Lunchlyx

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Smaka in semestern med räkor och klassisk rhode island!
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser sallad (du blandar förstås ihop dina egna favoritingredienser, här är några tips från min egen tallrik bara)
 
blandade sorters sallad
tomat
gurka
majs
knipplök
mango
ägg
räkor
citron
salt
peppar
 
 
Rhode island sås:
 
2 dl gräddfil
1/2 dl chilisås eller ketchup
5-6 droppar tabasco
salt

(vill du kan du smaka av såsen med lite majonnäs också)
 
 

Rotfruktspannkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ett gäng lekglada och sommarhungriga ungar behöver tanka näring allt som oftast. Igår bjöds hela gänget på  rotfruktspannkaka av dagen till ära - kockan Sofia.
 
Och, ja....mammorna mumsade glatt de också ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1-2 paket bacon, skuret i småbitar
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
3 potatisar (gärna gamla och mjöliga)
2 morötter
1 palsternacka
salt
 
Gör så här: Stek baconet knaprigt. Blanda mjöl med mjölk och ägg. Riv/strimla potatis, morötter och palsternacka. Blanda allt. Smaka av med salt. Häll smeten i en smord långpanna. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Ta ut den när den "stannat" och servera med lingonsylt.
 
 

Godaste grytan

Foto: Veronica / bevemyrs blogg
 
Godaste grytan oavsett om du lagar den på en ö  ute i havsbandet eller hemmavid.
 
Fast i näret av kylskåp behöver du förstås inte använda fryst grädde ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

ca 1 kg fläskfillé
1-2 rödlökar, hackade
1-2-3 paprikor i valfria färger, strimlade
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 tsk sambal oelek
5 dl grädde
ca 1 dl mango chutney
2 msk sweet chilisås
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning
smör till stekning
salt
peppar

Gör så här: Fräs köttet och tillsätt sedan rödlök, paprika och vitlök. Låt dem steka med en stund. Rör i övriga ingredienser, puttra en stund och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med sallad och ris.
 
 
 

Grillspett och knytten

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I den östgötska skärgården bjöd midsommaraftonskvällen på smått regnigt väder. En del blåst också. Fast ingentigng som gjorde varken bu eller bä för själva firandet. Kanske blev det tvärtom mer mysigt när lägerelden och smågrillarna tändes.
 
Spett med knytten stod på menyn. En mäng småsåser och sallader också.
 
 
 
Knytten är enkelt och fantastiskt gott. Färskpotatis skivas och blandas med kryddor, dillvippor och fint hackad (eller skivad) lök. En hel del smör klickas på och allt slås in i en folie.  Att göra ett paket per person brukar vara trevligt. Lägg sedan potatisröran på elden eller grillen. När det är dags att äta väcklas de upp och äts tillsammans med grillat kött av något slag.
 
 
 
 
Midsommarafton och snart fyra månader gammal. Kvällsmålet i skönt lilläge tillsammans med kottar och barr, trädkronors sus, måsar och en magisk himmel - kan det bli bättre? ;)
 
 
 
 
 
 

Brownies med ingefära och jordgubbar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vaknade till skön midsommar ute på ön. Vindsus och havsbrus. Måsskrik och sjöfågelkvack.
 
Om ett par timmar. Efter färskpotatis, sillätande, gräddfil och jordgubbsmumsande bär det ut på havet. Ett par dagars kryssande mellan öar och småskär.

För er som tycker om ingefära kan jag rekommendera sega browniesmuffins med syltad ingefära;)
 
Ha det gott nu allesammans!
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl socker
½ dl kakao
100 g smält smör
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl syltad ingefära, hackad
100 g mörk choklad, hackad

Gör så här: Blanda allt och klicka ut i formar. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
 

Dukat för dop


Foto: Johan / bevemyrs blogg

Då så gott folk, nu har lillstumpan döpts och firats med fest.

Det här inlägget är nog egentligen inte så mycket för er som är ute efter recept på läckerheter (kika här istället för dopmenyn).

Det här är för er som är nyfikna på hur det blev, glimtar på mat, dukning, dopbarnet, gästerna och firandet i stort. Jag brukar vara lite försiktig med personliga foton men idag får ni hålla till godo med en hel radda. Min bror är fotografen för dagen.;)

Ett och annat tips lovar jag att bjuda på också.





Förberedelser. Många flinka fingrar hjälpte till.




Flaggan i topp en dag som denna. Förstås.




Dukning och bordens placering. Vi valde att göra tre öar med bord i stället för den kanske mer klassiska u-formen - praktiskt och lite mer "luftigt".

Fyra bord utöver fick agera:

-drickabord där gästerna själva fick plocka åt sig efter tycke och smak,

- snacks och "bålbord", lite tilltugg innan maten bl.a. små, låga plastmuggar fyllda med dipp och nedstuckna morotsstavar (okladdigt och smidigt att gästerna kan plocka åt sig en egen mugg och vandra iväg med). Där stod även den ljuvligt goda rabarber- och sockerdrickablandnigen (här).

- matbord med kyckling, sallad, tomater, fetaostsås, Kajsas sås och brännvinsostpajer.

- fikabord med mandeltårtor, chokladbollar, sirapskakor, kaffe, te och saft.




Dukningen - Mammas ärvda, handbroderade lakan blev vackra dukar. Några gamla plankor som vi plockat bort från huset under renoveringen kläddes med tyg och fick "lyfta" dekorationen en aning.  Tanken från början var att maten skulle placeras ute på borden med då det blev trångt fick de istället ett eget bord till förmån för bordsdekorationerna.

Två veckor innan dopet planterade lillungen och jag solrosfrön i några gamla te- och kaffekoppar. Lagom till firandet hade de fått en perfekt längd för att det skulle kunna se lite trevligt ut på borden. Enkelt och personligt.;)






Småstadens vackra vackra 1200-tals kyrka.




Åttonde barnet i släktens handsydda dopklänning. Sömmerskan till höger på bilden.




Lillstumpan myste sig igenom dopet - glad och nöjd.




Finare gudmödrar (eller gudmorsorna som de glatt kallade sig ;)) finns inte!







Efter själva dopakten vandrade vi iväg över ån....




Glas i olika höjder fyllda med vatten och sommarblommor fick matcha te- och kaffekopparna som bordsdekoration.




Maten upplagd på Veronicas fat. Gott smakade det!







Chokladbollar på ett dopkalas är ett måste ;)




Doppresenter i vackra papper och krulliga snören.


Efter maten - barnbord lite på sidan av med papper, pennor och spel är tacksamt.




Godispåsar upphängda i syrenbusken nere vid ån uppskattades av både de minsta och lite större.;)




Gästerna gör kalaset. Ett tack att ta med sig hem i form av en egen lite solrosplanta kan vara på sin plats ;)





Älskade unge


Studentbuffé


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår tog min brorsdotter Linnea studenten. Först traditionsenligt hurrande och sjungande inne på skolgården och sedan firande hemma i trädgården. Släkt och vänner är många så en ordentligt tilltagen buffé stod uppdukad. Att laga och servera mat till många är inte alltid så lätt. Att lägga ner lite extra tankemöda på uppdukande, huvudmat och tilltugg lönar sig i längden.;)





Välförtjänta presenter till den nybakade studenten.



Tunnbrödsrullar fyllda med skinka och pepparrot, kräftost eller ost och skinka.



Trevligt uppdukat med möjlighet för gästerna att plocka åt sig mat från båda sidorna av bordet.




Pastasallad med "skruvmakaroner", isbergssallad, tomat, gurka och paprika. Serverad med dressing färdigköpt på flaska - enkelt och gott!



Brorsan hade bakat sitt bästa bröd - tekakor.

Ingredienser:

8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gr jäst
1 tsk salt
175 gr smält margarin
1/2 dl socker
2 liter vetemjöl

Gör så här:
Blanda havregryn och mjölken och låt svälla ett par timmar, gärna över natten i kylskåpet. Smula ner jästen i degskålen, smält smöret och rör det (lite avsvalnat) i jästen, häll i resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en assistent. Jäs i bunken i 20 minuter. Baka ut till små platta bröd. Jäs på plåten i 30 minuter.
Grädda i 10 min ca 200 grader (varmluft) och 225 grader i vanlig ugn.




Fat med först marinerade och sedan stekta kyckingfilér och fläskkött.



Fantastiskt god rökt lax.







Lillstumpan i mormors knä - med en förlorad skinnsko ;)

Jisses så gott!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min fina vän Veronica tipsade om att det här lite småsega brödet kanske skulle kunna passa på lillstumpans dopmeny. Veronica hade själv ätit det vid flera tillfällen och påstod att det var någonting utöver det vanliga. Vi har känt varandra i princip hela livet och vid det här laget vet jag att ett tips från henne borgar för någonting riktigt riktigt smakfullt.

Idag på förmiddagen, med lillstumpan i kängurumagen bakade vi oss igenom receptet. När lillungen strax därefter bubblade hem från förskolan konstaterade han glatt redan i hallen att det luktade brödbak. Vi plockade åt oss en liten hög för provsmak - och jisses så gott!

Brödet är kanske inte ett av jordens vackraste men definitivt ett utav de godaste.;)

Nu närmar vi oss dopagen och det mesta börjar vara fixat. Har några småsaker kvar som jag tänkte tipsa er om vartefter. Dock, idag får brödet i ensam majestät glänsa på bevemyrs recepthimmel. ;)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl (går även bra med enbart vetemjöl också)


Smula ner jästen i degbunken. Tillsätt vatten, mjölk, salt och honung. Rör om tills jästen löses upp. Tillsätt mjölet. Arbeta snabbt ihop till en lös deg.


Jäs i 1 - 1½ timme.


Ha ut rejält med mjöl på bakbordet. Tippa ut degen. OBS! Rör inte om i degen, utan häll bara ut den. Knåda inte! Jäsbubblorna ska vara kvar. Strö mjöl över degen - platta ut degen lite lätt. Skär remsor med degskrapan och gör små trekanter. Lyft över till bakplåtspappersklädd plåt.


Grädda i 240-250 grader i ca 15 minuter (man får ha lite koll så att de blir "lagom" gräddade).


Låt svalna utan bakduk, så att den knapriga ytan behålls.

Buffémat är ju oslagbart gott!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Vi har en trevlig tradition på gatan där vi bor. Varje år när sommaren står och lurar runt hörnet samlas vi till knytkalas. En massa god mat dukas upp på borden, glatt småpratande en stund och sedan gemensamt tabberas på hela härligheten. ;)


Jag bjuder er på några bilder och kanske ett och annat tips till sommarens mer välsmakande måltider.





Lindas gurkstubbar - vackert och gott

Ingredienser:

1 gurka
1 burk kesella
1 påse dipmix, Dill & Gräslök
Kräftstjärtar
Dillvippor

Gör så här: Skär gurkan i "stubbstorlek", gröp en grop i varje. Blanda kesella med dipmix. Klicka på röran på gurkan. Garnera med kräftstjärtar och dill.









Helenas supergoda paj med broccoli och olika slags ostar.



Lillungens klara favorit på buffébordet - tortillatårtan som Gerd bjöd på.




Catarinas frasiga paj med bl.a  kantareller och smakrik ost. Fantastiskt gott!





Ägghalvor garnerade med rom och dill, badandes i gräddfil. Läckert och gott!!



Tunnbrödsrullen är en given och välkommen gäst på ett buffébord. Min egen favoritfyllning är hästkött och pepparrotsvisp.



Harriet serverade oss ett riktigt fint sillfat.

Ingredienser:

Röd lök
Gul lök
Äpplen
Gräddfil
Matjesill

Gör så här: Hacka lök och äpplen och lägg i botten på ett fat. Häll på gräddfil och placera ut sillen. Garnera med hackad gräslök, rödlök och partytomater.



Ingenting slår hembakat bröd.




....och så min egen ansjovistårta som jag är tokig som ett troll i. ;)


Ingredienser:
250 gr kavring (det var slut i affären när jag skulle handla så jag tog Carlssons fyrkan istället, det visade sig bli gott det också)
100 gr smör
2 dl créme fraiche
300 gr philadelphiaost
1 ask ansjovis
2 msk finklippt gräslök

Garnering:
4 ägg
minitomater
gurka
rom
citron

Så här gör du: Mixa kavringen i en matberedare, smält smöret och häll i, blanda väl. Fördela brödröran i en springform och pressa ihop den med en sked så den blir ganska kompakt. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Blanda ihop créme fraiche och philadelphiaost, skölj av ansjovisen lätt (det behöver man inte göra om man vill ha lite mer ansjovissmak) och hacka den i små, små bitar. Klipp gräslöken fint och rör i den i créme fraicheröran. Fördela röran över kavringen och garnera efter behag.


Bål - Fler tips inför student, konfirmation, bröllop och inte minst dop.


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När det stundar fest så kan det kännas välkomnande för gästen att inledningsvis bjudas på något gott att dricka. Lillungens mentor Susanna tipsade om någonting läskande och enkelt som hon och hennes familj gjort flera gånger.

Formeln till gästernas hjärta är enkel - du blandar hemrörd rabarbersaft (här) med sockerdricka, slänger i vackra frukter och serverar sedan hela härligheten i fina glas. Mer gott, trivsamt och fyllt av sommar kan det knappast bli. ;)

Farmors kladdkaka med rabarber


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sist när jag var ute på Dunderhov (läs föräldragården) kom Gunnel (här) förbi med en squashplanta, fikade och småpratade en stund. Själv satt jag och skar rabarber till några nya baljor rabarbersaft. Hon berättade då att hon av en väninna fått ett supersmarrigt recept på en kladdkaka med rabarber. Hon hade bakat den flera gånger och rekommenderade den varmt.

När sedan prästen skulle komma hem på "inför-dopet-samtal" passade jag på att provbaka kakan för att ha något att bjuda på. Det visade sig vara en riktigt härlig söt-sur försommarkaka. Serverad med grädde glufsade man gärna i sig inte bara en utan flera kak-påtårar. ;)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser till Farrmors kladdkaka:

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smält smör, svalt
1 rabarberstång skuren i cm-tjocka bitar

Gör så här: Rör samman ägg, socker, vetemjöl och smör. Häll smeten i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant). Stick ner rabarber, inte för tätt (då kan den lätt bli för sur). Grädda i 180 grader i ca 45 minuter. Strö på socker när kakan svalnat. Servera med grädde.



Det var ju inte gurka jag hade tänkt mig


Jag måste säga att jag är en aning förvånad.

I det förra inlägget berättade jag om lillstumpans dopplaner. Vad som skall ätas, menyn i stort och tankar hit och dit (här). Kycklingen som då låg i marinad är nu stekt och klar. Som jag skrev är jag förstås medveten om att fryst kyckling innehåller en hel del vatten. Att man får "ta i" lite extra när man handlar, plussa på några ytterligare gram för att kompensera det som försvinner under själva grillandet i ugnen. Det är liksom inte hela världen. Några påstår ju dessutom att lite vatten gör köttet mörare.

Till dopet valde jag att köpa just fryst kyckling, svensk och av ett lite "finare" märke. Alltså ingen budgetvariant. I sitt frysta tillstånd vägde filéerna ungefär två kilo förpackningen. I tillagad form ca 1200 g. Nästan hälften med andra ord. DET däremot kändes inte anständigt. Att som konsument tro sig lägga pengar på kött när det i själva verket i stort är vatten man betalar för. Då vi vet att orsaken beror på att extra vatten medvetet sprutas in i fileerna känns det smått ohederligt. Inte blir det lätt för oss festfixare att beräkna "köttmängt" per person heller när det rör sig om så stora mängder som ångas upp.

Så gott folk, om ni planerar för storfest där fryst kyckling står på menyn, lägg på en massa extra och räkna med en hel del vatten. Det ville jag ha sagt idag ;)

Tips inför student, konfirmation, bröllop och inte minst dop.


Foto: Mats / bevemyrs blogg

När tiden registreras hos en nyfödd liten unge så inser man hur oerhört fort den går. Mitt lilla hjärta har växt på sig rejält och snart vankas det dop i en av Söderköpings vackra 1200-tals kyrkor. Efter själva ceremonin tar vi en promenad över storån för att äta gott och fira själva tilldragelsen.

Så här års duggar högtiderna i allmänhet tätt och det finns gott om orsaker att fira - student, konfirmation, bröllop och inte minst dop. För er som ska agera värdfolk och går i grubblerier över vad ni ska servera ska jag dela med mig av det som står på lillstumpans dopmeny. Kanske kan ni få några tips där.

Tanken är att det skall vara enkelt, varken tid eller lust finns att skvätta förklädet fullt av matlagande under själva högtidsdagen.

Förrätt serveras inte, det blir för krångligt med av och pådukande. Tallrikar hit och dit. Istället kommer det att finnas ett välkomstbord med lite mingeldricka och snacks.

Huvudrätten kommer att dukas ut och på festborden, inget serverande från någon stående. Tanken är att det skall kännas hemtrevligt. Maten skall räckas och sträckas hit och dit. Huller om buller.

Vad skall fylla magarna då? Jo, själva basen är Brännvinsostpajer, just nu står tio färdiggräddade former med paj redo i frysen. Dagen innan dopet tas de upp för att tnas i kylskåpet, skäras i lagom stora bitar för att sedan värmas i ugnen under tiden vi är i kyrkan.

Till pajerna äts dubbelmarinerade kycklingfileér (räkna med 150-200 g per person, om du använder fryst kycklingfilé ska du tänka på att en del varianter innehåller mycket vatten), serverade som kallskuret. Idag rörde lillungen och jag ihop marinaden som nu ligger och gottar ihop sig med åtta kilo kycklingfilé i kylskåpet. Om en dag eller två grillas de i ugnen för att sedan hamna i frysen. Dagen innan dopet tinas de, skärs i bitar och hamnar i marinad nummer två. På dopdagen placeras de på fat tillsammans med melon, druvor och annat gott vi springer på i affären.

Sallad till är förstås viktigt, det får bli en salig röra av butikens bästa på frukt- och gröntavdelningen. Några skålar med partytomater och oliver utplacerade på borden. Någon variant av kall dressing/sås behövs också, samt ett par burkar av Kajsas sås - favoriten som går att förbereda långt i förväg. Hembakat bröd (har inte bestämt vilket, återkommer om det:), några stora runda Brieostar och smör.

Till dessert - te, kaffe, saft och mandeltårta. Tårtbottnarna kan bakas ett par veckor i förväg. Tinas i rumstemperatur och samma dag som de skall ätas garneras med mandarinklyftor, vispad grädde och riven choklad.

I träden, i trädgården ner mot ån hänger vi upp godisstrutar till de minsta (om vädret tillåter, annars hittar vi på en inomhusvariant).

Det var antagligen inte allt men i skrivande stund är det allt jag kan förmå mig att komma ihåg;)




Tio formar med paj.

Recept på en riktigt supergod brännvinsostpaj - fylld med sälta och smak:

Ingredienser:

Deg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
3 ägg
300 g brännvinsost, riven
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
peppar

Gör så här: Blanda allt (sist i med ägget). Kavla ut och täck en pajform (ca 24 cm i diameter), nagga degen med en gaffel. Förgrädda i ca 200 grader i 10-15 minuter. Gör fyllningen genom att vispa ägg, grädde och mjölk. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i pajformen, grädda i 200 grader i ca 30 minuter, tills fyllningen "stannat" och fått fin färg.



______________________________________________________________________________________________



Kyckling som ligger i marinad i kylskåpet.


Ingredienser till kycklingen:

ca 1 kg kycklingfilé

Marinad 1
3 msk soja
2 msk Hoisinsås
1 tsk salt
3 msk majsolja
2 tsk strösocker

Marinad 2
3/4 dl vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
3 dl majsolja
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk grovmald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
i kruka timjan, finhackad

Gör så här: Putsa filéerna och blanda marinad 1. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet i den, knyt om och låt påsen ligga i kylskåpet ca ett dygn. Plocka upp filéerna och grilla dem i ugnen i ca 200 grader tills de är genomstekta (tid beroende på storlek, skär en skåra och titta efter). Skär köttet i 1-2 cm-tjocka skivor, blanda marinad 2 och lägg ner köttskivorna i den. Låt köttet ligga i marinaden i minst 4 timmar. Tag upp skivorna strax innan servering, häll av marinaden och servera.

_______________________________________________________________________________________________




Kajsas sås i praktisk förvaring.


Ingredienser till "Kajsas sås":

1 1/2 dl olivolja
1 tsk soja
1 dl chilisås
1/2 dl sirap
1 knapp tsk sambal oelek
3-4 vitlöksklyftor (pressade)
peppar
1/2 tsk salt

Gör så här: Blanda allt och rör om.

______________________________________________________________________________________________

Mandeltårta (här):

Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
150 g mandel
1 1/2 tsk bakpulver

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 burk klementiner
riven choklad

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Mal mandeln och blanda ner den tillsammans med bakpulver i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och lägg sedan på mandariner. Bred på vispad grädde och strö till sist på riven choklad. Ett tips är att klämma fast ett bakplåtspapper i botten på formen så är det lättare att flytta över till ett fat (kakan är ganska skör).



Lillstumpan själv kan inte annat än att åtta veckor gammal gäspa åt allt ståhej:)

Lycka till nu alla högtidsfirare!

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen