Franska matvaruaffärer

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Vi är många som älskar att turista i Frankrike. Inte konstigt med tanke på den otroligt vackra naturen, alla vänliga människor och den gudomliga maten. Att botanisera i de lokala matvaruaffärerna är ett sant  nöje. Inter Marche’ tillhör en av de vanligaste kedjorna, kan liknas vid Ica där hemma. 

När vi besökte en butik passade jag på att ta några foton. Mest bara för att det är kul att se det som är annorlunda.😀

Osthyllan i vilken fransk matbutik som helst får t.ex. en Brie- och vitmögelostälskare att börja dregla. Ask efter ask efter ask radas upp med den ena krämiga varianten efter den andra.

(null)

(null)
 
Hur liten butiken än är så finns det allt som oftast en överdådig fisk- och skaldjursdisk. Är man modig törs man prova, för vår del köpte vi med oss ett gäng med snäckor. Väl hemma tyckte vi dock att de påminde om vår kompisar vinbässnäckorna hemma i Sverige. Efter det blev det stört omöjligt att äta de vitgråa geléklumparna.🙈

(null)

(null)
(null)

(null)


Dessa små ansjovisburkar är då för söta!😍

(null)

(null)


Håll utkik det kommer mer från Frankrike!😀


Midsommarkaka

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Den här kakan började som en misslyckad tosca till ett midsommarfirande, nu är dem en älskad och önskad favorit här hemma.  En otroligt saftig kaka med kolaaktig mandelfyllning.

Årets simborgarmärke är sagolikt vackert med ett regnbågsmönstrat motiv. Igår simmade både Myra och Märta de 200 m som krävs för att man ska få köpa märket. För att fira bragden bestämde vi oss för att baka en kaka. Tjejerna önskade Midsommarkakan och så fick det bli.😀

Ingredienser:

Botten:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde

Fyllning:
200 g smör
2 dl socker
4 msk vetemjöl
4 msk vispgrädde
100 g mandel, hackad

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (jag brukar använda varmluft och då 150 grader). Börja med botten. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker stund, börja försiktigt och öka sedan på. Rör i övriga ingredienser. Häll i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i 20 minuter. Under tiden kakan är i ugnen gör du fyllningen. Smält smöret och rör i övriga ingredienser, låt småkoka under omrörning tills smeten tjocknat.När  botten är gräddad i 20 minuter klickar du ut smeten uppepå och gräddar i ytterligare 30 minuter. Smeten sjunker delvis ner i kakan och det är precis som det skall vara. Ställ gärna i kylskåp en stund före servering.



(null)


(null)


Fläskfilé med Soltorkad tomat- och whiskeysås!

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Är ni redo för ett strålande gott recept på fläskfilé i whiskeysås, smaksatt med soltorkad tomat och dijonsenap? Bra, för det här är ett av de bästa!😀

Då det här är min egen receptbok gör jag en notering för min egen skull: Trots smått barnfientliga smaker som whiskey och dijonsenap fullkomligt älskar barnen detta!!👍🏻

Gör så här:
2 fläskfiléer, putsade och skurna i skivor
Smör
Salt
Peppar
Paprikapulver
5 dl grädde
Ett 10-tal soltorkade tomater i olja, hackade
1 köttbuljongtärning
1 1/2 msk whiskey 
1 1/2 msk dijonsenap 

Soja
Salt

Gör så här:
Bryn fläskfilébitarna i smör, krydda med salt, peppar och paprika. Lägg åt sidan. Blanda i övriga ingredienser i stekpannan, låt koka ihop och smaka av med salt och soja. Häll såsen över köttet. Servera med t.ex hasselbackspotatis och en god sallad.



Thai-köttfärssås

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg 

Den här thaiköttfärssåsen är precis lika älskad som vanlig köttfärssås i vår familj. Ett enkelt och  gott alternativ till vardagsmatens ibland småtrista framtoning. 😀 


Ingredienser:
500 g blandfärs
120 g purjolök, fint skivad
1 bit färsk ingefära, ca 10 g, riven
1 citrongräs, bankad på och delad o två bitar
2 msk fisksås
400 g kokosmjölk
2 tsk sambal oelek
Olja eller smör att steka i

Gör så här: Bryn färsen i lite olja. Blanda i övriga ingredienser och låt allt sjuda i 5-10 minuter. Servera med ris, gräddfil och limeklyftor.


Saftig och superenkel chokladsockerkaka

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

När man bakar chokladsockerkaka kan man kort och gott säga att det är två saker som är viktigt. Att den smakar choklad och att den inte är torr. Den här slår huvudet på spiken. Saftig och supergod!😀

Ingredienser:
150 g smör
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver 
2-3 msk kakao
2 ägg
1  1/2 dl hett vatten

Gör så här: Smöra och bröa en sockerkaksform.  Koka upp vattnet (smidigt att använda en tekokare om du har någon:) Smält smöret i en kastrull. Vispa äggen någon minut med en gaffel i en skål eller med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör i äggen, smöret och till sist det heta vattnet. Smeten blir väldigt rinnig och det ör precis det den skall vara. Häll i formen. Grädda i 35-40 minuter (kolla med sticka) i 175 grader. Låt kakan stå till sig innan du äter den, gärna över natten.  

(null)

(null)


Sötpotatispomme med smetanadip

(null)

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Hemgjord Sötpotatispomme serverad med smetanadip gjord på charlottenlök, vitlök och lime. Bland det godaste som finns! Jag fullkomligt älskar detta!😍 Jättegott till t.ex grillat.

Sötpotatispomme, Gör så här:

Sötpotatisar, knappt en per person beroende på storlek
Olja
Flingsalt, gärna smaksatt med provensalska kryddor

Gör så här: Skala och skiva potatisen, skär i pommeform. Ringla på olja och strö på salt. Gratinera i 175 grader i ugn i ca 25-30 minuter, höj värmen på slutet så blir den krispig.

Smetanadip: 
2 dl smetana
1 vitlöksklyfta, pressad
2 charlottenlökar, finhackade
1 lime, skalet och lite salt
Salt
Peppar

Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt och pepprar.



Jordgubbar med limegrädde

(null)

Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Nu firar vi in sommarlovet. Den här jordgubbsdesserten har jag ätit minst en gång varje sommar de senaste 25 åren. En självklar klassiker efter midsommaraftonens sillunch. Så läcker!!! En perfekt blandning av lime, yoghurt, grädde, florsocker och de söta gubbarna.😊

Ingredienser:
1-2 liter jordgubbar, skurna i bitar
3 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
2 lime, rivet skal och saft
Florsocker

Gör så här: Vispa grädden och blanda i yoghurt och lime. Smaka av med florsocker (det brukar gå åt några dl). Varva jordgubbar med limegrädden och servera.

(null)

Fabian och jag. Skolavslutning, sommarlov och goda gubbar!


Dajmdrömmar

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Den här småkakan är en garanterad succé! Knaprig, seg, söt och supergod.😀


Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
3 dubbeldajm, hackad
2 1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat 
3 msk kallt vatten
5 dl vetemjöl 

Gör så här: Blanda allt, forma till kastanjestora kulor. Lägg på en plåt, tryck till med en gaffel. Grädda i ca 10-12 min i 175 grader. Blir ca 25-30 stycken.






Frukt- och chokladknytten på grillen/murikkan

(null)
 
(null)
 
(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg
 
Vill du flirta med den yngre måltidspubliken (eller vilken gottesugen vuxen som helst😀) är det här en garanterad succé. Hacka och skiva en massa olika frukter och bär, låt var och en välja vad just hen vill ha i sitt knytte. Strö på hackad choklad och ringla på lite honung. Knyckla ihop allt och värm försiktigt på grill eller murikka.
 
Vi brukar använda både ungsfolie och bakplåtspapper. Dels för att vi brukar äta direkt ur knyttet och då känns det trevligare att äta på bakplåtspapper än på folien. Sen är det också betydligt lättare att knyckla ihop folie än enbart bakplåtspapper. Nåja, man gör som man vill med den saken.😀 Använder du grill för att värma hela härligheten är ungdfolie förstås att föredra.
 
Ingredienser:
200 g mjölkchoklad, hackad
Flytande honung
Bär och frukt, tex jordgubbar, mango (gärna den frusna varianten), vindruvor, banan, äpple, päron i bitar. Att strö på flagad mandel är också gott, det ger lite skönt knaper i det mjuka.
 
Gör så här: Dra av lagom stora bitar av folie, ungefär i storlek som ett bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper uppepå och fördela frukt och bär. Strö på hackad choklad och ringla på bär. Knöggla ihop kanterna. Värm på murikka eller grill. Servera.

Krämig pastasallad med curry och mangochutney

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

I dessa student- och konformationstider när buffébordet duggar tätt vill jag passa på att tipsa om den här pastasalladen. Läcker och smakrik med yoghurt, créme fraiche, majonnäs, curry, fetaost, mango chutney och en massa annat gott. En perfekt kompis att server till grillad kyckling!😀 

Ingredienser:

300g-400 g okokt pasta, t.ex skruvmakaroner, 
2 dl matlagningsyoghurt
2 dl créme fraiche
1 dl lättmajonnäs
1/2 dl mango chutney
1 msk curry
1 burk majs
1/2 rödlök, hackad
1 bit fetaost, i småbitar
1 gul paprika, skuren i småbitar
1/2 gurka i småbitar

Smaka av med salt

Garnera med delade partytomater, några skivor rödlök och några kvistar färsk timjan.

Gör så här: Koka pastan och blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och garnera med partytomater, rödlök och timjan. Servera med kyckling och lite grönsallad.





Tacosoppa på bryggan

(null)

Foto: Karin / Bevemyrs blogg
 
Idag är bryggan vårt hem för bad, lek och matlagning. Till lunch blev det soppa, barnens favorit men även i våra vuxenmunnar smakar den utsökt.😊

Ingredienser:

500 g nötfärs
2 vitlökar
10 dl matlagningsgrädde 
2 påsar tacokrydda
3-4 msk flytande oxfond
ev lite vatten 

Gör så här: Stek färsen, blanda i vitlök och stek en stund till. Häll i kryddorna, fond och grädde. Smaka av och späd ev. med lite vatten.  Servera med nachochips, majs, lite riven ost och annat du tycker om. 


(null)
Att ha en alldeles egen sandstrand är en förmån.  Sjunde generationen som leker här.😊



Tortilla och fajitagratäng

(null)
 
(null)
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den nordiska varianten av Tex Mex-köket har vunnit många svenskars hjärtan. Den barnfamilj som inte ätit tacos en fredagskväll existerar nog inte. 😀
 
Här hemma varierar vi oss och äter en tortilla- och fajitagratäng emellanåt. Fördelaktigt enkel, smakfull och väldigt god.
 
Och ni, det finns en ny funktion här på bloggen, en gillaknapp (längst ner i varje inlägg). Är det något ni tycker ser läckert ut, GILLA! Det hjälper mig att få reda på vad ni tycker är extra gott eller uppskattat.😊
 
 
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé skuren i tärningar
1 gul lök, hackad
1 gul paprika i småbitar
1 påse Fajitakrydda (finns bland tacogrejerna)
5 dl grädde
1 burk Garlic Salsa sås (finns också bland tacogrejerna)
6-8 mjuka tortillabröd, medium
Riven ost
 
Smör eller olja att steka i
Salt
 
Gör så här: Stek kycklingen, blanda i lök och paprika och stek lite till. Häll på fajitakryddan. Rör i grädden och salsasåsen. Låt allt koka ihop så att röran tjocknar en aning. Smaka av med salt. Varva kycklingröra och tortillabröd i en gratängform. Avsluta med riven ost. Gratinera i ugnen i 200 grader tills osten fått fin färg. Servera med sallad och ev lite gräddfil.
 
Tips: Det är gott att hälla på en burk majs också innan osttoppingen.
 
 
 
 
 
 
 

Invigning av punschverandan - Ärtsoppa med punsch och hembakade frallor

(null)

(null)

(null)
Foto: Karin/Bevemyrs blogg

HIP HIP HURRA för vår punschveranda!!!😀

Under flera år har vi drömt om och planerat för att bygga en punschveranda på vår gamla sekelskiftesvilla. Grannen Magnus gjorde en fin ritning och gamla fönster och dörrar inhandlades. Efter ett halvårs slipande, skrapande, kittande och målande kunde vi äntligen resa stommen. Efter golvläggande, panelspikande och ännu mer målande så är den nu äntligen klar. Perfekt ljuvlig och alldeles underbar. 🌸

Idag passade vi på att inviga verandan med lunchkalas, på menyn stod ärtsoppa serverad med varm punsch och nybakade frallor. Frallorna behöver inte jäsas innan man gräddar dem vilket gör det hela supersmidigt!

Receptet världens godaste och snabbaste frallor kommer här:

50 gram jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk sirap/honung
1 tsk salt
3 msk olja
10 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen och rör ut med vattnet, häll i övriga ingredienser och knåda degen smidig. Forma till ca 16 runda bullar som du lägger på en plåt, pensla med ägg och strö på vallmofrö. Ställ in plåten i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader (inte varmluft) och grädda i ca 25 - 30 minuter.




Innan:
(null)

Efter:

(null)







Små söta kardemummakakor


(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg 

Idag ska jag slå ett slag för den ibland oförtjänt ouppskattade småkakan. I generationer har den dukats upp på broderade dukar tillsammans med finkoppar och silverskedar. Tanken svävar iväg till kafferep på trädgårdsmöbler i gjutjärn, pelargoner, och damer i olika  storlekar. Småprat om stort och smått. Värme i blicken och omtanke för sammanhanget. Klistret, själva kittet i all den där gemenskapen. Småkakan. Den länkar samman och slätar över, hittar nya vägar och blickar framåt. Perfekt i sin storlek och alldeles, alldeles underbar.

Recept kardemummakakor:

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
200 g smör, rumsvarmt

Gör så här: Knåda samman allt och forma till små kulor (som kastanjer i storlek ungefär), tryck till med en gaffel. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader.



Kall oregano- och honungssås

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Den vackraste maj i mannaminne lockar till stugliv och utomhusmat. Efter dagar fyllda med bad och brygglek dukar vi upp till fest på verandan. Den här såsen skäms inte för sig. Makalöst god till t.ex fetaostfyllda blandfärsbiffar och pomme!😀

Recept på oregano- och honungssås;
2 dl gräddfil
2 dl créme fraiche
1/2 dl majonnäs
2 msk honung 
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 kruka oregano, hackad (prova dig fram, jag plockade några kvistar i kryddlandet, hällde i och smakade av vartefter)

Salt
Peppar

Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt och peppar.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen