Födelsedagsfika


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Födelsedagar kan gärna firas med någonting extra gott. Själv valde jag att baka och bjuda gästerna på en riktig favoritsötsak - seg mandelkaka fylld med vit choklad och ringlad mörk choklad uppepå. Gästerna glufsade glatt i sig och jag med för den delen;)


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

200 g sötmandel, oskalad och mald
2 dl socker
2 ägg
150 g vit choklad, hackad

Mörk choklad att ringla över

Gör så här: Vispa ägg och socker, blanda ner mandel och choklad. Klicka ut på bakplåtsklädd plåt, ungefär så stora som du vill ha dem. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter, du kan känna lite försiktigt om de lossnar från pappret, då är de klara att tas ur ugnen. Smält choklad i mikron och ringla över.

Världens godaste marmelad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag fyllde år för lite sedan och fick ett päronträd och i väntan på egen frukt - en stor burk päronmarmelad. I min mun kan en marmelad inte smaka bättre - världens godaste! Blir du sugen (vilket du borde bli för det här är gott;) men inte har någon sparad frukt, gå till närmsta butik!:)


______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 kg färska päron
1-2 vaniljstänger
1-2 kg syltsocker (beroende på hur söt du vill ha den, jag brukar ta en och en halv påse ungefär)

Gör så här: Skala och skär päronen i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull, skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur innehållet med en kniv och lägg det bland päronen tillsammans med stången. Koka päronen mjuka. Tillsätt sockret och koka i ca fem minuter, ta bort vaniljstången och häll upp på glas eller i små påsar (påsarna går att frysa)


Soltorkade minitomater i olivolja


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att göra egna soltorkade eller snarare ugnstorkade minitomater är en riktig fullträff. Massor av koncentrerad smak, verkligen supergott att ha på salladen, i smörgåsen eller i någon maträtt! Själv hann jag knappt med att bloggfota innan den här omgången var uppäten:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Några askar minitomater
olivolja
vitlök
timjan
flingsalt

Gör så här: Dela tomaterna på hälften och lägg dem med snittytan uppåt på en bakplåtsklädd plåt. Använder du varmluft så kan du ja ha fler plåtar inne samtidigt. Skjut in plåtarna i ugnen och torka tomaterna i ca 90 graders värme tills de är torra, ca 5- 6 timmar. Öppna några gånger och släpp ut ev. fukt. De kan torka lite ojämnt så plocka ut dem vartefter de är klara. Tag ut dem och stoppa dem i en glasburk, fyll på med olja, stoppa i vitlök, lite torkad timjan samt lite flingsalt. Förvaras i kylskåp. Använd i maträtter, på smörgåsen eller i salladen. Jättegott!!

Läckra mandelmusslor med kolakräm


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Läckra mandelmusslor med kolakräm både smakar gott och ser fint ut. Kanske något att bjuda på såhär i påsktid?:)

Påsk ute på ön hos lillungens farmor och farfar är njutning, en massa god mat och både havet och skogen in på stugknuten. Under en tur bland kottar och barr stötte vi på ett par lite udda spillkråkshål. Kråkan hade skapat djupa, fantastiskt fina och alldeles symetriska hål rakt in i granstammen.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g mandel, mald (du behöver inte skålla och skala den)
1 1/2 dl socker
200 g smör, rumsvarmt
1 ägg
4 dl vetemjöl

Kolakräm:

2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao

Dekorera med grädde, bär, nötter, godis

Gör så här: Mal mandeln. Vispa socker och smör pösigt, blanda i mandel, ägg och vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg, blanda ev i lite mer mjöl om den är för lös. Rulla till en avlång "korv", slå in i plastfilm och låt degen vila i kylskåp någon timme. Smörj mandelformer, skiva degen och tryck ut en skiva i varje mandelform. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader (kakan ska bli gyllene). Blanda allt till kolakrämen i en kastrull och låt allt småkoka i ca 40 minuter, gör "kulprovet" (häll en klick i ett glas med kallt vatten, om den går att rulla till en kula och kolan har lagom konsistens är den klar). Fördela kolan i de avsvalnade formarna och låt dem stelna. Dekorera med vispad grädde och någonting annat du tycker är gott och fint.



Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Påskbröd med hela ägg


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att samlas kring ett vackert bröd med inflätade ägg har en lång tradition och är en självklarhet på många påskbord. Ett gott, luftigt bröd som ser smått exklusivt ut och får vilken påskfirare som helst att le uppskattande. Att baka det är dessutom betydligt enklare än det kanske ser ut. Äggen som bakas med i ugnen blir nätt och jämt hårdkokta och är ett utmärkt pålägg på själva brödet om man så vill.

Själv vill jag passa på att här ute från ön önska er alla en RIKTIGT SKÖN PÅSK!

I nästa blogginlägg serverar jag er finaste påskkakan:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

50 g jäst
4 dl mjölk
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
9 ägg, okokta

ägg till pensling
sesamfrön att strö på

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm mjölken till fingervarm och rör ut jästen med lite av den. Häll på resten av mjölken, salt, olivolja, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Dela degen i två delar, den ena kavlar du ut och formar till en rund platta, ca 25- 30 cm. Placera ut de nio äggen på plattan. Dela degklumpen som är kvar i nio delar som du rullar till långa smala längder, vik dem dubbelt och sno dem lite och lägg sedan en snodd runt varje ägg. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Vispa med  uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 25 min i 225 grader, skjut in en plåt mot slutet så att brödet inte blir bränt. Servera brödet ljummet eller avsvalnat lite senare.

Äggkrämstårta - makalöst gott!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Vill du vara säker på att påsken skall vara god ska du baka den här sega mandelbottenstårtan med len, ljuvligt god äggkräm, hyvlad choklad och favoritgodiset uppepå:)


______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Mandelbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
150 g mandel
1 1/2 tsk bakpulver

Äggkräm:
6 äggulor
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
75 g smör

Garnering:
Riven blockchoklad
Chokladägg (eller något annat du tycker om:)


Gör så här:

Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Mal mandeln och blanda ner den tillsammans med bakpulver i smeten. Rör om försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter i 175 grader. Skär ev med en kniv runt kanterna så att kakan lossnar, om det behövs så trycker du försiktigt ner kanterna så att den blir jämn. Låt kakan svalna.

Äggkräm: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud SAKTA under omrörning tills krämen tjocknat. Det är viktigt att den inte värms för snabbt då den lätt skär sig, om det händer blanda i lite kokande vatten. Tycker du inte att den tjocknar tillräckligt så blandar du i lite majzena.

Bred krämen på kakan, riv på choklad och garnera.



Uggelhagens perfekta kokosmums


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När jag tänker tillbaka på min barndom bubblar dofter fram, nyslagen vall, torr skog och tallbarr, nystött kardemumma, långkok på älgstek, fuktig jordkällare, tung schersmindoft och nybakade bullar. Minnena av mat är också påtagliga, mamma som ständigt fixar och donar där i köket, det runda köksbordet, gädda, köttbullar, kalops och köttfärssås.

Alla gårdar och hus hade namn, vårt Dunderhov, andra Bolltorp, Gata, Hemmingsbo, Hast, Station, Furuklippan, Järpdalen Tallbacken och Sveden. Ofta bjöds vi på kafferep till Uggelhagen, bullar, mandelkubb och rulltårta. Ibland hade jag tur, då hade Ylva vispat ihop perfekta skumvita kokosmums.

Idag är det din tur att ha tur!;)

Varsågoda, Ylvas recept på mums!

_____________________________________________________________

Ingredienser till en plåt kokosmums:

4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

Garnering:

4-5 dl kokosflingor
2 msk kakao

200 g smält choklad (går att hoppa över om du tycker)

Gör så här: Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål, rör om. I en annan skål blandar du det kokheta vattnet med gelatinpulvret, rör om så att gelatinet löser sig. Blanda ner gelatinvattnet i sockerblandningen. Vispa alltsammans med elvisp i 30 minuter till en pösig smet. Blanda samman kokosflingorna med kakaon. Sikta det om det är klimpigt. Häll lite av kokosen i botten på en långpanna (botten skall täckas, annars fastnar kakan), ca 20 x 30 cm, bred ut smeten, strö på ett lager kokos uppe på. Ställ plåten kallt, gärna i frysen, ett par timmar till allt stelnat. Skär i bitar, ca 4 x 5 cm. Doppa snittytorna i kokosblandningen. Smält chokladen och doppa ena sidan av "kokosmumsen" i den. Förvara kakorna svalt, de går utmärkt att frysa.




Gräddig kebabgratäng


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Tycker du om kebab så är antagligen det här någonting för dig!;)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

ca 800 g kebabkött (finns i frysdisken)
1 -2 lökar, i bitar
2-3 paprikor (gärna i olika fäger), delade i bitar
2-3 vitlöksklyftor, rivna, hackade eller pressade
1 1/2 dl chilisås
3 dl grädde
1 burk creme fraiche, 2 dl
1 1/2 tsk basilika, torkad
1 krm cayennepeppar
paprikapulver
salt
peppar
smör att steka i
ev riven ost


Gör så här: Fräs köttet i lite smör. Lägg över i en gratängform, strimla paprika och lök och fördela över köttet. Rör ihop vitlök, chilisås, grädde, creme fraiche, basilika och cayennepeppar. Låt allt småkoka en stund och smaka sedan av med paprikapulver, salt och peppar. Häll såsen i formen, strö ev på riven ost och gratinera i 225 grader tills osten fått fin färg eller tills paprikan är lagom mjuk! Servera med ris och sallad!:)

Franska härligt sega chokladmaränger


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ofta när jag bakar och lagar mat blir det en massa äggvitor över, att kasta dem känns inte alls globalmatschysst eller för den delen särskilt hyggligt mot hönan som klämde ur sig ägget:)

Så gott folk, i stället för slaskalternativet, vispa ihop härligt sega och chokladsmakande franska maränger, jag lovar att det känns som en vinstlott både i munnen och för matmiljön. Riktigt, riktigt gott tillsammans med en kopp te eller en mugg kaffe!!!

I nästa blogginlägg bjuder jag er på helgmysarmat!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser ca 12 st:

4 äggvitor
2 dl socker
ca 50 g choklad (använd någon sort du tycker om)

Gör så här: Smält chokladen på svag värme i mikron. Lägg äggvitorna i en kastrull tillsammans med sockret. Ställ kastrullen på en platta (eller om du så föredrar i vattenbad) med svag värme (jag använder position 4 av 9) och vispa sedan med elvisp i ca 5 minuter. Häll över äggsmeten i en skål och fortsätt att vispa tills smeten är tjock och glansig, den är klar när du kan vända upp och ner på skålen. Häll i chokladen och rör någon enstaka gång med en sked så att marängsmeten blir strimmig. Klicka upp på plåt och grädda i 125 grader i ca 1 timme.

Pirayor, Pizzamuffins och Pytonormar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Under några veckor har Mats plockat med sig sin forskning till Oxford, lillungen och jag får roa oss så gott det går och passade i helgen på att ta en tur över viken och besöka tropikariet. Hur charmigt som helst att vara med när en nyfiken treåring för första gången möter livs levande ormar, apor, pirayor, krokodiler och jättespindlar. När det var dags att luncha bänkade vi oss framför jätteakvariet med hajar och mumsade i oss pizzamuffins, mjölk, chokladbollar, vaniljbullar och varm choklad:)


I nästa blogginlägg får du ett riktigt gott tips om vad du kan göra med äggvitorna som blir över när du bakar vaniljkrämsbullar!:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser ca 6 st:

3 dl vetemjöl eller som jag använde till muffinsarna på bilden 1 dl dinkel och 2 dl vetemjöl special med fullkorn
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk timjan
25 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl mjölk

Fyllning t.ex:
Bacon
Skinka
Stekt och kryddad köttfärs
Salami
Soltorkad tomat
Ost i kuber eller riven
Fetaost
Lök
Paprika
Partytomater
Mozzarella
....eller någonting annat du tycker om

Gör så här: Blanda mjöl, salt, timjan och bakpulver. Knåda ihop det med smör och mjölk, degen blir ganska lös men det är så det skall vara. Rör i önskad fyllning, klicka upp i ca 6 muffinsformar. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter (det är inte gott om de blir för torra). Servera tillsammans med mjölk på någon trevlig plats!;)






Foto: Karin / bevemyrs blogg

Fantastiskt goda vaniljkrämsbullar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det var alldeles för länge sedan vi bakade bullar, så för ett par dagar sedan bestämde sig lillungen och jag för att plocka fram assistenten och baka. Själva grundreceptet på bullarna är det samma som jag bloggat ett par gånger tidigare, världens godaste bullar helt enkelt!;) Den här gången kokade vi vaniljkräm (inte det minsta bökigt och så himla mycket godare än alla världens pulvervarianter;), bullarna fylldes och resultatet blev ljuvligt barndomssmakande och fantastiskt goda vaniljkrämsbullar!

I nästa blogginlägg tar vi färjan över viken och tittar på pirayor och apor!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl


Vaniljkräm:

4 äggulor
1 1/2 dl socker
1 dl vetemjöl
4 dl kokande mjölk
2 vaniljstänger

Fyllning:

smör
kanel
socker
ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Gör vaniljkrämen så här: Vispa (med elvisp) äggulorna tillsammans med sockret så att det löser sig. Vispa ner mjölet. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstängerna (dela dem och skrapa försiktigt i fröna och lägg sedan i själva vaniljstängerna också). När mjölken kokar häller du försiktigt (i en fin stråle eller droppvis) ner den i äggröran samtidigt som du vispar med elvispen. När mjöken är ivispad  läggger du över krämen i en kastrull, låter allt småkoka under vispning tills den tjocknat (det tar bara ett par minuter).


Gör bullarna så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på på ett lager smör på hela plattan och sedan  en sträng med vaniljkräm (hälften) längst med ena långkantenl. Strö på socker och kanel. Rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i små formar eller i en stor form typ "butterkaka". Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader för småbullar, 200 - 225 grader i ca 35 minuter för en butterkaksvariant, sätt in en plåt över bullarna när du ser att de är lagom gräddade (så att de inte blir brända), titta efter så att även bullarna i mitten är färdiggräddade innan du tar ut formen. Låt svalna på galler.

Godaste fläskfilén med mascarpone och melon


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Helg, tussilago (ivarjefall på de lite mer sydsvenska breddgraderna:) och vårsol. Ingen dålig kombination! Vill du som grädde på moset dessutom äta någonting ovanligt gott ska du laga den här krämiga, smakrika och bjudrättsgoda fläskfilén!


I nästa inlägg plockar lillungen och jag fram assistenten och bakar barndomsminnen!;)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1-2 fläskfiléer (beroende på hur många ni är som skall äta, såsen räcker till ca 4 pers)
1/2 honungsmelon
1 paprika
1 ask mascarponeost, ca 250 g
2 buljongtärningar, kalv
3 dl vispgrädde
1 burk creme fraiche, 2 dl
2 tsk sambal oelek
2 msk flytande honung
1 dl mango chutney
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
smör
salt
peppar
honung
(riven ost)

Gör så här: Skär fläskfilén i cm tjocka skivor, bryn dem tillsammans i lite smör och honung i en stekpanna, salta och peppra. Lägg fileérna i en ugnssäker form. Dela honungsmelonen och paprikan i småbitar som du strör över köttet. Blanda buljong, grädde, creme fraiche,  sambal oelek, 2 msk flytande honung, mango chutney och rivet skal från 1 citron i en kastrull. Låt allt småsjuda en liten stund. Smaka av med salt och citronsaft. Häll röran över köttet. Strö ev på riven ost. Ställ in formen i ugnen och gratinera i 225 grader tills paprikan mjuknat en aning. Servera tillsammans med sallad, ris, klyftpotatis, rostad baguette och/eller någonting annat gott!

Selmas goda - kladdkaka i småkaksformat


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min gammelmormor Selma lämnade efter sig en liten brun anteckningsbok med en salig blandning av recept. Boken rymmer allt från "Syltade  paradisäpplen" till "Märtas pepparkakor". Det finns också en och annan anteckning som inte hör till själva receptskrivandet.

"Selma är en tjock och bussig gumma det är inte tu tal om det"

Skrivet av min mormor Elsa. En bra anteckning för en receptbok må jag säga, det finns ju ett ordspråk som lyder något i stil med "Lita aldrig på en mager kock";)


Den här småkakan smakar som en bit kladdkaka, fast liten och platt:)


I nästa blogginlägg tänker jag servera er godaste fläskfilén med bl.a. honungsmelon och mascarponeost!;)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser Selmas goda, ni får orginalreceptet rakt av, ett riktigt minirecept:

100 g smör
100 g socker
1 ägg
2 rågade matskedar kakao
4 msk havregryn
2 msk potatismjöl
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver


Gör så här: Smör och socker röres pösigt, ägget tillsättes jämte grynen. Mjölet utröres med kakao och bakpulver, sedan med smöret. Lägges i klickar på välsmord plåt. Gräddas i medelvarm ugn (200 grader, det är inte helt lätt att veta när recepten är gjorda efter vedspis) tills de ser klara ut:)





Bittert rågbröd



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Om du tycker om rågets lite bittra ton så är den här limpan antagligen helt i din smak. Den bakas helt utan vete och är riktigt, riktigt saftig. Ett av de få bröden som inte smakar som bäst när det är nyuttaget ur ugnen och lite ljummet. När limpan svalnat blir karaktären av råg lite mer nedtonad och limpans olika smaknyanser kommer mer till sin rätt.

Lillungens spontana kommentar när han tagit några tuggor "Mamma....helt underbart!";)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser 1 limpa:

5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl mörk sirap
1/2 dl olivolja
5 dl havregryn
5 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl fint rågmjöl
1 1/2 tsk salt
1 1/2 msk brödkryddor
1 1/2 msk pomeransskal

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm mjölken till fingervarmt och häll lite över jästen så att den löser sig. Häll i resten av mjölken och övriga ingredienser. Arbeta degen med assistent en stund eller med hjälp av en slev el dyl. Den är ganska "kletig" i konsistensen men det är precis så det skall vara, klicka ner degen i en smord brödform och försök att platta till den. Jäs i ca 1 timme under bakduk. Skär äppelskivor och garnera brödet med (lägg dem uppepå degen). Grädda i 200 grader i ca 60 min.


Chokladbiskvier i långpanna - gott minsann!



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag tycker verkligen om långpannekonceptet, enkelt, smidigt och det räcker till många utan att man behöver anstränga sig särskilt mycket:)

Chokladbeskvier är underbart gott men gärna lite krångligt när de skall bakas en och en. I långpannevarianten slängs kakan hop på ett litet kick och blir sedan lyxigt, mandelsegt och perfekt chokladkrämslent.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Botten:

1 påse hel mandel, 200 g.... som mals
3 dl florsocker
5 äggvitor


Chokladsmörkräm:

250 g smör (rumsvarmt)
2 1/2 dl florsocker
3/4 dl kakao
5 äggulor


Glasyr:

Ca 200 - 300 g mörk eller ljus choklad (lite beroende på hur tjockt lager du vill ha)

Gör så här: Botten: Mal mandeln, vispa äggvitorna hårt, blanda försiktigt i florsocker och mandel. Bred ut på en bakpappersklädd plåt plåt, ca 25x30 cm. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. När botten är färdiggräddad stjälper du upp den på ett strösocker bestsrött bakplåtspapper (ungefär som när du bakar rulltårta).

Chokladsmörkräm: Blanda allt i en bunke och vispa ihop med en elvisp. Bred ut krämen på mandelbotten.


Glasyr: Bryt chokladen i småbitar och smält den antingen i vattenbad eller på låg värme i mikron. Häll/bred ut chokladen över kakan, jämna till med en slickepott eller stor kniv. Skär i bitar genast, helst innan chokladen stelnat helt (då går den lättare sönder, har den stelnat kan du värma knivbladet i hett vatten innan du skär). Garnera med vit choklad. Säll svalt innan du serverar.

Tips: Vill du att det vita "chokladrivet" skall stanna kvar bättre på kakan så river du på den innan glasyren stelnat helt!




RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen