Svartavinbärsbladssaft
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Som jag har längtat. För något år sedan berättade sonens lärare Anna att hon fått en flaska saft av en annan förälder. Saften var sådär makalöst god att hon bett om att få receptet. Jag i min tur fick receptet i min hand några dagar senare och hade på känn att det skulle vara en sådan där skatt som man inte släpper i första taget. Jag hade rätt. Receptet fick mig till och med att fara iväg till närmsta plantskola och köpa några svartvinbärsbuskar.
Saften görs på bladen från en svartvinbärsbuske. Lätt i smaken och fantastiskt god!
Själva har saften och vi tillbringat dagen vid småstadens vattenhål. Jag bjuder på några bilder och tre sekunder film (klicka HÄR).
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
2 liter svartavinbärsblad (packa dem lagom hårt), skölj dem gärna i lite kallvatten
2 kg socker
3 citroner (tänk nu för jösse namn på att köpa ekologiska så att inte bekämpningmedel lakar ut i saften)
1 1/2 liter kokande vatten
60 g citronsyra (2 påsar)
Gör så här: Skiva citronerna och blanda med bladen. Häll på socker, citronsyra och kokande vatten. Rör om en aning så att inte sockret lägger sig som en klump. Låt stå svalt i 5 dygn. Sila av. Förvara svalt eller frys.
Underbara ljusgröna högtid
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Midsommar - denna underbart ljusgröna högtid. I år firade vi sommarens lov i hemmahamnen ute på ön.
Tillgång till ugn och kylskåp tillhör ovanligheterna just denna dag. Allt utnyttjades och i år spisades ugnsrostad färskpotatis med rotfrukter, fetaostfyllda färsbiffar, minitomatsallad och tzatsiki. Snålvattenrinnande gott!
Ugnsrostad färskpotatis med rotfrukter
Gör så här: Skrubba färskpotatisen och dela dem i lagom stora bitar (använd gärna de minsta så slipper du dela dem). Ringla över olivolja, salta och strö på andra kryddor du tycker om. Grilla i 225 grader tills de är genomstekta.
Fetaostfyllda färsbiffar
Gör så här: Dela blandfärsen i lagom stora bitar, knåda in salt och lite peppar. Platta till och lägg en bit fetaost i mitten, vik upp färsen runt osten och täpp till eventuella hål.
Minitomatsallad
Desserten är tradition sedan så länge jag kan minnas. Underbart försommargod!
Jordgubbar, grädde, yoghurt, lime.
Ingredienser till midsommardessert
3 dl vispgrädde
4 dl matlagningsyoghurt
3 lime
2 liter jordgubbar
florsocker
Gör så här: Vispa grädden och blanda med matlagningsyoghurten. Rör ner rivet skal av lime tillsammans med saften från en lime, tillsätt florsocker efter tycke och smak. Varva jordgubbar och yoghurtgrädde i snygga glas och njut!
4 dl matlagningsyoghurt
3 lime
2 liter jordgubbar
florsocker
Gör så här: Vispa grädden och blanda med matlagningsyoghurten. Rör ner rivet skal av lime tillsammans med saften från en lime, tillsätt florsocker efter tycke och smak. Varva jordgubbar och yoghurtgrädde i snygga glas och njut!
Veronica har både öga och känsla för att binda kransar.
Midsommarungar.
Att byxa en abborre
Foto: Karin/Mats / bevemyrs blogg
Leo på andra sidan ledan är en omtalad begåvning. Länge har jag hört talas om hans skicklighet när det gäller att filéa abborrar. Här om dagen tog han med sig en välvässad kniv och gav oss en lektion i "byxning".
En bra start är att veta hur själva filéandet ska gå till. Leo bjuder oss på en guidad tur. Följ med på resan från fisk till filé.
Vad är hemligheten bakom att byxa en abborre då? Jo en skapligt vass kniv, ett lagom strävt underlag, ett gott handlag, en massa träning och en dos begåvning
Kniven vinklas in mellan fjällen och en skåra skärs.
Vinkla tillbaka kniven och börja skära längst med ryggraden.
Vänd filén och skär bort benen som sitter på sidan.
Se till att filén ligger platt med skinnsidan neråt. Håll kniven i samma vinkel som underlaget och skär bort skinnet.
Några ben finns fortfarande kvar. De sitter som i ett V. Skär bort dem och hokus pokus, abborren är filéad och klar.
Själv var jag långt ifrån en begåvning när det gällde att hålla filékniven rätt i handen.
Loffe däremot visade prov på bättre handlag.
Leo hade inte bara med sig en välvässad kniv.
Leos fru Birgitta lagar god mat, bl.a. en god fisksås med anor långt ut från öarna. Håll utkik för den kommer på bloggen vartefter.
Abborrefiske
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Fiskevatten finns i släkten och i helgen passade farfar och farmor på att lägga abborrenäten. Sonen fick till stor förtjusning och andäktig spänning vara med och dra up dem. Näten kryllade av fina abborrar, några mörtar och en gös.
Leo på andra sidan ledan är ovanligt skicklig på att hantera filékniven. Han kom över och vi fick en lektion i hur man byxar en abborre. Jag fotade, är någon sugen på att lära sig göra riktigt fina filéer ska ni hålla utkik här på bloggen. Bilder kommer i nästa inlägg.
Världens godaste solrossnittar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Några av solrossnittarna från fikabordet blev inte uppätna. Dom fick följa med upp på höga berget. Antagligen världens godaste utflyktskaka!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
4 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl solrosfrö
Gör så här: Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap och rör om. Blanda samman de torra ingredienserna och rör samman allt till en smidig deg. Rulla ut degen på ett mölat bakbord i längder, platta till längderna något och strö på solrosfrön. Grädda i ca 15 minuter, 175 grader, skär sedan diagonala snitt och låt svalna.
Nötkolakaka med kondenserad mjölk
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här om dagen kom goda vänner på besök för att fira att lillasyster kommit till världen. Innan spanade sonen och jag runt i receptböcker och på nätsajter för att hitta någon god kaka att bjuda på. Till slut enades vi om en något egensnickrad variant av en godisgod nötkolakaka gjord på bl.a kondenserad mjölk.
Kakan är sockersöt och supermäktig. För den som verkligen gillar gosaker är det ett "Halleluja moment" att ta sig en bit.
___________________________________________________________________________________________________
Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
150 g mandel (skållad) eller hasselnötter
2 burkar kondenserad mjölk (á 395 g)
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 g mörk choklad
50 g kokosfett
Alt. lite olja
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
150 g mandel (skållad) eller hasselnötter
2 burkar kondenserad mjölk (á 395 g)
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 g mörk choklad
50 g kokosfett
Alt. lite olja
Gör så här: Börja med bottnen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner i smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen (avlång 20x30 cm eller en rund med löstagbara kanter och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Bottnen skall vara litte kladdig. Låt svalna.
Gör kolafyllningen: Häll kondenserad mjölk, smör och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 min tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör så mycket du orkar. Blanda ner mandel/nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna. Smält chokladen och bred på kakan. Servera i små bitar - kakan är riktigt mäktig.
Fabian hjälpte till att pilla bort allt skal från mandeln. Gott att ha en hjälpreda i köket
Mozzarellasallad pimpad med citronsmör och nötter
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Sommarvarma dagar uppskattas lätta luncher, i alla fall av min mun. Den här mozzarellasalladen pimpad med citronsmör och nötter tipsade Berit om. Riktigt god - syra möter sälta.
Alldeles utmärkt att ta med sig också. Jag passade på att fylla matsäckslådan när vi for på utflykt till platsen där Göta Kanal möter Östersjön.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Mozzarella, i bitar
Tomater, skivade
Smör, smält
Citron, saften
nötter av något slag eller solroskärnor
salt
peppar
(kiwi som på bilden)
Gör så här: Varva tomater och mozzarella (samt ev frukt). Salta och peppra. Strö på nötter. Smält smör och smaksätt det med citronsaft, häll över salladen.
Stilla försommarkvällar fulla av blomdoft är svårslagna i all sin underbara enkelhet.
En självständig dam som inte vill....
....fotas tillsammans med sin storebror
Sverige Sverige Fläskfilé
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Goa gamla Svea. I morgon är det Sveriges nationaldag. För dig som vill fira matvägen utan att för den skull slå knut på dig själv kan jag tipsa om den här enkla fläskfilérätten. Bara några få ingredienser och ändå så väldigt, väldigt god!
Glad högtid och heja Sverige allesammans!!!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 fläskfilé, skuren i skivor
smör att steka i
3 dl grädde
3 msk chilisås
1-2 msk fransk senap
salt
peppar
3 dl riven ost
Gör så här: Stek köttet i lite smör. Krydda med salt och peppar. Lägg fläskfilébitarna i en ugnsfast form. Rör ihop grädde, chilisås och senap i stekpannan. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och strö på riven ost. Gratinera i ugnen 225 grader tills det fått fin färg. Servera med ris/potatis/klyftpotatis och sallad.
Tonfiskgratäng
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En riktigt god tonfiskgratäng. Ja varför inte.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Tagliatelle för 4 personer
2 burkar tonfisk i olja
6 dl grädde
1 dl chilisås
½ dl sweet chili sauce
Purjolök, strimla en bit på ca 10-15 cm
2 tsk citronpeppar
Salt
2 burkar tonfisk i olja
6 dl grädde
1 dl chilisås
½ dl sweet chili sauce
Purjolök, strimla en bit på ca 10-15 cm
2 tsk citronpeppar
Salt
Strö över: Riven ost (gärna nån med lite smak, typ Västerbotten)
Gör så här: Koka pastan och lägg i en ugnsfast form. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Häll röran över pastan, strö på ost. Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.
Mormor bor vackert vid ån. På vägen hem finns det mycket att utforska, särskilt om det regnar.