Dinkelpizza med chêvre, päron, valnötter och honung
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här varianten av pizza är verkligen superläcker, receptmakare är duktiga Jacob Wismar och rätten passar perfekt som ett festligt och liter lättare kvällstugg. Tycker du om den franska vitmögelosten Chêvre, ni vet den där lite karaktäristiska getosten som är så himla god, så kommer ni att älska den här pizzan. Flingsalt och honung lyfter och gör smakerna mer nyanserade, gott som sjutton!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 tsk torrjäst
5 dl dinkelmjöl
1 msk krossat linfrö
1/2 tsk salt
1 tsk flytande honung
1 msk olivolja
2 dl vatten
Topping:
6 päron
flingsalt
svartpeppar
300 g chèvre
1 dl grovhackade valnötter
3 msk flytande honung
1 kruka färsk timjan
Olivolja
Gör så här: Blanda jäst, mjöl, linfrön och salt i en skål. Tillsätt honung, olja och varmt (ca 50°) vatten. Knåda degen ordentligt så att den blir smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Kavla ut till två pizzor, stora nog att täcka varsin ugnsplåt. Sätt ugnen på i 250°. Pensla pizzabottnarna med olivolja.
Kärna ur päronen och skiva dem tunt på längden. Lägg dem på pizzabottnarna och salta och peppra rikligt. Smula över chèvre och valnötter och ringla över honungen. Toppa med färsk timjan och lite olivolja. Grädda i ca 15 minuter (Meny i P1, 23/9-10).
Så gott det låter med honung och getost på pizza. Till vardags blir det annars inte så stor variation, mest den klassiska med tomat, ost och skinka. Dinkelpizzan ser gudagod ut och måste testas!
God fyllning, kan tänka att det säkert passar fint som ett snack till lite gott vin!
Päron och chèvre är en så otroligt god kombination.
Detta recept var spännande och skulle passa perfekt att göra mini pizzor till en plockbuffé måste absolut testas.
Jag blev hungrig igen, trots att jag nyss ätit middag. :-)
Det låter som en jättegod kombination.
Jag provade pizzan men använde vanlig jäst istället (25 g) och resultatet blev otroligt gott! Det var svårt att sluta äta av den och den kommer med all säkerhet att lagas igen!:-)