Drottningkaka med vit choklad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
"Jättejättegod" sa Martin när han blev bjuden! ;)
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
4 dl strösocker
5 ägg
8 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl fil eller gräddfil
200 g smält smör
Pressad saft och rivet skal av en citron
150 - 200 g hackad vit choklad
2 ½ dl blåbär, frysta
2 ½ dl hallon, frysta

Dekoration:
Mandelspån
pärlsocker
 
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, bakpulver, gräddfil och smält smör. Pressa ner citron och riv i skalet. Blanda till sist ner chokladen. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö på blåbär, hallon, mandelspån och pärlsocker. Grädda i ca 20-25 minuter i 200 grader.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Kotlettstek

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Godare söndagsmiddag hittar du knappast. Traditionell stek görs ju på ett helt köttstycke, här använder du istället benfria kotletter. Fler bitar och mer yta på köttet gör att smaken puttrar in från alla möjliga håll och kanter. Resultatet blir mustigt, mört och väldigt, väldigt smakrikt. Oooootroligt gott!!!
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Benfria kotletter, antal efter behov
1 burk ansjovis, spad och fileér
1 gul lök
salt
peppar
vatten
smör att steka i
 
 
Sås:
5 dl vispgrädde
salt
soja (kolorit)
ev mjöl att red med
 
 
Servera med:
Potatis
Gräddsås
lingonsylt
inlagd gurka
 
Gör så här: Skär bord fettet på kotletterna. Stek dem bruna i lite smör. Krydda med salt och peppar. Häll på ansjovis (både spad och fileér) och lägg i klyftat lök. Häll på vatten så att köttet täcks. Låt allt puttra under lock i några timmar (köttet ska bli riktigt riktigt mört, så att det faller sönder när du tar i det), fyll på mer vatten om det behövs. När köttet är klart silar du spadet och häller sedan tillbaka det i grytan. Är det mycket spad kvar kan du låta det koka upp och reducera ner tills du har en mer koncenterad vätska. Häll på grädde, färga med soja och red ev med mjöl. Smaka av med lite salt. Servera kött och sås tillsammans med potatis, sylt, gurka, sallad m.m.
 

Smörgåstårta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det finns sällan några "quick fixes" när vi pratar om smörgåstårta. Flera olika lager ska smetas ihop och tårtan ska gärna stå och safta till sig över natten för att den ska smaka hyfsat.
 
Själv kan jag drabbas av ett oerhört smörgåstårtesug emellanåt. Att vi sedan pratar en hel del jobb och någon dags framförhållning matchar ju inte riktigt mina smaklökars förväntningar som mer skriker där, då och genast.
 
I helgen testade jag att göra en variant med polarkaka och en lagom lätt grädd/majonnäsfyllning. Gott smakade den redan ett par timmar senare och blev helt klart en eftertraktad kvällsmysarrätt. Godast förstås dagen efter, men ändå. En bit av smörgåstårtan levererades till en av småstadens mer å-nära adresser. Ett sms från mottagaren förmedlade senare på kvällen lovord och gastronomiskt beröm.;)
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
5-7 polarkakor (hela rundlar)
 
Ingredienser:

3 dl gräddfil
3 dl citronmajonnäs
3 dl vispad grädde
370 g tonfisk i vatten (eller för den delen olja)  (2 burkar á 185g), utan spad
4-6 msk bostongurka
4 msk färsk hackad gräslök eller 1 paket frusen gräslök
2 krm svartpeppar
2-3 msk Heinz tomatketchup
 
Garnering:
400-500 g skalade räkor
200 g slanggurka skivas i tunna skivor
6-8 ägg, kokta och skivade eller hackade
1 påse blandad sallad
skinkskivor
ostrullar
Citronskivor eller klyftor
Dillvippor
Partytomater
....eller annat som du tycker är gott att garnera med
 
Gör så här: Vispa grädden och rör i majonnäs och gräddfil. Blanda ner övriga ingredienser. Varva fyllningen mellan lager av polarkakor. Toppa med ett lager fyllning och garnera sedan tårtan efter tycke och smak. Förvara svalt.
 
 
Syrsan passar på att praoa på bevemyrs emellanåt, att inta knät på fotografen är bästa läget.;)

Sockerkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ingen raketforskning - bara världens godaste sockerkaksrecept. Same same.... ;)
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser sockerkaka:

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten

Gör så här: Smält smöret och häll i vatten. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i smöret och vattnet. Blanda ihop mjöl och bakpulver, rör ner det i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form (1 1/2 liter). Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna något i formen innan du stjälper upp den.
 
 
Sonen har fyllt sex år och sockerkakan förtjänar förstås en plats på kalasbordet. Gäster kom och bjöds. Bus blev det också.;)
 
 
Syrsan i snyggaste grodklänningen. Älskade pralin du är så fin!
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen