Pepparkaksdeg
Foto: Karin / Bevemyrs blogg
För några jular sedan kom jag och en arbetskamrat att prata om bra recept. Lena berättade då att hon hade världens bästa recept på pepparkaksdeg. Snäll som hon var delade hon med sig av sin receptskatt och nu är det min tur att skicka det vidare till
er. Baka o njut! Glöm inte att nalla lite av pepparkaksdegen också!😀
Recept:
200 g strösocker
200 g brun farin
350 g smör, rumsvarmt
3 dl sirap
3 dl vispgrädde
2 msk ingefära
1 msk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
1 - 1 1/2 kg vetemjöl
Gör så här: Rör ihop socker, farin, smör, kryddor och sirap. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner den i bunken med socker/smör/sirap. Blanda mjöl och bikarbonat och knåda till en blank deg tillsammans med övriga ingredienser.
Låt degen vila svalt under en bakduk över natten. Kavla ut till kakor, grädda i 5 minuter i 200 grader.
Barnen i bakar- och smakartagen.😊
Saffransbullar med kvarg
Foto:Karin / bevemyrs blogg
Det händer bara någon gång per år så när man väl tar sig för att baka lussekatter eller för den delen saffransbullar så vill man att de ska vara perfekta. Saftiga, fluffiga och med en alldeles lagom balans mellan syra, saffran och sötma.☺️
Jag har bakat mig igenom ett antal recept genom åren och måste nog påstå att detta med kvarg är ett av de bästa. Förutom ett bra recept så är kruxet att blanda i precis lagom mycket mjöl, har du i för mycket så blir bullen torr och tråkig. Hellre
en aning kladdig deg än att den är mättad av mjöl.
Ingredienser:
1 paket jäst (50g) för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran (a 1/2 g)
2 dl socker
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 16 dl vetemjöl, prova dig fram
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm allt fingervarmt. Häll lite av smör/mjölkblandningen över jästen så att den löser sig, häll sedan i resten. Mortla saffranet tillsammans med lite
socker, blanda ner saffran, socker, kvarg, salt, ägg och vetemjöl i bunken och knåda allt till en deg. Låt degen jäsa i 30-45 minuter under en bakduk. Forma degen till lussekatter eller baka ut till traditionella bullar (väljer du att baka bullar
så fyller du dem med smör, socker och kanel). Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en bakduk. Pensla med uppvispat ägg, gör du bullar så strör du på pärlsocker, gör du lussekatter så sticker du ner ett par russin i varje bulle. Grädda
i ca 8-10 minuter i 225 grader.
Utegranen kom på plats nu i veckan. Vackert blev det!😊
Galet god gryta med fläskfilé och rökiga smaker
Foto: Karin / Bevemyrs blogg
Den här grytan är väldigt enkel och väldigt god!😀
Då detta är min receptbok gör jag en kommentar för min egen skull: Supergod, mör och smakrik gryta som hela familjen ÄLSKAR! Perfekt fredags- eller lördagsrätt.
Ingredienser:
500 g fläskfilé, putsad och skuren i strimlor
Ca 100 g rökt skinka, skuren i småbitar (jag brukar köpa välrökt smörgåspålägg som jag skär i lagom bitar)
1 gul lök, hackad
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 buljongtärning, kött
4 dl créme fraiche
Garnering:
Rosépeppar, smulad
Gör så här: Bryn köttet i smör, krygga med salt och peppar (eller om du har någon annan köttkrydda som du tycker om, jag gillar Knorrs kött- o grillkrydda). Häll i skinka och lök och stek ett par minuter till. Rör i mjöl och sedan övriga ingredienser, låt
allt puttra några minuter. Smula på rosépeppar och servera med ris/potatisklyftor/pressad potatis och en god sallad.
Suverän julkola
Foto: Karin / Bevemyrs blogg
Det här receptet på kola har jag fått av min mamma och det är helt suveränt. Ett av de bästa recepten i sin klass!☺️
Ingredienser:
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
Smaksätt gärna med något av följande:
2 msk kakao
rivet skal citron/ apelsin
2 tsk pepparkakskryddor
1 dl hackade valfria
Ingefära
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad vid kastrull. Koka (inte stormkoka) i 15-20 minuter, gör kulprovet (häll en klick smet i ett glas kallt vatten, när smeten går att forma till en kula är kolan klar). Häll upp en smord/oljad form 20x20 cm. Skär i bitar när kolan svalnat, slå in i tillklippta bitar av bakplåtspapper.
Grym räkpaj
Foto: Karin/Bevemyrs blogg
En lyxig och enkel räkpaj som kan få det att vattnas i munnen av blotta tanken på den.😊
Ingredienser.
Pajdeg:
Ca 3 dl mjöl
Ca 100 g smör
1 krm salt
1/2 dl vatten
Fyllning:
Ca 300 g räkor, jag brukar ta två burkar räkor i lag
2 dl créme fraiche
1 ask vitlöksost, bredbar, ca 100 g
2 ägg
2 dl riven ost
1-2 mak hackad dill
Smaka av med salt
Ost att strö över
Garnering:
Några skivor citron
Dill
Partytomater
Gör så här: Knåda ihop allt till degen, tryck ut den i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i 175 grader i ca 15 minuter. Häll av räkornas lag om du använder räkor på burk. Lägg dem i formen, rör ihop ingredienserna till fyllningen, smaka ev
av med lite salt och häll fyllningen över räkorna. Strö på lite riven ost och grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Garnera pajen och servera den med gott bröd och en sallad.
Sega saffranssnittar
Foto: Karin / Bevemyrs blogg
De här sega saffranssnittarna är en favorit och bakas traditionsenlig hemma hos oss lagom till jul varje år. Jättegoda om man precis som vi älskar saffran!😍
Ingredienser:
250 g smör, rumsvarmt
2 påsar saffran, gärna stött tillsammans med lite socker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Gör så här: Blanda allt, forma till fyra rullar lagom långa för en ugnsplåt. Lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar, platta till en aning och grädda i ca 15 minuter i 175 grader. Skär i snittar när kakorna fortfarande är varma.
Lax med karamelliserad lök
Foto: Karin /Bevemyrs blogg
Årets första lilla minigran är intagen och julen börjar så smått kännas i huset, dofter och pynt. Som vi har längtat!
Kvällens middag, lax med karamelliserad lök smakar oväntat gott och receptet måste sparas här på Bevemyrs.😊
Ingredienser:
4 laxfiléer
1 stor gul lök, skivad
1 stor röd lök, skivad
10 cm purjolök, skivad
2-3 msk sirap
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
2 dl créme fraiche
4 msk sweet chilisås
1-2 fiskbuljongtärning
Smör att steka i
Gör så här: Stek löken gyllene i smör, sirap och vinäger, salta en aning. Koka ihop grädde, créme fraich, sweet chili och buljong. Lägg laxen i en ugnssäker form, krydda (ta din favoritkrydda) laxen runt om, häll såsen över laxen
och fördela till sist löken över alltsammans. Gratinera i 200 grader, 25-30 minuter. Servera med ris och sallad.