Bigarråer, vackra Loiredalen och Chateau d´Usse


Foto: Karin / bevemyrs blogg

På väg till den bördiga, vackra Loiredalen och några av de mer än 50 slott som finns där stannade vi vid ett vägstånd och köpte med oss stora, saftiga, gooooda bigarråer. Kvinnan som sålde bären bjöd med mig in i sin trädgård så att jag kunde beundra träden som fullkomligt dignade av bär. Mannen blev aningen förvånad över besöket där han stod i bara mässingen och plockade men fann sig snabbt och fotades sedan glatt:D

Ett av de magnifika slotten Chatea d´Usse  från 1400- och 1500-talet besöktes sedan, minst sagt storslaget och vackert!


Ostron som får det att vattnas i munnen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Innan resan till Frankrike och Biskayabukten uppmanades jag att prova de sagoligt goda ostronen som odlas där. Jag måste erkänna att jag inte var jätteentusiastisk inför den här kulinariska överhögheten, sega slemklumpar är liksom inte min grej;) Jisses så fel jag hade, dom visade sig vara supergoda, aningen salta och med pressad citron vattnas det i munnen av bara tanken! Jag kan förstå att fransmännen själva vallfärdar över landet för att äta denna storhet.





Foto:Karin / Mats / bevemyrs blogg

Persikor i kompott




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Till alla baguetter och croissanter som äts passar det särskilt bra med någonting sött. Den här persikokompotten köptes först i tron om att det var en marmelad men föll sedan alla på läppen för att den var sådär lagom osöt och med stora härliga bitar av persika.

Om någon blir sugen på persikoresept så kika här och här från min egen skörd hemma i sverige förra året!:)

Någonting som verkligen tar andan ur kroppen är skönheten i alla dessa oändligt vackra solrosfällt som man inte ser slutet på och som finns äverallt.


Förrädiskt lockande platta persikor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Efter bad, sand, sol och vågor blev det en tur till marknaden. Vem kunde motstå att köpa med en påse förrädiskt lockande platta persikor? Inte jag i alla fall!:D





Baguetter


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Det är ju inte bara croissanter som är det franska kökets bakstolthet, baguetter är minst lika vanligt och verkar ätas både i tid och otid av Fransmännen. Och visst är det gott, men inte då den stenhårda variant som ofta säljs hemma i Sverige!!! Pin färska ska det vara, mjuka, sega och krispiga!

 

La Rochelle är verkligen en av de mysigaste städerna i Biskayabukten, lugnt och vackert. Efter att ha strövat runt staden, ätit baguetter, besökt parker och beundrat den gamla hamnen åkte vi några turer med den otroligt fina karusellen som fanns på ett av stadens torg.

 

När det gäller baguetter så har jag själv inget bra recept. Kanske är det någon av er alla bloggläsare som kan dela med er av ett?:)




Frankrikes godaste brödvariant!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Croissanter är verkligen apgott!!! I Frankrike finns de ju dessutom precis överallt, helt underbart att vandra iväg till byns lilla lokala bageri på morgonen och köpa sig några till frukost!

Vill man baka själv så har jag vad som antagligen är världens bästa croissantrecept här på bloggen! (kika här)




Brylépudding på stranden


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Stränderna är helt fantastiskt vackra i Biskayabukten, långa, ödsliga och med stora härligt översköljande vågor. En del av golfströmmen har ju dessutom nöjet att ta en sväng förbi här så vattnet är alldeles ljummet. Matsäck på stranden är viktigt, fransmännen är ju ena mästare på Brylépuddingar av olika slag, hyllorna i matvarubutiken visar upp ett präktigt utbud av olika färdigvarianter, några som visade sig vara riktigt goda fick följa med till stranden. Blir ni sugna så har jag ett gott recept gjorda på en massa äggulor och grädde här på bloggen (kika här).



I nästa blogginlägg spanar vi in vad som antagligen är Frankrikes godaste brödvariant!:)



Biskayabukten och huset i Frankrike


Foto: Karin/Mats  / bevemyrs blogg

Då så allesammans, de närmaste veckorna och blogginläggen kommer utgå från Biskayabukten och det hyrda huset där. Kanske inte så mycket recept utan mer nedslag i franska ätbarheter:)

Välkommen att följa med mig på en bit härlig matsemester i det otroligt vackra Biskaya!



Saftig mandelsockerkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en av de abslout godaste sockerkakorna man kan göra!! Otroligt saftig och väldigt väldigt god!!!

I nästa blogginlägg får ni följa med mig på semester till det hyrda huset i Biskayabukten!:)
__________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
50 g smör
2 dl mjölk
2 dl mandel, mald
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpuler

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt koka upp. Häll den kokande vätskan i äggsmeten. Blanda ner mandel (spara lite till formen), mjöl och bakpulver. Smöra och mandla en form och häll i smeten. Sätt in kakan längst ner i den kalla ugnen, sätt värmen på 175 grader och låt kakan grädda i ca 50 minuter.

Browniestårta med blåbärsmousse


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en läcker tårta, väldigt snygg smakkombination mellan en segsöt browniesbotten och den lite mer syrliga blåbärsmoussen! Gott som sjutton!!:)

Ingredienser:

Browniebotten:

150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 1/2 dl stösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

Blåbärsmousse:

6 st gelantinblad
225-250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl grädde

Gör så här: Smält chokladen. Rör ihop smör och socker, blanda ner ett ägg i taget och rör ner chokladen. Häll i kakao, vaniljsocker och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i 25 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna. Lägg gelantinbladen i blöt i ca fem minuter. Mixa blåbär. Vispa äggulor och socker pösigt och blanda i blåbären. Tag upp gelantinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull, rör ner dem i äggsmeten. Blanda i gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Häll smeten över kakan och låt stå minst fem timmar i kylskåp.



Hamburgare på grillen


Foto: Mats / Karin / bevemyrs blogg

Havet lockar och sjön suger. Det är viktigt att maten är god, att plocka fram grillen och fräsa hambugare gjorda på nötfärs smaksatt med bl.a. spiskummin, salt och pepper är bland det godaste man kan bjuda magen på!:)

Ingredienser:

nötfärs
spiskummin
salt
peppar
paprika
sallad
tomat
ketchup
senap
dressing
Max hamburgerbröd

Kajsas sås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här såsen är fullständigt ass kicking!! Helt outstanding till grillat!! Antagligen en av de absolut godaste man kan göra!!! Blanda och smaka nu allesamman! Basta!:)


Ingredienser:

1 1/2 dl olivolja
1 tsk soja
1 dl chilisås
1/2 dl sirap
1 knapp tsk sambal oelek
3-4 vitlöksklyftor (pressade)
pepar
1/2 tsk salt

Gör så här: Blanda allt och rör om.


Puttrade förbi en ko som var lika sugen på att bada som jag!;)

En tur på Göta kanal och sega chokladkolakakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För ett par dagar sedan tog den fina gamla träbåten Lindön med oss på en vacker tur på det alldeles fantastiska byggnadsverket Göta kanal.

 

Förutom att vi åt en massa god mat från Söderköpings Brunn hade vi även med oss supergoda, härligt sega choklkolakakor. En variant av den älskade kolakakan som nog tenderar att vara snäppet godare:)

 

 

Ingredienser ca 30 st:

 

100 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

2 msk sirap

2 msk kakao

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

Gör så här: Rör socker, sirap och smör riktigt poröst. Blanda i övriga ingredienser. Rulla till två längder som är lagom långa för en plåt. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Skär i sneda bitar när dom svalnat en aning.

 

 

_____________________________________________________________________________________________

Kanalen som ju grävdes för hand med plåtskodda spadar, det är svårt att låta bli att citera Tage Danielssons helt underbara dikt:


De händer som grävde på Göta Kanal.

 

Det var valkiga, seniga, beniga labbar

på valkiga, seniga, beniga grabbar.

Tåligt gnagde de hål på sitt fosterlands skal,

de händer som grävde på Göta kanal.

 

Vintern kom med sin kyla. De fick inte domna.

Sommaren kom med sin hetta. De fick inte somna.

De slet ut sig, i ösregn, när spaden blev hal,

de händer som grävde på Göta kanal.

 

Är det underligt att deras tummar blev krumma,

och att fingrarna tedde sig fula och dumma?

Vickevire var ofta en smärre skandal

på de händer som grävde på Göta kanal.

 

Genom veckornas knog bar de träget sin börda.

Men så tvätta dom av sig det värsta på lörda

och lyfte sin Östgöta-sädes-pokal,

de händer som grävde på Göta kanal.

 

Inga sorgkanter mer. Det fanns brännvin att dricka.

Och då höll de sitt hambogrepp mitt på en flicka.

Någon enstaka gång fick de sällheten möta,

de händer som grävde på Göta.

 

De som inte fick känna nån piga på brösten

fann i ännu en flaska den handfasta trösten.

Sedan slog dom på länsman, polis och fiskal,

de händer som grävde på Göta kanal.

 

Deras lycka blev kort. Det blev åter en månda.

Och man spottade i dom. En ny veckas vånda.

De steg ned i sin självgrävda jämmerdal,

de händer som grävde på Göta kanal.

 

Och de spikade broar och timrade slussar,

och i käftarna lade de saftiga bussar

och med knogarna slog de på snusdosans skal,

de händer som grävde på Göta kanal.

 

Se på nageln. Ett liv som blev kantat av sorgen.

Varför står inte ni som statyer på torgen,

vackert huggna i marmor, på guldpiedestal,

ni händer som grävde på Göta kanal!

__________________________________________________________________________________________

 

 

 


Fetaoströra


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en superenkel och jättegod röra till grillat!!

Ingredienser:

4 dl cremefraiche
1 paket fetaost
salt
olivolja
papper

Gör så här: Dela osten i mindra bitar och blanda allt!

Stormkökspizza


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När vi var ute på sjön sist luncahade vi godaste stormkökspizzorna på en berghäll! Mysigt och väldigt gott!!!

För att göra det enkelt gjorde jag pizzorna klara hemma, lagom stora för stomköksstekpannan, och värmde dem sedan när det började kurra i magen:)


Ingredienser:
1 dl vetemjöl
2 dl dinkel 
2 dl grahamsmjöl
2 1/2 tsk bakpulver
40 gr smör
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk

Topping:

tomatsås
ost
lök
kassler
minitomater
getost
kantareller
färsk timjan

Gör så här: Blanda allt, kavla ut och toppa med sådant du tycker är gott, grädda tills pizzan fått fin färg i 225 grader.




Key lime paj


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För er som tycker om liter syrligare bakverk ska titta hit nu. Key lime paj är en härlig kombination mellan frasig digestivebotten och en lite sötsur fyllning. Gott!!

Ingredienser:

Botten:
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk ca 400 g
4 st äggulor
5 limefrukter, skal och saft

Gör så här: Smula kexen fint och blanda det med smält smör. Tryck ut blandningen i små formar och grädda i ca 10 minuter 175 grader. Blanda mjölken med ägg och lime och låt dra i ca 30 minuter, sila bort skalet. Häll ägg och mjölkblandningen i formarna och grädda i ca 15 minuter. Servera med vispad grädde.


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen