Segspröda baguetter och Storslagna, otroligt vackra Normandie


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Att vandra iväg till byns bageri och köpa sig färska baguetter till frukost är vardagslyx. Sticker du in huvudet vid sjutiden kan jag lova att det är full trängsel av frukosthungriga fransmän. Att sen spara resterna, bre sig mackor och plocka med sig ut på vandring i Normandies dramatiska klipplandskap är magiskt.





Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Själv har jag ännu så länge inte bakat baguetter själv, det står på min "måste-testa-lista". Funderade här om dagen på om man inte skulle kunna få göra lite prao på ett franskt "Patisserie", det skulle vara grejer det;)







Normandie som sagt - Otroligt vackert och otroligt storslaget!



Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


I nästa inlägg besöker vi en äkta bymarknad och beskådar en av frankrikes mest turistade attraktioner.



Belgarnas chokladsjäl och fönster utan växter

Foto: Karin / bevemyrs blogg

Södra Belgien är otroligt vackert, särskilt Meusedalen. En djup skåra i berget där gamla stolta hus och slott klänger sig fast längst med sidorna, grön lummig grönska och floden som makligt slingrar sig fram längst där nere på botten. Att vara där tar nästan andan ur en!

Chokladen då, känd över hela världen, själv gjorde jag som sist jag var i landet (r). Jag frågade helt enkelt i några butiker vilken choklad som belgarna själva föredrog, och då tänkte jag inte på "finchokladen", utan mer på den som äts till vardags, ni vet den som ibland lite oplanerat slinker ner i varuvagnen tillsammans med lökar, diskmedel och ketchup, det dåliga samvetet som inte går att motstå, ett sökande i Belgarnas vardagsnjutande chokladsjäl med andra ord:D Svaret var tveklöst och oförändrat, chokladen på bilden är en bästsäljare och stjärna på chokladhimlen, det  säljs mest och äts av flest. Ett bra val av urbefolkningen för god är den kan jag lova!:) Ca 25 kronor för 150 g.




Dinant - en av mina absoluta favoritstäder i Belgien. Fortet uppe på bergets topp ruvar vakande över staden.




Innan man vant sig ser husen i Belgien näst intill obebodda ut. Alla fönster gapar öde då man som i Sverige inte har som tradition att smycka sina fönsterbräden. Belgaren drar rätt och slätt för någon variant av spetsgardin och nöjer sig så. Småtrist vid första anblicken -  men de gedigna stenhusen kompenserar med att vara desto vackrare!



Foto: Karin / Mats /  bevemyrs blogg

I nästa inlägg far vi vidare in i Frankrike:)

Bullen - En god vän på resan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att ge sig ut på långresa utan kylskåp kan emellanåt vara en matmässig utmaning. Att äta konserver tillhör inte det bästa jag vet, mycket smakar helt enkelt eländigt. Hualigen för både det ena och det andra. Det dåliga betyget konservklassen till trots så finns det ett par varianter som för min egen del med lätthet kan konkurera med sina mer färskförvarade kusiner. Bullens pilsnerkorv och Felix Gulaschsoppa. Korven passar till det mesta, mos, bönor, pasta och som på bilden i traditionell tappning med bröd.





En burk het soppa slank här om kvällen ner i tillsammans med färskt bröd och Holländsk ost. Gott! Burken blev liggandes i soppåsen ute absiden på tältet. Mitt i natten vaknade vi av att ett djur smugit sig in i tältet och mumsade i sig resterna och slickade burken ren. Mats som är den mer modiga av oss, kikade ut och fotade odjuret med sin telefon. Nattgästen visade sig dock bara vara en hungrig igelkott. Så gott folk - med andra ord, Felix Gulaschsoppa får bästa betyg av kotteklassen också:)






I nästa inlägg fortsätter vi in i södra Beligien och ni får reda på vilken som är Belgarnas egen favoritchoklad!



Godaste ostarna och "Old fashioned bikes" i Holland



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Då så, då börjar vi vår resa. Målet är det hyrda huset i Cornwall, men har man långsemester och lediga dagar går det inte att låta bli att stanna i Holland:)

Förutom väderkvarnar, kanaler, träskor, tulpaner och kaniner är det två saker med Holland - Ostar förstås och sen Cyklar. Ostarna är makalöst goda och ligger där i butikerna stora, runda, mogna och perfekta. Cyklarna finns precis överallt, ser inte ut som hemma i sverige utan har en skön gammeldags stil, de cyklas av alla, från coolaste killen till hurtigaste pensionären.

För att ta reda på vilken ost som Holländarna själva föredrar frågade jag ett proffsigt ostbiträde vilken som är den mest populära osten. Den som såldes mest och njöts i flest munnar. Svaret kom utan dröjesmål - "Waerder Gaaskaas Mong". Jag köpte med mig en låda uppskurna osttärningar och njöt dem tillsammans med en kopp varm te. Holländarnas favoritost visade  sig vara en djupt krämig hårdost med mild kvardröjande smak. Otroligt gott!!

Lillungen charmade det trevliga biträdet och fick med sig en leksakskossa hem!:)




Det sunda i att en hel befolkning köpt cykelkonceptet känns imponerande, heja alla Holländare!




I nästa inlägg far vi över till Belgien och jag visar er en av mina absoluta favoritkonserver som jag alltid tar med mig när det ska resas långt!:)

Ingefärs- och muskotkryddig äppelpaj från Arla


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Arla skickade ett mail och frågade om jag ville provbaka en av deras pajer. Jag föll för frestelsen, tackade ja, väntade passande nog gäster och bestämde mig för att bjuda på en "Kryddig äppelpaj".

Pajen görs på rivna äpplen som kryddas med kanel, muskot och ingefära. Smakrikt och väldigt gott! Smuldegen är extra knaprig då den fylls med hackade nötter eller solrosfrön. Pricken över i tyckte mina gäster. Vaniljsås till är förstås ett måste.

Provbaka ni också ni är sugna på någonting gott!:)


I nästa blogginlägg får ni hänga med mig på semester till det hyrda huset i vackra, gröna Cornwall!:)
_______________________________________________________________________________________________

Varsågoda, Arlas recept rakt av:

Ingredienser:

4 äpplen
1/2 dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt

Smuldeg:
150 g kallt smör
1 dl hasselnötter eller solroskärnor (är du eller den du bjuder allergisk så använd mandel)
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Servera med:
2 1/2 dl Kelda vaniljsås


Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Hyvla smöret och grovhacka nötterna till smuldegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg. Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda med socker och kryddor. Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form, ca 22 cm i diameter. Fördela smuldegen på. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna något och servera med lättvispad vaniljsås.


Mjuk pepparkaka med brun farin och lingonsylt


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Efter att ha skumpat omkring i båten ett par dagar ser kakan på bilden smått mörbultat ut, men döm inte hunden efter håren, den är helt suveränt god!:)

Gjord på brunt farinsocker och med lingonsylt i smeten är den mustig och makalös.
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g smör
3 ägg
3 dl brun farin
1 1/2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
1/2 dl apelsinmarmelad eller 1 dl lingonsylt
1 1/2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
10 hackade mandlar att strö uppe på

Gör så här: Vispa ägg och farin tjockt och pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Rör i kryddor, gräddfil, bakpulver och vetemjöl. Blanda i smör och sist försiktig i sylt eller marmelad. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter (prova med sticka om den är klar):



Bacon och vitlök på picknickmuurikkan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sjöliv är utomhusmat och mängder av matlagningskänsla!:)

Min filosofi har alltid varit att jag vill äta minst lika gott utomhus som inne, trots att det oftast inte finns några matlagningsfaciliteter att bistå i själva matlagandet. Det gäller att satsa på det enkla och lite orkrångliga.

Här kommer ett tips på ett riktigt gott grilltilltugg. Baconinlindade vitlökar uppträdda på tandpetare och sedan stekta i en muurikka eller grillade på en grill. Supergott!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 paket bacon
1 burk vitlöksklyftor i marinad

tandpetare

Gör så här: Dela varje baconskiva i tre delar, rulla varje del kring en vitlök, stick en tandpetare i och grilla eller stek knaprigt.






Får du tandpetare över kan du precis som lillungen roa dig med att göra kottdjur!:)




Hasse och Veronicas picknickmuurikka är förutom baconstekning även perfekt att grilla goda hamburgare på!


Kex, ost och marmelad är pricken över i!:)

I nästa blogginlägg bjuds du på mjuk pepperkaka gjord på brun farin, gräddfil och lingonsylt. Ovanligt gott!

Njutning på en klippa - stekt fisk med grönsaker och romsås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att steka fisk bara sådär och äta det tillsammans med sallad och godaste romsåsen är väldigt, väldigt mycket njutning!


Tips: Något som också är fantastiskt gott är att stoppa fisken, grönsakerna och såsen i ett pitabröd.
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser romsås:

2 dl cremefraiche
2 msk hummerfond
1 tsk senap
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
100 g stenbitsrom
Gör så här: Blanda allt och servera till fisk.





I nästa blogginlägg spanar vi in kottdjur och gott grilltilltugg!:)

Sega nötkakor med vinbärstopp


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När sjöliv levs äts kakor på klipporna i största njutning! Utan överdrift, den här är fantastiskt god!!!

________________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 påse hasselnötter eller mandel, ca 200 g, malda
200 g socker
4 äggvitor

Choklad
Vinbär

Gör så här: Blanda de malda nötterna/mandel, socker och äggvitor i en skål. Klicka ut på en bakplåtspapperklädd plåt och grädda i 200 grader tills de fått fin färg och lossnar från botten. Smält choklad och ringla/klicka på kakorna och lägg sedan några vinbär uppe på! Låt stelna och servera:)



I nästa blogginlägg tipsar jag om godaste såsen till fisk!

Banan och chokladkladdkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Banan och choklad är ljuvligt, i kladdkaka är det ännu godare!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g smör, smält
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
180 g vetemjöl
5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
ca 1 dl banansylt (recept hittar du här)
Ströbröd

Gör så här: Smörj och bröa en bakform med löstagbar botten. Blanda smör, ägg, socker, sirap och salt. Rör ihop mjöl, kakao, vaniljsocker sikta sedan ned det i smörblandningen, rör om försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 10 minuter, ta ut formen och klicka på banansylten och grädda ytterligare 10-20 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den). Låt kakan svalna och ställ den sedan kallt så att den stelnar. Servera kakan med grädde eller vaniljglass!


100 års materfarenhet kan ju knappast ha fel!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gamlas sinnen blir gärna lite sömniga med åren och behöver extra mycket av vad det nu kan tänkas vara för att stimuleras. Lillungens gammelfarmor är nästan 100 år gammal. När vi hälsade på henne sist kom vi att prata om maten som serveras på äldreboendet där hon bor. Hon berättade att maten tyvärr är dåligt kryddad och inte smakar särskilt mycket längre.

På frågan om vilken älsklingsrätt hon hade kom svaret självklart och omedelbart - Janssons Frestelse. Helgen därpå överraskade och for vi ner med en Pyroform rågad med smakrik frestelse. Gammelfarmor gladdes och åt i dagarna tre:)


Och visst är Jansson bland det godaste som finns, 100 års materfarenhet kan ju knappast ha fel!!;)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

6 st stora potatisar
2 2 st gula lökar
15 15 st ansjovis i spad
3 3 dl grädde
4 4 msk ströbröd
Salt

Gör så här: Skala och strimla potatisen och löken. Varva potatis, lök och ansjovis i en smörad ugnssäker form. Avsluta med att hälla på ansjovisspad och grädde. Salta ev mellan lagren. Gratinera i 200 grader i 45 minuter.


I nästa blogginlägg bakar vi en variant av det som troligtvis är gemene mans käraste och mest bakade kaka:)



Campingbullar och födelsedagsfirande vid en sjö



Foto: Karin / bevemyrs blogg

För lite sedan blev vi bjudna på födelsedagsfirande vid en sjö. Föräldrar och vänner i en skön salig blandning.

Massor av god mat serverades där på berghällen och som dessert bjöds vi bl.a. på varma Muurikkalagade campingbullar. Fantastiskt gott att mumsa i sig sådär mitt i naturen.

För er som blir sugna men inte har någon stekhäll - stormköket eller stekpannan fungerar alldeles utmärkt det också:)




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Campingbullarnas smet var klar i en påse och klickades sedan smidig på när det var dags att grädda dem.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till Ca 6 st:

3 dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk bakpulver
50 gram smör/margarin
1½ dl mjölk

kanel & socker att vända de färdiga bullarna i

Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smula ner smöret och rör ihop till en grynig massa. Häll till sist i mjölken och rör snabbt ihop degen inför gräddning. Smörj muurikkan eller en stekpanna. Klicka ut degen. Grädda tills degen ser torr ut på ytan. Vänd bullarna och grädda ytterligare några minuter.

Vänd dem i socker och kanel - njut!




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mellan all god mat vandrade vi runt sjön, ungefär en mil i skiftande terreng. Vackert och ren, skär njutning för själven var ordet för den promenaden.



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Emellanåt var det ganska brant klättring uppåt....


.....och utsikten där uppe var väl värd besväret.



Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Lillungen slog sig ner och beundrar utsikten tillsammans med Veronicas pappa:)


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Framåt natten stekte vi kött och kyckling på muurikkan.


I nästa blogginlägg får ni reda på vad en snart 100:åring har kommit fram till är livets godaste mat. Missa inte det!!;)


Björkforskakor med jordgubbar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En kär kakvariant i en smidig tappning! Gott och fint!:)
_________________________________________________________________________________________________

Ingredienser:
Mördeg:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gr margarin eller smör

Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här: Hacka samman mjöl, socker och matfett till en deg. Låt degen vila svalt. Vispa äggvitor till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 1/2 cm tjock rektangel, ca 16X30 cm. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund. Skär dem i ca 3 cm tjocka skivor och placera skivorna i bakformar. Grädda mitt i ugnen 12-15 min i 175 grader (vanlig ugn) 150 grader (varmluft). Servera med jordgubbar.


I nästa blogginlägg får ni följa med på födelsedagsfirande vid en sjö!:)

Kasslergratäng


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gratäng är smidig sommarmat. Kassler är smakrikt, enkelt och på något sätt håller den alltid vad den lovar. Att kombinera är perfekt:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 dl ris, okokt

ca 700 g kassler
2 purjolökar
4 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
3/4 dl Heinz chilisås
1-2 vitlöksklyftor, pressade eller rivna.
Salt och peppar
ost, riven

Gör så här: Koka riset och lägg det i botten på en gratängform. Strimla kasslern och lägg den uppe på riset tillsammans med skivad purjolök. Vispa grädden och blanda i majonnäs, chilisås och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen över kasslern. Strö på riven ost. Gratinera i 225 grader tills den ser fin ut i färgen.



I nästa blogginläggg spanar vi in en kär marängvariant i kakformat!:)

Tunnbrödsbak vid Göta Kanal




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det känns som att man gärna vill ta hand om ljusa, ljumna sommarkvällar. Ett sätt är att plocka med sig Muurikkan och slå sig ner vid Göra kanal en stund. Baka bröd som doftar i hela grannskapet, dricka te och låta smöret smälta på de nygräddade tunnbröden.

Andas ro, njuta stillhet.




Foto: Mats / bevemyrs blogg

Det är lättast om tunnbröden förbereds hemma i köket och bara plockas upp och gräddas på den heta Muurikkan. Det går förstås lika bra att baka det här brödet i stekpannan (här) för dig som inte har någon portabel stekhäll:)





Ingredienser till tunnbröden:

Ingredienser:
1 liter lättfil
1 1/2 dl sirap
1 1/2 kilo rågsikt
1 msk bikarbonat
salt
1 påse anis (16 gr)
1 påse fänkål (12 gr)

Så här gör du: Blanda allt i en bunke, kavla degen (bäst blir det om den är tunn) till stekpannsstora kakor med kruskavel, det går också bra att kavla med en vanlig kavel och sedan "picka" den med en brödpicka, grädda i ca 20 sekunder på varje sida på en Muurikka eller i en stekpannan.


Tips: Om du vill variera dig lite, så som jag gjort på bilderna kan du använda stora pepparkaksformar och trycka ut önskade former, det brukar se trevligt ut!





Lillungen fullkomligt älskar det här brödet, har man ätit det så är det lätt att förstå varför.






Stans snyggaste brödpicka!;)

I nästa blogginlägg får ni tips på allt-i-ett-gott med kassler!:)

Passa på att njuta av säsongens godaste gubbar - Jordgubbspaj med segt mandeltäcke


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I år är jordgubbarna goda, många och tidiga. Att äta dem bara sådär, råa, rakt upp och ner är en riktig fröjd. Något som också är riktigt gott är att lägga dem under ett segt, sött mandeltäcke och äta den ljummen tillsammans med vaniljsås, grädde eller glass. Passa på att njuta av säsongens godaste gubbar:)


I nästa blogginlägg spanar vi in stans snyggaste brödpicka!
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Jordgubbar efter tycke och smak
½ dl sirap
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ tsk bakpulver
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
Flagad mandel

Servera med grädde, glass eller vaniljsås.

Gör så här: Skiva jordgubbarna och lägg dem i en ugnssäker form. Smält smör i en kastrull och blanda sedan ner övriga ingredienser (inte den flagade mandeln). Klicka ut smeten uppe på jordgubbarna och strö sedan på mandel. Grädda i ca 45 minuter i 150 grader. Servera tillsammans med vaniljsås, glass eller grädde.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen