Grillad flundra i pitabröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Midsommaraftonens kväll bjöd på vackert väder och grillning vid havet. Marinerad grillad flundra, pitabröd, romsås, citron, sallad, fetaost, grillade paprikor och tomater. Vääääldigt gott!!!
Nästa blogginlägg blir sött och lite syrligt!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
flundrafilé
marinad
pitabröd
citron
sallad
paprikor
tomater
fetaost (skuren i mindre bitar)
Romsås:
2 burkar cremefraiche ca 4-5 dl
1 burk stenbitsrom
1 rödlök (hackad i småbitar)
olivolja
salt
peppar
Gör så här: Marinera flundrorna i någon god marinad, grilla dem tillsammans med paprikorna. Blanda ihop romsåsen. Skär grönsakerna. Värm pitabröden på gillen och fyll dem med fisk, grönsaker, ost och sås.
Ett smidigt litet frågespel som kan roa i sommarnatten!
Frukost på en klippa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Frukost vid havet på en klippa. Kan knappast bli bättre än så!? Bröd, ost, smör, ägg, kaviar, minitomater och te. Gott minsann!:)
I morgon bjuder jag på grillat!
Midsommar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Då så, hemma igen efter tre dagars midsommarfirande ute i havsbandet. Öar och skär, vågor och hav, blått när det är som blåast, en tveklös skärgård när den är som bäst.
Jag har fotat en hel massa och kommer att blogga en del:) Sill, färskpotatis och nyklippt gräslök åts dagen till ära nere på bryggan. På bilden ser ni årets upplaga av den traditionsenliga desserten "Midsommardröm", minst lika god som vanligt!:)
I morgon tar jag med er ut på havet där vi äter frukost på en berghäll:)
Jordgubbar med lime- och yoghurtgrädde
Foto: Karin / bevemyrs blogg
De här bilderna togs förra året, men om ett par timmar står dess like på bordet igen!;) Antagligen midsommaraftonens godaste dessert!:D
SKÖN MIDSOMMAR NU ALLESAMMANS!!!
I nästa blogginlägg berättar jag om helgens frossa i mat och sötsaker!:)
____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
4 dl matlagningsyoghurt
3 lime
2 liter jordgubbar
florsocker
Gör så här: Vispa grädden och blanda med matlagningsyoghurten. Rör ner rivet skal av lime tillsammans med saften från en lime, tillsätt florsocker efter tycke och smak. Varva jordgubbar och yoghurtgrädde i snygga glas och njut!
Sommarkorv
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Ofta händer det att lillungens mentor och jag pratar om mat och utbyter recepterfarenheter. En tidig morgon för ett par veckor sedan berättade hon att familjen skulle ha utländska gäster på middag samma kväll men att traditionen och kulturen krävde en viss enkelhet i maten. Jag blev förstås nyfiken, det är inte alltid lätt att balansera mellan det goda och enkla samtidigt som man vill visa sin matiga välvilja som värdinna och kock för kvällen. Susanna hade dock lyckats och hittat den alldeles perfekta bjudmaten för sammanhanget. Sommarkorv smaksatt med pepparrot, dill och senap.
Själv har jag kunnat konstatera att grytan passar alldeles utmärkt till lunch också!:)
I morgon, midsommar och allt bjuder jag på en favorit i repris, den söta, sommardoftande dessert jag själv ätit det senaste decenniet just den här dagen:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300-400 g falu, frukost eller grillkorv
2 gula lökar eller 1 purjolök
4 tomater
1 dl mjölk
1 dl mellangrädde
1-2 msk riven pepparrot
1/2 -1 dl hackad dill
2 msk senap
1/2 tsk salt
Gör så här: Strimla korven och hacka löken. Koka upp en kastrull med vatten, gör ett kryss i varje tomat och doppa dem hastigt i vattnet, drag bort skalet och skär tomaterna i småbitar. Lägg lök, korv, tomater, mjölk, grädde, pepparrot, dill, senap och salt i en gryta. Koka under lock på svag värme i 5-10 minuter. Servera med ris, potatis, sallad, vindruvor eller någonting annat gott!
Polkagrismuffins
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mycket av charmen med muffins är ju att de går att variera in i det oändliga. För ett par dagar sedan kom mamma och pappa på besök tillsammans med lillungens fina kusiner, med sig hade de alldeles pin färska muffins proppade med polkagrischoklad och toppade med glasyr och apelsinstrimlor. Gott!!!:)
I nästa blogginlägg äter vi en sommarhärlig korvgryta!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
6 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
3 dl socker
3 ägg
2 dl mjölk
Polkagrischoklad (Marabou)
Glasyr:
vatten
florsocker
Apelsinstrimlor till garnering
Polkagrischoklad (Marabou)
Glasyr:
vatten
florsocker
Apelsinstrimlor till garnering
Gör så här: Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Hacka polkagrischoklad eller något annat du tycker är gott och rör ner det i smeten. Häll upp i muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt muffinsarna svalna, blanda vatten och florsocker och bred det sedan på kakorna. Strimla apelsinskal på.
Lyxig pastasallad och en utsikt att beundra
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En ljus, varm, kaprifoldoftande sommarkväll i förra veckan packades matsäckskorgen med te, kakor och godaste pastasalladen. Målet för kvällen var Ramunderberget och den hänförande utsikten från toppen. En kort vandring längst kullerstensgatorna för att sedan bita ett stadigt tag om lårmusklerna och klättra uppåt. Väl uppe beundrades med all rätt utsikten över ett sommarfagert Sverige, magarna åts trinda och småstaden studerades ur ett lite annorlunda perspektiv.
Varsågoda, njut lite ni också!:)
I nästa blogginlägg äter vi mammas goda polkagrismuffins!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser till pastasalladen:
ca 600 g fullkornspasta
1 fläskfillé eller 3-4 kycklingfilleer
3 burkar lätt cremefraiche
2 påsar fransk dressingsmix (jag brukar använda knorrs som ligger i tre pack, 9 g/påse)
1 paket fetaost skurna i småbitar
partytomater
7-8 soltorkade tomater i olja och delade i mindre bitar
oliver
2 små röda lökar, hackade
Gör så här: Koka pastan, skär köttet i mindre bitar och bryn dem i lite smör i stekpannan, krydda köttet med någon favoritkrydda. Blanda sedan med övriga ingredienser.
Pärlsockerkakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här småkakan är i all sin enkelhet en av mina favoriter!!
I nästa blogginlägg klättrar vi upp på Ramunderberget, hänförs över utsikten och äter godaste kvällsmaten!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser ca 35 kakor:
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
pärlsocker att rulla i
Gör så här: Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör ner vetemjöl och bakpulver. Gör ca 35 bollar och rulla dem i pärlsocker. Grädda i 225 grader i 9 minuter.
Studentbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Brorsans son Anton tog studenten i förra veckan och det bjöds på en massa god mat, bl.a. de här goda, superfluffiga och mjuka långpannebröden. Jättegott som tilltugg till kött, sallad och plockmat!
Det ska förstås bloggas mer här på Bevemyrs men jag har inte bestämt mig för vad det blir nästa gång, någonting gott blir det i alla fall:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl mjölk
8 dl specialvetemjöl
1 1/2 msk olivolja
1/2 tsk salt
Garnering:
olivolja
flingsalt
solrosfrön
Gör så här: Värm mjölken till fingervarmt. Lös upp jästen i lite av mjölken och tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ca 10 minuter. Degen skall vara ganska lös. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och låt den jäsa i ca 30 minuter under en bakduk. Droppa på lite olivolja och strö på flingsalt och solrosfrön. Grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Låt svalna på galler och skär i rutor.
Brödbak på Muurikkan
Foto: Karin / bevemyrs blogg
För ett par dagar sedan tog jag med Muurrikkan (kika här) till Göta Kanal för premiärbak. Lillungens fina mentor hade försett oss med ett recept på mörka, väldoftande och goda brödkakor. Stor mysfaktor och mycket trevlighetskänsla blev det sedan att sitta mitt i naturen och baka eget bröd. Kanske inte lika mycket vildmarksfeeling med gasol om man jämför med öppen eld men väldigt praktiskt att kunna baka och laga mat precis vart som helst. Efter kvällen med nybakat bröd, irländsk marmelad, grönt te, ost och det vackra lugnet vid kanalen kan jag konstatera att jag är totalt såld och salig när det handlar om min Muurikka:)
I nästa blogginlägg fortsätter vi att äta gott bröd!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
5 dl filmjölk
1 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
14 dl rågsikt
Gör så här: Blanda och knåda allt till en smidig deg. Stoppa den i en plastpåse och ta med till platsen där du vill grädda dem. Forma till brödkakor som du sedan steker på Muurikkan. Har du gjort lite tjockare kakor delar du dem på mitten innan servering. Ät med smör, ost och marmelad.
Mandeltoscabitar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här kakan andas lyx utan att den egentligen alls är särskilt svår att göra. Mandelmassa, sylt och toscasmet gör den till en favorit!
I nästa blogginlägg får ni följa med på en fisketur!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
2 dl vetemjöl
75 g margarin eller smör
1 msk socker
Fyllning:
1/2 dl fast röd sylt
75 g margarin eller smör
50 g mandelmassa
2 ägg
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Toscasmet:
1 dl mandelspån
75 g margarin eller smör
1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Garnering:
mörk choklad
Gör så här: Smörj en form, ca 16x25 cm. Blanda ingredienserna till botten och tryck ut degen i formen. Bred på sylten. Rör smöret till fyllningen fluffig och tillsätt övriga ingredienser. Bred massan på sylten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, 200 grader. När kakan är inne i ugnen förbereder du toscasmeten. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och sjud sakta under omrörning. Bred på kakan (när den gräddats i 15 minuter), grädda kakan ytterligare i 15-20 minuter. Skär i bitar och ringla smält mörk choklad över.
Mandeltårta med knäckfyllning
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I helgen var det sjösättning och vi var ute på ön hos lillungens farmor och farfar. På söndagen hissade lillungens farmor flaggan i topp uppe på höga berget, nationaldagen skulle firas. Heja Sverige!:)
Själv var jag dagen till ära bagare, eftersom jag älskar mandeltårta blev det en variant med saftig mandelbotten, seg knäckfyllning, mandarinklyftor, grädde, riven choklad och rivet apelsinskal! Helt klart en värdig nationaldagsfirartårta!
Min fina brorson Anton tar studenten nu i veckan, funderar skarpt på att baka ett par sådana till hans firarfest också!=)
Nästa blogginlägg är lika sött och minst lika gott!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser kaka:
175 g sötmandel
4 äggvitor
2 dl socker
Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 burk mandarinklyftor
Garnering:
3 dl grädde
riven mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin
Gör så här: Mal mandeln, vispa äggvitorna hårt och blanda sedan ner sockret, lite i taget. Rör försiktigt i den malda mandeln. Smörj en form, gärna med löstagbar kant och bred försiktigt ut smeten i den. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull, låt småsjuda i ca 20 minuter (kolan ska vara seg men inte för seg för då blir den besvärlig att skära). Häll i vaniljsockert och låt såsen svalna något, bred ut den på kakan. Lägg på mandarinklyftor och garnera med grädde, riven choklad och rivet apelsinskal.
Fläskfilégratäng
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En massa bacon, lök, fläskfilé, grädde, senap, vitlök och ost. Kan knappast bli annat än gott!
Igår firades det nationaldag i sveriges syrendoftande, ljusgröna sommarvackra land. Själv åt jag tårta. I morgon får ni smaka!:)
___________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 fläskfilé
3-4 tomater
1-2 pkt bacon
1 purjolök
ca 10 st champinjoner
5 dl grädde
4 msk sötstark senap
2 vitlöksklyftor
Kalvfond
Riven ost
Gör så här: Klipp paketen med bacon i små bitar, stek i stekpanna. Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor och stek bitarna i lite smör, krydda. Skiva champinjonerna och purjolöken och fräs dem också. Skär tomaterna i skivor och lägg dem i botten på en grätängform, lägg köttet, champinjonerna och purjolöken över. Blanda grädde och senap i en kastrull, smaka av med kalvfond, salt och peppar. Häll såsen i gratängformen, strö riven ost över. Gratinera tills gratängen fått fin färg.
Läckra aprikoslängder
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här vackra servisen gavs bort som bröllopsgåva av ägarna på ön vi besökte i helgen, kruxet var att bröllopet skedde på 1960-talet och de som gifte föredrog det mer raka, stilrena 60-talsmodet. Servisen fick snällt finna sig i att åter hamna hos givarna som i sin tur köpte en ny servis till brudparet, den här gången, vis av erfarenhet i rak modern 60-talsanda:) Nu snart 50-år senare väcker den guldkantade servisen åter beundrande blickar när det dukas till kalas och finfika. Skam den som ger sig!:D
Dagmar, min trevliga och bakduktiga granne bjöd oss alla på superläckra aprikoslängder under vår ö-vistelse. Är det någon som blir sugen så är det bara att sätta igång att baka, väl värt besväret!
För lite sedan köpte jag en fläskfile, i nästa blogginlägg får ni se vad jag gjorde med den!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser 3 längder:
2 ägg
1/2 tsk salt
2 msk socker
50 g jäst
5 dl vetemjöl
200 g kallt smör
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
torkade aprikoser och katrinplommon uppblöttnade i lite citronsaft och socker eller 1 påse kakfyllning ca 50 g
1 1/2 dl russin, ca 150 g, grovhackade
1 msk väl stötta kardemummakärnor
1/2 ägg till pensling
florsocker att pudra på
Gör så här: Vispa äggen med en gaffel och rör i salt och socker. Smula ner jästen och rör lite tills den löst sig. Blanda mjöl och tärnat kallt smör till en grynig massa, använd gärna en assistent eller en elvisp. Rör i hop äggsmeten och mjöl/smörblandningen. Dela degen i tre delar, rulla till längder lagom för en plåt, platta till rullarna med mjölad hand ca 1 dm bred. Blanda fyllningen till ingredienserna bred på längderna, vik upp kanterna . Jäs på sval plåt i en timme. Pensla längderna med vispat ägg, grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter i 250 grader. Skär i bitar och pudra med florsocker innan servering.
Choklad- och hasselnötsdrömmar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Under ö-besöket i helgen fanns det gott om tid för egna små upptäcktsfärder. Männen drogs som magneter till lador, uthus och magasin, själv utforskade jag gårdens magnifika porslinsskåp. I skåpet hade soppterriner, uppläggningsfat, skålar och finserviser varsamt och i prydliga rader placerats av försiktiga händer. Tekoppen på bilden, så otroligt fin, fick bli statist när Dagmars härliga drömmar sedan skulle fotas.
I nästa blogginlägg fortsätter vi att titta på ö-fikat. Ni får också se delar den vackra servis som stannat kvar på gården trots att den en gång gavs bort i bröllopspresent av ägarna!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
75 g nötter
100 g smör
3 dl socker
1 dl rapsolja
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao (knappt)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
Gör så här: Rosta nötterna i en torr stekpanna på svag värme. Gno dem sedan mellan händerna så att skalet faller bort. Hacka nötterna grovt. Rör smör och socker poröst, tillsätt oljan lite i taget. Blanda ner övriga ingredienser. Forma till ca 40 små bollar och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Om drömmarna blir platta kan det bero på att du använt för mycket mjöl eller haft för varm ugn:)
En dag god och nådig för både kropp och själ!
Foto: Karin / Mats / Bevemyrs blogg
Jag bor i en gammal grosshandlarvilla från 1906. En skönhet som fått sina skavanker med åren men som har världens vackraste hussjäl. Saken blir ju inte heller sämre av att grannarna är minst sagt trevliga. Varje år anordnas en gatfest, i år hade Nalle och Gerd bjudit ut oss alla till ön där Nalle är uppvuxen. Det fina gamla skärgårdshemmat som gått i arv i generationer andas så mycket svenskhet och kulturarv att man får ståpäls.
Magarna åts trinda av mat, fika och efterrätter, ett tag fick jag känslan av att vi alla kunde ha guppat hem som badbollar istället för att bli skjutsade i den fina gamla träbåten:) Lokalrökt lax, potatis, sallad, romsås, bröd, kex, ostar, pajer, grädde och fikabröd stod på menyn. En dag god och nådig för både kropp och själ!;)
I morgon får ni se fikabrödet serverat på finaste ö-porslinet. Recept kommer också!