Mjölkchokladcheesekake
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/cheesekake_58d8c7662a6b225c62b5f698.jpg)
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mjölkchokladcheesekake. Len, mjuk, söt och jättegod!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g digestivekekex, mixa smuligt
75 g smör, smält
300 g mjölkchoklad, smält
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3/4 dl socker
Gör så här: Blanda kexsmulor och smält smör. Tryck ut i en form med löstagbara kanter. Vispa grädden tillsammans med osten, smeten ska bli fast. Rör i socker och smält choklad. Bred ut på kexbotten. Ställ i frysen ca 2 timmar. Garnera och servera.
Myras 5-årskalas
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas8_58ccdf4f9606ee3ed5dd1200.jpg)
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Myra har fyllt fem år och det firade vi förstås med pompa och ståt och ett hejdundrande kalas.
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas7_58ccdf522a6b225877f793d1.jpg)
Tårtan hade fördelsedagsbarnet själv valt och trots sitt eleganta utförande i prinsessformat så var den busenkel att göra.
Klassiska chokladbollar är ett måste på kalasbordet men även cornflakeskakor är en vinnare!
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas17_58cce361ddf2b36f6e3daa55.jpg)
Tårtbotten enligt receptet med tre lika av ägg, socker och mjöl, i mjölglaset använde jag hälften vetemjöl och hälften potatismjöl. Till detta tillsatte jag 3 1/2 tsk bakpulver och gräddade allt i en springform med bakplåtspapper på sidorna så att kakan kunde jäsa upp över kanten. Gräddningstiden varierar men min kaka var inne i ca 1 timme, känn med sticka. 175 grader. Tårtbotten räckte inte riktigt till hela kakan så jag skarvade med en köpebotten också.
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas16_58cce3809606ee3ecf45fc40.jpg)
I kakan på bilden varvade jag grädde, mosad banan och blåbärssylt. Sedan var det bara att vira in barbiedockans ben i lite plastfolie, trycka ner den bland bottnarna och skära till kakan i form av en klänning. När detta var gjort spritsade jag med blåfärgad frosting gjord av 450 g philadelphiaost, 200 g rumstempererat smör och florsocker i lagom mängd (ca 1 paket).
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas18_58cce7d42a6b225881426965.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas4_58ccdf57e087c31d4f37ce35.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas12_58ccdf45e087c31d0bd0d3a1.jpg)
Kanelbullekladdkaka är såååå gott!
Ingredienser:
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
Pärlsocker att strö på
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och rör i övriga ingredienser. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form med löstagbar kant. Strö på pärlsocker. Grädda i ca 200 grader i ca 15-20 minuter (känn efter med provsticka).
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas_58ccdf6ae087c31d372ac39f.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas23_58ccf0889606ee3ed5dd12ab.jpg)
Muffinsar med frosting har vid det här laget blivit klassiker på kalasborden här hemma. Verkligen läckra!
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
Ingredienser, ca 12 st muffins:
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Frosting/topping
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Gör så är: Koka upp kakao med mjölk och hälften av sockret (1 dl) och låt det sedan svalna en aning. Vispa smöret och resten av sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner mjölkblandningen lite pö om pö med mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Klicka ner smeten i muffinsformar (ca 3/4 av formen). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter. Låt svalna. Blanda ingredienserna till frostingen och spritsa på.
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas6_58ccdf542a6b2258c7866468.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas3_58ccdf5fe087c31d0ae22a5b.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas26_58ccf59dddf2b36f6e3dab22.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas21_58ccf08d9606ee20817f599e.jpg)
Hemgjorda punchrullar slår köpevarianten med hästlängder!
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
Ingredienser punchrullar:
50 g rumsvarmt smör
5 dl kaksmulor av sockerkaka
1 dl florsocker
2 tsk kakao
arraksessens efter tycke och smak.
300 g marsipan
100-200 g mjölkchoklad
Gör så här: Vispa smör och kaksmulor till en smet, Blanda i florsocker, kakao och arrak. Forma till en lång rulle. Kavla ut marsipanen som du färgat i valfri färg, rulla den runt kaksmulsrullen. Skär i lagom bitar och doppa ändarna i smäls choklad.
Ryttargårdskakorna som ligger under punchrullarna på fotot är verkligen otroligt goda med sin sega botten och kolaaktiga topp.
Ingredienser Ryttargårdkakor:
200 g smör, smält
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
Glasyr:
5-6 dl kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
75 g smör
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vanilj, salt, kakao och vetemjöl. Rör till en jämn smet. Bred ut i en bakplåtspappersklädd form, ca 25x35 cm. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Häll ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt allt småsjuda under omrörning i ca fem minuter så att smeten tjocknar. Bred ut glasyren på kakan och grädda i ytterliggare 10 minuter, låt den bli gyllene. Skär i bitar och servera.
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas20_58ccf08f2a6b2258a926add5.jpg)
Subwaykakorna på fatet är sååå himla goda!
Ingredienser:
300 g smör, smält
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl brun farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g hackad mjölkchoklad, eller så blandar du olika chokladsorter
Gör så här: Smält smöret. Vispa socker, ägg och vaniljsocker och blanda sedan i övriga ingredienser (utom nonstop/choklad). Fortsätt att vispa tills smeten blir seg och kolaaktig. Blanda till sist i choklad. Rulla till mindre bollar, lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, inte för tätt då de flyter ut (jag brukar lägga nio bollar på varje plåt). Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas2_58ccdf63ddf2b37eb93766e2.jpg)
En Pikachudräkt i ett av paketen.
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas11_58ccdf479606ee3ea1ecc0b2.jpg)
Världens godaste kladdkaka, här kalasdekorerad med vimplar, tomtar och jordgubbar!
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
Mjölkchoklad i bitar
Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Fördela chokladbitar i formen. Grädda i 175 grader (varmluft) 200 grader vanlig ugn i ca 20 minuter. Servera gärna ljummen med glass eller grädde.
![](https://cdn1.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas1_58ccdf672a6b22673e3ab234.jpg)
![;)](http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g)
Ingredienser chokladbollar:
100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
pärlsocker att rulla i
Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i pärlsocker. Förvaras kallt.
100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
pärlsocker att rulla i
Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i pärlsocker. Förvaras kallt.
_________________________________________________________________________________________________
Ingredienser cornflakeskakor:
100 g smör
1/2 dl sirap
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
5 dl cornflakes
Gör så här: Smält smöret och blanda i sirap, socker och kakao. Låt allt koka ihop i någon minut, blanda i cornflakes och klicka ut i formar.
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas22_58ccf08a2a6b2258b3ce3c4d.jpg)
Rulltårta finns alltid med när vi firar kalas. Verkligen gott med det frasiga sockret och favoritfyllning av sylt eller chokladkräm!
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas25_58ccf46d9606ee220b81a9b0.jpg)
Köpekex och hemgjorda sirapskakor.
Ingredienser sirapskakor:
175 g smör
1,5 dl strösocker
3-4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gär så här: Blanda allt och rulla ut i tre rullar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Skär i snittar.
![](https://cdn2.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas13_58ccdf42e087c31d2243a23e.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1067987/9-3/myraskalas9_58ccdf4d2a6b225877f793d0.jpg)
Födelsedagsbarnet fick en drake som lyfte så vacker mot skyn i det blåsiga vädret.