2b329e52e12d7.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile10_51f6c426e087c357ba50ec25.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile5_51f6c437ddf2b329905d99a6.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile7_51f6c430e087c3579dbede6a.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile4_51f6c43c9606ee41ada3a9d2.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile9_51f6c42a9606ee40beb39cff.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile13_51f76d80ddf2b3297865aaaf.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile8_51f6c42ee087c3579dbede69.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/flaskfile11_51f6c422ddf2b32a394aa37a.jpg)
Smördegslängd med ost- och skinkröra
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/pizzapaj_51ec39989606ee64eb78a7bf.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
ca 200 g kassler eller rökt skinka, strimlad
3 tomater, utan kärnor, hackade
1 paket fetaost i småbitar
1 purjolök, 15 cm, skivad
2 ½ dl crème fraiche
1 ask philadelphia ost, 140 g
Salt
Peppar
Paprika pulver
Ägg till pensling
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/pizzapaj1_51ec39959606ee64eb78a7be.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/marta99_51eceeac9606ee649c25ee87.jpg)
Rabarberkaka
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/rabarber1_51eacad7ddf2b3521fd9053f.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/rabarber2_51eacacfe087c312f23ff7a1.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/rabarbrt4_51eacac9e087c312eca67e13.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/rabarber7_51eaf975ddf2b35327ea8842.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/rabarber6_51eacac6e087c312b5963f28.jpg)
Kladdkaka med mjölkchoklad
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis6_51e6a2c19606ee29b5a89227.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis1_51e6a2d5e087c3573e916f76.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
_____________________________________________________________________________________________________
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis_51e6a2d9ddf2b361a9e41e4a.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis3_51e6a2ccddf2b361e3701749.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis4_51e6a2c99606ee29f1dba88d.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis2_51e6a2cfe087c357f44703e6.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis5_51e6a2c5ddf2b360e9a37d26.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/kladdis7_51e6a2bde087c3587dd5b81b.jpg)
Rosmarinmarinerad fläskfilé och färskpotatissallad
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/grannmat1_51e06875e087c36bf26d2600.jpg)
Färskpotatsissallad, 4 portioner
Ingredienser:
1 kg färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 knippe vårlök och/eller en liten rödlök
ruccolasallad
(byt gärna ut grönsakerna efter säsong)
Dressing:
1 ägg
2 msk Dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1/2 dl solrosolja
1/2 dl olivolja
3 msk hett vatten
salt, peppar
Borsta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Dela den ev. i mindre bitar. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen, rensa löken och skär sparris och lök i bitar. Koka sparris och lök knappt mjuka i lättsaltat vatten, låt dem rinna av och svalna. Blanda grönsakerna med salladsbladen.
Dressing: Vispa eller mixa samman ägg, senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Vispa till sist ner vattnet. Vänd ner dressingen i potatisen och låt den dra en liten stund innan grönsakerna blandas ner.
Tips från Helena: Det är gott med lite hackad rödlök i också och gärna någon färsk krydda; timjan, basilika, persilja eller vad man tycker om.
Potatissalladen passar väldigt bra till den rosmarinmarinerade fläskfilén och till grillat kött av olika slag.
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/grannmat2_51e06872ddf2b35eaf0c7ed0.jpg)
Rosmarinmarinerad fläskfilé/kycklingfilé, Ca 20-25 personer (jag gjorde halva satsen marinad till 1 kg kycklingfilé).
Ingredienser:
3 kg fläskfilé
6 msk smör
Marinad 1:
2 lit vatten
150g salt (1 1/4 dl fint salt eller 1 1/2 dl grovt)
10 rejäla kvistar rosmarin – 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk grovmald vitpeppar
Marinad 2:
Strimlat skal av 3 citroner och/eller lime
4 dl olivolja
4 msk hackad, färsk rosmarin – 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta 1 tsk grovmald vitpeppar
Gör så här: Koka upp marinad 1 och låt den kallna. Sätt ugnen på 125˚C. Putsa och bryn fläskfilén. Stek den sedan mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65 - 70˚C, ca 30-40 min. Lägg filén kall i marinaden och ställ den kallt i minst 12 timmar. Blanda marinad 2; olivolja, rosmarin, hackad/pressad vitlök och vitpeppar. Skär citronskalen i strimlor och tillsätt den. Skiva filén tunt och häll över marinaden några timmar före servering. Ös gärna då och då.
Servera med: Haricouverts, små broccolibuketter, sparris, en lätt grönsallad. Potatisgratäng eller varm färskpotatissallad
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/grannmat3_51e0686fddf2b35ea3f3312a.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/grannmat4_51e0686cddf2b35fbbd059c6.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/grannmat5_51e06868ddf2b360173139a4.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/stavsjo_51e18b329606ee10089615e3.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/kakburk_51e06fafe087c36c5064ceb9.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/stavsjo2_51e18b30e087c36c4f867c64.jpg)
Knytkalas och lådbilen
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/knytis_51d883a8ddf2b370b5461283.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/knytis1_51d883cb9606ee3528c301a4.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/knytis3_51d883c8e087c337652c4985.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/knytis6_51d883c49606ee34f47df555.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/knytis7_51d883c0e087c3369220d8ef.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/knytis8_51d883bd9606ee3380754de2.jpg)
Garnering:
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/knytis10_51d883b99606ee34cb7bd86c.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/7-3/ladbil4_51da84eeddf2b370e16eebb7.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/ladbil_51da84ff9606ee352e09038e.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/7-3/ladbil3_51da84f2ddf2b3706bf69a10.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/ladbil2_51da84f6ddf2b37067b78b45.jpg)
Smörgåstårta och sommarfest
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/7-3/smorgos_51d3345a9606ee442d9279ad.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)