Selmakakor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Enkla och goda småkakor. Perfekt att plocka fram tillsammans med en balja te eller kanna saft såhär i sommartider.
 
Tack Carina för receptet!
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
250 g smör
2 1/2 dl florsocker
1 dl potatismjöl (knappt)
4 dl vetemjöl (drygt)
1 1/2 tsk bakpulver
75 g russin
 
Gör så här: Vispa smör och florsocker poröst. Knåda in övriga ingredienser. Forma till en rulle. Skiva i skivor som du lägger på en plåt. Tryck till varje kaka lite. Grädda i ca 200 grader i 10 minuter. Passa noga mot slutet då de snabbt blir för mörka.
 
 
 

Den godaste flädersaften kryddas med kanel och vanilj

 
Foto: karin / bevemyrs blogg
 
Den godaste flädersaften är den som görs med citron, kanel och vaniljstång.
 
Receptet till den här saften fick jag för ungefär tio år sedan. Som nypåskrivna ägare till ett gammalt sekelskifteshus föreslog mäklaren att vi skulle fira genom att skåla i hemkokt flädersaft. Och aldrig har väl någonting så enkelt smakat så saligt gott som då.
 
Många baljor mäklarsaft har det bliivt sedan dess. I år är inget undantag.;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 1/2 liter vatten
2 kilo socker
20 torra helt utslagna blomklasar
2 citroner
80 gr citronsyra
1 vaniljstång
3 bitar kanel
 
Gör så här: Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg de sköljda blomklasarna i en rejäl bunke, strö över citronsyra. Skiva citroner och lägg på dem. Slå den kokheta sockerlagen över och lägg i kryddorna. Låt den stå ett dygn. Därefter ska den förvaras svalt i 4-5 dygn. Sila bort blommor, citroner och kryddor. Frys i lagom förpackningar.
 
 

När vi var borta på kalas för lite sedan kom en urcharmig liten kotte på besök.
 

Gatufest med knytkalas

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Varje år, någon gång i början av sommaren har vi grannar en gemensam gatufest. Folk går man ur huse och plockar med sig all sköns godsaker. Smått och gott, favoriter och repiser, allt i en fantastisk god och salig blandning. I år samlades vi hemma hos Magnus och Linda. Charmigare bostadshus och gårdsatelje får man leta efter. Festen blev precis lika trevlig och god som man bara kunde hoppas på.;)
 
Några av recepten bjuder jag er på.
 
 
Sinikka bjöd på paj med varmrökt lax. purjolök och dill. Gott!
 
Ingredienser:
 
Botten:100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 sk salt
1 msk vattten
1 ägg
 
Fyllning:
1 msk smör
1 purjolök, hackad
1/2 tsk salt
1 krm peppar
400 g varmrökt lax i bitar
1 dl hackad färsk dill
2 dl riven västerbottenost
 
Äggstanning:
4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 krm salt
1 krm peppar
(smaka av och krydda mer om det behövs)
 
Gör så här: Blanda allt till pajdegen (äggen sist). Kavla ut till en rundel som är större än springformen. Placera degen i formen och täck väggarna. Ställ i frysen under tiden som du förbereder fyllningen. Fräs purjolök försiktigt i smör, den ska inte ta färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen. Ta ut pajskalet ur frysen och förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader. Sänk temeraturen till 175 grader. Lägg purjolöksfräset i pajskalet tillsammans med lax, dill och västerbottenost. Häll äggstanningen över. Grädda i ca 40 -45 minuter.
 
 
Kristina och Karl-Magnus dukade upp fantastiskt goda karé- och kycklingspett. Till spetten serverade de en sötsyrlig Hoisin- och jordnötssås. När jag så här efteråt tänker tillbaka på spetten och såsen så börjar snålvattnet att rinna. Fantastiskt gott och fulltsändigt rätt i min mun. Att faten blev renskrapade på buffébordet är lätt att förstå.;)
 
Ingredienser till spetten:
500 g benfri fläskkarré i skivor
500 g kycklingfilé
 
Grillmarinad till fläskkarréspetten:
1/2 dl japansk soa
1/2 dl rapsolja
1/2 dl färskpressad limejuice
2 msk råsocker
1 msk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk nymalen svartpeppar
 
Grillmarinad till kycklingfiléspetten:
1 dl chilisås
1/2 dl japansk soja
1 msk färskpressad limejuice
 
Gör så här: Blötlägg spetten. Blanda de olika marinaderna. Skär karré och kyckling i cm-breda strimlor. Lägg köttet i respektive marinad och låt marinera i minst 30 minuter (ju längre tid ju godare). Trä upp köttet på spetten. Grilla i ca 3 minuter på varje sida.
 
Ingredienser till såsen:
1 dl salta jordnötter, hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 dl Hoisinsås (den hittar du på hyllan för Asiatisk mat)
1/2 dl vitvinsvinäger
 
Gör så här: Blanda allt och servera tillsammans med spetten.
 
 
 
 
Ulla- Britt och Lasse hade med sig en vackert dekorerad smörgåstårta. Superenkel att göra med bara några få ingredienser. Receptet fick jag lite på en höft.
 
Ingredienser:
brödkakor av typ Polarbrödsstuk
mjukost, valfri sort
vispgrädde
kaviar
 
Dekorera med:
sallad, hackad
räkor
partytomater
....och annat du tycker är gott.
 
Gör så här: Bred ut mjukost på det understa lagret bröd. Lägg på en brödkaka. Vispa grädden lätt och blanda med kaviar. Bred ut hälften av röran på brödkaka nummer två och lägg på ytterligare en rundel bröd. Bred ut resten av grädd/kaviarröran. Dekorera. Servera.
 
 
Västerbottenostpaj är alltid gudagott. Tyvärr lyckades jag inte lista ut vem som bjöd på den här godbiten. Inget recept här med andra ord.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Rosmarintorsk

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En oväntat god vardagsrätt. Torsk i ugn strösslad med bl.a  sparris, vitlök och tomater. Smaksatt med apelsin och rosmarin blir det en riktig favoritfisk.
 
 
I nästa inlägg bjuder jag er på knytkalas.;)
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
600 g torskfilé
1 rödlök, skivad
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 aks körsbärstomater (ca 250 g), halverade
1/2 kruka rosmarin, (bladen hackas)
250 g grön sparrris, skivad
1 apelsin
2 msk olivolja
salt
peppar
3 msk smör
 
Gör så här: Tina torsken och lägg den i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Stek den i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Fräs lök, vitlök, rosmarin och sparris i olivolja. Pressa i saften från apelsinen. Klicka i smöret och värm allt så att smöret smälter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i tomaterna. Låt allt bli varmt. Lägg röran uppepå fisken. Servera med potatis och gärna någon god sås.
 

England - London

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att äta Traditional Cornish Pasty (här) när du är i England känns definitivt helt rätt. ;) Rätten har anor hundratals år tillbaka i tiden
 
Du köper dem på ett "Cornish Bakehouse" och ofta finns det minst ett tiotal olika fyllningar att välja mellan. Får engelskmännen själva rekommendera någon så blir det ofta den traditionella som innehåller potatis och en slags köttröra. Det du får i din hand är en slags supermatig pirog som smakar kalops. Like it or not. ;)

 
 
Cornish bakehouse finns lite överallt, håll utkik efter mathak med den här skylten så hittar du rätt.
 
 
Något som också hör till ett besök i London är att ta sig en titt på Buckingham Palace eller "The Palace" som det kallas i folkmun.
 
 
 
 
 
Fantastiskt pampig byggnad. Den ursprungliga delen byggdes på 1700-talet. Vill du ta dig en titt inuti slottet måste du vara här i augusti eller september. Då reser drottningen på sitt årliga besök till Skottland och dörrarna öppnas för allmänheten.
 
 
Björnskinnsmössorna som användes på 1800-talet sägs ha haft en avskräckande effekt på motståndaren då bäraren såg betydligt större ur än han egentligen var.
 
Långt där nere. Björnskinnsmössorna ute och går i snygga formationer.;)
 
Det är inte bara skinn som pryder vakternas mössor i London, blankpolerade hjälmar med rejäla tofsar är inte så dumt det heller. ;)
 
Sedan gjorde vi ett besök på vaxkabinettet Madame Tussauds också.  Vi köpte biljetter innan vi reste hemifrån (här). Det visade sig vara ett lyckokast då kön in var minst tre timmar lång (enligt de som jobbade där). Med förköpta biljetter tog vi oss in på en kvart. Perfekt.
 
 
Sen kan jag väl inte säga att Madame Tussauds är något jag egentligen rekommenderar. Mängder av människor som trängs för att se dockorna. Visserligen fina och verklighetstrogna avbilder men inte mer än så.
 
Störst behållning hade vi nog av den 4D- föreställning som visades i anslutning till kabinettet. En filmvisning där stolen rör sig, där dofter sprayas ut i filmsalongen och där åskådaren vid lämpliga tillfällen duschas med vattenkaskader. Kul!!
 
 
 
Nåväl, London är underbart men i nästa inlägg ses vi hemma i Sverige igen. Då blir det läckra recept på menyn igen! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 

England - London

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att äta fish and chips när man är i Storbritannien känns som ett måste. Får vinägerstänkta barndomsminnen bestämma så är det världens godaste snabbmat.;)
 
 
Big Ben eller Great Bell of Westminster som den egentligen heter är nog det som sonen längtat mest efter att få se. Under tidiga barndomsår gick det under namnet Big Bang. ;)
 
 
 
London Eye. Så himla coolt. Ett pariserjul i jätteformat. Som besökare får du under 30 minuter åka 135 meter upp i luften och vid fint väder ser du bortåt fyra mil. Vill du slippa de ibland timslånga köerna är det klokt att köpa biljetterna redan innan du åker hemifrån. Vi köpte våra biljetter här.  Klicka, betala, skriv ut.
 
 
Utsikten från London Eye är kort och gott magnifik.

 
Themsens bruna vatten kryllar av båtar. Stora, små, snygga, skabbiga. Everything you wish for. ;) 
 
 
Tower Bridge som byggdes i slutet av 1800-talet är en viktig symbol för England. Vi tog en båttur på Themsen och beskådade den från vattnet. Precis nedanför London Eye går det lätt att hoppa på någon av turbåtarna.
 
 
Det finns en del märkliga byggnader i London också....
Rymdraket.
 
Typ muterad kotte.
 
Trasig pinne.
 
Brödrost.
 
....och en och annan mer oansenlig.;)
 
 
Praktfulla Westminsterpalatset.
 
 
 
Pust och brohäng. Fabian och Karin hjärta London.
 
 
Nästa inlägg spanar vi in skinnmössorna och käkar minnen från den här semestern.
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen