Stenbrolax



Foto: Karin / bevemyrs blogg

För några år sedan var min pappa bjuden på middag ute i skärgården, med sig hem i kavajfickan hade han receptet på en väldigt god fiskrätt, Stenbrolax. Den har lagats flitigt sedan dess, jag kan på stående fot minnas uppskattat och njutningsfullt smackande på allt från finbjudningar till mittiveckanmys.

Dagen till ära, Mats födesedag och allt, hipp hipp hurra!!!, ska jag bjuda er som har Spotify på en favvolåt! Tracy Chapman – The Times They Are A-Changin'

Ingredienser:

4 laxfiléer
2 gula lökar
2 paprikor
1 tub kaviar
1 knippe dill
1-2 cm pepparrot
5-6 dl grädde
smör
salt
citronpeppar

Gör så här: Hacka lök och paprika, blanda med kaviar, hackad dill och pepparrot. Smöra en stor eldfast form och lägg fyllningen i botten. Lägg filéerna på grönsaksbädden, smält lite smör och häll det på fisken, salta och peppra. Strö på lite ströbröd. Stek i ugnen i 200 grader tills fisken känns genomstekt. Häll på grädden och låt den koka med en stund. Servera med någonting gott!:)



Vaniljbulle fylld med godaste vaniljkrämen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Finaste dagen ute på havsisen. Angelfiske, korvgrillning, varm choklad och godaste vaniljbullarna! Det blir knappast bättre!!!:)

1 Ingredienser till vaniljbullarna:

1
msk svarta kardemummakärnor
3 3 dl mjölk
50 50 g jäst
1.5 1.5 dl strösocker
0.5 0.5 tsk salt
150 150 g mjukt smör
1 1 st ägg, ekologiskt
1.2 1.2 l vetemjöl special eller Finax Monitoba Cream

5 Vaniljkräm:

5
dl mjölk, 3%
1 1 stång vanilj
1.5 1.5 dl strösocker
7 7 st ekologiska äggulor
1.5 1.5 dl maizenamjöl
50 50 g mjukt smör

Gör så här:


Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

 

Degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Kavla ut degen, ta ut rundlar, lägg en klick vanilj i mitten på varje rundel och knip ihop degen. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker.













Hallonsnittar med mandelglasyr


Foto: Karin / bevemyrs  blogg

Den här kakan är en riktig liten läckerbit. Spröd, smulig smörbotten fyllt med seg, fruktig hallonsylt som toppas med söt glasyr och rostade mandelspån.

En annan läckerbit jag kan tipsa om är parfymen som syns i bakgrunden på bilden. Brorsan kom hem från Kanada med Armanis nya doft Idole, fullständigt outstanding och "sky high taking", lätt att dofta sig salig och berusad på=)

Här är receptet på hallonsnittarna:

Ingredienser:

250 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

1 dl fast hallonsylt

Glasyr:

1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten

Garnering:

1 dl rostade mandelspån

Gör så här: Sätt ugnen på 225º. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Rör ner ett ägg i taget. Rör i mjölet blandat med bakpulver. Dela degen i 4 delar och rulla till längder, ca 40 cm långa. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt. Gör en längsgående fördjupning mitt i varje längd. Fyll den med sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Rör ihop florsocker och vatten till glasyr. Ringla glasyren över sylten på de avsvalnade längderna. Strö över mandelspån. Skär i 12–24 bitar.


Småkakor versus studiofotografering. Småstadens begåvade fotoförening med smarta fotografer guidar mig fram på fotokonstens snåriga stigar.

Godaste heta Thaigrytan



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sanslöst god gryta!!! Alla mina rekommendationer till er som precis som jag älskar thai-inspirerad mat.

Låt er nu bara inte avskräckas av alla ingredienser, grytan är trots sitt omfångsrika innehåll väldigt enkel att göra, bara att skära, blanda, puttra, smaka och njuta!=)

Ingredienser:

4 Kyckling fileér eller 1 fläskfilé
3 pkt bacon
2 små burkar strimmlade bambuskott
2 pressade vilöksklyftor
1 stor purjolök
2 röda paprikor
3 tsk wasabi pasta, finns på tub
1.5 dl thai sweet chilisås
1,5 dl chilisås het
1 msk färsk ingefära fin riven
3 msk oyster sauce
5 dl grädde
2 dl kokosmjölk
1 citron, saften
1 burk minimajs i bitar
Grillkrydda

Gör så här: Skär kyckling/fläskfilé och bacon i mindre bitar, stek och krydda med grillkrydda. Lägg åt sidan. Dela purjolöken, paprika och bambuskott i småbitar, fräs i lite smör eller olja. Blanda kyckling, bacon och grönsaker i en rejäl gryta eller stekpanna. Rör i övriga ingredienser, red med lite maizena och låt sjuda i ca 30 minuter.





Morotsbullar (gluten, vete, ägg och mjölkfria)


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag måste erkänna att första gången jag skulle bjuda en gluten/veteallergiker på myste, bröd och ost blev jag lite ställd. Det kändes sen inte jättebra att ställa fram en trave riskakor och ett tråkigt köpebröd.

En kollega tipsade sen om "Lailas gula mjölmix" (kika här) som du bl.a kan köpa på Coop. Ett otroligt lättarbetat "mjöl" som gör brödet luftigt, saftigt, gott och mjukt. Det här receptet på morotsbullar hittade jag på Mjölkfri.com (kika här) och det behöver inte skämmas för sig och det oavsett om du är gluten/veteallergiker eller inte:)

Receptet är gluten- vete- ägg- och mjölkfritt. Tina bröden precis innan de ska serveras.

Ingredienser:

 

50 g jäst
2 dl rena havregryn
1 msk fiberhusk (kika här), finna att köpa lite varstans
5 dl vatten, 37 grader
200 g råa morötter
2 msk mörk eller ljus sirap 
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål
7 dl grov mjölk- och glutenfri mix

 

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.


Gör så här:

 

Stöt anis och fänkål i mortel. Smula jästen i en bunke, häll på fiberhusk, havregryn och det ljumma vattnet och rör om. Låt det stå och svälla i fem till tio minuter.

Skala och riv morötterna fint och häll ned i bunken tillsammans med de andra ingredienserna. Arbeta degen i minst fem minuter i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Tag upp delar av degen med mjölade händer och forma försiktigt bullar som du lägger på en plåt.

Låt jäsa under duk i 20 minuter. Pensla med olja eller havremölk och strö på sesamfrön. Sätt in i 250 grader i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i 12-14 minuter.


Ostkaka med äpplen och kanel


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag har länge varit nyfiken på och velat testa att göra en ostkaka med keso som bas istället för ostlöpe. På Lill-Ingrids bakblogg (kika här) hittade jag receptet till den här kanel- och äppelostkakan. Ingen "riktig" ostkakskänsla men god visade den sig trots allt vara, ännu godare efter en dag eller två.


Ingredienser:

2 ägg
250 g keso naturell
½ dl strösocker
2 msk hackad mandel
1 tsk kanel
2 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
2-3 äpplen

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Hacka mandeln lagom fint och rör ner den i äggsmeten. Tillsätt keso, kanel, vetemjöl och mjölk. Skala äpplena, skär dem i skivor och blanda ner dem i smeten. Häll ner i en smord form och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Godast är den efter en dag eller två! Strö på socker och pudra över ett lager kanel, servera med grädde till!




Grovt bröd med pumpakärnor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En kopp hett grönt te och nybakat grovt bröd är bland det bästa som finns!

Det här brödet är luftigt, saftigt, mjukt, grovt och fullt av pumpakärnor. STOOOR NJUTNING!

Ps. Kanske kan någon av alla er bloggläsare lösa gåtan om vart märket på tekoppen hör hemma? Själv har jag ingen aning men är ruggigt nyfiken på svaret:)

Ingredienser:

2 1/2 dl pumpakärnor
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
4 msk olivolja
2 dl rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
filmjölk till pensling

Gör så här: Rosta pumpakärnorna lätt i en duktigt het stekpanna. Rör ut jäst i vatten med honung, salt och olivolja. Rör i rågmjöl, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakning. Blanda ner 1 1/2 dl pumpakärnor och knåda sen till en smidig deg, jäs övertäckt i ca 40 min. Forma 12 bullar och lägg dem på ett bakplåtspapper där de får jäsa i ytterligare ca 15 minuter.

Pensla med filmjölk och strö över resten av kärnorna. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.



Kyckling i pitabröd


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Efter en slitig jobbvecka är den här väldigt enkla och mysiga plockrätten en riktig fredagsfavorit. Krämig kyckling med grönsaker, frukt och ost i pitabröd.


Ingrdienser:

3-4 kycklingfilleér
4 dl cremefraiche
1-2 dl grädde
några matskedar ketchup
grillkrydda
ev salt och peppar

pitabröd

sallad
tomat
lök
gurka
äpple
mango
ost


Gör så här: Skär kycklingen i småbitar och stek dem i smör, krydda med grillkrydda (eller någon annan favoritkrydda), rör i cremefraiche och grädde, smaksätt med ketchup och ev. salt och peppar. Låt småsjuda en liten stund. Värm pitabröden och fyll dem med kycklingröran, grönsaker, frukt och ost.




Borsjtjsoppa



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en av min pappas aboluta favoritsoppor. Rysk rödbetssoppa. Varsågoda!!!


Ingredienser:
6-7 råa rödbetor (ca 1/2 kg)
2 gula lökar
1-2 morötter
1 klyfta vitkål (ca 250 g)
2 msk margarin
1 1/2 liter vatten
3 kött- eller grönsaksbuljongtärningar
2 krm svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
salt


Gör så här: Skala lök, morot och alla rödbetor utom en. Skär alla grönsakerna i fina och inte för långa strimlor. Fräs i en gryta och tillsätt vatten, buljong, peppar och lagerblad. Koka allt under lock i ca 20-30 minuter på svag värme. Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig, soppan blir då vackert röd. Smaka av med vinäger och salt. Servera tillsammans med gräddfil och lite grovt bröd.

Soltorkad tomatkyckling



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Veronica är en av de vänner som hängt med mig längst här i livet. Det här är en av hennes absoluta favoriter i bjudrättssammanhang och det är baske mig jäääättegott!!!:)



Ingredinser:

4 st kycklingfileér
1 purjolök
8-10 champinjoner
3 burkar tomat och basilika creme fraiche
1 grön paprika
1 röd paprika
8 st soltorkade tomater
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpepper
2-3 msk maizena för ljusa såser

Gör så här: Stek kycklingfilén och lägg åt sidan. Srimla och fräs purjo, paprika och champinjoner, slå på vatten, mjölk och creme fraiche, Krydda. Lägg i buljong och tomater i småbitar. Koka upp och tillsätt maizena, låt sjuda i några minuter. Lägg i kycklingfiléerna. Servera med klyftpotatis, rotfruktsgrönsaker eller ris!

Jordens hetaste bulle



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Utan att skräda orden, framför er har ni vad som antagligen är jordens hetaste och godaste hembakade bulle. Ni tänker kanske att en bulle inte kan smaka så himla olika, bulle som bulle liksom. Den som bakar den här kommer inse skillnaden och tas till bullbakarhöjder ni troligtvis aldrig upplevt tidigare:)

Mina bröder är lika mat- och bakintresserade som jag. Äldsta gobrorsan gav sig sjutton på att hitta ett bullrecept som kunde stå för sig själv utan att skämmas, han bakade sig igenom recept efter recept och hittade tillslut "the magic combination" av ingredienser. The Undisputed Champion!!!

Hemligheten är bl.a  gräddmjölk, äggulor och massor av fyllning!

Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl (Finax Monitoba Cream, har skrivit om mjölet i det här inlägget)

Fyllning:
smör
kanel
socker
ägg till pensling
pärlsocker till garnering


Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med smör och häll på rikligt med socker och kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.












Havrechokladkakor



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag är det apkallt här i småstaden, -25 grader och vackert vackert. En perfekt dag att elda kakelugnen rödglödgad, krypa upp i skönaste fåtöljen, dra en filt över benen, dricka en kopp kaffe eller grönt te som smakar citron och knapra i sig sega småkakor fullproppade med choklad.

Receptet på en seg, havrebaserad nästan lite nötsmakande variant av chocolate chip cookies kommer här:


Ingredienser:

115 g rumsvarmt smör
115 g muscovardoråsocker
1 ägg
100 g havregryn
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
125 g vetemjöl
1 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
175 g mörk choklad (i bitar)
175 g ljus choklad (i bitar)

Gör så här: Rör smör och socker luftigt, tillsätt äggen och sedan havregryn, mjölk och vaniljsocker. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Blanda och häll sedan i hackad choklad. Klicka ut på plåtar, ca 20 kakor, platta till lite med en gaffel. Grädda i ca 15 minuter i 180 grader. Låt kakorna svalna en stund på plåtarna förs och sedan på galler.

Lyxig lyxig Bearnaisesås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Om man vill ha det lite extra gott och lyxigt är det så himla mycket mer värt besväret att göra en egen Bearnaisesås än att använda en färdig pulvervariant. Lite krångligare föstås men egentligen inte alls särskilt svårt.

Just det här receptet har jag fått av duktiga Linnéa, otroligt god! Jag brukar nöja mig med med att göra en halv sats som är lagom till fyra ungefär.


Bearnaisesås (hel sats):

6
st ägg
500 500 g smör
1 1 kvist dragon, 1 tsk torkad dragon eller dragon i vinäger (som finns på burk)
8 8 st vitpepparkorn
4 4 st schalottenlökar
1 1 msk persilja, hackad
0.5 0.5 dl vitvinsvinäger
1 1 dl vatten

Gör så här: Smält smöret försiktigt på svag värme utan att röra om, tag kastrullen åt sidan men låt den inte svalna helt. Hacka löken fint och koka den i en kastsrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Låt det sjuda tills det reducerats till hälften. Sila ner lagen i en skål, rör i äggulorna, ett i taget, värm över vattenbad eller i mikron (lite växelvis med att man rör om) och rör om tills såsen blivit tjock. Häll försiktigt i smöret, lite, lite i taget, det lite gulare smöret på kastullens botten ska inte röras ner i såsen. Strö i hackad persilja och smaka av med salt och peppar.




Möööörk chokladkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mamma, min pärla, fyllde år och bjöd på läcker kallskuren buffé med mörkaste chokladkakan som desert.

För den som är riktigt riktigt sugen på mörk, nästan lite bitter choklad i kombination med en saftig kakbotten är den här kakan en frälsning.


Ingredinser:

175 g mjukt smör
3 dl socker
1 1/2 dl kakao
2 krm salt
1/2 dl ljus sirap
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl

Glasyr:

1 1/2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

ev. strimlat appelsinskal till garnering

Gör så här: Rör smör och socker pösigt, tillsätt kakao, salt och sirap. Rör i äggen ett i taget till en jämn smet. Blanda ner vetemjöl. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna. Koka upp grädden och lägg i chokladen i bitar, låt glasyren svalna och bred den sedan på kakan. Garnera med strimlat appelsinskal och servera med grädde eller glass.

Sega ingefärskakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det är få saker som jag tycker är så vardagsmysigt som att dricka en kopp te och knapra på en kaka (gärna hembakad då förstås). Den här ingefärskakan är knubbig, seg och söt, den påminner en aning om pepparkaka i smaken och är perfekt till en kopp kaffe eller te. Receptet kommer från den här fina kakboken (kika här).


Ingredienser:

knappt 6 dl (300 g) Extra fint vetemjöl
1 krm salt
2 1/2 dl farinsocker
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
1 tsk bikarbonat
115 g osaltat smör
2/3 dl sirap
1 stort ägg (uppvispat)

Gör så här: Blanda mjöl, salt, socker, ingefära, kanel och bikarbonat i en skål. Smält smör och sirap på svag värme i en skål och häll det i mjölblandningen. Tillsätt ägget och blanda allt väl. Rulla till ca 30 valnötsstora bollar, platta till varje boll en aning, strö på farinsocker och grädda i 160 grader i 12-15 minuter.

Drakamöllans Focaccia


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag ska jag servera er Drakamöllans Focaccia, ett smakrikt Italienskt långpannebröd med lite "pizzakänsla" som passar utmärkt till mycket, bl.a fisksoppa som på bilden. Första gången jag smakade just det här brödet (hemma hos min vän som också bjöd på en gooood kaka, kika här) höll jag på att föräta mig i ren fröjd och förtjusning!

Ingredienser:

25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 dl mjölk eller filmjölk
2 tsk salt
1 msk honung
ca 13 dl vetemjöl

Garnering:

1/2 dl olivolja
2 dl svarta urkärnade oliver
2 tsk franska örtkryddor eller någon annan frvoritkrydda
1 msk grov eller flingsallt

Gör så här: Rör ut jästen i vatten (37 gradre) och tillsätt mjölk. Häll i salt och honung så att allt löser sig. Rör ner mjölet i degvtskan, spara 1/2 dl till utbakningen, och arbeta amman till en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 125 grader och häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två bitar och tryck ut varje del till en kvadrat, 1-2 cm tjock på varsin bakplåtsklädd plåt. Pensla degen med olivolja, tryck ner oliver i den och krydda med fransk örtkrydda och salt. Grädda mitt i ugnen i 20-25 min och låt den sedan svalna på en plåt.

Tiramisù med mandelbiskvier, mascarpone och Baileys




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Tiramisù är traditionellt gjord på krämig och fet mascarponeost, savoiardi (kex), espresso, ägg, socker och kakao. Mitt första möte med den här Italienska efterrätten var inte direkt någon förälskelse från min sida, den var strävbesk och smakade mest kaffe. Sedan det där första mötet har jag varit tvungen att revidera min uppfattning, Tiramisù kan vara så himla gott.

Här kommer en enkel och lite försvenskad variant gjord på bl.a mandelbiskvier, vaniljvisp, mascarpone och Baileys. En Tiramisú så god att den fick bli en av deserterna på nyårsafton!!!



Ingredienser:

2 dl mandelbiskvier från påse
3 msk kaffe
1/2 dl Baileys
1 dl vaniljsås
100 g Mascarponeost
1/2 msk kakao

Gör så här: Lägg mandelbiskvierna i en skål häll över kaffe och Baileys. Låt stå och dra några minuter. Vispa vaniljsåsen fluffig. Rör samman mascarpone med lite av vaniljvispen och tillsätt sedan resten. Lägg hälften av mandelbiskvierna med lite av kaffe- och Baileyslagen i botten på små glas eller koppar. Lägg i hälften av ostkrämen och resterande mandelbiskvier och lag. Toppa med ostkräm och sikta över rikligt med kakao.







RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen