Saftig semla med kesella

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det lackar mot semmelfrossa och det absolut godaste är att sno ihop sina egna fettisdagsbullar. Att baka bullen själv är inte det minsta krångligt, använder du Kesella i degen blir de saftiga och fluffigt goda. 
 
De senaste åren har jag dessutom gjort egen mandelmassa och baske mig så är den betydligt godare än den köpta.
 
Baka fingrarna glansiga, ös på med mängder av grädde och mandelmassa och frossa på nu allesammans. ;)
______________________________________________________________________________________________
 


Ingredienser till själva bullarna:
 
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl Kesella
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 krm hjorthornssalt
12 dl vetemjöl
 
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet. Blanda i ägg, kesella, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och mjöl. Låt degen jäsa i 40 minuter. Forma till 16 runda bullar (eller så många som du själv tycker är lagom). Jäs i 30 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter (håll koll så att de inte blir brända). Skär av ett lock, gröp ur lite bröd, fyll med mandelmassa och vispad grädde.
 
 
Ingredienser mandelmassa:
 
200 g mandel, skållad och skalad eller naturella (då får du en lite grövre och mörkare massa)
2-3 bittermandlar
1 1/2 dl socker
1 äggvita
 
Gör så här: Mal mandeln eller riv den fint. Blanda med socker och äggvita. Tycker du att den blir för fast så kan du röra ut den med lite mjölk innan du klickar ner den i semlorna. 
 
 
Bevemyrs på facebook 
 



Kommentarer
Postat av: Felicia

Smarrigt, smarrigt :)

2013-02-11 @ 15:10:23
Postat av: IZander

Jasså ett nytt recept på bullen. Jag har tyckt att ditt gamla recept är oslagbart men ska ge detta en chans. Något som jag tycker är extra gott med hemmagjord mandelmassa är om man låter lite mandel vara i större hackade bitar så att det blir lite tuggmotstånd bland allt det där mjuka och goda!

2013-02-12 @ 20:10:00
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Felicia"
Japp och aningen onyttiga!;)

2013-02-15 @ 10:22:44
URL: http://bevemyrs.blogg.se/
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"IZander"
Mitt gamla recept är som du påpekar smått oslagbart men det här är inte alls pjåkigt det heller;)

Mandelmassa med bitar i är toppengott. Tack för tipset!

Hälsar Karin

2013-02-15 @ 10:25:07
URL: http://bevemyrs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen