Solroskex


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sliten älskad kakburk som mamma fyllt med godsaker under hela min uppväxt! Nu var det min tur, och valet föll på goda goda solroskex!

Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g kylskåpskallt smör
1-2 dl hackade solrosfrön att rulla kakorna i

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke, arbeta in det kalla smöret. Dela degen i tre delar och forma varje till en rulle som du rullar i solroshacket. Vira in i plastfolie och låt vila i kylskåpet tills de stelnat. Skär bitar, ca en halv centimeter breda och grädda i ugnen i 8-10 minuter i 200 grader. Kakorna ska vara bleka och bara lite färgade när de är klara.





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Varsågoda, en förälskelse!!!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Helgens bak var franska croissanter. Antagligen världens godaste dessutom!

Brorsan har en passion för just croissanter. Under flera års tid har han bakat, smakat och justerat receptet, plåt efter plåt, allt för att nå fulländning. Receptet som jag eller snarare brorsan bjuder er på i dag är exklusivt och i sin  spröda, smöriga bladighet helt perfekt. En förälskelse vid första tuggan! Varsågoda!!!

Brorsan och hans vän bloggar läckerheter värda att minnas på Food Bible, kika in där vettja!!


Ingredienser:

Deg:

25 g jäst
800 g vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)

Fyllning:

500 g kylskåpskallt smör

Pensling:

2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)

Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen och kör i assistenten i 10 minuter (eller knåda för hand). Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder och hur torrt det är.

Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen. Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Beroende på hur snabb man är, och hur varmt det är, så kan man behöva kyla degen. Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket. Kavla ut till ca 60x30 cm. Dela degen på längden och gör fyrkanter ca 15x15 cm. Varje fyrkant delas på diagonalen och varje sådan trekant rullas till en croissant. Man kan med fördel kavla ut triangeln så att basen blir bredare och toppen längre. Rulla den genom att börja vid basen och rulla mot toppen. Vik ihop den och lägg på bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa i en timme tills de ser fluffiga ut. Pensla och grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Dom ska vara välgräddade men inte brända. Tar man ut dom för tidigt så blir dom lite degiga. Låt svalna på galler.

Bilder på hur bak och vikningarna går till hittar du här!


I helgen har det blivit baka av!



Foto: Karin/Mats / bevemyrs blogg

I helgen har det blivit baka av!! I morgon får ni se vad!:)

Smörgåstårta



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ibland får jag ett sådant otroligt smörgåstårtesug att det absolut inte går att stå emot. Det är ju lite småkrångligt att göra men absolut väl värt besväret. Den här smörgåstårtan är gjord på både långfranska och kavring vilket "höjer" den lite över andra varianter. Fyllningen är verkligen supergod och innehåller bl.a. ansjovis, grönmögelost och rökt lax! Kanske något att göra till kvällens mys?

Ingredienser:

Karving
Långfranska

Fylllning 1
1 ask philadelphiaost
1 burk ansjovis (tycker du inte om ansjovis kan du byta ut den mot t.ex. räkor)
1 burk cremefraiche

Fyllning 2
1 liten burk Keso, 250 g
50 g grönmögelost
Rökt lax 100-150 g
En klase vindruvor i halvor

Topping:
1/3 del av fyllning 1
ca 2 dl grädde
några msk majonnäs
lite salt

Gör så här: Lägg ut ett lager kavring på en plåt, ca 6-7 bitar beroende på hur stor du vill ha smörgåstårtan. Blanda ingredienserna till fyllning 1 och bred på 2/3 delar av smeten. Lägg på ett lager långfranska, blanda ingredienserna till fyllning två och bred på. Lägg på det sista lagret långfranska. Vispa grädde och rör i det som är kvar av fyllning 1 samt majonnäs, smaka av med lite salt. Bred det på tårtans lock och kanter. Garnera med räkor, lax, ägg i skivor, ostkuber, minitomater, citron, stenbitsrom, vindruvor, skinka, sallad eller något annat du tycker är gott! God att göra någon dag innan men även att äta redan samma dag.


Antagligen dagens godaste våfflor!:)




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Dagen till ära ska jag servera er svårslaget goda våfflor med bl.a hasselnötsgrädde, hallon och vit choklad!

I många år använde jag färdig mix när jag skulle grädda våfflor, när jag sedan testade att göra egen smet insåg jag att det i princip var lika enkelt men väldigt mycket godare, så mycket mera smak när ordentliga råvaror används. Vad du sedan har på våfflorna beror ju egentligen bara på vad de egna smaklökarna tycker.

På bilden syns några olika varianter som jag tycker är gott: grädde med blåbär, hasselnötsgrädde med hallon och vit choklad, grädde och mjölkchoklad, hasselnötsgrädde med vindruvor samt grädde och pumpamusli (kika här).

Ingredienser:

3 1/2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 ägg
1 nypa salt
smör till stekning

Hasselnötsgrädde:

Några msk hasselnötskräm (typ Nutella)
Några dl grädde

Gör så här: Blanda ingredienserna till våffelsmeten i en bunke. Grädda med smör i ett duktigt hett våffeljärn. Häll grädde i en skål och klicka i några matskedar hasselnötskräm, vispa tills det tjocknat. Servera våfflorna med hasselnötsgrädde, hallon och vit choklad. GOOOOTT!!!!


Kardemummahjärtan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

De här småkakorna äter jag alltid betydligt fler av än jag tänkt mig från början!!:)

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 nypa salt
200 g smör, kylskåpskallt
1 dl florsocker
Kardemumma, socker, kanel och ingefära att strö på

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser utom sockret, dela smöret i tärningar och arbeta in det med mjölblandningen, när det är gjort tillsätter du florsockret och arbetar in det också. Låt degen vila i minst en halvtimme i kylskåp. Blanda samman kardemumma, socker, kanel och ingefära i en liten skål. Kavla ut degen till ett par mm tjocklek. Stansa ut hjärtan eller andra formar. Grädda i 200 grader i ca 6-7 minuter. Tag ut kakorna ur ugnen och strö genast på rikligt med sockerblandning.

Scones med linfrön


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Cattie tipsade om ett nytt trevligt magasin om bakning BAKA, där hittade jag massor av lockande recept, först ut att provbakas var Wretas scones. Jag justerade receptet lite, tog bort socker och hällde i linfrö, underbart gott! När tiden är knapp är det ljummna brödet serverat med rinnande smör, ost och marmelad svårslaget!

Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
50 g smör
1,6 dl filmjölk
1/2 dl linfrön
sesamfrön

Gör så här: Blanda mjöl, linfrön, salt och bakpulver. Jobba in smöret och tillsätt filmjölk. Forma med fuktiga händer till bullar (ca 8 st), pensla bullarna med fil och strö på sesamfrön. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.



Gooodaste Mockasåsen!




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Superenkelt!!! Jättegott!!!

Ingredienser:

1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl ljust muskovadosocker
200 g mörk choklad

Gör så här: Rör ihop vispgrädde, smör och socker till en slät smet. Bryt chokladen i mindre biter och blanda ner dem i såsen. Servera ljummen till glass, frukt, bär och annat gott.



Ettårskalas, Pastry Divine, pukor och trumpeter!



Pastry Divine ginger & lemon


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här fikabrödsvarianten andas lyx och köpebröd! En riktig favorit som hängt med ett tag,  innehållet går att variera i oändlighet, här med mandel, choklad, ingefära och citron. GOOOOOD!!! Finaste firarbrödsfikat!!!

Ingredienser:

1 rulle smördeg
1 dl mandel, skållad och skalad
1 bittermandel, skållad och skalad
1 1/2 dl florsocker
2 tsk kakao
1 ägg, gulan och vitan separerad
1 tsk vatten
mörk choklad, hackad
vit choklad, hackad
1 citron, rivet skal
ingfära, färsk riven

Gör så här: Skålla och skala mandeln, mal den i en mandelkvarn. Blanda med florsocker, kakao, äggvita och vatten. Kavla ut smördegen och dela den på längden, dela varje halva i fyra delar. Bred på lite mandelsmet på varje rektangels kortsida, strö på hackad choklad och riv på ingefära och citron. Rulla ihop till rullar, börja med kortsidorna. Pensla med äggula och grädda i 175 grader varmluft i ca 15 minuter, tag ut och ringla på choklad.

Fredagsmysmat som heter duga





Foto: Karin / bevemyrs blogg
På bilden: Fat - Indiska. Servettring - Indiska. Bricka - "Loppisfynd".

För ett tag sedan gjorde Sofia och jag sällskap hem från förskolan med våra småungar. Grabbarna hade mycket att undersöka och någonstans halvvägs börjar vi prata mat "Åhhh, Karin! Jag har ett sånt himla gott recept på tacopizza med världens godaste vitlöks och basilikasås". Receptet mailades några dagar senare, lillungen och jag bakade, smakade och njöt! Pizzan föll i magens goda nåd och såsen är i all enkelhet one of a kind!!! Fredagsmysmat som heter duga!!!


Ingredienser till 4 st småpizzor:

Pizzadeg:
1/2 paket jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
1 krm salt
1 msk olja
4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
smör till stekning
1 burk tacosås
riven ost
lök, hackad
tomater
annat du tycker är gott till tacos

Vitlökssås:
2 dl cremefraiche
3 msk majonnäs
2-3 rivna vitlöksklyftor
2 msk torkad eller färsk basilika (lite mer om du använder färsk)
salt

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke, rör ut den med vattnet, tillsätt mjöl, salt och olja. Arbeta degen smidig. Jäs i ca 30 minuter. Stek köttfärsen och krydda den med tacokrydda. Kavla ut degen till ovala "båtar", bred på tomatsåsen och lägg på övriga ingredienser. Rulla/vik upp kanterna. Grädda i ca 6-7 minuter i 250 grader. Gör vitlökssåsen och ringla över pizzan.



Frittata med kronärtskocka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Det här är en enkel och ovanligt god frittata som är fylld med kronärtskockor, paprika, skinka, riven ost och tomater. Testa vettja!!!:)


Ingredienser:

1 burk kronärtskockor
6 ägg
2 msk mjölk
paprika i småbitar
riven ost
skinka
minitomater
salt
peppar
olivolja

Gör så här: Skär kronärtskockorna i skivor och lägg dem i en het stekpanna, fräs i lite olivolja. Salt och peppra. Rör ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggsmeten över kronärtskockorna. Strö över paprika och riven ost.  Sänk värmen och låt frittatan stelna under tiden att du rör lite försiktigt. När den är färdig garnerar du med skinka och minitomater.

Kokos, honung, havre, pumpa


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I början av december gick jag som vanligt en sväng på julmarknaden på Söderköpings Brunn. I ett av stånden såldes den här kokos, honung, havre och pumpablandningen, jag fick med mig en påse hem, smakade och föll pladask för den enkla kombinationen.

Den är god till frukostfilen som på bilden men även som tillbehör till lax- och kötträtter.

Ingredienser:

1 dl pumpakärnor
1/2 dl kokos
1 dl havregryn
1 msk flytande honung
1 msk olja

Gör så här: Blanda samman allt och grilla i ca 15 min i 175 grader i ugnen (rör om med jämna mellanrum) eller stek på medelhög värme en stund i stekpannan.

På bilden: Skål på fot - Iittala, Temugg - Rörstrand "Mon amie", Frukostskål - Iittala, Sked - Indiska, Äggkopp - Sagaform.


Syrlig, mäktig, bitter njuuutning!!!




Foto: Karin / bevemyrs blogg
På bilden: Armband - "Snö of Sweden".

Nu gott folk, lördag och allt, här kommer ett chokladtips. Syrlig, mäktig, bitter njuuutning!!!

Icas mörka choklad med tranbär. 100 g ca 24:-.




Ingefära och citrontiger




Foto: Karin / bevemyrs blogg
På bilden: Bricka - Chili, Servettringar - Lalo.

Godaste tigerkakan smaksatt med Marabous Lemon & Gingerchoklad (kika här). Underbart!!!

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 medelstora ägg
3 1/4 dl vetemjöl (gärna Finax Monitoba Cream)
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 Marabou chokladkaka, Lemon & Ginger, 150 g


Gör så här: Rör smör och socker poröst, rör sedan ner ett ägg i taget. Blanda i vetemjöl och bakpulver. Dela smeten i två delar, smaksätt den ena delen med den smälta chokladkakan och den andra delen med vaniljsocker. Varva ljus och mörk smet i en  smord och bröad sockerkaksform. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Prova med en provsticka.

God grov GI-limpa


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Mugg - Roy Kirkham "Gone Fishing".

Jag äter inte bara onyttigheter även om man kanske kan tro det;) Den här GI-limpan är en stor favorit när det handlar om nyttigheter!!!=)

Ingredienser:

3 dl dinkelmjöl
3 dl rågmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
2 dl blandade nötter tex. mandel, valnötter, cashew, paranötter
6 dl fil eller yoghurt
1 rivet äpple
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrö. Blanda alla ingredienser i en skål och klicka sedan över smeten i formen, grädda i nedre delen av ugenen ca 70 minuter.

Kokosblondies och en bytt halvljuslampa


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: "Okänd".

Jag har turen att få jobba med väldigt fina kollegor. För några veckor sedan gick halvljuslampan sönder på bilen, Ante och Jerker erbjöd sig raskt att byta vilket visade sig vara lättare sagt än gjort då hela lampbasen lossnat. En missad lunch, 40 minuter utomhus i 15 minus, blåfrusna fingrar nerkörda på en obefintlig yta och blind fläck i motorrummet, några svordomar senare och lampan satt på plats. I måndags gick den andra halvljuslampan sönder och min tredje kollega tog handfast tag i problemet, lyfte luren och ringde till en bilverkstad.

"Tjena, det är Peter. Jo, jag har en tjej här bredvid mig som är väldigt duktig på att baka. Jag tänkte att om hon bakar något gott till er skulle ni kunna byta en lampa till henne då? Vad bra!!! Då svänger hon förbi i morgon! Tack!"

Vad kan passa bättre som tack för en bytt halvljuslampa än kokosblondies proppade med mörk och ljus choklad?

Ingredienser:

175 g kokosflingor
175 g smör
3 1/2 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g vit choklad
100 g mörk choklad

Gör så här: Rosta kokosflingorna lätt i ugnen, de ska bli ljust gyllenbruna, rör om ofta och håll ett öga på dom så att de inte överrostas, ca fem minuter i 180 grader. Smält smöret och rör ner socker. Vispa ner ett ägg i taget samt mjöl och bakpulver. Blanda till sist i kokosflingorna och den hackade chokladen. Klicka ner i en bakplåtsklädd och smord ugnsfast form, ca 20 X 25 cm. Släta till ytan lite. Grädda i ca 20 till 25 minuter i 180 grader. Titta efter med provsticka, den ska vara ganska torr när kakan är klar.

Ostkex




Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Tekopp - Anders Petter "Lindblom". Bricka - Chili

Kan tänkas som överkurs att baka sina egna ostkex, men baske mig det är väl värt besväret!!!:) Tunna, trevliga, krispiga och med mycket smak!

Ha en underbar fredag nu allesammans!!!

Ingredienser:

dryg 2 dl (ca 130g) vetemjöl
115 g kallt osaltat smör i kuber
115 g riven väl lagrad hårdost
3 nypor cayennepeppar
flingsalt
timjan

Gör så här: Blanda mjöl, smör, ost och cayennepeppar i en matberedare. Degen ska blandas väl och är "lös" i konsistensen. Forma till en ca 12 cm lång rektangel, slå om smörpapper eller plastfolie och låt den vila i kylskåpet minst en timme. Är degen väl inslagen kan du förvara den upp till en vecka i kylskåp och grädda kex när andan faller på. Skär degen i ca 3 mm breda skivor, lägg kexen på en plåt, strö på flingsalt och timjan (eller någon annan favoritkrydda). Grädda i ca 180 grader i ca 12 minuter. Servera med goda ostar och frukt.

Evys paprikasoppa


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Soppskål - Höganäs. Skål på fot - Iittala "Mariskooli".

Mammas vän sedan bra många år letar sig gärna fram och kombinerar ingredienser huller om buller till egna lyckade lösningar i köket. Evys paprikasoppa är i sin opretentiösa enkelhet en av de godaste soppor jag någonsin ätit! Mild, krämig, mustig och mjuk! Välbehag för både kropp och själ!

Ingredienser:

4 paprikor (röda eller gula)
2 lökar
1 burk mjukost, 400 g, med smak av hushållsost eller dyl.
3 dl grädde
1-2 buljongtärningar
salt
paprikapulver
smör till stekning

Tillbehör, tex:

räkor
fetaost
paprika
gräddfil
soltorkad tomat
selleri
champinjoner
krutonger

Gör så här: Skär paprikan och löken i småbitar och fräs mjuka i en kastrull. Häll över i en skål och mixa till slät konsistens (ev. med lite vatten). Häll tillbaka till kastrullen och rör i ost. Späd med grädde till önskad mängd. Lägg i buljong (1-2 st beroende på hur mycket grädde du använder). Smaka av med salt och paprikapulver. Servera med tex. räkor, fetaost, paprika, gräddfil, soltorkad tomat, selleri, champinjoner, krutonger eller något annat du tycker är gott.

Sirapskakor med choklad




Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Kaffekopp - Könitz "Kamla". Fat - Chili.

Jag gillar verkligen småkakor, dessutom är jag en teälskare (trots kaffekoppen på dagens bild) av stora mått, tar mig gärna en kopp i tid och otid. Det känns inte alltid motiverat att så där till vardags (med tanke på hälsans och figurens väl och ve=) stoppa i sig en nougatkaka, kung Oscars tårta, en engelsk tigerkaka eller dylikt som tilltugg. Däremot känns det inte helt förtappat att njutningsfullt knapra i sig kanelrullar, en stjärna, en hallongrotta, en seg solrossnitt eller kanske en lingonkaka. Vet ju förstås att det inte är någon hälsokost men jäklar så mycket guldkant på tillvaron. Förstår att tanterna förr i tiden sprang på kaffefrep var och varannan dag. Mitt motto för dagen får bli: Go småkaka Go!!!:)

För en tid sedan fick jag ett tips av en av er läsare att blanda i hackad choklad i sirapskaksdegen för att få en försvenskad och förenklad variant av chocolate chip cookies. Sagt och gjort, jättttegott!!!

Ingredienser:

200 gr smör
2 1/4 dl socker
1 äggula
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
hackad choklad efter tycke och smak (jag använde både vit och mörk och snålade definitivt inte:)

Gör så här:
Blanda allt, dela i 6 delar. Rulla till längder. Lägg rullarna 2 och 2 på plåtar. Grädda i ca 175 grader (vanlig ugn), ca 155 grader (varmluftsugn) i ca 20 minuter. När kakorna är färdiggräddade skärs dom på snedden i bitar.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen