Saffransbullar med kvarg
Foto:Karin / bevemyrs blogg
Det händer bara någon gång per år så när man väl tar sig för att baka lussekatter eller för den delen saffransbullar så vill man att de ska vara perfekta. Saftiga, fluffiga och med en alldeles lagom balans mellan syra, saffran och sötma.☺️
Jag har bakat mig igenom ett antal recept genom åren och måste nog påstå att detta med kvarg är ett av de bästa. Förutom ett bra recept så är kruxet att blanda i precis lagom mycket mjöl, har du i för mycket så blir bullen torr och tråkig. Hellre
en aning kladdig deg än att den är mättad av mjöl.
Ingredienser:
1 paket jäst (50g) för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran (a 1/2 g)
2 dl socker
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 16 dl vetemjöl, prova dig fram
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm allt fingervarmt. Häll lite av smör/mjölkblandningen över jästen så att den löser sig, häll sedan i resten. Mortla saffranet tillsammans med lite
socker, blanda ner saffran, socker, kvarg, salt, ägg och vetemjöl i bunken och knåda allt till en deg. Låt degen jäsa i 30-45 minuter under en bakduk. Forma degen till lussekatter eller baka ut till traditionella bullar (väljer du att baka bullar
så fyller du dem med smör, socker och kanel). Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en bakduk. Pensla med uppvispat ägg, gör du bullar så strör du på pärlsocker, gör du lussekatter så sticker du ner ett par russin i varje bulle. Grädda
i ca 8-10 minuter i 225 grader.
Utegranen kom på plats nu i veckan. Vackert blev det!😊
Kommentarer
Trackback