Felix gulaschsoppa

(null)

Det är väldigt sällan vi äter någon form av konserv, mest beroende på att det finns så mycket bättre alternativ. Något som dock smakar fantastiskt gott är Felix gulaschsoppa (helt osponsrat påstående). Jisses så bra de kockarna lyckats. Att ta med sig några burkar ut på sjön och värma på stormköket när hungern faller på är en riktigt lyckad lösning. 😊

(null)

(null)

(null)
Den svenska ostkusten är ofantligt vacker, inte minst så här i midsommartid.

Tastydressing

(null)

Vi har tagit vårt pick och pack och flyttat ut till ön.  Efter bad- och båtliv är alla hungriga som vargar. 

På McDonalds finns en galet god hamburgare, hemligheten är dressingen. Jag fick ett tips om ett recept som skulle vara bra likt originalet. Efter att ha testat kan jag konstatera att det kanske inte är på pricken likt men hjälp så god. En fullständig sommarhit och helt klart kvalar den i på grillmemynyns tio i topplista. Perfekt till hamburgare och pomme. Mängder av ingredienser men det är det värt.😊

Recept:
1 1/2 dl cream fraiche 
1 1/2 dl majonnäs (gärna Hellmans för den är väldigt god)
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
1 msk senap
1 msk ketchup
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk liquid smoke (säljs på flaska och finns tex  i Willys sortiment)
1 krm salt
3 msk solrosolja
1 tsk citronsaft

Gör så här: Blanda allt försiktigt (ju mer du rör ju rinnigare blir den). Servera till hamburgare och pomme.

(null)

Långa ljusa kvällar och bad vid bryggan.
(null)



Midsommartårtor

(null)

Jordgubbstårta är en klassiker på midsommarafton. Själva firade vi in startskottet för sommaren ute på ön tillsammans med goda vänner. Jag fixade tårtorna och ett tips för den som inte har all tid i världen men ändå vill att tårtan ska se lite festlig ut är att investera i en sprits. Lätt som en plätt förvandlas några köpebottnar fyllda med jordgubbssylt och marsankräm till en elegant skapelse.😊


(null)


Krämig kycklinggryta med timjan och rödlök

(null)

(null)
Foto: Karin/ Bevemyrs blogg

Timjantuvan har växt sig grön och frodig och passar helt perfekt i den här krämiga kycklinggrytan med rödlök. Serverad med ris och sallad passar den perfekt att fira in sommar och lata lediga dagar.👌🏻

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé, skuren i småbitar 
2 rödlökar i klyftor
Salt o peppar
1 dl chilisås
Ca 10 dl matlagningsgrädde
1  1/2 tsk torkad timjan eller motsvarande färsk 
1 ask partytomater, delade på hälften

Gör så här: stek kycklingen tillsammans med rödlöken, salta och peppra. Rör i chilisås, grädde och timjan. Låt sjuda i fem minuter. Strö över tomaterna. Servera med ris/klyftpotatis/pomme och sallad.



Flädersaft med citron

(null)

(null)

(null)
Foto: Karin/Bevemyrs blogg

Tänk vilka fina terriner som stod på middagsborden förr i tiden. Jag har svårt att tro att en soppa kan smaka dåligt som serveras i en sådan skönhet. Men idag vankas det inte soppa utan flädersaft som passar perfekt att serveras som bål ur terrinen en varm sommardag eller vilken annan dag som helst på året för den delen.😍

Fläderblomningen är en av årets högtider och just nu står buskarna för full blom här i Östergötland. Har du turen att kunna lägga beslag på några klasar fläderblommor så passa på att göra dig lite ljuvligt god saft. Recept kommer här:

20-30 klasar fläderblommor, väl sköljda.
1 -2 ekologisk citroner, skurna i skivor
1 påse citronsyra, 30 g
1 liter kokhett vatten
1 kg socker

Gör så här: Blanda allt utom socker och låt stå svalt i några dygn (jag brukar låta den stå i 1-3 dagar beroende på hur mycket tid jag har.) sila av med en silduk (en kökshandduk fungerar också). Rör i sockret och koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter, skumma av några gånger. Låt svalna. Häll upp på flaskor, förvara svalt och ta fram någon då och då och njut av den somrigaste av smaker.


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen