Bubbla in det nya året med champagne

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Några flaskor kom med posten.
 
Det här är ett tips för er som vill fira in det nya året med skumpa. Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut är en Fransk årgångslös champagne till ett inte allt för hutlöst pris. 249:-. artnr 7555.
 
 
 
                     GOTT NYTT MATÅR ALLESAMMANS!       
        


 
 
 
 

Saftig sockerkaka med apelsin och saffran

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Mellandagsmys, promenader, varm choklad och spel framför brasan.
 
Sofia tipsade om ett enkelt och gott recept som matchar mys och heta drycker. Favoritsockerkakan smaksatt med saffran och apelsin. Goottt!!
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser sockerkaka (men du kan förstås välja att baka med din egen favoritvariant som bas):

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
 
2 påsar saffran
1-2 apelsiner, rivet skal


Gör så här: Smält smöret och häll i vatten. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i smöret och vattnet. Blanda ihop mjöl och bakpulver, rör ner det i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form (1 1/2 liter). Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna något i formen innan du stjälper upp den.
 
På julafton lämnade posttomten en hel säck med klappar adresserad till "Suede"...;)
 
Innehållet roar gott så här lata lediga dagar...
 
....en hel hop med små luftbalonger i metall.
 
....en docka som gärna släpas runt och kramas på...
 
...en bilbana...
 
 
....och har vi kanske en blivande u-båtskapten i familjen? ;)
 
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 
 
 

Jul

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jul i all sin matglada härlighet. Traditionsenligt julbord stod på menyn för min del. Korvar, Jansson, sillar och ägghalvor i en salig, härlig röra ;)
 

Jag bjuder er på lite bilder från årets julfirande.
 
Mammas hemgjorda sill är godast...
 
Recept på mammas julsill:

2 burkar (a 420 g) urvattnad inläggningssill
2 dl ättikssprit
4 dl vatten
6 dl strösocker
ca 2 dl grovhackad rödlök
ca 4 dl strimlad purjolök
2 msk grovt krossad kryddpeppar

Gör så här: Spola fileérna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ättikssprit, vatten och socker i en bunke. Rör om tills sockret löst sig. Varva fileér med purjolök, rödlök och krossad peppar i en stor glasburk (några mindre går också bra förstås) eller bunke. Häll över lagen och låt sillen stå i kylen i två dygn. Vänd gärna burkarna några gånger så att lagen når alla fileér.
 
Lax förstås....
 
Ägghalvor...
 
Katrins hemtrillade köttbullar...
 
Prinskorvar med vackra grisfötter...
 
 
Min egen ansjovistårta vars recept jag inte kan blogga nog många gånger....;)
 
 
 
Recept på ansjovistårtan:
 
Ingredienser:
250 gr kavring
100 gr smör
2 dl créme fraiche
300 gr philadelphiaost
1 ask ansjovis
2 msk finklippt gräslök
4 ägg
minitomater
gurka
rom
citron
 
Så här gör du: Mixa kavringen i en matberedare, smält smöret och häll i, blanda väl. Fördela brödröran i en springform och pressa ihop den med en sked så den blir ganska kompakt. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Blanda ihop créme fraiche och philadelphiaost, skölj av ansjovisen lätt (det behöver man inte göra om man vill ha lite mer ansjovissmak) och hacka den i små, små bitar. Klipp gräslöken fint och rör i den i créme fraicheröran. Fördela röran över kavringen och garnera efter behag.
 
Sallader förstås....
 
Det mest annorlunda på årets julbord var nog ändå älgostarna som Barbro bjöd på....
 
Ost, kex, tunnbröd och getostar är fantastiskt gott att avsluta julbordet med...
 
Dukat för jul....
 
Förväntansfulla busiga ungar....
 
Vackra gamla julbonader hänger lite varstans i huset. Just den här hittade jag veckan innan jul för 25:- på en loppis. Tänk så många timmar någon lagt ner på att få den så fin.
Framåt natten slank det ner bra många bitar av brorsans hemgjorda julgodis...;)

Uppesittarkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Dan före dopparedan och kylskåpet är laddat med all sköns gosaker. Idag bakades det dessutom en härligt saftig uppesittarkaka, smaksatt med saffran och fylld med mandelmassa. God så att det förslår! ;)
 
 
GO JUL NU ALLA BLOGGVÄNNER!
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 pkt saffran
3 dl mjölk
2 ägg
150 g smör, rumsvarmt, i tärninger eller åtminstone i mindre bitar
1,5 dl riven mandelmassa
 
Garnering:

lite pärlsocker

 

Gär så här: Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Rör ihop mjölk och saffran i en annan bunke och hälll det sedan i mjölblandningen. Rör om. Vispa äggen i luftiga (så gott det går) och rör (elvisp) ner dem i mjöl/mjölkblandningen. Vispa i smöret. Riv mandelmassan och blanda i hälften i smeten. Smörj en form (gärna med löstagbar kant). Häll i hälften av smeten och strö på resten av den rivna mandelmassan. Fyll på med den smet som är kvar. Strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Servera gärna med grädde och bär av valfri sort.

 

 

Livets första jul - Syrsan är fylld av förundran.....

 
 
 
 
Bevevmyrs på facebook

Brända mandlar, snöbollar, kola och fudge

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag har mängder av recept som vill bli bloggade. Allt från goda kakor, läckra sillinläggningar, lockande julgodis och makalösa maträtter. Ont om tid är det också gott om så idag jobbar Bevemyrs pragmatiskt och slår fyra goda flugor i en smäll och bloggar ett helt gäng med juliga godisrecept på en gång.;)
 
Sofia är källan till tre av recepten idag. Föst ut är brända mandlar. Verkligen jättegott och en av vinnarna på godisbordet i jul. Lagom söta och svåra att sluta äta. Absolut värda att lägga ner lite tid och möda på att göra.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
250 g mandlar
250 g strösocker
3/4 dl vatten
 
Gör så här: Lägg allt i en kastrull, sätt på hög värme och låt allt börja bubbla. Rör om hela tiden. Sänk värmen och låt allt vatten ånga bort, fortsätt att rör hela tiden. Lägg mandlarna på en bakplåtpappersklädd plåt, sära på dem om de sitter ihop.
 
 
 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Snöbollarnas med massor av vit choklad, grädde och kokos är riktigt fina och gör ett vackert vitt estetiskt inpass bland all kola, knäck och mörk choklad.
 
 
___________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 1/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad, grovhackad
3 dl kokos, riven
1 lime, finrivet skal
 
Gör så här: Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Låt den smälta under omrörning. Blanda i kokos och finrivet skal av lime. Ställ in allt i kylskåpet och låt massan stelna. Forma till bollar som du rullar i kokos. Förvaras svalt.
 
 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här är Sofias favoritkola och jag kan inte annat än att hålla med om att den riktigt smälter i munnen. En fantastiskt god kombination av apelsin och choklad.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk margarin eller smör
2 apelsiner, rivet skal
 
Gör så här: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt allt kola till det nått 120 grader eller håller kulprovet (mellan 15 och 30 minuter beroende på kastrull och hur hårt smeten kokar). Rör ner ättikan i slutet av koktiden (den hindrar att massan sockrar sig). Blanda i smör och rivet skal av apelsinerna. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form (ca 20x20 cm). Klipp kolan i bitar innan massan stelnat helt. Slå in varje bit i lite bakplåtpapper.
 
 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Åhhh, så gott det här är!!! Lent, sött och chokladigt! Min egen favoritfudge!
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
100 gram mjölkchoklad, bruten i mindre bitar
 
Gör så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smeten koka så att den når en temperatur av 120 grader. Rör smör och låt allt koka i någon minut till. Blanda i choklad och rör så att den smälter, häll smeten i en bakplåtpappersklädd form (ca 20x20 cm). Låt allt stelna i kylskåpet, skär i lagom stora bitar.
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Knäckig knäck

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag var planen att fara ut till ön och stoppa korv. Snöstorm och halka satte stopp för de planerna, istället blev det tefatsåkning och korvgrillning uppe på höga berget.
 
På eftermiddagen - rosenkindade och härligt småfrusna- kurade vi ihop oss inne i köket och kokade ett lass med julgodis.
 
Först ut i kastrullen stod knäck och fjolårets tips från mästekokerskan kom väl till pass:
 
"Gunnel menar att det är tre saker som är extra viktigt när man kokar just knäck, dels att inte göra mer än en sats åt gången, att inte låte smeten koka för häftigt och dels att göra "kulprovet" (klicka ner en klick i ett glas kallt vatten och smaka av) och riktigt känna hur de krasar mellan tänderna innan man drar av kastrullen från plattan (hon menar på att felet som är lätt att göra är att låta knäcksmeten sluta koka när kulprovet fortfarande visar att knäcken är seg och inte hunnit bli frasig).
 
Hoppas ni inte tröttnat på julgodis för i nästa inlägg kokas det mjölkchokladfudge! ;)
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

1 1/2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl grädde, vispgrädde 40 procent
40 skållad och skalad mandel, hackad

Gör så här: Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull, låt allt sjuda försiktigt (hur länge beror på vilken kastrull du använder och hur mycket du låter smeten koka men bortåt 1 timme brukar vara lagom), gör kulprovet och drag av kastrullen när smeten krasar mellan tänderna. Blanda i mandeln och låt den koka med några minuter på slutet. Klicka upp i knäckformar och låt dem stelna. Förvara i kylskåp eller frysen tills det börjar bli dags att äta knäcken.
 
Te, kaffe, varm choklad och välling. Alla har sin favorit! ;)
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Saffranssnittar med choklad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Mimmi bjuder alltid på gott fika och läcker mat. I helgen när vi var där hade hon knådat ihop en gyllengul läckersnitt. 1 2 3 kakor med saffran och choklad. Kanske en ovanlig kombination i någons öron men otippat gott.
 
En härlig julig toppenkaka som man bara måste ta fler än en utav. Alla rekommendationer för den.;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 dl socker
200 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
 
2 msk grädde
1 påse saffran
 
blockchoklad
 
Gör så här: Knåda ihop socker, smör och mjöl. Värm grädde tillsammans med saffranet och arbeta in det i degen (behövs det mer mjöl så tillsätter du lite). Forma till längder, platta till en aning och gör en skåra i mitten. Grädda i 175 grader tills längderna ser lagom knapriga ut. Tag ut. Smält chokladen och fördela den i skåran. Skär i snittar.

Supergott puffat kolaris

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I natt kom vargavintern till småstaden, mängder av härlig snö ligger redan och -19,8 grader. Hualigen så kallt! Det gäller att pälsa på sig rejält om man ska våga sig på att sticka ut nosen. Dagar som dessa värmer en kopp hett grönt te extra gott i magen.
 
Puffat kolaris är kanske min favorit bland julens hembakade sötsaker. Urgott!!! Festligt att ta med sig ut i pulkabacken också. Testa allesammans, jag tror inte någon kommer att bli besviken. Älskat av alla, stora som små. Superenkelt att göra dessutom.
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

6 msk (ca 3/4 dl) vispgrädde
50 gram smör eller margarin
6 msk (ca 3/4 dl) socker
4 msk ljus sirap
6 dl puffat ris, typ vårgårdaris

ca 200 gram choklad

Gör så här: Häll alla ingredienser (utom riset) i en kastrull. Koka smeten till kolakonsistens i ca 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner riset. Klicka upp smeten till toppar på smörpapper. Smält chokladen och doppa seda de stelnade kolarispuffshögarna. Ställ på smörpapper och låt stelna.

 

Bevemyrs på facebook

 


Bountykulor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Uj så gott! Fast det är ingen idé att göra dem redan nu om du vill bjuda på dem vid jul- och nyårshelgen. De lär garanterat vara uppätna då.;)
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser ca 50 st (ett tips är att göra dem ganska små)
 
Kulan:

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Gör så här: Blanda allt till kulan utan själva kokosen i en kastrull. Låt allt koka i 7-8 minuter, smeten ska bli lite seg. Rör i kokosen och låt allt svalna. Forma till kulor (är det svårt så ställ in smeten i kylskåpet en stund så går det bättre). Låt de rullade kulorna stelna i kylskåp eller i frysen. Smält chokladen och doppa kulorna. Förvaras svalt.
 
 
Bevemyrs på facebook

Decemberfika med kryddig mjuk pepparkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Kryddig, saftig, mjuk pepparkaka är mys i juletid.
 
Under flera år fanns det här receptet på Santa Marias påsar med pepparkakskrydda. Numera är det borttaget men kakan håller fortfarande sig i en klass för finsmakare. Med gräddfil i smeten blir kakan extra saftig och god.
 
Tips: Vill du prova någonting lite annorlunda så är det jättegott att klicka i lite lingonsylt i smeten straxt innan du gräddar kakan.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
50 g smör 
3 ägg 
3 1/2 dl socker 
2 1/4 dl gräddfil 
4 dl vetemjöl 
3 tsk bakpulver 
1 påse Santa Maria pepparkakskryddor 

Gör så här: Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och matfett. Rör ner mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och brödad form, 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200 C i 50-60 minuter eller tills kakan känns lagom torr.
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Grönpepparkotlett

Foto: Karin / bevemrys blogg
 
Grönpepparkotletten som både tål att bjudas på och mysas med hemma i soffan ;)
 
Väldigt gott!!
 
Det går alldeles utmärkt bra att byta ut kotletterna mot t.ex. kycklingfilé.
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Fläskkotletter, benfria (antalet bestämmer du själv)
3-4 msk krossad grönpeppar
3 msk soja, kinesisk
Smör
 
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 citron, saften
salt
ev 1/2 dl sherry
 
Gör så här: Fräs köttet i smör tillsammans med grönpeppar. Häll på sojan och låt allt småputtra några minuter. Rör i grädde och creme fraiche. Smaka av med salt och citron. Låt allt sjuda i ca 20 minuter. Servera med ris och en sallad (viktigt med just salladen eftersom maten är ganska pepparstark).

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen