Dinkelpizza med chêvre, päron, valnötter och honung
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här varianten av pizza är verkligen superläcker, receptmakare är duktiga Jacob Wismar och rätten passar perfekt som ett festligt och liter lättare kvällstugg. Tycker du om den franska vitmögelosten Chêvre, ni vet den där lite karaktäristiska getosten som är så himla god, så kommer ni att älska den här pizzan. Flingsalt och honung lyfter och gör smakerna mer nyanserade, gott som sjutton!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 tsk torrjäst
5 dl dinkelmjöl
1 msk krossat linfrö
1/2 tsk salt
1 tsk flytande honung
1 msk olivolja
2 dl vatten
Topping:
6 päron
flingsalt
svartpeppar
300 g chèvre
1 dl grovhackade valnötter
3 msk flytande honung
1 kruka färsk timjan
Olivolja
Gör så här: Blanda jäst, mjöl, linfrön och salt i en skål. Tillsätt honung, olja och varmt (ca 50°) vatten. Knåda degen ordentligt så att den blir smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Kavla ut till två pizzor, stora nog att täcka varsin ugnsplåt. Sätt ugnen på i 250°. Pensla pizzabottnarna med olivolja.
Kärna ur päronen och skiva dem tunt på längden. Lägg dem på pizzabottnarna och salta och peppra rikligt. Smula över chèvre och valnötter och ringla över honungen. Toppa med färsk timjan och lite olivolja. Grädda i ca 15 minuter (Meny i P1, 23/9-10).
När kylan bitit kinderna sportlovsröda...
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När kylan bitit kinderna sportlovsröda är det härligt att krypa in i stugvärmen, blanda hemkokt saft i tillbringaren, ta ut kakburken ur skafferiet, plocka fram spel och pussel och sätta sig vid köksbordet. Att sedan slås av insikten hur fantastiskt gudabenådat det är att mitt i saftsörplande och kakknaprande få rå om en underbart klok liten treåring, det är en stund av stillastående, sakta skvalpande njutning som inte går att beskriva med ord.
Kakorna, sega, söta och chokladstinna rekommenderar jag alla - sportlovslediga eller ej!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser till sega chokladsnittar:
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl socker
1/2 dl muscovadosocker
1 dl sirap
3-4 dl mjöl
1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
100 g choklad, hackad
Gör så här: Vispa smör, socker och muscovadosocker pösigt. Blanda i sirap, mjöl (du får känna av lite hur mycket som går åt, degen skall vara ganska lös men ändå formbar), kakao, bikarbonat och vaniljsocker. Hacka chokladen och blanda i den också. Forma till två rullar som är lagom långa för en plåt. Grädda i 175 grader i 18 minuter. Skär i snittar när längderna tagits ur ugnen och svalnat en aning.
Jag har sagt det förut och det tål att upprepas
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag har sagt det förut och det tål att upprepas. Rykande färskt, hembakat bröd är bland det godaste som finns på denna jord.
Jag har turen att ha två bröder som båda tycker om att utmana spisen och ugnen i jakten efter nya stordåd i köket. I lördags kom den ena över med en alldeles nybakad, pinfärsk havrelimpa. Glada, överraskade och för att riktigt njuta plockade vi fram mjölk, kokade en kanna te, samlades runt brödet, skar alldeles lagom tjocka skivor, bredde på rejält med smör som smälte sådär perfekt, hyvlade några skivor ost och bara njöt. Helt underbart!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser 2 limpor:
6 dl mjölk
1/2 dl olja
2 msk sirap
25 g jäst
2 tsk salt
5 dl havregryn
1 liter vetemjöl
Gör så här: Värm mjölk, olja och sirap till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan (mjölk, olja, sirap). Blanda i salt, havregryn och mjöl (spar lite av mjölet till utbaket). Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme. Knåda degen och dela den i två delar, forma varje del till en avlång limpa som du placerar i varsin brödform, ca 1 1/2 liter. Jäs i ytterligare 1/2 timme under bakduk. Pensla varje limpa med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Jag älskar dig också!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag älskar dig också!! ...o äter upp minst ett par av dina kusiner varje dag!;)
Foto: Mats / bevemyrs blogg
Sådär himla underbart som man minns från sin egen barndom
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lillungen har sportlov och vi njuter så mycket vi bara kan. Igår fixade och donade vi hela dagen i köket, när vi sedan fick oväntat besök framåt eftermiddagen bjöds det från stolta barnahänder på godaste chokladbollarna. Alla har nog sitt eget favoritrecept av just den godsaken, själv har jag fastnat för en väldigt traditionell variant som smakar just sådär himla underbart som man minns från sin egen barndom.
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
pärlsocker att rulla i
Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i pärlsocker. Förvaras kallt.
Bakom kulisserna på bevemyrs
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag ska ni få följa med bakom kulisserna på bevemyrs. Jag är medlem i en liten men naggande god fotoförening här i Söderköping. Till vardags fotar jag oftast hemma i köket eller ute i trädgården men igår plockad jag ner en nybakad morotsrulltårta och vandrade bort till fotoklubbens lokaler.
I föreningen finns några riktigt smarta fotografer där teknik och bildseende gror och puttrar i varenda por, jag håller mig i närheten, bjuder på rulltårta och hoppas kunna lära mig ett och annat:)
När brorsan berättade att han ätit en riktigt god variant av morotskaka i rulltårtsformat, kunde jag riktigt känna hur gott det skulle smaka i munnen. När jag sedan bakade visade det sig att jag haft rätt, saftigt, ostkrämigt och strösockerknastrigt gott:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
1 dl fint riven morot
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g Philadelphiaost
100 g smör, smält avsvalnat
1-2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, rör ihop vetemjöl, kanel, ingefära och bakpulver som du sedan blandar i ägg/sockersmeten. Rör i morötterna. Bred ut smeten på en bakpapperklädd plåt, grädda i 250 grader i 5-7 minuter, passa noga så att den inte blir bränd. Stjälp upp på ett sockerströat papper när den är gräddad. Gör fyllningen genom att blanda ost, smör och vaniljsocker, blanda sedan i så mycket florsocker att du får en bra bredkonsistens. Bred krämen på rulltårtsbotten. Börja längst med långsidan och rulla till en rulle.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Härlig fredag - Primadonna, Ländle Weinkäse och torkade jordgubbar!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Ibland om fredagarna tar jag en promenad på lunchrasten och smiter in på Norins ost och köper med mig några riktiga godbitar hem. Ostar som sedan delas i lagom stora munsbitar, petas upp på tandpetare tillsammans med någon liten smakförstärkare och sedan njutäts på kvällen framför brasan. Helt fantastiskt att något så litet kan frambinga så många smaker, skapa ett sådant begär och smaka så underbart gott:)
Det finns många ostar som är goda, idag tänkte jag tipsa er om två av mina absoluta favoriter. Har ni tid och lust så rekommenderar jag er allesammans att besöka en ostaffär och köpa med en bit Primadonna från Holland och en bit Ländle Weinkäse från Österrike hem. Något som är riktigt gott till är en liten bit torkad jordgubbe (som på bilden), låter kanske märkligt men prova så får ni se:) Får du inte tag på jordgubbar så prova med te.x annan torkad frukt, marmelad, salami, en liten päronbit, vindruvor eller en välrökt skinkbit.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Majs i sockerkaka - gott minsann!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Majskorn i fikabrödet är kanske inte den första ingrediens vi tänker oss när en sockerkaka ska vispas ihop. I Brasilien däremot används majs gärna tillsammans med socker och blir då en läcker sötsak. Receptet på den här sockerkakan kommer ursprungligen just från Sydamerika, smaken är annorlunda men helt klart tilltalande!:)
I nästa blogginlägg besöker vi min favoritostbutik och ni får tips på några riktigt goda ostar!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 1/2 dl olja
2 små burkar majs
3 dl socker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk bakpulver (ovanligt mycket men blir faktiskt bra, kan gissa på att den tunga majsen behöver rejält med jäskraft för att lyfta)
Garnering:
2 dl farinsocker
4 msk smör
4 msk grädde
50 g mandelspån
Gör så här: Mixa ihop olja, socker och majs. Vispa ägg pösigt och rör sedan i mjöl och bakpulver. Blanda i majsblandningen. Ströa och bröa en sockerkaksform, häll i smeten, grädda kakan i ca 175-200 grader i ca 45 minuter. Blanda ingredienserna till garneringen i en kastrull och låt det koka ihop några minuter. Häll mandelkolasmeten över den avsvalnade kakan.
Stek ett hjärta till någon du tycker om
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag är det är det Alla-hjärtans dag så varför inte passa på att steka ett hjärta till någon du tycker om?;)
I nästa blogginlägg bjuder jag er på en verkligt udda sockerkaka!
______________________________________________________________________________________________
Gör så här: Klicka i smör i en stekpanna och värm den duktigt het. Lägg ner ett hjärtformat pepparkaksmått i pannan, tryck den ev lite mot botten samtidigt som du knäcker i ett ägg (själv brukar jag handla mina frigående sprättägg på en bondgård och har då ofta turen att få ägg med dubbla gulor:). Sänk värmen och stek den klar. Salta. Servera tillsammans med en bit bröd och massor av kärlek:)
Pumpa- och solrosfrötosca
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Tosca är en riktig favoritkaka, saftig botten och seg glasyr i en perfekt kombination är verkligen jättegott! Själv tycker jag dessutom mycket om pumpa- och solrosfrön. Första gången jag skulle prova att ha det på en toscakaka blandade jag av misstag i linser vilket jag verkligen inte rekommenderar någon:), däremot när jag senare måttade rätt bland torrskaffen visade det sig bli ett väldigt spännande och gott toscaalternativ.
I morgon är det Alla-hjärtans dag!;)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser botten:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Toscaglasyr (till kakan på bilden har jag gjort dubbel sats):
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, bakpulver och mjölk. blanda tillsist ner det avsvalnade smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter. Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter. När kakan stått knappt ca 25 minuter i ugnen blandar du ingredienserna till glasyren i en kastrull och låter smeten koka upp. Tag ut kakan ur ugnen och bred på toscaglasyren, grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Det här är goooootttttt!!!!!!!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Anders, min kollega pratade om en riktigt god lax som han och hans fru ätit helgen innan, några dagar senare kom receptet med internposten. I lagat skick visade det sig vara en av de absolut godaste laxrätter jag ätit!:)
Håll till goda och trevlig helg nu allesammans!:)
I nästa blogginlägg ska ni som precis som jag älskar toscakakor få ett smakfullt tips på kolaseg alternativtopping!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 st laxfiléer
salt
peppar
1 burk kräftstjärtar i lag
1 ask mjukost, skagen- eller kräftsmak, ca 400 g
3 dl grädde, matlagnings eller visp
2 msk koncentrerad hummerfond
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
riven ost, gärna lagrad
Gör så här: Salt och peppra laxen, lägg bitarna i en ugnssäker form. Strö på kräftstjärtar (utan lag). Blanda mjukost, grädde, hummerfond, salt och cayennepeppar. Häll röran över laxen. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Servera tillsammans med pressad potatis, ris, sallad, citron eller någonting annat du tycker om.
Tips: En variant som också är god är att koka potatismos och spritsa ut i toppar rund kanterna på formen, lägga fisken, kräftstjärtarna och mjukoströran
i mitten och gratinera som en variant av lyxig fiskgratäng.
Godaste persiska kycklingen med saffran och zereshk
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Ibland blir jag nyfiken på att prova någonting lite annorlunda. På min lunchrast i fredags kunde jag inte låta bli att slinka in i en av de väldoftande orientlivsaffärerna som finns i närheten av mitt jobb. Ut kom jag med det lite sura torkade bäret "Zereshk", enligt den trevliga affärsinnehavaren typisk för Persisk matlagning, ett recept hade jag också.
Kycklingen visade sig bli nåt helt otroligt god. Leta reda på Zereshk och provlaga ni också, är ni öppna för lite nya smaker tror jag inte att ni kommer att bli besvikna!
I nästa blogginlägg tipsar jag om riktigt god helgmat!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
4 gula lökar
1/2 dl vatten
1-2 msk socker
1 kuvert saffran, 1/2 g
1-2 dl Zereshk (röda torkade bär)
Salt
Peppar
Smör för stekning
Gör så här: Hacka löken, fräs sakta i smör och vatten (ha inte för hög värme och för bråttom, löken blir godare om den får tid på sig att mjukna och bli lite "glasig").Blanda i saffran och socker, rör om och häll sedan på bären. Värm en stund. Häll över på en tallrik. Dela kycklingen i småbitar, fräs den i smör i samma (odiskade) panna som du stekte löken i, salta och peppra. När kycklingen är genomstekt blandar du i lökblandnigen. Salta och peppra. Servera tillsammans med ris och en god sallad.
Jordens godaste tårta!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kanske något överdrivet att kalla den jordens godaste tårta, men jag tror att ni kanske förstår själva andemeningen i det påståendet!;)
I nästa blogginlägg vänder vi blicken mot fjärran länders matkultur!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
2 hembakade eller färdigköpta marängbottnar
200 g blockchoklad, använd någon sort som du tycker om
1 1/4 + 3 dl vispgrädde
250 + 250 g frysta hallon (som du låter tina lite försiktigt)
Gör så här: Gör två marängbottnar eller köp två färdiga. Hacka chokladen och lägg den i en skål, koka upp 1 1/4 dl grädde som du sedan häller över den hackade chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Ställ kallt. Vispa 3 dl grädde, blanda ner 250 g hallon, sockra ev lite. Lägg den ena marängbottnen på ett fat, bred ut chokladsmeten och sedan klickar du på drygt hälften av hallongrädden. lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av grädden uppe på. Garnera med ca 250 g hallon. Servera, om du låter tårtan stå kommer maränglager nr två att mjukna vilket är gott det också!:)
Banansylt med smak av citron, kanel och vanilj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Till vardags blir det gärna fullkorn och fil till frukost, helgerna däremot bjuder på lite sötare och onyttigare njutning. För något halvår sedan lyssnade jag på radio, en kvinna berättade om delikatesser från olika Afrikanska länder och påstod att marmelad/sylt med banan, kanel, vanilj och citron var näst intill oslagbart gott. Själv har jag grunnat på det sedan dess och kunde tillslut inte låta bil att på gehör provkoka mig en omgång. Resultatet visade sig bli gott, ovant i munnen på något sätt men riktigt gott! Smakar bra på både rostmackan och pannkanan!:)
I nästa blogginlägg bjuder jag er på jordens godaste tårta!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg bananer (ordentligt mogna), ekologiska
1 kg syltsocker
lite vatten
1 vaniljstång
3-4 kanelstänger
1 citron, rivet skal och saft
Gör så här: Skala bananerna, dela dem och lägg ner dem i en kastrull, häll på sockret och lite vatten. Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa av fröna ner i kastrullen, lägg i stången och kanelstängerna. Riv i citronskal och pressa i saft. Koka i ca 5-10 minuter. Plocka ur vaniljstång och kanelstängerna. Mixa med stavmixer till en jämn smet. Låt svalna, servera som pricken över i på rostmackan, pannkakan eller någonting annat gott!:)
Vackert och gott! Sushi
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Fredag, helg och mysmatsdagar närmar sig. Har du inte lagat sushi med syltad ingefära tidigare kan jag varmt rekommendera de här superenkla recepten. Dessutom både vackert och gott, väldigt trevligt att njutäta när helgkänslan börjar krypa in i kropp och själ!:)
I nästa blogginlägg bjuder jag er på en skön helgfrukost:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser Sushi:
1 paket Noriark, "algpapper" (brukar finnas att köpa i vanliga matvarubutiker)
sushiris (brukar också finnas att köpa i matvarubutiker)
3 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 gurka
1 avokado
1 paket crabfish
1 tub wasabiepasta
Gör så här: Koka ris. Blanda vinäger, socker och salt och häll det på det färdigkokta, avsvalnade riset. Rör ihop. Lägg ut "algpapper" med den blanka sidan nedåt (gärna på ett bakplåtspapper så går det lättare att rulla), bred ut ett tunt lager av riset, lägg en rad med crabfish, lax eller liknande, en rad med avokadostavar eller gurkstavar och om du tycker om det lite starka så pressar du ut en sträng med wasabipasta. Rulla till en fast rulle (typ en minirulltårta:), skär i lagom stora bitar. Servera med syltad ingefära, räkor, wasabi, japansk soja och annat du tycker om.
Ingredienser syltad ingefära:
1 rejäl bit färsk ingefära (ca 5x2 cm)
½ dl vatten
½ msk asiatisk fisksås
1/2 dl strösocker
2 lime, juicen
1½ dl risvinäger eller annan mild vinäger
1-2 krm wasabipasta
Gör så här: Skala ingefäran och skär den i tunna, tunna skivor. Koka upp vatten, fisksås, socker, limejuice, risvinäger och häll det över ingefäran. Rör i wasabin. Ingefäran går att äta direkt och håller åtminstone i en vecka i kylskåpet, den smakar mer och blir mer syltad vartefter tiden går.
Mc-mässa, fruktsallad o ett smart bestick från Primus
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Årets Mc-mässa bjöd på mängder av snygga hojar och häftiga tillbehör, allt från en retroläcker rosa vespa till en grymt cool döskallehjälm. Friluftstillbehör fanns det också och själv kunde jag inte låta bli att shoppa några smarta hopfällbara bestick, Spork Colour från Primus.
Ofta när jag ska ta med matsäck någonstans gör jag en fruktsallad, det är ju så otroligt fräscht och smakar ju dessutom väldigt väldigt gott. Min favoritvariant är att blanda äpplen, apelsiner, vindruvor, mandariner, torkade aprikoser, mandel, rivet citronskal och hackad mörk choklad. Gooott!! Ibland pudrar jag på lite kanel också!:)
Spana nu in hjälmen här nedanför, så jädra cool!;)
I nästa inlägg käkar vi Japanskt!:)
______________________________________________________________________________________________