Hålkakor
Hembakade hålisar är ett av barndomens allra godaste minnen. Nybakade med en klick smör och ett glas mjölk att dricka där i köket på Dunderhov.❤️
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl
mjölk, 37°
50 g
smör, smält
0,5 msk
salt
1 dl
sirap
ev 1 tsk
brödkrydda
ca 16 dl
rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och låt jäsa under en handduk i ca 45 min. Kavla ut till 6 runda kakor med ett hål i varje. Lägg två och två på en plåt och jäs i ca 30 minuter under en handduk. Grädda i ca 10-15 minuter i 200 grader.
Fläskfilégryta
Goda grytor går det inte att få nog av, den här fläskfilégrytan är inget undantag. Supergod!
Ingredienser:
Ca 700 g fläskfilé, strimlad
1 paprika, strimlad
3 vitlöksklyftor
1 gul lök, finhackad
1 ask champinjoner, skivade
4 tsk senap
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
2 msk flytande honung
3 dl grädde
2 dl créme fraiche
Salt och peppar
Olja att steka i
Gör så här: Stek köttet i olja. Salta och peppra. Lägg i paprika, vitlök, lök och champinjoner och fräs en stund. Rör i övriga ingredienser, låt puttra en stund och smaka sedan av med salt. Servera med ris/klyftpotatis/potatis och en sallad.
Succékaka
När vi åt den här kakan första gången frågade sonen oroligt "Mamma du har inte tappat bort receptet på den här kakan va?" Det hade jag inte, recept av det här slaget håller man hårt i nyporna.😄 För dig som gillar rejält söta kakor är detta en helgedom!
Ingredienser:
200 g smör, smält
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad, smält
100 g smör
Gör så här: Smält smöret. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda i kakao, vetemjöl, bakpulver och det smälta smöret. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt (halv långpammestorlek ungefär). Grädda i 15-20 minuter i 175 grader. Låt svalna. Koka
ihop (ca 10-15 minuter) grädde, socker, sirap och choklad så att det blir en seg smet. Blanda i smör, låt det smälta och bred på kakan. Ställ kallt och skär i bitar, servera med grädde.
Kyckling med ädelost och timjan
Ikväll har vi kalasat på den här goda kycklingen med ädelost och timjan.😊
Ingredienser:
Ca 4 kycklingfiléer
Ca 150 g gräddädelost
1 burk créme fraiche
1 tsk timjan
Salt och peppar
Gör så här: stek filéerna, salta och peppra. Lägg i em ugnssäker form, mosa osten och blanda med cremefraiche och timjan. Smaka av med salt och peppar. Fördela på filéerna och gratinera i ugnen tills de har fått fin färg. Servera med sallad och klyftpotatis/ris.
Smörseg blåbärskaka
Den här kakan bakade min mamma många gånger när jag var barn, mest med äpplen men nu när det finns gott om blåbär i skogarna (här där vi bor) så passar vi på att göra en med bärfyllning.
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör
pärlsocker
Ca 3-4 dl blåbär
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt (halv långpannestorlek ungefär), strö på blåbär och hyvla på smör (använd en osthyvel), lägg inte skivorna för tätt (någon halv cm fritt mellan kanterna) och strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan känns fast och ser gyllene ut. Skär kakan i rutor och servera med en kopp kaffe eller te.
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör
pärlsocker
Ca 3-4 dl blåbär
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt (halv långpannestorlek ungefär), strö på blåbär och hyvla på smör (använd en osthyvel), lägg inte skivorna för tätt (någon halv cm fritt mellan kanterna) och strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan känns fast och ser gyllene ut. Skär kakan i rutor och servera med en kopp kaffe eller te.
Mandeltosca
Den här kakan är så saftig och god att jag har bakat den oändligt många gånger. Häromdagen bjöd jag några vänner på den, de lovprisade den i flera dagar efteråt. 😃
Ingredienser:
Botten:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
Fyllning:
200 g smör
2 dl socker
4 msk vetemjöl
4 msk vispgrädde
100 g mandel, hackad
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (jag brukar använda varmluft och då 150 grader). Börja med botten. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker stund, börja försiktigt och öka sedan på. Rör i övriga ingredienser. Häll i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i 20 minuter. Under tiden kakan är i ugnen gör du fyllningen. Smält smöret och rör i övriga ingredienser, låt småkoka under omrörning tills smeten tjocknat.När botten är gräddad i 20 minuter klickar du ut smeten uppepå och gräddar i ytterligare 30 minuter. Smeten sjunker delvis ner i kakan och det är precis som det skall vara. Ställ gärna i kylskåp en stund före servering.
Krämig Grönpeppargryta
Grytor i alla dess former går inte att få för mycket av. Den här med precis lagom mycket smak av grönpeppar tillhör en av de godare.😊
Ingredienser:
Ca 500 g benfri fläskkotlett, ytterfilé eller liknande, skuren i mindre bitar
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
250 g champinjoner, skivade
1/2 purjolök
2 köttbuljongtärningar
1-2 msk senap
5 dl grädde
2 tsk grönpepparkorn som krossas
1/2 ask gräslök, finklippt strös över
Majzena att reda av med
Gör så här: Fräs köttet och krydda, lyft åt sidan och stek champinjoner, purjo och vitlök. Blanda ihop med köttet och rör i övriga ingredienser. Låt sjuda en stund, red av med majzena och smaka av med salt. Strö över finklippt gräslök. Servera med
ris/potatis/klyftpotatis och en sallad.
Hemrullade glassrån
Minst någon gång per år gör vi egna glassrån, gärna när vi har någonting att fira. Den här gången hade två av oss i familjen namnsdag och vad passade bättre än en glassfest.😄 Har du turen att ha ett rånjärn så rulla några strutar, den här smeten ger
perfekt knapriga, spröda och smörgoda rån.
Ingredienser:
Glassrån:
2 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
2 msk vatten
2 msk smör att smörja järnet med
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt övrig ingredienser, smörj rånjärnet med lite smör och klicka ut smeten, grädda och rulla till en strut. Fyll med glass och kolasås/chokladsås.
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
Gör så här: Blanda alla ingredienser och låt småsjuda till lagom koncistens.
Chokladsås:
25 g smör
3 msk kakao
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl grädde
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, blanda i kakaon och sedan övriga ingredienser. Låt småsjuda i 10-15 minuter. Servera med glass, frukt, grädde och annat gott.
Teriyakikyckling
Krämig och len teriyakikyckling, verkligen väldigt god. En favoritgryta helt enkelt.😊
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt o peppar
5 dl grädde
5 dl créme fraiche
1 flaska Teriyakisås, 300 ml
2 tsk sambal oelek
Gör så här: Stek kycklingen tillsammans med vitlök och krydda, tillsätt övriga ingredienser och låt allt puttra en stund. Servera med ris och sallad.
Sommarstekt abborre
Barnens farmor är sjunde generationen med fiskevatten ute vid ön, då var det en nödvändighet för att överleva, nu är det ett äventyr att lägga nät och en eventuell fångst ger guldkant på lunchtallriken.
Den här gången hade vi tur, 19 fina abborrar som byxades (se beskrivning för det här https://bevemyrs.blogg.se/2013/june/att-byxa-en-abborre.html). Några åts sedan på
nystekta tillsammans med färskpotatis och gräddfil. Verkligen sommargott!
Filéerna doppas i uppvispat ägg och vänds sedan i ströbröd som blandat med citronpeppar, allt steks knaprigt i en klick smör i stekpannan.
Hemgjord hamburgerdressing
Hemrörd hamburgerdressing är väldigt mycket godare än de flesta varianter som går att köpa i mataffärerna. Prova så får du se!😃
Ingredienser:
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl chilisås
1/2 dl bostongurka
1 dl majonnäs
Salt och peppar
Gör så här: Blanda allt och servera på en hamburgare eller som dip till t.ex pomme.
Ädelostkyckling och rosépeppar
En krämig och toppengod kycklinggryta där ädelost, rosépeppar och svartvinbärssaft skapar en perfekt smakkombination.
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
Salt och peppar
5 dl grädde
2 tsk rosépeppar, smulad
2 msk kycklingfond
2 msk svartvinbärssaft
3 tsk kinesisk soja
140 g gräddädelost (om du vill ha mycket mögelostsmak använder du två paket.
Gör så här: stek kycklingen, krydda och rör ner grädde, rosépeppar, kycklingfond, saft och soja. Låt puttra en stund, smula ner osten och sjud några minuter. Smaka av med salt om det behövs. Servera med potatis/ris/klyftpotatis och sallad
Fantastiskt god sås till lax
Receptet till den här såsen fick jag för några år sedan av en arbetskamrat. Hon sa något i stil med att den var väldigt, väldigt god och att jag absolut inte skulle bli besviken. Hon hade fullständigt rätt, såsen är underbart god och tål att
ätas både i tid och otid. Den passar utmärkt till stekt och grillad lax.😊
Ingredienser:
3 dl creme fraiche
1 tumme ingefära, skalad och fint riven
1-2 vitlöksklyfor, pressade
1 lime (citron fungerar också), skalet och saft
1 tsk sambal oelek
smaka av med salt
Gör så här. Blanda allt och servera till t.ex. grillad lax, klyftpotatis/ris och sallad.
Parmesan o fetaostkyckling
Kycklinggratäng med massor av fetaost och en ljuvligt god sås med bl.a grädde och parmesan.😊
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1/2 purjolök, fint skuren
Salt o peppar
5 dl grädde
2 dl créme fraiche
4 msk kycklingfond
1 msk soja
1-2 paket fetaost
1 påse parmesanost, ca 70 g
Gör så här: stek kycklingen och krydda, tillsätt purjon och fräs den mjuk. Lägg över i en gratängform. Bryt fetaosten i bitar och strö på kycklingen. Blanda grädde, cremefraiche, kycklingfond, soja och parmesan. Smaka ev av med salt. Häll såsen i
gratängformen och gratinera i ca 20 minuter i 200 grader. Servera med ris/klyftpotatis och en sallad.
Kladdkaka
Många recept har jag provbakat men inte hittat något som slår detta. Helt perfekt i sin segsötkladdiga koncictens.👌🏻
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Grädda i 175 grader (varmluft) 200 grader vanlig ugn i ca 20 minuter. Servera gärna ljummen med glass eller grädde.