Godaste yoghurtlimpan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I fredags eftermiddag när lillungen och jag kom hem från förskola och arbete möttes vi av en kylväska på trappen. Finaste Sofia hade varit där och överraskade oss med hembakat bröd och egengjord marmelad. Så oslagbart trevligt blev det sedan att koka te, värma lite choklad, fredagsmysfika och småprata om dagen som varit och om ditten och datten:)


I nästa blogginlägg smakar vi på den gooooda och lite annorlunda morotsmarmelad som Sofia lämnat till oss!:)
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 liter naturell yoghurt
2 dl sirap
4 3/4 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
1 1/4 dl grahamsmjöl
2 1/4 dl rågkross
1 dl vetekli
1 msk bikarbonat
1 msk brödkryddor
2 tsk salt


Gör så här: Blanda yoghurt och sirap i en bunke. Rör sedan ihop övriga ingredienser i en annan bunke. Blanda i mjölblandningen i yoghurt/sirapen. Häll smeten i två smorda brödformar, ca 1 1/2 liter var. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 10 minuter,  225 grader och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare i 60 minuter. Om det behövs täck limporna med folie på slutet. Låt svalna på galler.





Vakna i tät dimma


Foto: Karin / Mats bevemyrs blogg

En morgon för lite sedan vaknade jag och tjockan låg minst sagt tät kring båten. Kvällen innan hade vi ankrat vid blåbärsrika Håskö. Vad kan då passa bättre än att klättra upp på klipporna i dimman, leta sig ut i skogen, plocka en påse härligt smakrika blåbär, hetta upp muurikkan och grädda sig skönt mjukfrasiga amerikanska pannkakor som man sedan njutäter tillsammans med bären och söt lönnsirap? Ingenting antagligen:)



Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell youghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg

smör till stekningen
lönnsirap till servering

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör och ägg. Smeten blir ganska tjock. Grädda små pannkakor i lite smör tills de blivit gyllene. Servera med lönnsirap och bär/sylt.





En ny favorit!


Foto: Karin/Mats  / bevemyrs blogg

Den här thaiinspirerade kycklinggrytan rekommenderar jag er allesamman!! Väldigt enkel! Den som testar går inte en lottlös från middagsbordet när det handlar om smakupplevelser:) För min egen del är det en ny favorit!


I nästa blogginlägg äter vi frukost och så får ni följa med ut i blåbärsskogen på Håskö!;)


Ingredienser:

1 påse kycklingfilé
1-2 msk röd currypasta
1 purjolök, skuren i skivor
1 gul lök , skuren i småbitar
2 msk fish sause
2 paprikor skurna i småbitar
1 burk à 400 ml kokosmjölk
2 msk socker
salt peppar

Gör så här: Skär kycklingen i mindre bitar och stek bitarna i lite olja, stek löken och paprikan, blanda i övriga ingredienser och låt småsjuda en liten stund. Smaka av med salt och peppar.

Ansjoviskryddade köttbullar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En gråregning dag för lite sedan gräddades det till köttbullefest uppe på höga berget där lillungens farmor och farfar bor. Köttbullarna smaksattes med ansjovis och blev mer än lovligt goda!!! Så pass goda att de kommer bjudas in till jul och matchas med sillar, jansson, revbensspjäll och annat gott!:)

Ingredienser:

1 kg nötfärs
1 msk salt
1 msk finmalen kryddpeppar
1 tsk finmalen vitpeppar
3 msk riven gul lök
2 tsk potatismjöl
400 g kall kokt riven potatis (ca 5 st)
3 st ansjovisfiléer (några till om du vill ha extra mycket ansjovissmak)
3 msk ansjovisspad
3 äggulor
3 dl vispgrädde
smör till stekning

Gör så här: Blanda allt och rulla till köttbullar, stek dem! Servera till potatis, sås, lingon och gele eller till pasta.



Honungsmarinerade fruktspett


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är ett oväntat gott och smakfriskt efterrättstips! Väldigt mycket mysgrillkänsla dessutom!:)

Ingredienser:

Ananas
Melon
Äpple
Hallon
Vindruvor
1 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
1/2 tsk strösocker

Gör så här: Skär ananas, äpple, melon eller andra frukter du tycker om i lagom spettbitar. Trä upp bitarna på träspett och varva gärna med hallon och vindruvor. Ringla över flytande honung. Blanda kardemumma, kanel och socker och strö det över frukten. Grilla tills spetten fått fin färg.


Björnbärsmuffins med knaprigt lock


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Om någon mullrar upp med sin mc framför huset, erbjuder en tur på slingriga småvägar i vackraste sommarsverige, om sidoväskorna är packade med krämiga kycklingciabattas, hett grönt te i termos och stora goda muffins är chanserna ganska stora att jag drar på mig bikerjackan, trycker ner hjälmen över huvudet och säger: Yes please!!:D


I nästa blogginlägg ska vi dra ut lite på sommaren och njuta av grillade godsaker!
_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
3 dl frusna björnbär eller andra blandade bär
1 äpple, rivet
2 dl farinsocker
3 ägg, lätt vispade
3/4 dl vegetabilisk olja
3/4 dl fil

Knaprigt lock:

3/4 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
30 g smör

Gör så här: Blanda ingredienserna till locket och ställ in det i frysen så att det blir tillräckligt hårt för att smulas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål, blanda i övriga ingredienser (inte det knapriga locket dock;). Fördela degen i muffinsformarna och smula på locket.  Grädda i 180 grader i ca 20 minuter.

Grilla tortillasbröd med mango chutney och brie! Supergott!!!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ge inte upp sommaren nu, ut och grilla med er!!!:) Det här är riktig mysmat. Varma tortillasbröd med mango chutney och mjuk, smältande brieost!! Supergott!!!


I nästa blogginlägg får ni följa med mig på en motorcykeltur!;)
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

brieost
tortillasbröd
mango chutney

Gör så här: bred ett tunnt lager mango chutney på två tortillasbröd, skiva brieost och lägg ett lager på det ena brödet, lägg det andra brödet över. Bre ett lager smör på utsidorna. Grilla några minuer. Låt svalan något, skär i tårtskivor och servera.

Forntidsbröd och kanotmaraton i Dalsland


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Havet har flutit i generna i generationer, kanske är det orsaken till att Mats är en riktigt duktig paddlare. I torsdags lastade vi kajaken på taket och kosan styrdes mot det sjörika Dalsland. På lördagen var det sedan dags för ett riktigt mentalt och fysiskt styrkeprov, kanotmaraton med stort M. 5, 5 mil som för deltagarna innebar blåsor i händer, kramp i ryggar och sviktande muskler. För oss åskådarna var det däremot en minst sagt trevlig dag, folkfest i skönaste naturen.

Vad packar man då i maratonmatsäck? Jo, ett rejält, mastigt forntidsbröd proppat med energi:D

I nästa blogginlägg får ni se hur Brieosten mysgrillades kvällen innan loppet, gott vill jag lova!;)
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 dl hela vetekorn
1 dl hela linser
1 dl skalad hirs
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl hela linfrön
2 1/2 tsk salt
4 dl kornmjöl
8 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl

Gör så här: Blötlägg vetekorn, linser och hirs, låt stå i minst 4 timmar. Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen, rör om. Tillsätt linfrön, salt, kornmjöl, grahamsmjöl och de blötlagda grynen. Arbeta degen smidig och tillsätt vetemjölet lite i taget. Jäs i 30 minuter, arbeta ner degen och jäs i ytterligare 30 minuter. Forma till 20 små avlånga bullar och låt dem jäsa i 20 minuter. Pensla med mjölk och strö på tex havregryn och linfrön. Grädda i 225 grader i 15 minuter.



Fattiga riddare - en bättre frukostflirt får man leta efter


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En regnhängiga morgon för ett par dagar sedan piggades upp av ljumna, smör-, socker- och kanelindränkta fattiga riddare. Mycket godare än jag mindes. Bättre humörtoppare och frukostflirt får man leta efter!;)


Ingredienser:

6
skivor toastbröd
2 2 st ägg
1.5 1.5 dl mjöl
1.5 1.5 dl mjölk
1 tsk socker

socker
kanel
smör

Gör så här: Blanda ägg, mjöl, mjölk och 1 tsk socker till en jämn smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem sedan i smör. Vänd dem sedan i en blandning av socker och kanel. Servera!



Raggmunk med fläsk och rårörda lingon med cognac


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här sommaren har sammanlagt tre skönt avkopplande veckor tillbringats i båten och ute på ön där lillungens farmor och farfar bor. Muurikkan har fått följa med upp på kobbar, skär och öar när det börjat kurra i magen. Möjligheterna som det här jättefatet erbjuder när det handlar om att laga mat i naturen är smått imponerande. Gränser och ytterligheter har testats, mycket gott har ätits och en del ännu godare. Jag kommer att blogga något av det bästa, först ut är en husmanskostfavorit.

När jag senast bunkrade upp inför båt, sjö och öliv fick jag ögonen på en hink med färdig raggmunkssmet. Jag är inte mycket för halvvarianter men att det är praktiskt när maten ska lagas utomhus är alltid ett plus i kanten, burken och en rejäl bit rimmat sidfläsk hamnade i kylväskan. Gott visade det sig vara, ganska tjocka blev munkarna och inte alls i smaknärhetet av den hemgjorda klassikern men ändå en vinnare på havet!:)

Rårörda lingon till är ju ett måste. Brorsans recept på raggmunksframgång är att blanda lingon, socker och cognac, låta det stå i 6 timmar och sedan servera till rätten. Smått oslagbart gott.

Recept på rårörda lingon med cognac:

ca 100 g frysta lingon av bra kvallite
knappt 1 dl socker
1 msk cognac

Gör så här: Blanda allt och låt det stå under plast i 6 -12 timmar, servera. Låter man sylten stå längre tappar den spänst och smak.

I nästa blogginlägg ska vi kika på vad som lagades till frukost efter en blåsig och regnig natt i båten.



Kardemummakaka och finfika


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gammelmormors gamla minibibel är tummad, nött och bara för vacker. Känslan att bläddra mellan sidorna är storslagen i all ära. Det går nästan inte att greppa historien som är dess egna.

Kardemummakakan har min fina och superduktiga brorsdotter Lisa bakat och den smakar bara för gott!

Ingredienser:

175 g smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret och låt svalna. Smöra och bröa en form, ca 24 cm. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i smöret och mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumman. och vispa försiktigt i äggsmeten. Häll i formen och grädde i nedre delen av ugnen i ca 40 min tills kakan är klar.

Goda kaffebullar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Då så gott folk, frankrike är underbart men nu ser jag fram mot att börja blogga recept igen!:)

Det här är mammas recept på kaffebullar som hon bjuder på emellanåt, inte jättesöta och dom ger en lite traditionell känsla på kafferepet. Att dom är goda går inte att förneka!

Ingredienser:

200 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt och tillsätt äggen ett i taget. Blanda i övriga ingredienser. Forma till små bullar, platta till dem en aning och rulla i pärlsocker. Grädda i 225 grader i 10 minuter. Smaksätt gärna med citron eller mandelolja.

Färskostar i Holland


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Holland är väldigt vackert, trevligt och gästvänligt. Och precis som alla redan vet så är ostarna många och fantastiskt goda. Magen är både rund och trind efter allt som bara måste smakas;) Färskostarna på bilden tror jag nog går att köpa lite varstans, med smak av paprika, peppar och gräslök går det utan vidare att plocka i sig en hel platta själv.

I nästa blogginlägg ses vi hemma i Sverige och då ska det bloggas recept igen!:)





Belgarnas motsvarighet till Marabou mjölkchoklad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En rundresa i Belgien har hunnits med också. Belgien är ju känd för sin goda choklad, själv blev jag lite nyfiken på vad som kunde anses vara belgarnas motsvarighet till svenskarnas Marabou mjölkchoklad. Ett steg bort från finchokladen och in i handväskor och ut på kafferaster med andra ord:) Jag frågade några belgare och tipsades om den här fint förpackade chokladen. Jag köpte med mig några stycken och måste nog påstå att den är snäppet godare än vår svenska bästsäljare. Så gott folk, besöker ni Belgien, testa den här! Ca 25 kronor för 150 gram.

Pain au Chocolat


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Då så allesammans, här kommer det sista blogginlägget från Frankrike och Biskayabukten, varför inte sluta med Le grand finale. Pain au Chocoat. Vet faktiskt inte hur många jag hunnit med att äta, en riktig favorit i kaffebrödssammanhang. Det bästa är att jag har ett riktigt riktigt bra recept här på bloggen. Minst lika gott om inte ännu godare än de som finns att köpa på caféer, i bagerier och matvaruaffärer i Frankrike. Baka vettja, ni kommer inte att bli besvikna!:) Receptet hittar ni här!

Fina staden Saintes i all sin charm, väl värt ett besök!:)


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen