Nyårsafton 2015
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nyårsafton gnistrar, bubblar och sprakar. Själva åt vi trerätters och skålade in det nya året uppe på taktrreassen. Grannarna bjöd på praktfulla fyrverkerier och själva skickade vi iväg några vackra Khom Loylyktor som sakta svävade iväg ut i vintermörkret.
Förrätten bestod av en riktigt god laxbakelse, huvudrätten helstekt oxfilé serverad med potatispuck och ädelostsås, desserten en krämig chokladpaj med färska bär och vispgrädde. Vid tolvslaget mumsade vi i oss en len panacotta med smak av sommar och jordgubbar.
FÖRRÄTT
Laxbakelse:
1 dl cremefraiche
2 msk majonnäs
räkor
gräslök
salt
formfranska
rökt lax
Garnering- räkor, partytomater, dill m.m.
Gör så här: Blanda creme fraiche och majonnäs, rör i räkor och hackad gräslök, smaka av med salt. Ta ut rundlar med ett glas och varva bröd och räkröra. Täck brödtornet med lax coh garnera efter tycke och smak.
HUVUDRÄTT, HELSTEKT OXFILÉ MED POTATISPUCKAR OCH ÄDELOSTSÅS
Oxfile´, marinad:
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk japansk soja
2 msk ljussirap
1 1/2 dl olja
5 msk whiskey
1 kryka färsk timjan, klippt i mindre bitar.
Gör så här: Putsa filén och blanda alla ingrediensr till marinaden. Låt filén ligga i marinad i minst 6 timmar. Stick in en ugnstermometer och låt filén stekas i ugnen i ca 150 grader tills den har en innertemperatur på ca 155 grader. Skär i lagom stora skivor.
Potatispuckar:
700 g potatis
ca 200 g riven västerbottenost
salt
olja
ströbröd
Gör så här: Koka potatisen och ställ in i kylskåpet, riv när den är kall. Blanda potatis och ost. Forma till en lång rulle (ganska tjock), slå om en plastfolie och lägg in i kylskåpet igen. Låt stelna. Skär "puckar", pensla varje puck med olja och vänd sedan i ströbröd. Stek så att poratisen får en yta, stoppa in i ugnen i ca 20 minuter i 125 grader.
Ädelostsås:
1/2 stor gul lök, hackad
5 dl vispgrädde
1 kvibble gräddädelost, smulad
torkad grönpeppar
2 msk japansk soja
salt om det behövs
Gör så här: Fräs löken i lite salt och blanda i resten. Smaka av med salt om det behövs
DESSERT, CHOKLADPAJ MED BÄR
Chokladpaj:
2 paket Oreo chkladkex med vit fyllning, ca 300 g
100 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
1 ask färska hallon
2 dl grädde
300 g mjölkchoklad, hackad
Garnering:
Färska hallon och blåbär
vispad grädde
florsocker
Gör så här: Mixa kex och smör, tryck ut i en form (gärna med löstagbar kant). Placera hallon i formen. Värm grädde så att den nästan kokar, dra från plattan och blanda i chokladen. Rör om så att du får en jämn smet. Häll chokladsmeten i pajformen. Ställ svalt. Skär i lagom stora bitar och garnera med färska bär och grädde.
12-SLAGSFIKA, VANILJPANACOTTA MED JORDGUBBSSIRAP
Vanijpanacotta:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost
Gör så här: Lägg gelantinblad i blöt, skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljfrön. Dra från plattan och tillsätt de urkramade gelantinbladen och rör noga. Blanda i philadelphiaost och rör slätt. Häll upp i serveringsglas och ställ kallt. Låt stelna.
Jordgubbssirap:
500 g jordgubbar
2 msk strösocker
1 1/2 dl vit sirap
Gör så här: Skiva jordgubbarna och blanda med sockret. Låt sjuda tills jordgubbarna är mjuka. Dra från plattan och blanda i sirap. Mixa allt slätt.
GOTT NYTT ÅR!!!!
Kommentarer
Postat av: Sofie
Gott nytt år! 😃
Postat av: Jessica
Glad fortsättning från en av dina följare :)
Postat av: Liz
God fortsättning!
Det är alltid så trevligt att titta in till dig och få ta del av dina fantastiska bilder och goda recept!
Trackback