Smekande len chokladmousse

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag fick Mats reda på att en av hans vetenskapliga artiklar ska publiceras. Stort.
 
Så här på kvällskvisten firar vi detta med en smekande len och härligt god chokladmousse.;)
 
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
ca 120 g mörk choklad
2 äggulor
4 msk kaffe
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1/2 dl Never stop eller hackade chokladbitar
 
Hallon till servering
 
Gör så här: Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn. Låt den svalna något. Rör ner det kalla kaffet, florsockret och äggulorna. Viapa grädden. vänd ner chokladröran i grädden. Blanda ner Never stop eller hackad choklad. Pytsa upp i glas eller skålar. Ställ i kylskåp tills smeten stelnat. Dekorera efter tycke och smak. Servera tillsammans med mycket hallon.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Chokladsockerkaka

 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här ni. Den går inte av för hackor.;)
 
 
___________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här: Blanda kakao, mjölk och hälften av sockret i en kastrull. Låt allt koka upp och sedan svalna. Smörj och bröa en form. Vispa smör och resterande socker fluffigt. Rör ner äggen och sedan chokladblandningen. Sist blandar du i mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Häll allt i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter (prova med sticka).
 
Till den stora Nordic Wareformen använder jag 1 1/2 sats.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Belgiska våfflor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I dessa våffeltider vill jag passa på att tipsa om ett lyckat recept på Belgiska våfflor. Inte den mest frasiga varianten utan mer saftiga och mjukgoda. Det är lätt att glufsa i sig både en och tre våfflor. ;)
 

_______________________________________________________________________________________________________
 

Ingredienser:
 
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 dl mjölk
1 msk olja eller smör
 
Gör så här: Skilj vitorna från gulorna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i mjölken lite i taget så att smeten blir jämn. Tillsätt oljan/smöret och äggulorna. Vispa vitorna vita och blanka. Vänd ner i smeten. Hetta upp våffeljärnet och grädda guldgula.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 
 

Fläskfilégratäng

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Pimpad med fläskfilé, fyra olika sorters lök, ananas och Sambal Oelek blir det här en lite annorlunda gratäng. Riktig, riktigt god!
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 fläskfilé, putsad och skivad
5 skivor ananans
4 msk syltlök
2 dl creme fraiche
4 dl matlagningsgrädde
1 röd lök, hackad
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 purjolök, skivad
1 köttbuljongtärning
1/2 dl mango chutney
1 1/2 tsk Sambal Oelek
1-2 dl riven ost
salt cch peppar
olja att steka i
 
Gör så här: Fräs köttet i olja, salta och peppra. Lägg i en ugnssäker form. Lägg ananasringarna uppepå. Fördela syltlöken i formen. Koka ihop creme fraice, matlagningsgrädde, vitlök, rödlök, köttbuljong, mango chutney och Sambal Oelek. Häll såsen i gratängformen. Strö på riven ost och gratinera  (225 grader) tills allt fått fin färg. Servera med ris och sallad.
 
 
En tur till Torrön bjöd på vacker natur. Var hälsad underbara vår!
 
 
 

Sega havredrömmar och Universeum i Göteborg

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I fredags gick vi upp i ottan och for iväg till Göteborg. Där besökte vi gigantiska och superhäftiga Universeum. Upplevelsen av tropisk regnskog, enorma akvarier och lekfullt spännande experiment gjorde dagen mer än lyckad. Att sedan hotellet väntade med avkoppling och poolbesök gjorde ju inte saken sämre.
 
Att ha hembakade kakor med i matsäcksryggan på Universeum är inte fy skam.;)

 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser sega havredrömmar:
 
3 dl havregryn
250 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
 
 
Gör så här: Knåda ihop allt. Forma till ett 40 tal små bollar som du lägger på en plåt, platta till varje kaka en aning. Grädda i ca 160 grader i ca 25 minuter.
 
 
 
 
 
Rymd- och experimentvåningarna förundrade och roade.
 
 
Vad är väl ett västkustbesök utan vackra sjöstjärnor.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Lyxig och läcker laxpaj

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Min faster har alltid varit en spjutspets när det gäller att laga mat. Det här pajreceptet kommer från henne och är verkligen en maträtt att lägga på minnet. Supergott!!
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Pajskal:
100 g smör
1 dl kesella
2 1/2 -3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
 
Fyllnig:
1 purjolök, fint strimlad
150 g färsk spenat
3 laxfileér eller motsvarande, skuren i små tärningar
1 citron, rivet skal, ekologisk
4 st ägg
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl dill, finhackad
1 dl riven ost
 
 
Gör så här: Knåda ihop pajdegen och tryck ut den i en ugnssäker form (ca 20 cm i diameter). Nagga med en gaffel och låt den stå svalt i ca 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i ca10 minuter. Gör fyllningen genom att fräsa purjolöken mjuk i lite olja, Blanda ner spenaten och fräs den lite mjuk. Häll bort överflödig vätska. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägg, mjölk och grädde till en stanning. Salta och peppra. Fördela purjolök, spenat och lax i formen. Strö över rivet dill och citronskal. Häll över stanningen och strö på den rivna osten. Grädda i 30-40 minuter tills pajen "stannat" och fått fin färg. Servera med sallad.
 

 
 
Innan vi mumsade laxpaj tog vi oss en tur längst med ån.
Hungriga änder serveras korvbröd.
 
Spännande fynd visar sig nu när det är lågvatten i ån.
 
Här bor mormor ;)
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

2-årskalas

 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Syrsan har fyllt två år. HURRA älskade lilla unge!! Hursomhelst, kalas hade vi och favorittårtan bakades och bjöds på. GOTT!!!
 
Eftersom bloggen är min egen receptsamling passar jag på att göra en notering.
 
Otroligt saftig botten, spröd maräng och svår att misslyckas med. Bästa receptet!!
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
120 gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
6 äggulor
2 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Botten marängdel:

6 äggvitor
3 dl socker
mandelspån

Fyllning:
Grädde
1-2 burkar konserverade mandariner (du kan förstås använda andra frukter och bär också)

Gör så här: Börja med att röra margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Rör i  äggulorna, en i taget och vispa så att smeten blir porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Vispa äggvitorna till fast skum (du får vispa ganska länge) häll sedan försiktigt i sockret och fortsätt att vispa en stund till, smeten ska bli blank. Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över mandelspå

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret. Vispa grädden till fyllningen. Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på bottnen och fördela mandarinerna övar. Lägg på den andra bottnen. Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.

 
 
 
En u-båt till födelsedagsbarnet.
 
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen