Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag fick Mats reda på att en av hans vetenskapliga artiklar ska publiceras. Stort.
Så här på kvällskvisten firar vi detta med en smekande len och härligt god chokladmousse.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
ca 120 g mörk choklad
2 äggulor
4 msk kaffe
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1/2 dl Never stop eller hackade chokladbitar
Hallon till servering
Gör så här: Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn. Låt den svalna något. Rör ner det kalla kaffet, florsockret och äggulorna. Viapa grädden. vänd ner chokladröran i grädden. Blanda ner Never stop eller hackad choklad. Pytsa upp i glas eller skålar. Ställ i kylskåp tills smeten stelnat. Dekorera efter tycke och smak. Servera tillsammans med mycket hallon.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här ni. Den går inte av för hackor.
___________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Blanda kakao, mjölk och hälften av sockret i en kastrull. Låt allt koka upp och sedan svalna. Smörj och bröa en form. Vispa smör och resterande socker fluffigt. Rör ner äggen och sedan chokladblandningen. Sist blandar du i mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Häll allt i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter (prova med sticka).
Till den stora Nordic Wareformen använder jag 1 1/2 sats.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I dessa våffeltider vill jag passa på att tipsa om ett lyckat recept på Belgiska våfflor. Inte den mest frasiga varianten utan mer saftiga och mjukgoda. Det är lätt att glufsa i sig både en och tre våfflor.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 dl mjölk
1 msk olja eller smör
Gör så här: Skilj vitorna från gulorna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i mjölken lite i taget så att smeten blir jämn. Tillsätt oljan/smöret och äggulorna. Vispa vitorna vita och blanka. Vänd ner i smeten. Hetta upp våffeljärnet och grädda guldgula.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I fredags gick vi upp i ottan och for iväg till Göteborg. Där besökte vi gigantiska och superhäftiga Universeum. Upplevelsen av tropisk regnskog, enorma akvarier och lekfullt spännande experiment gjorde dagen mer än lyckad. Att sedan hotellet väntade med avkoppling och poolbesök gjorde ju inte saken sämre.
Att ha hembakade kakor med i matsäcksryggan på Universeum är inte fy skam.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser sega havredrömmar:
3 dl havregryn
250 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Gör så här: Knåda ihop allt. Forma till ett 40 tal små bollar som du lägger på en plåt, platta till varje kaka en aning. Grädda i ca 160 grader i ca 25 minuter.
Rymd- och experimentvåningarna förundrade och roade.
Vad är väl ett västkustbesök utan vackra sjöstjärnor.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min faster har alltid varit en spjutspets när det gäller att laga mat. Det här pajreceptet kommer från henne och är verkligen en maträtt att lägga på minnet. Supergott!!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Pajskal:
100 g smör
1 dl kesella
2 1/2 -3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
Fyllnig:
1 purjolök, fint strimlad
150 g färsk spenat
3 laxfileér eller motsvarande, skuren i små tärningar
1 citron, rivet skal, ekologisk
4 st ägg
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl dill, finhackad
1 dl riven ost
Gör så här: Knåda ihop pajdegen och tryck ut den i en ugnssäker form (ca 20 cm i diameter). Nagga med en gaffel och låt den stå svalt i ca 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i ca10 minuter. Gör fyllningen genom att fräsa purjolöken mjuk i lite olja, Blanda ner spenaten och fräs den lite mjuk. Häll bort överflödig vätska. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägg, mjölk och grädde till en stanning. Salta och peppra. Fördela purjolök, spenat och lax i formen. Strö över rivet dill och citronskal. Häll över stanningen och strö på den rivna osten. Grädda i 30-40 minuter tills pajen "stannat" och fått fin färg. Servera med sallad.
Innan vi mumsade laxpaj tog vi oss en tur längst med ån.
Hungriga änder serveras korvbröd.
Spännande fynd visar sig nu när det är lågvatten i ån.
Här bor mormor
Bevemyrs på facebook