Jul 2015
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Av alla godsaker på julbordet så älskar jag nog sillen mest. Sedan vill jag ju förstås inte vara utan jansson, köttbullar, ägghalvor, ostbrickan eller musten heller!
HAPPY HOLIDAYS 2015!!!
Glada barn som väntar på tomten!
Efter att vi ätit en massa god julbordsmat, tittat på Kalle och öppnat paket så kalasade vi på en väldigt saftig och god pepparkakscheesecake.
Receptet på pepparkakscheesecake kommer här:
Ingredienser:
Botten:
25 - 30 st pepparkakor (som krossas i mixer eller för hand)
75 g smör (smält)
Fyllning:
800 g philadelphiaost
3 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk pepparkakskryddor
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 12 st (eller så många du tycker får plats) pepparkakor
Glasyr:
200 g philadelphiaost
100 g smör (smält)
2-3 dl florsocker (eller så mycket det går åt)
Gör så här: Mixa pepparkakorna till botten, smält smöret och blanda det med pepparkakssmulorna. Smörj en form med löstagbar kant och tryck ut blandningen i den. Ställ formen kallt. Blanda philadelphiaost med socker, mjöl, vaniljsocker, salt, kanel, pepparkakskryddor och kryddneljka. Rör i ett ägg i taget. Häll ungefär hälften av blandningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter i 175 grader. Tag ut kakan och lägg på ett lager med pepparkakor, häll på resten av smeten (tryck ner pepperkakorna lite om dom flyter upp), grädda i ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir riktigt kall, gärna över en natt eller så. Smält smöret till glasyren och blanda det med philadelphiaosten. Rör i så mycket florsocker att du får en lagom bredbar konsistens. Bred glasyren på kakan och garnera den sedan gärna fint!
Botten:
25 - 30 st pepparkakor (som krossas i mixer eller för hand)
75 g smör (smält)
Fyllning:
800 g philadelphiaost
3 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk pepparkakskryddor
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 12 st (eller så många du tycker får plats) pepparkakor
Glasyr:
200 g philadelphiaost
100 g smör (smält)
2-3 dl florsocker (eller så mycket det går åt)
Gör så här: Mixa pepparkakorna till botten, smält smöret och blanda det med pepparkakssmulorna. Smörj en form med löstagbar kant och tryck ut blandningen i den. Ställ formen kallt. Blanda philadelphiaost med socker, mjöl, vaniljsocker, salt, kanel, pepparkakskryddor och kryddneljka. Rör i ett ägg i taget. Häll ungefär hälften av blandningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter i 175 grader. Tag ut kakan och lägg på ett lager med pepparkakor, häll på resten av smeten (tryck ner pepperkakorna lite om dom flyter upp), grädda i ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir riktigt kall, gärna över en natt eller så. Smält smöret till glasyren och blanda det med philadelphiaosten. Rör i så mycket florsocker att du får en lagom bredbar konsistens. Bred glasyren på kakan och garnera den sedan gärna fint!
Kommentarer
Postat av: Veronica
Så härligt det ser ut - god mat, glada barn och fina bilder! Kram! : )
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
Tack! Julen är underbar! :D
Postat av: Maria i Hösterum
Helt fantastiska bilder!
Trackback