Härligt gubbig röra att sätta tänderna i


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gubbröra har en lång tradition här i Sverige och kan varieras på en mäng olika sätt. Vanligast är nog att använda ansjovis, kaviar eller matjesill tillsammans med ägg, lök och gräddfil / creme fraiche, serverat med potatis eller på en skiva grovt bröd. Gott är det hur som helst och det behöver varken vara sommar eller varmt för att det ska smaka härligt gott!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

2 bitar grovt bröd

4 hårdkokta ägg
2-3 msk creme fraiche
1 ask ansjovis i spad, hackade
1-2 msk hackad rödlök
1-2 msk hackad gräslök
salt

Gör så här: Koka äggen, skala och hacka 3 av dem och blanda tillsammans med creme fraiche, ansjovis, rödlök och gräslök. Smaka av med salt om du tycker att det behövs. Lägg röran på grovt bröd, garnera med lite hackad rödlök, gräslök och ägget som är kvar.

Happy Halloween - Pumpapaj


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Halloween är ett firande som jag tycker om, kanske mest det där att välja ut en rejält stor 5-6 kg pumpa, plocka fram kniven och skära ut ett ansikte, stoppa ner ett ljus och låta hela härligheten stå på trappen och lysa välkomnande i höstmörkret.

I år passade vi på att ta tillvara på innehållet och baka oss en härlig pumpapaj också. Två flugor i en smäll kan man säga:)

Ha en riktigt skön och läskig helg nu allesammans!!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Pajskal:
3dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g Svenskt Smör från Arla
1 äggula

Fyllning:
7-8 dl grovhackad pumpa
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 krm salt
4 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde

Gör så här: Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila någon halvtimme i kylskåpet. Koka pumpan i lite lättsaltat vatten i ca 6 minuter. Låt den rinna av väl i en sil eller ett durkslag. Mosa pupman med mixer eller en sked, rör ner ägg, socker, kanel, ingefära, salt, mjöl och grädde. Tryck ut pajdegen i en ugnssäker form, häll i fyllningen och grädda i ca 200 grader i ca 40-50 minuter. Pudra på florsocker och strö på lite hackad mandel. Servera med grädde.




Kycklinggratäng med äpplen, purjo, mango chutney och en massa annat gott!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hualigen sååå gott!!!!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg kycklingfile, skuren i tärningar
1 röd paprika, skuren i småbitar
1 purjolök, skuren i skivor
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
1-2 äpplen, skalade och skivade
1-2 burkar champinjoner, gärna hela
3 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
Salt
Peppar

3-4 dl okokt, långkorningt ris som kokas
Riven ost

Gör så här:Koka riset. Stek kycklingen i smör och krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan. Fräs paprika, purjo, lök, vitlök, äpplen och champinjoner i smör och krydda med curry, paprika, salt och peppar. Rör i creme fraiche, grädde, mango chutney, tomatpuré och sambal oelek. Bred ut riset i en ugnssäker form, lägg på kycklingen och häll över paprikaröran. Strö på riven ost. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.

Vaniljdoft som letar sig runt i huset


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår bakade lillungen och jag bullar så att det stod härliga till. Vi använde vårt oslagbart goda bulldegsrecept och försökte oss sedan på en ny fyllning med ägg-smör-vaniljkräm tillsammans med kanel och baske mig så saftiga och goda de blev:)

Bonus i bakningen är vaniljdoften som letade sig runt i huset under gräddningen - ren och skär njutning för själen. 

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl (Finax Monitoba Cream, har skrivit om mjölet i det här inlägget)

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
2 dl socker
2 tsk vanilj eller 3 msk vaniljsocker

kanel att pudra på
ägg till pensling
pärlsocker till garnering


Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med fyllning och pudra på kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.

Fyllning: Rör ihop smör, ägg, socker och kanel.


Lagom till helgen - Köttfärspaj med fetaost och oliver


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Så här lagom till helg och kvällsmys tänker jag passa på att bjuda er på en riktigt god köttfärspaj fylld med fetaost och oliver. Enkelt baskryddad med salt och peppar och där sältan i fetaosten och oliverna skapar ett läckert, mustigt smakdjup, toppad med lagrad ost blir resultatet lång ifrån magert:)

Trevlig helg nu allesammans!

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Pajdeg (har du något annat pajfavoritrecept så går ju det lika bra förstås):

125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk vatten

Fyllning:

500 g nötfärs (eller blandfärs om du föredrar det)
2 rödlökar, hackade
salt
peppar
ca 1 dl gröna oliver (urkärnade)
1 paket fetaost (ca 150 g)
2 ägg
2 dl mjölk
1-2  dl riven ost, gärna lite lagrad med smak, typ Brännvinsost
smör att fräsa i

Gör så här: Knåda ihop pajdegen, tryck ut den i en ugnssäker form, nagga med en gaffel och förgrädda tills den ser gyllene ut i 225 grader. Fräs färsen tillsammans med löken i lite smör i en stekpanna, smaka av med salt och peppar. Dela oliverna och skär fetaosten i tärningar, rör ner i köttfärsröran. Fördela fyllningen i pajskalet. Rör ihop ägg och mjölk, häll över köttfärsen. Strö på riven ost. Grädda i 225 grader tills pajen ser gyllene ut. Servera med en god sallad och gärna lite gräddfil/ eller creme fraichesås.


Chokladig chokladsås


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Den här chokladsåsen har jag gjort fler gånger än jag kan minnas. Otroligt enkel och väldigt god! Du kokar den på några minuter och smaken är fyllig och full av choklad. Jättegod att servera ljummen tillsammans med kall glass och syrliga bär.

En annan av mina chokladsåsfavoriter hittar du här, fast då måste du ha betydligt mer tid på dig, den ska nämligen koka i hela 1 timme men då får du å andra sidan en oslagbart god, fyllig och krämig chokladsås.

_______________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

25 g smör
3/4 dl mjölk
1/2 dl socker
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt allt småkoka i ca 10 minuter. Servera till glass och bär.

Chokladtårta med marängtäcke


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att fira födelsedag är trevligt....och inte minst gott!:)

På bordet bakom chokladbollarna skymtar ni en marängtäckt chokladtårta som inte går av för hackor. Receptet på den bjuder jag er på idag.


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

25 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 3/4 dl mjöl
1/2 dl kakao
1 dl mjölk

Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget under omrörning och rör sedan i övriga ingredienser.  Bred ut smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbar kant. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt socker och vispa en stund till. Bred marängen över chokladsmeten. Grädda på nedersta falsen ca 30-35 min i 175 grader. Servera gärna tillsammans med grädde och bär/frukt.



Kladdkaka med nougattopp


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår hade vi huset fullt av små godingar här hemma. Lillungen bjöd till kalas med allt från wienerkorvar till glass och fiskdammspåsar:) Mammorna mumsade ost, kex, marmelad, vindruvor och päron. Till dessert serverade jag den här läckra kladdkakan med nougattäcke. Idag fortsätter firandet och då med en lite annorlunda variant av kladdkaka, håll utkik här på bloggen om du tycker om maräng och seg choklad:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
100 g smält smör eller margarin
2 ägg
1 bit nougat, ca 150 g (brukar finnas bland bakgrejerna i matvarubutikerna).

Gör så här: Blanda allt utom nougaten. Häll smeten i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant), grädda i 175 graer i ca 30 minuter. När du har tagit ut kakan ur ugnen så hyvlar du på nougat (använd osthyvel) och bred sedan ut nougaten när den smält.




Sega nöt- och chokladrutor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det vankas kalastider här hemma hos oss och en massa gott fikabröd bakas, bl.a de här sega nöt- och chokladrutorna.

Segt är gott är dagens konstaterande!:)

_____________________________________________________________________________________________


Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
225 g smält margarin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
100 g hackad mandel eller hasselnötter

Gör så här: Rör ihop alla ingredienser utom mandel/nötter (vill du använda elvispen så går det bra). Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (för tjockare kakor använder du en halv långpanna, föredrar du tunnare så använd en långpanna i fullstorlek). Strö på hackad mandel/nötter. Grädda kakan i 225 grader i 20-30 minuter för halv långpanna och ca 10 minuter för hel långpanna. Ett bra knep för att veta när kakan är klar är att ta ut den precis när den börjat sänka sig (bakpulvret gör att den först höjer sig för att sedan sjunka ihop).

Mammas läckra lingonkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här kakan är en av min mammas favoritlångpannekakor, och visst är den riktigt god. De syrliga lingonen är verkligen pricken över i och passar extra bra att baka nu så här i lingontider:)
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

125 g smör (rumsvarmt)
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3/4 tsk kardemumma
1 1/2 dl lingon (frysta)
1/2 dl flagad mandel
2 msk pärlsocker

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, blanda i ägg, mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma. Rör sedan försiktigt i lingonen. Bred ut smeten på en liten bakplåtspapperklädd långpanna (halv normal långpannestorlek ungefär). Strö på flagad mandel och pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter (prova med sticka så att den känns torr).





Makalös Mangokyckling


Foto: Karin / bevemyrs blogg

De mest uppskattade recepten är oftast de som är väl beprövade och som någon rekommenderat. Ni vet de där som går från mun till mun och som faller mage efter mage i smaken. En nöjd väns mage slår alla välregisserade tv-kockars lovord och stylade uppläggningar med hästlängder.

Efter semestern kom det en ny kollega till oss, otroligt duktig och redan mycket omtyckt av oss andra. Jag bad att få hennes bästa recept. Ett par dagar senare mailade hon över två av sina "bjudrätter". Jag gladdes förstås över att få ta del av recepten, först ut att lagas blev en het mangokyckling och jäklars vad gott!!:) Jag förstår om hennes gäster gått nöjda från middagsborden, det gjorde jag!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5-6 kycklingfileér
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl hönsbuljong
1 1/2 msk kinesisk soja
1 1/2 - 2 tsk Sambal Oelek
1 stor purjolök
1 stor paprika
3 dl creme fraiche
3 msk Mango Chuteney
1-2 mangofrukter i bitar eller en kartong (250 g) frusen mango i bitar

Gör så här: Skär kycklingen i bitar, stek i smör och krydda med salt och peppar. Tillsätt vatten, buljong, soya och Sambal Oelek. Koka under lock i ca 15 minuter. Skölj och grovstrimla purjon, hacka paprikan och rör ner i grytan. Tillsätt creme fraiche och chutney. Koka i 5 minuter. Rör ner mangon och servera tillsammans med ris och sallad.


Mammas Rullrån


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Titt som tätt bakar min mamma rån, ni vet sådana där spröda som riktigt smälter i munnen när man knaprar i sig dem. Har du inget rånjärn själv kan du alltid ge dig ut på en loppisrunda och hoppas på att fynda ett, har du tur hittar du ett fint gammalt sirligt som läggs uppe på spisen och gräddar riktigt granna rån. Modernare elvarianter finns att köpa i butikerna lite här och där.

Idag serverar jag er receptet på mammas rånsmet, gott blir det!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten
100 g smör, smält

Gör så här: Blanda allt och grädda till rån och rulla till rullar.


Torskgratäng med mjukost och crabstickröra


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Äntligen är potatisen så pass mogen att det går att stampa ihop ett riktigt gott potatismos. Gör det och använd det sedan i en härligt krämig fiskgratäng.

Idag är det dessutom kanelbullens dag, Hurra bästa bakdagen! Själv ska jag fira den genom att proppa i mig ett gäng med härligt fluffiga, saftiga, kardemumma- och kanelsmakande bullar. Bästa receptet hittar du här:)

_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 torskblock eller annan fisk
1 burk mjukost, räkor
2 dl creme fraiche
1 morot, grovt riven
200 g crabstick, skuren i småbitar
1 citron, rivet skal
salt
peppar
räkor
citron

potatismos

Gör så här: Koka potatis och gör mos. Skär torskblocket i skivor och lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Stek fisken i ugnen under ett bakplåtspapper i ca 15 minuter i 200 grader. Ta ut formen och häll fiskspadet som vildats i gratängformen i en bunke. Blanda mjukost, creme fraiche, morot, citronskal och crabstick tillsammans med fiskspadet, smaka av med salt och peppar. Klicka ut moset runt kanterna i gratängformen (peta ihop fisken så att den ligger i mitten av formen). Häll mjukoströran i över fisken och ställ in formen i ugnen. Gratinera i ca 225 grader tills moset fått fin färg. Dekorera med citron och räkor. Servera.


Äppelkaka med creme fraichetäcke


Foto: Karin / bevemyrs blogg

De sju äppelträden ute på Dunderhov har verkligen dignat av frukt de senaste veckorna. Att ta tillvara på skörden och använda den i kakor, pajer, marmelad, maträtter och saft är lyxigt. Igår bakade jag en härlig creme fraichetoppad äppelkaka till fikat. Sött och syrligt som möts. Gott blev det!:)

_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser botten:

75 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 2/3 dl mjöl
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-3 syrliga äpplen
ca 1 tsk kanel

Ingredienser tipping:

1 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche


Gör så här: Smörj och bröa en form (ca 26 cm i diameter), gärna med löstagbar kant. Vispa socker, smör, vaniljsocker och salt ljust och luftigt. Blanda ner ett ägg i taget. Rör ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor i smeten (ganska tätt). Pudra på lite kanel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter i 175 grader. Blanda ihop socker, ägg, vaniljsocker och creme fraiche i en skål och häll det på kakan, grädda i ytterligare ca 25 minuter (i mitten av ugnen) tills kakan fått fin färg. Servera gärna med glass eller vaniljsås.





RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen