Baguetter
Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg
Det är ju inte bara croissanter som är det franska kökets bakstolthet, baguetter är minst lika vanligt och verkar ätas både i tid och otid av Fransmännen. Och visst är det gott, men inte då den stenhårda variant som ofta säljs hemma i Sverige!!! Pin färska ska det vara, mjuka, sega och krispiga!
La Rochelle är verkligen en av de mysigaste städerna i Biskayabukten, lugnt och vackert. Efter att ha strövat runt staden, ätit baguetter, besökt parker och beundrat den gamla hamnen åkte vi några turer med den otroligt fina karusellen som fanns på ett av stadens torg.
När det gäller baguetter så har jag själv inget bra recept. Kanske är det någon av er alla bloggläsare som kan dela med er av ett?:)
Hej!
Jag har precis hittat till din blogg, hur kommer jag inte ihåg!
Men sååå fin och underbar den är! Ger mig massa
inspiration med fina bilder och härliga recept!
Kram Gourmetmorsan
Ny tävling hos Den Rockande Kocken, missa inte den... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=153
Leilas recept är jättebra!
Deg 1 (Surdeg):
5 5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 3 dl kallt vatten
5 5 dl vetemjöl special
Deg 2:
15 15 g färsk jäst 1/4 paket
3 3 dl kallt vatten
1 1 sats surdeg (se recept ovan)
1 1 msk salt
1 1 msk strösocker
8.5 8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.
1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
6. Sätt ugnen på 240 grader.
7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Åh, vilken fin karusell!:)
Jag har ett recept som från början kommer från Coop, det är gott!
3-4 st
* 5 dl vatten
* 25 g jäst
* 1 msk olja eller flytande margarin
* 2 tsk salt
* 12-13 dl vetemjöl special eller lantvetemjöl eller matbrödsmjöl av vete
Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, fett, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt ca 1 tim.
Korta baguetter: Tag upp degen på mjölat bakbord men knåda den inte. Dela den bara i 4 delar. Kavla ut varje del till en kaka, ca 20 x 30 cm. Rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna på tvären på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Långa baguetter: Tag upp degen på mjölat bakbord men knåda den inte. Dela den bara i 3 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, lika lång som plåten. Rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Jäs utan bakduk 30-40 min. Värm ugnen till 275°C.
Gör några snitt på snedden i varje rulle med vass kniv eller rakblad. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Tag ut plåten, pensla bröden med kallt vatten. Stäng av ugnen och grädda 15-20 min i eftervärmen.
/Birgitta
Tack för recepten Linda och Birgitta. De måste jag prova!
Va härligt allt ser ut! Kolla gärna in min blogg där jag skriver om bla roliga tränigstips, rececpt mm.
Ha det bra, kram gympafantasten