Bjudgryta med torsk

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Håhåjaja, här kommer ett riktigt gott recept med torsk. Gryta med absolut oemotståndligt god sås. Håller helt klart sin klass i bjudsammanhang. Vill du passa på att njuta i din ensamhet så rekommenderas den å det varmaste också! ;)
 
Ingen direkt nackdel att den är fantastiskt enkel att sno ihop heller. 
 
______________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
ca 500 g torsk eller annan fisk
1 röd paprika, skuren i småbitar
1 purjolök, strimlad
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
2 ½ dl grädde
Salt
Citronpeppar
 
Gör så här: Fräs paprikan och purjolöken i lite smör eller olja. Rör ner creme fraiche, grädde och buljong. Smaka av med salt och citronpeppar. Låt allt småputtra några minuter. Skär fisken i bitar och lägg ner den i grytan. Sjud ytterligare några minuter tills fisken är genomkokt. Servera med ris och sallad. Potatis går ju bra som tilltugg också förstås. 
 
 
Bevemyrs på facebook 

En seg liten goding

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Skidspåren ligger fortfarande härligt inbjudande därute bland tallar och granar, åtminstone här i Östergötland.  Ta med en termos te och en ask Gunillakakor så får du ett perfekt sällskap på turen.
 
Gunillakakor smakar som en blandning mellan sirapskakor och 1-2-3-kakor. Toppengoda och rekommenderas verkligen, oavsett var du planerar att äta dem.;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
200 gram smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
11/2-2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
 
Gör så här: Blanda allt, en bra regel är att ju lösare deg ju mer flyter kakorna ut när de gräddas. En fast, mjölproppad deg ger kakor som inte flyter ut. Kakorna på bilden är det ganska mycket mjöl i, ca 5 dl. Forma till en rulle, skär bitar, forma till kulor, lägg på en plåt, tryck till med en gaffel. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
 
 
 Bevemyrs på facebook
 

Saftig semla med kesella

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det lackar mot semmelfrossa och det absolut godaste är att sno ihop sina egna fettisdagsbullar. Att baka bullen själv är inte det minsta krångligt, använder du Kesella i degen blir de saftiga och fluffigt goda. 
 
De senaste åren har jag dessutom gjort egen mandelmassa och baske mig så är den betydligt godare än den köpta.
 
Baka fingrarna glansiga, ös på med mängder av grädde och mandelmassa och frossa på nu allesammans. ;)
______________________________________________________________________________________________
 


Ingredienser till själva bullarna:
 
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl Kesella
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 krm hjorthornssalt
12 dl vetemjöl
 
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet. Blanda i ägg, kesella, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och mjöl. Låt degen jäsa i 40 minuter. Forma till 16 runda bullar (eller så många som du själv tycker är lagom). Jäs i 30 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter (håll koll så att de inte blir brända). Skär av ett lock, gröp ur lite bröd, fyll med mandelmassa och vispad grädde.
 
 
Ingredienser mandelmassa:
 
200 g mandel, skållad och skalad eller naturella (då får du en lite grövre och mörkare massa)
2-3 bittermandlar
1 1/2 dl socker
1 äggvita
 
Gör så här: Mal mandeln eller riv den fint. Blanda med socker och äggvita. Tycker du att den blir för fast så kan du röra ut den med lite mjölk innan du klickar ner den i semlorna. 
 
 
Bevemyrs på facebook 
 



Tunnbrödsbak - lätt som en plätt

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag firade Mats sin födelsedag med tunnbrödskalas för släkt och vänner. Uppskattat och trevligt! ;)
 
Sonen var bagaren till kalasmaten och jag passade på att fota. Jag bjuder er på några bilder från själva bakandet.
 
 
Att kavla kräver en viss precision....
 
 
Bröden gräddas i stekpanna...
 
Provsmak och pust efter dagens bakdåd...
 
 
Ingredienser till tunnbrödsbak:
 
1 liter lättfil
1 1/2 dl sirap
1 1/2 kilo rågsikt
1 msk bikarbonat
salt
1 påse anis (16 gr)
1 påse fänkål (12 gr)
 
Så här gör du:
Blanda allt i en bunke, kavla degen (bäst blir det om den är väldigt tunn) till stekpannsstora kakor med kruskavel, grädda i ca 20 sekunder på varje sida i stekpannan. Lätt som en plätt!:)
 
Tips: Om du vill variera dig lite kan du använda stora pepparkaksformar och trycka ut önskade former, det brukar se väldigt trevligt ut!
 
 
Bevemyrs på facebook

Farin och smörstekta äpplen tillsammans med kardemumma och valnötter

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Om någon går i god med sina egna smaklökar genom att rekommendera en eller annan dessert eller maträtt brukar det båda gott. För ett par veckor sedan fick jag tips om en dessert som skulle vara enkel att göra och himla god. Farin och smörstekta äpplen tillsammans med kardemumma och valnötter. Serverat med glass och pressad citron.
 
Underbart tyckte jag och rekommenderar vidare i min tur. Testa för det här är riktigt gott! ;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
äpplen
farinsocker
smör
kardemumma
vatten
 
Servera med:
 
valnötter
glass
citron
 
Gör så här: Skala och skiva äpplena. Stek i smör, strö på farinsocker och kardemumma (hur mycket avgör du själv efter ditt eget tyckande). Låt äpplena fräsa sig mjuka. Häll på lite vatten och låt allt puttra någon minut. Lägg upp få fat och servera ljumna med valnötter, glass och en citronskiva.
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen