Kalljäst järngrytsbröd - supergott helt enkelt!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

This is the bread!:)

Är du sugen på att testabaka ett nytt bröd - tveka inte utan välj då det här kalljästa brödet som bakas i järngryta. Visserligen lite småfult men verkligen fantastiskt gott i all sin småsega luftighet.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

7 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl vatten, kallt
5 g jäst, färsk för matbröd

Gör så här: Rör samman vetemjöl och salt i en bunke. I en annan bunke blandar du ut vatten och jäst. Rör ner vatten/jästblandningen i mjölet, ta gärna hjälp av en elvisp men rör inte mer än att det blandar sig (degen är väldigt lös). Slå en plastfolie tätt över bunken och låt den stå och jäsa i rumstemperatur över natten eller minst 12 timmar. Häll ut smeten på ett mjölat bakbord, forma den till en "bulle" med välmjölade händer, knåda inte utan forma den bara försiktigt. Lyft försiktigt upp brödet på en mjölad kökshandduk och lägg en annan handduk över, låt allt jäsa i ca 2 timmar. Ställ ugnen på 225 grader och värm en järngryta i den (grytan skall bli ordentligt varm). Lägg försiktigt ner brödet i grytan, sätt på locket och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tag av locket och grädda i ytterligare i ca 15 minuter så att brödet får färg. Ta ur brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler.


Obetalbart gott - Grönpeppargratäng


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Glad fredag allesammans!! För att muntra upp dagen ännu mer tänker jag bjuda er på en riktig femetta i fredagsmyssammanhang. Grillad kyckling i en gratäng med krämig grönpepparsås. Enkelt som sjutton och verkligen obetalbart gott!:)

Gratängen ger mycket smak så ett måste är att servera en svalkande, gärna krispig sallad till.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1-2 grillade kycklingar (ta två om du tänker bjuda fler)
8 dl creme fraiche
2-3 msk kinesisk soja
2-3 msk fransk senap
2-3 msk hela grönpepparkorn som du stöter i en mortel

Gör så här: Bena ur kycklingen, dela den i mindre bitar och lägg den i botten på en ugnssäker form. Rör ihop creme fraiche, soja, senap och grönpeppar och häll över kycklingen. Om du har tid så låter du allt stå och dra några timmar annars så strör du på lite riven ost och gratinerar direkt. 225 grader tills allt fått fin färg. Servera med klyftpotatis/ris och en trelig sallad.

Antagligen en av världens godaste rulltårtor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är antagligen en av världens godaste rulltårtor. Fantastiskt god med sin blandning av choklad, smörkräm, hallon och Baileys.

En STOR favorit!!!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 – 2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Fyllning:

2 äggulor
200 g smör, mjukt
3 dl florsocker
100 g mörk choklad, riven
4 msk Bailey´s

Hallon

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner övriga ingredienser. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (ca 30x40 cm) och grädda i ca 225 grader i 5-8 minuter.  Stjälp upp kakan på ett strösockrat bakplåtspapper.

Rör (vispa med elvisp går jättebra) ihop ingredienserna till fyllningen (inte hallonen) och bred den på kakan. Strö på hallon och rulla till en rulle (från långsida till långsida). Skär i skivor och servera.

"....lever på thaimat resten av livet"


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Efter att ha ätit den här rätten påpekar mannen "Jag tror att vi flyttar till Thailand och lever på thaimat resten av livet - det är så himla gott!"

Nu är visserligen just den här rätten försvenskad med creme fraiche i såsen men visst tillhör thaiköken något av de godaste:)


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, skivad
1 purjolök, i skivor
3 vitlöksklyftor, hackade
1-2 röda paprikor, skivade
½-1 tsk sambal olek
1-2 msk färsk, riven ingefära
2 köttbuljongtärningar
4 dl kokosmjölk
2 dl fraiche
1 lime, saften

smör att steka i
salt och peppar

Gör så här: Fräs kycklingen i lite smör, salta och peppra. Fräs purjolök och vitlök. Blanda ner kycklingen i löken och rör i övriga ingredienser, smaka av med salt, peppar och limesamft.


Äggen åker tåg....och båt


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lillungen är väldigt ofta med och lagar mat och bakar.

Ibland finns tid att roa sig lite extra. Här om dagen stekte vi amerikanska bacon- och lingonpannkakor (recept här). Lillungen tyckte att äggen såg ut som en hög med gubbar, satte på ögon och lekte glatt en lång stund.

På bilden över åker ägg-gubbarna tåg....

.....och på bilden under åker de båt.



Ett skönt ägg-gäng må jag säga!:)


Margit 100 år - här är hennes bakfavorit


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Med all värdighet och respekt i behåll fyller lillungens gammelfarmor 100 år i år! Ödmjuka applåder och visslingar för en krutgumma utöver det vanliga!:) Visst ser hon lite dåligt och hörseln är kanske inte den skarpaste men vad gör det när intellektet är härligt med?

När vi besökte Margit för lite sedan började vi prata om olika recept. När hon sedan beskrev hur man bakar favoritkakan passade jag på att plocka upp mobilen och spela in henne. Lillungen leker i bakgrunden och själv gör jag en smått småbäng insats som oförberedd intervjuare men det får ni hålla till godo med;)

Varsågoda; på genuin östgötska, bönan vid havet som i år fyller 100 år - Klicka på bilden och lyssna på Margit:







_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

3 hg vetemjöl (ca 4 1/2 dl)
2 hg smör (200 g:)
1 hg socker (ca 1 dl - Margit vill ha kakorna lite osöta och tar därför bara 1/2 dl:)
1 tsk vaniljsocker

Röd karamellfärg
Socker

Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl, arbeta in så mycket mjöl du tycker behövs för att degen skall bli lagom fast, forma till en rulle och rulla den i karamellfärgat socker (droppa karamellfärgen på socker som ligger på ett bakplåtspapper så färgar det inte bänkskivor och annat)! Låt rullen stå i kylen eller frysen en stund! Skiva i  lagom stora bitar, grädda i 175 grader (vanlig ugn) i ca 10-15 minuter (tiden beror lite på tjocka du gjort kakorna).


Lax i godaste philadelphiaostsåsen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Nu har de ju funnits länge men jag vet att det var smått revolutionerande när de kom. Jag pratar om de här smidiga lax- och kyckingfileerna som numera finns att köpa i frysta portionsförpackningar. Den hela frysta hönan syns väldigt sällan i mitt kök numera.

När det handlar om laxfileerna är det gudagott att steka dem i ugnen i någon slags krämig sås. Idag bjuder jag er på en Philadelphiaostsåsvariant som är strålande god för en hungrig mage en fredagkväll:)

I nästa inlägg får ni träffa lillungens 100 år gamla gammelfarmor och höra henne berätta om hur man bakar en rosaskimrande småkaka.

________________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 laxfileer
2 askar philadelphiaost, vitlök och örter
5 dl grädde
2 äggulor
1 citron i skivor som garnering på fisken
salt
citronpeppar
räkor (glömde jag att lägga på som ni ser på bilden, de låg kvar i kylskåpet upptäckte jag lite senare:(


Gör så här: Lägg laxen i en ugnssäker form, strö på citronpeppar. Blanda ost, grädde och äggulor i en skål, smaka av med citronpeppar och salt. Häll såsen över fisken, garnera med citronskivor och låt allt puttra i ugnen tills fisken är genomstekt, ca 200 grader i ca 30 minuter (tiden varierar lite beroende på vilken form du använder). Strö på räkor strax innan servering, låt dessa bli aningen varma, servera med sallad, ris/hasselbackspotatis/klyftpotatis (med potatis som tillbehör behöver du bara göra en halv sats sås....fast den är fantastiskt god så hela går antagligen åt ändå;).

Dansa ut julen och slakta marsipangrisarna


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Idag har vi dansat ut julen här hemma. Ett barrigt nöje kan man minst sagt säga. Att slakta marspangrisarna tillhör trevligheterna!:)




Muminkulorna är praktiskt nog delbara och lätta att fylla med vad man nu önskar. Kul att sära på och plundra på godsaker när det är dags att kasta ut julen.

Brorsans bästa tekakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här brödet kan jag verkligen gå och längta efter. Härligt goda tekakor gjorda på en bas av havregryn. Formen bestämmer du ju förstås själv - när lillungen och jag bakade igår blev det hjärtan, stjärnor, gubbar, elefanter och traditionsenliga cirklar. Efter provsmak bestämde vi oss för att gubbarna var godast:)

Receptet kommer från början från min bror och har årtionden på nacken - med all fluffig, smakrik värdighet håller det helt klart sin klass idag också!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gr jäst
1 tsk salt
175 gr smält margarin
1/2 dl socker
2 liter vetemjöl

Gör så här:
Blanda havregryn och mjölken och låt svälla ett par timmar, gärna över natten i kylskåpet. Smula ner jästen i degskålen, smält smöret och rör det (lite avsvalnat) i jästen, häll i resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en assistent. Jäs i bunken i 20 minuter. Baka ut till små platta bröd. Jäs på plåten i 30 minuter.
Grädda i 10 min ca 200 grader (varmluft) och 225 grader i vanlig ugn.





Kökshanddukens recept på morotskaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I  ett roande julklappsspel under helgernas ledighet lyckades jag tärna till mig den en snygg kökshandduk från Serholt. Som lök på laxen så fick jag förutom handduken ett recept på morotskaka. Morotskaka brukar ju vara ett säkert, saftigt kort så igår slog lillungen och jag till och provbakade efter handdukens tryckta formel.

Kökshandduken höll vad den lovade - gott blev det!!! Testa du också!:)


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
125 g smält smör
4 dl fint riven morot
1 citron, skalet

Glaxyr:

25 g smör
250 g kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Då vi inte hade kesella hemma och inte ville ge oss ut i vinterrusket gjorde vi en annan glasyr (betydligt mer onyttig men antagligen myyyyycket goooodare:)

Den här gjorde vi:

Glasyr:

200 gr smält kallt smör
200 gr philadelphiaost
3 dl florsocker (eller så mycket att du får en bra konsistens)
2 tsk vaniljsocker
saft och skal av en citron


Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Rör i övriga ingredienser. Smöra och bröa en form, gärna rund med löstagbara kanter. Häll i smeten och grädda i 175 grader i ca 25-35 minuter (här gav handduken inga tidsangivelser så prova dig fram:)

Handdukens recept på glasyr: Smält smöret, låt svalna och rör i övriga ingreienser.

Den glasyr som vi använde: Smält smör och philadelphiaost i en kastrull, rör i resten och bred på kakan, strö på riven kokos och riv lite limeskal över.




Bacon- och lingonpannkakor ute vid havet


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Igår packade vi bilen full med mat- och fikaatrealjer och for ut till havet. Målet var en av alla de där fina iordninggjorda grillplatserna som tillsammans med havet ofta är fullständigt öde och stilla vintertid. Om än kallare så är ju naturen fantastisk även så här års.:) För att hålla värmen tände vi en rejäl brasa, drack varm choklad, upptäckte omgivningarna och fräste bacon- och lingonpannkakor. 

Bacon- och lingonpannkakor kan starkt rekommenderas som "öppen-eld-lagar-mat" (hemma vid spisen också;), väldigt, väldigt gott. Smidigt att äta sådär ute i naturen och enkelt att göra när förutsättningarna är knappa.

Pannkakorna smakar som en  kombination mellan raggmunk, fläskpannkaka och Amerikanska pannkakor och stillar hungern hos den mest kräsne och kurrande magen.

Antingen gör du färdigt smeten hemma och tar med i en bunke (det gjorde vi för det var isande kallt ute) eller så blandar du den direkt på plats ute. Baconen kan du göra likadant med - steka hemma eller i pannan över elden, lägger du "rå" bacon på pannkakan direkt behöver de gräddas lite längre.

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell youghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg

2 paket bacon
lingon

smör till stekningen
lingonsylt till servering

Gör så här: Fräs bacon hemma eller på plats. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör och ägg. Smeten blir ganska tjock. Klicka ut smeten i pannan, strö på färdigstekt (eller "rå") bacon och några lingon på varje. Grädda i lite smör tills de blivit gyllene. Servera med lingonsylt.





Strö på bacon och lingon på den utklickade smeten, vänd och grädda sedan på båda sidor.





Att ha en egen muurikka att laga mat på över den öppna elden är lyxigt! Har du ingen och tycker att det gräver ett lite för stort hål i plånboken att köpa en kan du alltid leta upp en gammal billig gjutgärnsstekpanna på loppis. Placera den på några stenar över elden så går det finfint att laga mat sedan (ofta är de ju dessutom väl insmorda de där gamla pannorna:)







Färsk annanas och mangoskivor är gott som sjutton att ta med ut i kylan!!!





Utan att fara med allt för mycket reklam så visade sig den här muggen från Naturkompaniet vara riktigt praktiskt! Den tar i princip ingen plats alls ihopfälld och uppfälld är den stadig och tål både kalla och varma drycker.



Lillungen doppar pepparkakor i  sin muminmugg med varm choklad. Gott minsann!!:)


Snyggburken med mammas goda hemrullade rån fick också följa med på utflykt.


Lillungen samlade lite av naturen och gjorde sedan en fin tavla:)


Pepparkaksbiskvier


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Vintern är pepparkakornas tid, något man egentligen aldrig tröttnar på. Hur gott är det inte att dricka en kopp te och sedan njutningsfullt plocka åt sig pepparkaka efter pepparkaka....eller som lillungen föredrar -  att doppa dem i ett glas mjölk:)

Lillungens kusin Linnea som är mat- o bakstudent har som jultradition att varje år baka biskvier. Smakerna varierar men det gemensamma är att de alltid är lika goda. I år bjöd Linnea på saftiga biskvier med smak av pepparkaka. Gott!!

När du bakar dem kan du välja på att använda färdig mandelmassa eller att mala ihop en egen.

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Botten:

150 g mandelmassa
1/2 äggvita

eller

100 g sötmandel
1 1/2 dl socker
1-2 äggvitor

Fyllning:

75 g blockchoklad
1 msk smör
2 msk vispgrädde
pepparkakskryddor

Topp:

200 g blockchoklad
1 msk olja

Gör så här: Riv mandelmassan (eller mal sötmandel), blanda med vispad äggvita (mal du egen mandel så rör i sockret också). Klicka ut mandelsmeten på en bakplåtspappersklädd plåt, platta till kakorna med en mjölad hand. Grädda mitt i ugnen150 grader i 10-12 minuter (för mandelmassa) och i 175 grader i ca 8 minuter för egenmald mandelmassa. Smält blockchokladen till fyllningen, koka upp smör och grädde och häll det sedan under kraftig vispning i den smälta chokladen, smaksätt med papperakakskryddor. Låt choklad/grädd/smör-smeten svalna så att den blir fast. Bred fyllningen på kakorna, i lite toppig form. Ställ kakorna svalt och doppa dem sedan i smält blockchoklad och olja. Låt stelna innan servering.

Vad äter man år 2012?


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Vad äter man år 2012 måntro?

Om lillungen får bestämma så är det plättar:) ....och visst är det riktigt gott! Det behöver ju inte vara någon trist plättkombination med artificiell hallonsylt på flaska. Nejdå, ställ in siktet på en riktigt god hemkokt eller ekologisk sylt, smakrika bär eller favoritfrukten i tärningar. Pudra på florsocker och vardagen har fått en glittrande guldkant:)


_______________________________________________________________________________________________

Klassiska plättar/pannkakor

Ingredienser:

4 ägg
8 dl mjölk
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 msk smält smör

Gör så här: Knäck ner äggen i en bunke, rör i hälften av mjölken och allt mjöl. Vispa till en jämn smet, häll i resten av mjölken och i med smöret. Värm en plättlagg eller en pannkakspanna, klicka i lite smör och fräs plättarna klara.



Gott nytt 2012





Foto: Karin / bevemyrs blogg

GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!!!

De senaste ca 20 åren har jag firat in det nya året med samma goda vänner. I år var inget undantag, vi åt gourmetiskt, skålade, skickade i väg nästan magiskt vackra Khom loy-lyktor och pratade oss sömniga långt in på småtimmarna.

Jag kände mig fotosugen och passade på att ta några kort under kvällen.




Glitter hör nyårsfirandet till.


Kökshunden var förstås med och lyste upp i mörkret.



Men vad åt vi då? Jo, vi hjälps alltid åt med maten och i år slog vi till med huvudingredienser som  pilgrimsmusslor, oxfilé och glass.


Gooooda pilgrimsmusslor frästes i en duktigt het panna.




Förrätten- Pilgrimsmusslor, mandelpotatissoppa, baconfräs, rom, ceme fraiche, rödlök och smörstekta brödbitar.


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Mandelpotatissoppa:

1/2 silverlök
ca 5 st mandelpotatisar
3 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
lite honung
salt
peppar
smör till stekning

Gör så här: Hacka löken och fräs den i lite smör och honung. Lägg i potatisen och häll på grönsaksbuljong och vin. Låt allt sjuda i 15-20 minuter (tills potatisen är mjuk). Mixa potatisen slät och häll på grädden, smaka av med salt och peppar.

_______________________________________________________________________________________________

Pilgrimsmusslor:

8-10 pilgrimsmusslor
smör
salt
peppar

Gör så här: Stek musslorna hastigt i smör i het panna. Salta och peppra.

_______________________________________________________________________________________________

Smörstekta brödbitar med rom, cremef raiche, bacon och rödlök:

Formfranska
1 burk stenbitsrom
1 burk cremefraiche
1 paket bacon
1/2 rödlök, finhackad
smör


Gör så här: Skär baconet i små bitar och stek dem knapriga. Skär bort kanterna på bröden och stek dem i lite smör i en stekpanna. Lägg upp lite stenbitsrom, creme fraiche och rödlök på varje brödbit och servera tillsammans med bacon, mandelpotatissoppa (toppa med lite hackad gräslök) och pilgrimsmusslor.

_______________________________________________________________________________________________



Huvudrätt- Dubbelmarinerad oxfilé, ostbakad potatis och kantarellsås.


Alla mina rekommendationer för den här varianten av oxfilé, otroligt gott!!! I god kombination med ostpotatisen är det dessutom perfekt då det går att förbereda allt och bara värma på straxt innan det är dags att äta.

______________________________________________________________________________________________

Oxfilèn

Ingredienser:

ca 1 kg oxfilé

Marinad 1
3 msk soja
2 msk Hoisinsås
1 tsk salt
3 msk majsolja
2 tsk strösocker

Marinad 2
3/4 dl vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
3 dl majsolja
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk grovmald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
i kruka timjan, finhackad

Gör så här: Putsa filén och blanda marinad 1. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner filén i den, knyt om och låt påsen ligga i kylskåpet ca ett dygn. Plocka upp filén, stick in en stektermometer i mitten och grilla den i ca 175 grader tills köttet har fått en innetemperatur av 63-65 grader. Skär filén i 1-2 cm-tjocka skivor, blanda marinad 2 och lägg ner köttskivorna i den. Låt köttet ligga i marinaden i minst 4 timmar. Tag upp skivorna strax innan servering, lägg dem i en ugnsfast form och värm dem en kort stund i ugnen (175 grader), föredrar du så kan du även servera oxfilén kall.

______________________________________________________________________________________________

Ostbakade potatisar:

8-12 potatisar (eller så många du tror går åt)
2 dl riven ost, använd någon variant med mycket smak (själv använde jag en god whiskeycheddar)
ca 100 g smör

Gör så här: Skölj potatisarna och stick sedan några gånger med en gaffel i varje potatis. Baka dem i ca 200 grader i 40-60 minuter (beroende på storlek), känn efter med en gaffel så att de är mjuka invändigt när du tar ut dem. Skär ett kryss i varje potatis och gröp sedan försiktigt ut innehållet. Blanda potatisgröpet med ost och smör, vispa ev försiktigt med en elvisp (det ska inte bli mos utan bara blandas). Klicka tillbaka ost/smör/potatisblandningen i potatisskalen. Sätll kallt om du inte skall servera genast. En lagom stund innan potatisarna skall ätas värmer du dem i ugnen i ca 200 grader tills potatisen fått fin färg.

_______________________________________________________________________________________________

Kantarellsås:

Lite av marinad 2 som köttet legat i
kantareller
5 dl vispgrädde
1 köttbuljong
1/2 citron, saften
salt
peppar

Gör så här: Frös lite av marinaden i en kastrull, blanda ner svampen och fräs den en aning. Rör i grädde och köttbuljong. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Låt allt puttra ihop.



Dessert- Chokladparfait med hallonsorbé

Hallonsorbe:

5 dl hallon
3 dl vatten
2 msk socker

3 st äggvitor
3 msk socker

Gör så här: Koka upp hallon, vatten och socker. Mixa med stavmixer och sila sedan i en finmaskig sil för att ta bort ev. kärnor. Vispa äggvitor till hårt skum, rör i sockret och blanda sedan försiktigt med hallonröran. Ställ in sorben i frysen rör med jämna mellanrum (minst var 45:e minut), när glassen är fryst kan du fördela den i glas och hälla på lager 2.


_______________________________________________________________________________________________

Chokladparfait:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
3/4 dl florsocker
100 g mörk choklad

Gör så här: Vispa grädden relativt fast i en bunke, i en annan skål vispar du äggulor och florsocker. Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikron. Vänd ner chokladsåsen i äggsmeten och rör sedan försiktigt ner grädden. Häll i glas över hallonsorben och frys sedan under några timmar.



Lillungen somnade i soffan utslagen av allt nyårsståhej.


Vid tolvslaget klättrade vi ut på takterrasen och skickade iväg några vackra Khom loy-lyktor. Vi var inte ensamma utan luften fullkomligt uppfylldes av alla lyktor som Söderköpingsborna skickade iväg. Magiskt!!!



Tolvslagsfika- Spröda rånkorgar fyllda med kolaglass, hallon, mango och chokladsås.

Ingredienser till rånkorgarna:

1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten
100 g smör, smält

Gör så här: Blanda allt och grädda till rån i ett rånjärn och forma till skålar över ett upp och nervänt glas.

Ingredienser till chokladsåsen:

25 g smör
3/4 dl mjölk
1/2 dl socker
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt allt småkoka i ca 10 minuter. Servera till glass och bär.


Grannarna bjöd inte bara på vackra lyktor utan luften fylldes även av sprakande fyrverkerier.


GOTT NYTT ÅR SOM SAGT!!!

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen