mellandagsscones
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När vi åt scones häromdagen smakade det så hiskeligt gott att vi var tvungna att knåda ihop en ny omgång till kvällsfikat igår. Den här gången utan saffran. Tillsammans med den tända brasan i köket, grönt te, varm choklad, ost och marmelad blev det hela mellandagsljuvligt.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser (ca åtta bröd):
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 msk strösocker
50 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 msk strösocker
50 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl mjölk
Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker. Knåda in smöret så att massan blir smulig. Rör ner ägg och mjölk. Kavla ut (använd mer mjöl om det behövs) tll en 1 1/2 cm tjock platta, tryck ut cirklar eller kvadrater med ett mått. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Dela och servera genast.
Mellandagarna bjuder inte bara på scones. Julklappslek avnjuts också.
Ett legoufo. Själv gillar jag skarpt den modiga gubben med grepen.
Lillasysters virkade docka. Syrsan fick en av mormor förra julen HÄR
Julafton
Foto: Karin / bevemyrs blogg
För min egen del var julafton 2013 precis sådär god och glad som man bara kan hoppas på. Traditionell mat som knytkalasats ihop. Själv hade jag innan en tanke på att bidra någonting nytt och hade spetsat in mig på Susannas grönkålspaj med mögelost och nötter. Allt julstökande tog dock sin tid och pajgörandet hamnade i bakvattnet. Nåväl, det är väl kanske ändå kärnan av julefriden, att ta det lite långsammare, andas lite lagom genomtänkt och inte jaga livet ur sig. Receptet finns kvar och mätta blev vi förstås ändå med råge.
God jul med saffransscones
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nu är julen äntligen här. Ett gott tips är att baka saffransscones och njuta till mörka, lata, lediga frukoststunder. Rinnande smör på varma, nybakade brödkakor är oslagbart gott.
EN RIKTIGT SKÖN OCH GOD JUL NU ALLA BLOGGLÄSARE!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
!00 g smör
0,5 g saffram
1 msk socker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 dl mjölk
Gör så här: Smält smöret, häll i saffranet och sockret. Låt allt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner smörblandningen och till sist mjölken. Klicka ut degen i fyra högar på två bakplåtsklädda plåter. Strö på mjöl, platta till och forma till runda brödkakor (ca 15 cm i diameter). Skåra varje kaka i fyra delar med en kniv. Grädda i 250 grader i ca 12 minuter.
Receptet har jag fått av Sofia. Tack!
Arlas jultävling
Världens godaste pepparkakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Världens godaste. Småsega och nästan lite kolaknäckiga i smaken. Som lök på laxen är de dessutom urenkla att göra. Bara att knåda, rulla, skära i skivor och grädda.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
250 g smör, rumsvarmt
1 dl ljust sirap
2 1/2 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
Gör så här: Knåda ihop allt. Forma till en 25 cm lång rulle. Låt vila i kylskåp (minst under en natten). Skär tunnt (ca 70 kakor ger satsen), lägg på en plåt och grädda i ca 5 minuter i 200 grader.
Saffransbullar med kokos
Foto: Karin / bevemyrs blogg
För lite sedan fick jag ett mail från Susanna, hon och Hasse hade bakat kokosfyllda saffransbullar med slående gott resultat. Snålvattnet började rinna hos mig och igår blev längtan till handling. Sonen, en liten tärna och jag bakade kinderna rosiga. Och smakade gjorde vi så snart bullarna kom ur ugnen. Det var precis som Susanna utlovat JÄTTEGOTT!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
0,5 g saffran, en påse
2 krm salt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör, smält
1 1/2 dl kokos
1 dl ljust muscovadosocker
Gör så här: Smula jästen i en bunke, smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till fingervärme. Rör ut jästen med mjölk/smörblandningen. Blanda nersocker, sirap, saffran och salt. Häll ner mjölet och knåda tills degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Gör fyllningen genom att smälta smöret och blanda i övriga ingredienser. Lägg degen i ca 40 formar, pensla med uppvispat ägg, tryck ett hål i varje bulle och fördela fyllningen i. Jäs ytterligare i 20-30 minuter. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter. Pudra på florsocker innan servering.
Pepparkakssnittar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g mandel, hackad
150 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
1 dl sirap
1 ägg
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk ingefära
7 1/2 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
Gör så här: Hacka mandeln fint. Vispa smör, socker och sirap fluffigt. Blanda ner ägget och mandeln. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och rör sedan ner det i smeten. Knåda ihop. Dela degen i fem delar och forma varje del till en avlång rulle (lika lång som långsidan på en långpanna). Lägg rullarna på bakplåtsklädda plåtar, tryck till med en gaffel. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Mascarponefilé
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Summan av den här maträtten kan kort och gott sammanfattas med att ingen som serveras den kan låta bli att äta utförligt.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1-2 fläskfiléer à ca 600 g, skivade i cm-tjocka skivor
smör att fräsa i
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 paprikor av valfri färg
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 paprikor av valfri färg
Gör så här: Fräs köttet, krydda. Lägg i en ugnsfast form. Rör samman mascarponeost, buljong, creme fraiche, grädde, sambal oelek coh mango chutney i en kastrull. Låt allt småkoka några minuter. Skiva paprkorna och lägg över köttet, häll på såsen och låt allt gratineras i 200 grader i ugnen en stund. Servera med matvete/ris/klyftpotatis/sallad.
Saffranskladdkaka - oväntat gott!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Skön första advent på er!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 1/2 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
3 ägg
Ca 4 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1 1/2 dl eller 135 g smält margarin eller smör
1 påse saffran á 0,5 g (stött med lite socker)
2 1/4 dl vetemjöl
3 ägg
Ca 4 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1 1/2 dl eller 135 g smält margarin eller smör
1 påse saffran á 0,5 g (stött med lite socker)
Gör så här: Rör ihop allt. Häll i en form med löstagbar kant. Grädda i 35 minuter i 180 grader
De här gamla godingarna hittades på en loppis i dagarna, 10:- för hela trion. De passar fint i fönstersmygen ovanför köksbänken.