The more the merrier - krullig tårta med choklad, hallon och jordgubbar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
The more the merrier kanske man kan säga om den här tårtan.;)
 
Idag fyller Mats år, men då delar av familjen är utslagen i något influensaliknande firas dagen med måtta. En tårta hör iallafall till och då Fabian och jag slagit våra kloka huvuden ihop kom vi fram till att en hallon/jordgubbs/kinderägg/maltesers/finger/chokladtårta måste vara den absolut snyggaste och godaste kombinationen. I lagren mellan tårtbottnarna la vi kinderäggfluff och hallonsylt. ;) 
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
tårtbotten hembakad eller köpt
hallonsylt
kindereäggfluff: 5 dl grädde som värms (ej kokas), blanda i 10-12 st hackade kinderäggbitar (chokladbitar som säljs i sexpack) och rör tills de smält och låt allt stå över natten i kylskåpet, vispa upp till en fluffig smet med elvisp.
5 dl grädde
hallon, färska
jordgubbar, färska
1 påse Maltesers (godis)
3 kinderägg (godis)
1 rulle mjölkchoklad
1 paket fingerkex
 
Gör så här: Varva tårtbotten med hallonsylt och kinderäggfluff. Vispa grädden tjock och spritsa ut den på tårtan. Placera ut jordgubbar, hallon, Maltesers, kinderägg, mjölkchoklad och fingerkex. 
 
 

Långpannekakor med fudge- och toscatäcke

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I morgon fyller maken år och hur bra passar det inte att bjuda på en riktigt söt långpannekaka med fudge- och tosckatäcke.;) 
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Botten
125 g smör, smält
1/2 dl farinsocker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
 
Fudge
2 dl grädde
50 g mörk choklad, hackad
1 dl sirap
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl hackade mandelflarn
 
Tosca
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl vit sirap
2 dl hackade mandlar
 
Gör så här: Blanda allt till botten och tryck ut smeten i en liten långpanna. Grädda 200 grader i ca 10 minuter. Gör fudgen genom att koka upp grädde och blanda i chokladen, låt chokladen smälta rör sedan i övriga ingredienser. Småkoka en stund så att smeten tjocknar. Häll ut fudgen på kakbotten och ställ åt sidan. Smält smöret till toscan och blanda i socker, sirap och mandel, koka tills smeten tjocknar. Häll toscan över fudgelagret, dra lite försiktigt med en gaffel så att fudge och tosca blandas en aning . Grädda i ytterligare 10 minuter. Låt allt svalna och låt kakan stå några timmar innan du serverar den ( så att bottenlagret, fudge och grädde gifter sig ordentligt).;) 
 
 

Sillstek med benfri fläskkotlett

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Igår när det var Karl så hade sonen namnsdag. Vi köper sällan presenter just i sådana sammanhang, däremot så får namnsdagsbarnet önska middagsmat. Fabian älskar verkligen sillstek så det var ingen direkt överraskning att valet föll på just det. ;)  
 
På vardagskvällar eller när man har bråttom känns inte den kompakta steken som ett direkt lämpligt alternativ, för att dra ner på tiden men fortfarande ha kvar samma goda smak kan jag tipsa om att istället använda benfri fläskkotlett. Kotletterna steks på samma sätt som den traditionella steken men behöver bara koka en bråkdel av tiden. Resultatet blir superbra och väldigt gott!
 
_____________________________________________________________________________________________________

Ingredienser:
4-8 fläskkotletter, benfria
smör eller olja att steka i
salt/peppar/grillkrydda
2 lökar
1 burk ansjovisfiléer i spad
vatten
 
grädde
ev salt
 
Gör så här: Stek kotletterna i smör eller olja, krydda. Häll på vatten så att kotletterna täcks ordentligt, häll i ansjovisburken med fileér och spad. Skala och skär löken i klyftor och lägg ner dem i grytan med kött, vatten och ansjovis. Koka köttet under lock tills det är riktigt mört, koktiden varierar beroende på hur tjockt skivat köttet är. Fyll på med vatten om det behövs. När köttet är så mört som du önskar silar du bord lök och ansjovisrester, spadet häller du tillbaka ner i grytan, om det är mycket så recucerar du ner mängden (kokar bort vattnet alltså) så att du får en liten mängd välkryddat spad kvar. Häll på grädde och smaka ev. av med salt. Servera med kokt potatis, gelé, lingonsylt, inlagd skivad gurka och sallad.
 

Höj dessertkänslan med hallonmousse i fina glas

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ibland på helgerna passar vi på att fixa lite extra festligt. Någon god kaka till fikat eller  kanske en fin efterrätt. Den här hallonmoussen är perfekt att vispa ihop och servera efter kvällens tacomys eller som final på söndagslunchen.
 
Drömgod hallondessert står det som beskrivning till det här receptet. Och nog smakar det gott alltid. Enkelt att göra är det också, vilket förstås är ett plus i kanten. Fina glas är en snygg investering när det handlar om att höja dessertkänslan. De på fotot köpte jag för några kronor styck på Röda Korsets loppmarknad och då behöver man ju inte heller vara så himla petig om ett eller annat går i kras.;) 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
2 gelantinblad
1 msk kallt vatten
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl hallon, mosade
 
Dekoration - hallon, citronmeliss, riven choklad
 
 
Gör så här: Lägg gelantinbladen i det kalla vattnet i ca 10 minuter. Vipa grädden (någonstans mellan lagom och hårdvispad). Vispa gulorna tillsammans med florsocker vitt och fluffigt. Micra hallonen och kama ur vattnet ur gelantinbladen, lägg dem i hallonmoset och rör om tills de löst sig. Blanda samman grädde, hallon och äggulssmet. Fördela i glas eller skålar. Dekorera med hallon, citronmellis och gärna lite riven choklad. 
 

Baka saftigt brytbröd med snygga frön

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Idag har Märta och jag bakat världens godaste och snyggaste brytbröd! Med kesella och grahamsmjöl i degen blir bullarna saftiga och med en precis perfekt känsla i tuggorna. Bättre än så här blir det inte. ;) 
 
 
Eftersom bloggen är min egen receptbok gör jag en liten notering i marginalen: Bästa receptet! Verkligen supergoda!!
 
___________________________________________________________________________________________________


Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
250 g kesella (inte kylskåpskall, mikra den en liten stund om du tar den direkt ur kylskåpet)
3 msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl grahamsmjöl
8 1/2 dl vetemjöl (blanda ev i mer om det behövs, degen ska precis släppa från kanterna i bakmaskinen)
 
solroskärnor
blåa vallmofrön
sesamfrön
 
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite ljummen mjölk. Blanda i övriga ingredienser och knåda med bakmaskin i ca 10 minuter. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter. Forma till ca 18 runda bullar och rulla dem i lite olika frön, placera ut dem i snygga formar som du antingen smörjer med smör först eller så lägger du ett bakplåtspapper i botten. Jäs bullarna under bakduk i ytterligare 30 minuter (jäs dem lite till om du tycker att det behövs, de tar inte skada:). Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera.
 
 
 
 
 

Bregottbakelser med choklad, grädde och hallon

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Bregottkakor är oemotståndliga, om du sedan pimpar dem med choklad, grädde och hallon får du en vansinnigt god liten bakelse. Och enklare kan det knappast bli. ;) 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
300 g Bregott (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
100 g hackad mjölkchoklad
1 rulle center
 
Gör så här: Knåda samman Bregott, socker, mjöl, bakpulver och den hackade chokladen. Dela centerbitarna (kylskåpskalla) på mitten. Lägg en bit center i en klick kaksmet och lägg ner i små muffinsformar. Fördela smeten i ca 24 formar. Grädda i ca 30 minuter i 150 grader. Låt svalna. Vispa grädde och spritsa ut i formarna, garnera med hallon och ett blad citronmeliss. 
 
 
Vintern håller i sig och det är bara att tacka, ta emot och njuta. Min gamla spark roar trots dagens välsandade gator.;) 
 
 
 

Muffinssemlor - Ljuvligt gott!

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Att göra semlor i muffinsutförande visade sig vara riktigt lyckat. Små, söta och ljuvligt goda! ;) 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
3 ägg
2 dl socker
100 g smör, smält
1 dl filmjölk
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma, mald
2 tsk bakpulver
 
mandelmassa och grädde till fyllning
 
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, blanda i övriga ingredienser och klicka ut smeten i 11-12 muffinsformmar. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader, prova med en sticka som ska vara helt torr. Låt muffinsarna svalna och skär av ett lock. Riv mandelmassa och blanda med lite grädde, bred på muffinsarna. Vispa grädde och fördela över mandelmassan. Lägg på locket. Servera.

Fläskfilé med philadelphiaostsås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Med få ingredienser så måste det här vara en av de godaste såser som en människa kan knåpa ihop. ;) 
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
6 dl grädde
400 g philadelphiaost
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1 msk svartvinbärsgele
 
ev. lite salt
 
Gör så här: Blanda allt och låt sjudaihop. Servera med stekt fläskfilé och klyftpotatis/ris/sallad.

Långpannebröd

Foto: Karin / bevemrys blogg
 
Om någon vill tassa upp i ottan och fixa ett extra gott bröd till helgfrukosten så kan det här receptet verkligen rekommenderas. Jättegott!!
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 paket jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1/2 msk salt
1 dl solrosfrön
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
 
Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen med lite av vätskan. Blanda i övriga ingredienser och knåda en stund. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut degen. Jäs i ytterligare 30 minuter. Skär rutor. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader. Servera gärna lite ljummen. 
 
 
 
 

Världens godaste varma choklad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
När temperaturen når en sådär -27 grader gäller det att värma sig. På med så mycket kläder du kan hitta -ullfrotté, jackor, termobyxor, mössor och vantar. Fram med stormköket eller lägereldskastrullen. Koka sedan världens godaste varma choklad med grädde och marshmallows. Supergott!! ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 liter mjölk
200 g mjölkchoklad, i småbitar
1 påse minimarshmallows
vispgrädde eller grädde sprayflaska
 
Gör så här: Värm mjölken och blanda i mjölkchokladen, rör tills chokladen smält. Häll upp i muggar, klicka på grädde och strö på marshmallows.
 
 
 
 
 
 
 

Hemgjort godis, snö, kyla och Norska gränsen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att bylsa på sig en massa kläder och ge sig ut och njuta snö och kyla är underbart. Fjäll och vinter är en god kombination och själva bor vi vid Norska gränsen ett par dagar och låter dagarna fyllas av så mycket utomhus som vi bara kan. 
 
Fika är viktig och hemgjort godis med rice krispies och kolasmak är en riktigt god följeslagare i matsäcken. ;)
_____________________________________________________________________________________________________

 
Ingredienser:
 
50 g rice krispies (puffat ris), ca 6 dl
90 g smör
4 Mars bars, enkla, delade i småbitar
 
Gör så här: Smält smör och Mars på svag värme i en kastrull, rör så att det blir en jämn smet. Bland i rice krispies och klicka ut ca 30 "högar" på ett bakplåtspapper. Låts stelna. Ringla ev. över smält choklad. 
 
 

Nyårsafton 2015

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Nyårsafton gnistrar, bubblar och sprakar. Själva åt vi trerätters och skålade in det nya året uppe på taktrreassen. Grannarna bjöd på praktfulla fyrverkerier och själva skickade vi iväg några vackra Khom Loylyktor som sakta svävade iväg ut i vintermörkret. ;)
 
Förrätten bestod av en riktigt god laxbakelse, huvudrätten helstekt oxfilé serverad med potatispuck och ädelostsås, desserten en krämig chokladpaj med färska bär och vispgrädde. Vid tolvslaget mumsade vi i oss en len panacotta med smak av sommar och jordgubbar.
 
 
 
FÖRRÄTT
 
Laxbakelse:
 
1 dl cremefraiche
2 msk majonnäs
räkor
gräslök
salt
formfranska
rökt lax
Garnering- räkor, partytomater, dill m.m.
 
Gör så här: Blanda creme fraiche och majonnäs, rör i räkor och hackad gräslök, smaka av med salt. Ta ut rundlar med ett glas och varva bröd och räkröra. Täck brödtornet med lax coh garnera efter tycke och smak. 
 
 
 
 
 
HUVUDRÄTT, HELSTEKT OXFILÉ MED POTATISPUCKAR OCH ÄDELOSTSÅS
 
Oxfile´, marinad:
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk japansk soja
2 msk ljussirap
1 1/2 dl olja 
5 msk whiskey
1 kryka färsk timjan, klippt i mindre bitar.
 
Gör så här: Putsa filén och blanda alla ingrediensr till marinaden. Låt filén ligga i marinad i minst 6 timmar. Stick in en ugnstermometer och låt filén stekas i ugnen i ca 150 grader tills den har en innertemperatur på ca 155 grader. Skär i lagom stora skivor.
 
Potatispuckar:
700 g potatis
ca 200 g riven västerbottenost
salt
olja 
ströbröd
 
Gör så här: Koka potatisen och ställ in i kylskåpet, riv när den är kall. Blanda potatis och ost. Forma till en lång rulle (ganska tjock), slå om en plastfolie och lägg in i kylskåpet igen. Låt stelna. Skär "puckar", pensla varje puck med olja och vänd sedan i ströbröd. Stek så att poratisen får en yta, stoppa in i ugnen i ca 20 minuter i 125 grader.
 
Ädelostsås:
1/2 stor gul lök, hackad
5 dl vispgrädde
1 kvibble gräddädelost, smulad
torkad grönpeppar
2 msk japansk soja
salt om det behövs
 
Gör så här: Fräs löken i lite salt och blanda i resten. Smaka av med salt om det behövs
 
 
 
 
DESSERT, CHOKLADPAJ MED BÄR
 
Chokladpaj:
2 paket Oreo chkladkex med vit fyllning, ca 300 g
100 g smör, rumsvarmt
 
Fyllning: 
1 ask färska hallon
2 dl grädde
300 g mjölkchoklad, hackad
 
Garnering:
Färska hallon och blåbär
vispad grädde
florsocker
 
Gör så här: Mixa kex och smör, tryck ut i en form (gärna med löstagbar kant). Placera hallon i formen. Värm grädde så att den nästan kokar, dra från plattan och blanda i chokladen. Rör om så att du får en jämn smet. Häll chokladsmeten i pajformen. Ställ svalt. Skär i lagom stora bitar och garnera med färska bär och grädde.
 
 
12-SLAGSFIKA, VANILJPANACOTTA MED JORDGUBBSSIRAP
 
Vanijpanacotta:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost
 
Gör så här: Lägg gelantinblad i blöt, skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljfrön. Dra från plattan och tillsätt de urkramade gelantinbladen och rör noga. Blanda i philadelphiaost och rör slätt. Häll upp i serveringsglas och ställ kallt. Låt stelna.
 
Jordgubbssirap: 
500 g jordgubbar
2 msk strösocker
1 1/2 dl vit sirap
 
Gör så här: Skiva jordgubbarna och blanda med sockret. Låt sjuda tills jordgubbarna är mjuka. Dra från plattan och blanda i sirap. Mixa allt slätt. 
 
 
GOTT NYTT ÅR!!!! ;)
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen