Jul

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jul i all sin matglada härlighet. Traditionsenligt julbord stod på menyn för min del. Korvar, Jansson, sillar och ägghalvor i en salig, härlig röra ;)
 

Jag bjuder er på lite bilder från årets julfirande.
 
Mammas hemgjorda sill är godast...
 
Recept på mammas julsill:

2 burkar (a 420 g) urvattnad inläggningssill
2 dl ättikssprit
4 dl vatten
6 dl strösocker
ca 2 dl grovhackad rödlök
ca 4 dl strimlad purjolök
2 msk grovt krossad kryddpeppar

Gör så här: Spola fileérna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ättikssprit, vatten och socker i en bunke. Rör om tills sockret löst sig. Varva fileér med purjolök, rödlök och krossad peppar i en stor glasburk (några mindre går också bra förstås) eller bunke. Häll över lagen och låt sillen stå i kylen i två dygn. Vänd gärna burkarna några gånger så att lagen når alla fileér.
 
Lax förstås....
 
Ägghalvor...
 
Katrins hemtrillade köttbullar...
 
Prinskorvar med vackra grisfötter...
 
 
Min egen ansjovistårta vars recept jag inte kan blogga nog många gånger....;)
 
 
 
Recept på ansjovistårtan:
 
Ingredienser:
250 gr kavring
100 gr smör
2 dl créme fraiche
300 gr philadelphiaost
1 ask ansjovis
2 msk finklippt gräslök
4 ägg
minitomater
gurka
rom
citron
 
Så här gör du: Mixa kavringen i en matberedare, smält smöret och häll i, blanda väl. Fördela brödröran i en springform och pressa ihop den med en sked så den blir ganska kompakt. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Blanda ihop créme fraiche och philadelphiaost, skölj av ansjovisen lätt (det behöver man inte göra om man vill ha lite mer ansjovissmak) och hacka den i små, små bitar. Klipp gräslöken fint och rör i den i créme fraicheröran. Fördela röran över kavringen och garnera efter behag.
 
Sallader förstås....
 
Det mest annorlunda på årets julbord var nog ändå älgostarna som Barbro bjöd på....
 
Ost, kex, tunnbröd och getostar är fantastiskt gott att avsluta julbordet med...
 
Dukat för jul....
 
Förväntansfulla busiga ungar....
 
Vackra gamla julbonader hänger lite varstans i huset. Just den här hittade jag veckan innan jul för 25:- på en loppis. Tänk så många timmar någon lagt ner på att få den så fin.
Framåt natten slank det ner bra många bitar av brorsans hemgjorda julgodis...;)

Kommentarer
Postat av: Hannu

verkar varit en GOD jul

2012-12-29 @ 16:50:42
Postat av: Therese

Mammas inlagda sill, vad kul! Precis den gjorde min mamma i alla år, och jag nu varje år, är uppvuxen med den!Den enda skillnaden i receptet är att vi har 5,5 dl socker. Och det finns ingen godare inlagd sill!

2013-01-01 @ 11:34:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen