Barnsligt goda Oboy och strösselkakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Ett sprattel av färger såhär i höstmörkret!:)
Nästa blogginlägg handlar om ruggigt goda piroger o så om lite ditten och datten!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl oboy
Strössel
Gör så här: Vispa smör och socker poröst. Blanda i övriga ingredienser och rulla till kastanjestora bollar. Lägg bollarna på en plåt, platta till en aning och häll på strössel. Grädda i ca 10 minuter i 175 grader.
Ladda inför Halloween med Marshmallowsgodis
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Om inte annat kan man ju roa sig med Halloweenfirande så här års, bor du i USA firas det ju redan den 31:e, vi här i norden får allt tåla oss till nästa helg. Ladda med lite marshmallowsgodis vettja!:)
Rosa, gult, grönt, blått, grönt, rosa, rosa, orange, rött, nästa blogginlägg är inget för den som är färgblind!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g flagad mandel+ lite smör att steka dem i
½ msk flingsalt
300 g marsmallows
75 g smör
3 dl kokos
6 dl puffat ris
Gör så här: Stek mandelflagorna i smör, salta dem. Smält smöret i en rejält stor och tjockbottnad kastrull. Rör ner marshmallows och låt smälta på medelvärme under omrörning. Lyft kastrullen från värmen och rör ner övriga ingredienser. Täck en liten långpanna med bakplåtspapper, godiset skall bli ca 2-3 cm tjockt, häll upp massan. Jämna till. Låt kallna. Skär i rutor.
____________________________________________________________________________________________
Mazarinkaka för ett helt kompani
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Förra helgen stod min mamma och skramlade med en Världens barn-bössa i folkvimlet här i småstaden. Efter ett par timmar kommenterade hon nöjd "Man måste ändå säga att människor är väldigt, väldigt givmilda". Själv stoppade jag också i en slant och blev bjuden på fika:) En saftig Mazarinkaka där receptet räcker till ett helt kompani.
I nästa blogginlägg smakar vi på Halloween!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser 3 st (i avlånga sockerkaksformar):
100 g smör
400 g margarin
3 dl mjölk
4 ägg
6 dl socker
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g sötmandel (mald)
6 bittermandlar (malda)
Gör så här: Smält fettet och blanda i mjölk, vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner smör/mjölkblandningen. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mald mandel. Smörj formarna, bröa dem och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen, ca 40 minuter i 175 grader. Glasera ev med florsocker blandat i vatten. Som alternativ kan man hälla hela smeten i en långpanna och grädda i ca 30 minuter.
Äpplesaft
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kan man få en finare hemskördad gåva? Glad blev jag i alla fall!:) Gott bröd gör givaren också!! (kika här)
I nästa blogginlägg tar vi oss en titt på hur man kan värma sig när insamling till Världens barn pågår!:)
____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 kg skurna äpplebitar
3 l kokande vatten
1-1,5 kg socker
Saften av 2 citroner
Gör så här: Skölj äpplena och skär dem i tunna skivor. Skal och kärnhus kan vara kvar, skär bort fläckar och skadade partier. Lägg äppleskivorna i en rostfri hink eller bunke. Häll över kokhett vatten, så att det lagom täcker äpplena. Lägg en eller två tallrikar som tyngd, så att inte äpplebitarna flyter upp. Låt stå svalt och dra 3-4 dygn.
Sila av saften, tillsätt citronsaft och socker och rör om till sockret smält. Med angiven sockermängd behöver saften förvaras fryst.
LCHF-frukost med Baconmuffins
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag vet att det finns en hel del av er som äter enligt GI (glykemiskt index), LCHF (low carb high fat) och liknande, själv är jag alldeles för förtjust i småkakor och annat gott för att kunna räkna mig dit!:) Hur som helst så är det här riktigt goda baconmuffins som rekommenderas alla oavsett GI:s och LCHF:s vara eller icke vara. Gott till frukost, i matsäckskorgen eller i lunchlådan.
En riktigt skön fredag ska ni ha allesammans!!
I nästa blogginlägg ska jag avslöja vad min arbetskamrat hade med sig för läskande i present till mig...receptet får ni också!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
10 st ägg
1 dl vispgrädde
2 pkt bacon
2 dl riven ost gärna med hög fett halt.
salt
peppar
Gör så här: Rör ihop ägg och grädde. Skär bacon i bitar och stek i stekpanna. Blanda ner ost och bacon i äggblandningen och smaka av med salt och peppar. Häll i ca 10 st medelstora muffinsformar. Använd en muffinsplåt eller rejält stadiga formar, annars finns det risk för att smeten rinner ut. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Serveras kalla eller ljumna.
Päron och Chèvrepaj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När jag träffade min pluggarkompis Erika sist berättade hon om ett oslagbart gott pajrecept. Inlagda päron, Chèvreost och äggstanning i en salig härlig kombination. När lillungen sedan fyllde år gjorde jag en massa små pajer i mazarinformar som gästerna bjöds på. Själv kunde jag konstatera att söta päron tillsammans med den lite skapra Chèvreosten var en riktigt god kombination som tål att smakas på igen:)
I nästa blogginlägg bjuder jag på godaste LCHF-fukosten!
____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Pajdeg av något slag, själv använde jag färdig smördeg
Inlagda päron i sockerlag
Chèvreost
3 ägg
3 dl mjölk
salt
peppar
ev. något att garnera med
Gör så här: Tryck ut pajdeg i formen/formarna du valt. Skär päron och ost i småbitar och fördela i över pajdegen. Rör ihop ägg och mjölk, smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen i formen/formarna. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. Garnera ev pajen med någonting du tycker om. Servera med sallad och någon god dressing.
Skönt honungslen salladsdressing
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag äter sallad så ofta jag bara får chansen, ska jag lyxa till det ordentligt så rör jag ihop en riktigt god dressing till! Den på bilden är en favorit, gjord på bl.a honung, senap, balsamvinäger och olivolja. Väl värd att prova om du är en salladsälskare som jag!
När jag fotade igår balanserade lillungen på en smal planka som låg bakom skuggskärmen jag använder när jag fotar utomhus i soligt väder. Helt ovetande om att han agerade fotomodell kunde jag inte låta bli att ta några kort när han helt plötsligt mitt i balanserandet blev kissnödig...:)
I nästa blogginlägg serverar jag er äntligen den där goooda päron och chèvrepajen jag hintat om tidigare:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 msk olivolja eller annan olja du tycker om
2 msk balsamvinäger
2 tsk citronsaft
3 msk honung
2 tsk dijonsenap
salt
peppar
socker (om du så tycker)
Gör så här: Blanda allt väl, smaka av och krydda, Servera till en sallad.
Plommonsylt med kanel, nejlikor och citron
Foto: Karin / bevemyrs blogg
För lite sedan var lillungen och jag ute på Dunderhov, mina föräldrar har tomten full av fruktträd så vi passade på att plocka med oss en påse plommon hem. Av någon anledning har jag alltid varit en skeptiker till plommon i tillredd form. I år gjorde jag trots allt slag i saken och kokade några burkar med plommonsylt. Smaksatte med kanel, nejlikor och citron. Till min förvåning smakade det väldigt väldigt gott, nästintill oslagbart tillsammans med ett fullkornskex och en bit Brie. Nästa år blir det att koka på sig ett betydligt större lager inför det bistra vinterhalvåret!:)
Ingredienser:
2 kg plommon
1 kg syltsocker (eller så mycket du själv tycker är lagom)
4 kanelstänger
1 tekula full med torkade kryddnejlikor
1 citron i skivor
Gör så här: Skala och kärna plommonen, koka dem tillsammans med kanel, nejlikor och socker (kolla tidsangivelsen på syltsockerförpackningen). Ta upp tekulan och sleva sen upp sylten i rena, varma (så att de inte spricker) burkar, stick ner några citronskivor i varje burk.
This is my cup of tea!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
This is my cup of tea!
En grov opolerad kaka med härligt god kanelsmakande havregrynsfyllning!
I nästa blogginlägg klickar vi oss in i "sylta och safta" kategorin!:)
___________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
100 g smör, smält
3 dl mjölk
1 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
Fyllning (är jag på riktigt gottehumör gör jag en och en halv sats av fyllningen;):
150 g smör, smält
2 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 - 2 msk kanel
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner övriga ingredienser. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd långpanna. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, havregryn och kanel. Klicka kanelröran på kakbotten och grädda kakan i 225 grader i ca 15 minuter.
Kantarellsoppan du skulle kunna leva på
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När jag bjöd på den här soppan för allra första gången utbrast en av gästerna njutningsfullt "Det här skulle jag kunna leva på!":)
Så här års, när hösten på allvar bitit tag i mörker, frostnätter och småfrusna fingrar smakar soppa extra bra i min mun. Men sedan handlar det förstås lite om var och hur. Den ärvda kökssoffan med det randiga farmorstyget, tända ljus i mässingskandelabern på det vitmålade bordet, knastret i kakelugnen från rummet bredvid. Doften från Kockumskastrullen som för minnet ut till tallbarr, granar och fika mitt i mossan. Loppmarknadsskålen som fylls till brädden med rykande, doftande, het, mustig själslig försoning. Kexet eller det grova brödet som doppas och får osten att nästan rinna in i munnen. Då, i sådana stunder har jag också känslan av att jag skulle kunna leva på den här soppan:)
Receptet har jag från början hittat i den här boken (kika här).
I nästa blogginlägg smakar vi av godsaker från helgens kalasbord!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
några dl förvällda kantareller eller blandsvamp
2–3 schalottenlökar
1–2 vitlöksklyftor
100 g smör
½ dl vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Gör så här: Finhacka lök och vitlök och fräs det i lite smör tillsammans med svampen. Häll över vinet och låt det puttra in. Tillsätt buljong och grädde. Låt allt sjuda i ca 10 minuter. Mixa soppan slät och klicka sedan i resten av smöret. Värm soppan så att smöret smälter och den blir lagom het. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd, kex och ost.
Ett födelsedagståg kommer lastat...
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag ska lillungens födelsedag firas med pompa och ståt. Bjudmaten har födelsedagsbarnet själv bestämt, kanske något förvånande val från en liten unge (kika här) men väldigt gott...så jag förstår honom verkligen:) Mer god mat står på menyn bl.a. en chèvre och päronpaj som jag lovar att blogga vartefter.
Jag är absolut ingen skicklig tårtbagare så vad hittar man då på för festligheter till en liten unge som fyller tre år? Brorsan med familj var tillsammans med mina föräldrar i USA under några veckor, med sig hem i bagaget hade de till mig några fantastiskt fina kakformar. En av formarna föreställer ett tåg (kika här för bild) där man bakar ett lok med åtta små tillhörande vagnar. Loket och vagnarna garnerar man sedan med hjälp av tandpetare och olika små godisbitar. Inte alls särskilt krångligt och resultatet blir förvånansvärt fint. Vagnarna serveras tillsammans med grädde och frukt som man har i skålar på sidan av.
Tåget kan bakas med det recept som följer med när man köper formen vilket jag verkligen rekommenderar för det är supergott! Har du ingen tågform så kan du ju alltid baka dig en sockerkaka:) Översatt till svenska, något förbättrat och justerat kommer receptet här:
I nästa blogginlägg smiter jag emellan med en ovanligt god lunch/kvällsrätt innan jag fortsätter blogga födelsedagsgodsaker!
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
5 1/2 dl vetemjöl
4 dl socker
2 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
250 g smör (smält)
2 1/2 dl cremefraiche
4 ägg
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. I en annan skål rör du ihop smält smör, creme fraiche, ägg och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda sedan allt med elvisp (vispa dock inte mer än nödvändigt för då blir det för mycket bubblor). Smörj formen noga och täck med ströbröd. Grädda i ca 20 - 25 minuter i 180 grader, kontrollera med sticka när kakan är klar. Garnera med godisbitar som du fäster med tandpetare om det behövs. Servera med grädde och frukt.
Herrgårdsbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
På söndag dukas det upp till kalas här i Willa Dana, lillungen fyller år och vi har bakat oss fram till några favoriter som ska serveras till gästerna. Herrgårdsbrödet valdes för att den är spröd, lätt, luftig och en riktigt god marängtäckt långpannekaka!
He en riktigt skön fredag nu allesammans!
I nästa blogginlägg fortsätter vi att titta på kalasbordets godsaker!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
125 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
3 ägg
8 bittermandlar (malda)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Marängtäcke:
4 äggvitor
1 dl socker
russin
flagad mandel
Gör så här: Blanda smör och socker ordentligt med en elvisp. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt bittermandeln, vetemjölet och bakpulvret. Bred ut smeten ganska tunt på en bakplåtsklädd plåt. Gör marängtäcket genom att visp äggvitorna hårt och sedan försiktigt tillsätta sockret. Fördela i långpannan över kaksmeten. Strö på flagad mandel och russin. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Äpplechutney att toppa ostkexet med
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min kompis Sofia bjöd på middag och kvällsmys för ett tag sedan. När ostbrickan plockades fram hade hon kokat en äpplechutney som extra smaksättare till osten. Verkligen pricken över i tillsammans med en bit Brie och ett rågkex.
Lillungen har snart födelsedag, i nästa blogginlägg spanar vi in en av kalasbordets spröda marängläckra långpannekakor.
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 äpplen
2 charlottenlökar
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl råsocker
1-2 msk honung
1 1/2 dl russin (gärna sultanrussin)
1/2 tsk salt
Gör så här: Skala och tag bort kärnhuset från äpplena, dela i mindre bitar. Finhacka löken. Blanda äppelcider, socker, salt och honung i en kastrull. Tillsätt äpplen. lök och russin. Låt allt småsjuda i ca 50 minuter under lock tills det tjocknat, rör om då och då. Servera tillsammans med t.ex grönmögelost, brie och kex. Själv har jag inte prövat men det sägs vara gott även till kötträtter.
Bästa bullen helt enkelt!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kanelbullarna har födelsedag idag, det firar vi med att äta upp dom tycker jag!!:)
Jag har bakat mig igenom en hel massa bullrecept men kommer ofrånkomligen tillbaka till det här. Bästa bullarna helt enkelt! Otroligt saftiga, spröda med lite wienerbrödskänsla, söta och kardemummasmakande!
Hemligheten är bl.a gräddmjölk, äggulor och massor av fyllning!
I nästa blogginlägg smakar vi på pricken över i när vi dukar upp till ost- och kexmys!
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
smör
En sanslöst god kladdkake-baileys-smörkräms-kaka!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Huka er nu alla som inte vill bli skönt förtappade och äta onyttigheter! Den här kakan är bland de godaste! Seg kladdkakebotten, baileyssmakande len söt smörkräm som är toppad med mörk choklad!
Varsågoda, en sanslöst god kladdkake-baileys-smörkräms-kaka!:)
I morgon fyller kanelbullarna år! Hurra!!:)
____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
4 dl socker
3 1/2 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
225 g smör
2 1/2 dl vatten
Smörkräm:
200 g smör (rumsvarmt)
200 g florsocker
1 ägg
1/2 dl Baileys (eller någon annan smaksättare du tycker är god t.ex punch)
Lock:
250 g mörk choklad
4 msk neutral olja
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser som skall vara till kakans botten, smält smör och häll i vattnet i en kastrull, låt koka upp och häll sedan i bunken med de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.
Vispa ihop florsocker och smör och rör sedan i ägg och Baileys, vispa en stund till allt blandats. Bred krämen på den kalla kakan. Ställ in kakan i frysen för att svalna och stelna.
Smält chokladen och oljan försiktigt i mikron, bred på den kalla kakan. Skär kakan i lagom stora rutor, om det behövs kan du spola kniven under varmt vatten med jämna mellan rum för att det ska gå lättare att skära.
Ansjovis och ostinbakad fisk
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Även om jag tycker om fisk så lagar jag det allt för sällan, vet faktiskt inte riktigt vad det beror på, antar att medvetandet gör några slags mentala rokader när det kommer till själva avgörandet i matbeslutet, tänker kanske lite bakvänt att fisk är någon slags flyktig smakupplevelse som inte passar dagens begär när det handlar om att stilla magen och munnens hunger? Nåja...idag gör jag inga kråkhopp och snesteg i fiskfrågan!:) Det här är riktigt gott!!!
I nästa blogginlägg serverar jag er en en totalt förtappat onyttig och sanslöst god kladdkake-baileys-smörkräms-kaka!!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 fiskblock torsk eller någon annan fisk du tycker är god
100 g ansjovis, finhackad
100 g smör, rumstempererat
100 g riven ost
1 dl ströbröd
Gör så här: Blanda alla ingredienser och klicka på fisken som du lagt i en smord ugnssäker form. Baka fisken i ca 15-20 minuter i 200 grader. Servera med kall gräddfil/romsås, potatis/ris och sallad.