Kalljäst järngrytsbröd - supergott helt enkelt!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
This is the bread!:)
Är du sugen på att testabaka ett nytt bröd - tveka inte utan välj då det här kalljästa brödet som bakas i järngryta. Visserligen lite småfult men verkligen fantastiskt gott i all sin småsega luftighet.
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
7 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl vatten, kallt
5 g jäst, färsk för matbröd
Gör så här: Rör samman vetemjöl och salt i en bunke. I en annan bunke blandar du ut vatten och jäst. Rör ner vatten/jästblandningen i mjölet, ta gärna hjälp av en elvisp men rör inte mer än att det blandar sig (degen är väldigt lös). Slå en plastfolie tätt över bunken och låt den stå och jäsa i rumstemperatur över natten eller minst 12 timmar. Häll ut smeten på ett mjölat bakbord, forma den till en "bulle" med välmjölade händer, knåda inte utan forma den bara försiktigt. Lyft försiktigt upp brödet på en mjölad kökshandduk och lägg en annan handduk över, låt allt jäsa i ca 2 timmar. Ställ ugnen på 225 grader och värm en järngryta i den (grytan skall bli ordentligt varm). Lägg försiktigt ner brödet i grytan, sätt på locket och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tag av locket och grädda i ytterligare i ca 15 minuter så att brödet får färg. Ta ur brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler.
Kommentarer
Postat av: Fröken Dill
Det låter som ett spännande och annorlunda bröd! Kalljäsning är smart, ger massor av smak enligt min erfarenhet.
Postat av: Loffe
Jättegott!! Tog faktiskt fem skivor av brödet då du bjöd på det i söndags.
Postat av: Veronica
Låter jättegott! Förstår att du tog 5 skivor Loffe! : )
Postat av: Karl
är det riktigt att det bara skall vara 5 g jäst?
Trackback