Räkmacka med Smetana

Foto: Karin /  bevemyrs blogg
 
Alldeles nyligen upptäckte jag hur fantastiskt gott det är att använda Smetana i matlagning. Smetana är tjock osyrad grädde som görs på opastöriserad mjölk. Det används på ungefär samma sätt som creme fraiche eller matlagningsyoghurt men är betydligt mer rund i smaken. Vill du göra en superenkel och fantastiskt god förrättsmacka ska du blanda en burk Smetana med räkor (alternativt andra skaldjur) och sedan smaka av med lite salt och garnera med citron och dill. Ett hett tips till er som går och klurar på förrätt till nyårssuppen.;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
1 burk Smetana, 2 dl
1 burk räkor i lag eller motsvarande egenskalade
salt
toast
garnering: partytomater, citron, dill, gurka eller annat som du tycker om
 
Gör så här: Blanda smetana och räkor, smaka av med salt. Rosta brödskivor (typ rostbröd eller grekiskt lantbröd), lägg en klick räksmet på varje skiva. Garnera med tomat, citron, dill m.m.
 
 

Jul 2015

 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Av alla godsaker på julbordet så älskar jag nog sillen mest. Sedan vill jag ju förstås inte vara utan jansson, köttbullar, ägghalvor, ostbrickan eller musten heller! ;)
 
HAPPY HOLIDAYS 2015!!!
 
 
 
 
Glada barn som väntar på tomten!;)
 
 
 
Efter att vi ätit en massa god julbordsmat, tittat på Kalle och öppnat paket så kalasade vi på en väldigt saftig och god pepparkakscheesecake.;)
 
 
 
 
 
 Receptet på pepparkakscheesecake kommer här:
 
Ingredienser:

Botten:

25 - 30 st pepparkakor (som krossas i mixer eller för hand)
75 g smör (smält)


Fyllning:
800 g philadelphiaost 
3 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk pepparkakskryddor
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 12 st (eller så många du tycker får plats) pepparkakor


Glasyr:
200 g philadelphiaost 
100 g smör (smält)
2-3 dl florsocker (eller så mycket det går åt)

Gör så här: Mixa pepparkakorna till botten, smält smöret och blanda det med pepparkakssmulorna. Smörj en form med löstagbar kant och tryck ut blandningen i den. Ställ formen kallt. Blanda philadelphiaost med socker, mjöl, vaniljsocker, salt, kanel, pepparkakskryddor och kryddneljka. Rör i ett ägg i taget. Häll ungefär hälften av blandningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter i 175 grader. Tag ut kakan och lägg på ett lager med pepparkakor, häll på resten av smeten (tryck ner pepperkakorna lite om dom flyter upp), grädda i ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir riktigt kall, gärna över en natt eller så. Smält smöret till glasyren och blanda det med philadelphiaosten. Rör i så mycket florsocker att du får en lagom bredbar konsistens. Bred glasyren på kakan och garnera den sedan gärna fint!
 

Pepparkaksgrissini med ädelostdipp

 Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Häromdagen bakade småtjejerna pepparkakor och själv passade jag på att rulla ett gäng med pepparkaksgrissini.   
Pepparkaksgrissini som doppas i ädelostdipp är julsnacks som rekommenderas så här i mysljus och decembermörker.  ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 

 Använd färdig deg eller gör egen.

 
Ingredienser, ca 125 pepparkakor:

1 dl sirpa

1 ½ dl socker

½ dl kaffe färdigt drick kaffe

150 g margarin eller smör

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

½ tsk malda neljlikor

1 msk rivet citronskal

½ msk bikarbonat

6 ½ till 7 dl vetemjöl

 

Gör så här: Koka sirpa, socker och kaffe, lägg i smöret och smält det sakta. Låt sirapsblandningen svalna innan du häller den i assistentens degbunke, eller i en vanlig bunke. Blanda i resten och arbeta degen smidig. Lägg degen i kylskåpet och låt den vila där en stund. Kavla ut degen, rulla ut till grissini, lägg på en plåt, grädda i 175 grader i 7-8 minuter, lite beroende på hur stora du gör dem. Det är viktigt att de gräddas knapriga så att de inte går sönder när du dippar dem. Låt kakorna kallna på plåten. Att frysa degen går bra!

 

Ädelostdipp:

Ca 120 g ädelost

2 dl lättcreme fraiche

Gör så här: Mosa osten och blanda med creme fraiche. Dippa pepparkaksgrissini i osten och njut.

 

 

 

Amerikanska pannkakor med bacon och lingon

 
 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ibland bloggar jag åt Swecamp som är Sveriges största kedja av anläggningar för camping och utomhusupplevelser.  Det här blogginlägget hittar du te.x där, vill du kika så klicka på länken och leta dig fram till bloggen och kategorin mat:)
 
Söderköping är en charmig småstad. Kullerstensgator letar sig fram mellan gamla hus samtidigt som Drothems kyrka från 1300-talet och S:t Laurentii kyrka från 1400-talet ger staden karaktär. Storån ringlar sig fram jämte rådhus och torg, sommartid slussar Göta kanal båtar och människor fram och tillbaka. Precis bredvid kanalen ligger ett högt berg (nåväl allt är relativt :). Utsikten från toppen är hursomhelst magnifik.  För lite sedan packade vi ner stormkök och matlagningsattiraljer för att klättra upp till toppen och bjuda oss själva på lunch kryddad med panorama och perspektiv.
 
Något av det godaste som jag vet att laga på stormköket är amerikanska pannkakor med bacon och lingon. Supersmidiga att göra om du bara förbereder allt hemma och väldigt goda att äta. En fullständig fullträff med andra ord:)

 

Ingredienser Amerikanska pannkakor:

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell eller yoghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg

2 paket bacon, klippt i småbitar
lingon

smör till stekningen
ev. lingonsylt till servering

Gör så här: Klipp och fräs bacon hemma eller på plats. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör och ägg. Smeten blir ganska tjock. Häll smeten i en plastbunke och ta med på utflykten. Värm upp smör i stormköket och klicka ut smeten i små ”högar”, strö på färdigstekt (eller "rå") bacon och några lingon på varje. Grädda tills de blivit gyllene. Servera som de är eller med lingonsylt. Om du använder stormköket när det är minusgrader så tänk på att ta med dig en gasoltub avsedd för kallare väder (om du inte använder t:sprit förstås)

 

 
 

 

 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen