Lime-onade!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I värmeböljans Sverige kom min goa brorsa Johan med ett välkommet bloggtips!! Lime-onade, en superenkel och läskande kombination av lime, socker och vatten. Smakar fräscht och lite bittersött, väldigt gott att svalka törstiga strupar med!!
| Ingredienser:
1 lime (eller citron) 1 liter vatten 1.5 dl socker
Gör så här: Tvätta limen och dela den i 8-bitar. Lägg allt i en mixer och kör i någon minut. Häll i socker och vatten. Sila och drick! Drickan håller sig ungefär en dag, sen blir den besk, men det är ingen större risk att den blir kvar så länge. Lime-onaden på bilden är toppad med lite blåbär!
Om man har en stavmixer eller matberedare så kan man köra 1/3, eller 1/2 åt gången. |
laxmarinad
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Känner att det är dags att blogga några sanningar nu! Livet på havet är ju inte alltid underbart även om jag kanske får er att tro det. =)
Efter att man proppat i sig en massa grillade grönsaker, gosat med lillungen, skickat några kvälls-sms, krypit ner i kojen och begravt näsan och hjärnan i en spännande deckare började det blåsa upp, inte nog med att vinden tilltog, den vände också! Alternativen var att antingen sova i en båt som låg och slog mot en klippa eller att dra upp ankaret, lossa förtöjningen och ge sig ut i mörkret och natten och leta efter en ny sovplats i lä från hotande kastbyar. Det blev det sistnämnda! Usch, när man stod där huttrande i bara mässingen och längtade tillbaka till sänghalmen och bokens mysmord!! =)
Eller mitt på dagen när det öppna vattnet skulle korsas, när tre meter höga dyningar som hämtat kraft från hela östersjön kastade båten skoningslöst högt upp i luften för att sedan brutalt slänga ner den mot en stenhård vattenyta samtidigt som man upptäcker att sjökortet tar slut och att man helt plötsligt befinner sig hotfullt nära och omringad av rev! Hur båten måste panikvändas och köras mot vågorna. Alla som varit ute på sjön vet att det är en väldigt obehaglig upplevelse!! Ugrrrr!!
När jag sedan rattar båten för att lägga till mot en klippa, kastar ankaret långt ut och håller ett stadigt tag om linan, gör det ganska bra tycker jag själv=), inget trassel i motorn och en mjuk landning mot berghällen. Då upptäcker jag att linan jag håller i är två meter lång och inte har ett dugg med ankaret att göra!! Ankaret och den trettio meter långa ankarlinan har löpt ur korgen och ligger nu väl nersjunken på den dyiga botten=)
Jaaa, så kan det ju också vara en sommar på havet!!:)
Här kommer receptet på en god laxmarinad!
Ingredienser:
2 dl olivolja
1/2 dl worchestersås
1 msk färskpressad citronjuice
6-8 droppar tabasco
3 st grovhackade vitlöksklyftor
2 krm salt
Gör så här: Blanda allt och låt laxen marineras i 2-8 timmar, grilla! Jag tycker att laxen blir godast om den saltas lite extra utöver det som är i själva marinaden. Gott blir det!!
Styr skutan i lugnt vatten och strålande solsken, intet ont anande....
Grilla vid havet / grönsaker på grillen
Chokladkaka med polly
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är en riktigt supersmarrig godiskaka!! Oväntat god!!! Värd att testa om du är riktigt sötsugen! Jag brukar variera mig lite, ibland gör jag den med mörk choklad och får en lite mer "vuxen smak" och ibland med en vanlig chokladkaka, då blir den mer sötgod!
Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
200 gr choklad (mörk, tex marabou eller blockchoklad om du vill ha lite mer kakaosmak eller en vanlig om du vill ha lite mer godissmak)
100 gr smör
½ dl vetemjöl
1 påse Polly orginal
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den också smält. Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet rör om och häll i Pollyn.
Häll smeten i en form med avtagbara kanter. Grädda i 175 grader, ca 30 min.
Björkforskakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här kommer återigen en kaka från min barndom. Det är något visst med kakor just från uppväxten, dom påminner om så mycket mer än bara smaken och kakan i sig. Björkforskakor bakades av min bästa kompis Veronicas mamma Eivor, en lika stor bull- och bakmamma som min. Den här kakan är en god torr kaka som ändå på något märkligt sätt är lite saftig!=)
Ingredienser:
Mördeg:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gr margarin eller smör
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker och matfett till en deg. Låt degen vila svalt. Vispa äggvitor till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 1/2 cm tjock rektangel, ca 16X30 cm. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund. Skär dem i ca 3 cm tjocka skivor och placera skivorna i bakformar. Grädda mitt i ugnen 12-15 min.
175 grader (vanlig ugn) 150 grader (varmluft).
Dumlekakor
Sist jag var ute på sjön fick den här goda och härligt onyttiga dumlekakan följa med. När vi sedan gick iland för att fika på Fångö i Gryts skärgård stillade den vårt sötsug och gav oss ett duktigt sockerrus!=) En av mina favoritkakor!!
Ingredienser:
200 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 påse Dumlekolor
1 paket Noblesse
Gör så här: Blanda alla ingredienser och klicka ut i ca 20 formar av metall, tryck ner en Dumlekola i varje form. Grädda i ca 10-15 min, 200 grader (vanlig ugn) 180 grader (varmluft). Ta ut och lägg en Nobless på varje kaka!
Ciabatta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Början av semestern, Lillungens första djurparksbesök, mycket skratt, strålande sol och trevligt sällskap! Underbart! Matsäcken med hembakade ciabattabröd fyllda med grillad kyckling, philadelphiaost, soltorkad tomat, fetaost, partytomater och oliver gjorde ju inte heller dagen direkt sämre!=)
Det här receptet på ciabatta är riktigt, riktigt bra! Du knådar ihop degen på kvällen och kalljäser den över natten, när du sedan gräddar dem i ugnen sväller dom upp och blir jättegoda och superfina ciabattas! Värt att testa om du är på lite mer bakhumör och inte vill använda fuskvarianten av ciabatta som jag bloggat tidigare!=)
Ingredienser:
30 gr jäst
2 msk honung eller sirap
5 dl vatten
ca 800 gr vetemjöl special
100 gr durumvete eller mannagryn
2 tsk salt
1/2 dl olivolja extra virgin
Gör så här:
Häll allt mjöl i köksmaskinens bunke tillsammans med det kalla vattnet, honung och olivolja, dela jästen i småbitar och lägg i. Arbeta degen smidigt i 16 minuter, häll i saltet och arbeta degen i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa under plast i minst två timmar, jag brukar jäsa den över natten i kylskåpet, då blir det bäst. Om degen jäser upp till kanten trycker man bara ner den. Dela degen i 8 delar, rulla dem i korvform och platta sedan ut till de är ungefär 10 cm långa, 2,5 cm tjocka och 5 cm breda, jäs ca 45 minuter (till dubbel storlek). Grädda i 225 grader (vanlig ugn) 200 grader (varmluft) i ca 25 minuter, vill du vara riktigt noga så ska brödets kärntemperatur vara 97 grader. Låt bröden svalna på galler.
Hamburgare kryddade med kärlek och krut
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Dagar på havet kräver god mat. Finns det något mysigare än att plocka fram grillen och laga sin mat på en mjukt rundad klippa med hänförande utsikt över kobbar och hav? För ett par månader sedan fick jag ett tips om en sås man bara inte kan vara utan, "Louisiana Hot Sauce" . Gott till mycket och vill man få lite sting på hamburgarna så är det perfekt att blanda i lite i nötfärsen innan de grillas. Spiskummin är också en favoritkrydda och en utmärkt kombination till Hot Sausen!
Om man känner sig lite lat och inte bakar egna goda hamburgerbröd (se recept under bröd) är dom absolut godaste bröden Max hamburgerbröd, lite "kladdigare" än vanliga bröd och jättegoda!
Ingredienser till hamburgarna:
400 gr nötfärs
2 tsk spiskummin
1 tsk Hot Sause (beror ju lite på hur starkt du vill ha det förstås!)
Grillkrydda
Gör så här: Blanda samman allt, platta ut till hamburgare, krydda med grillkrydda och grilla!
The future´s so bright I gotta wear shades!! Dirty dog!!!
Tog en runda till Häradsskär och tittade på den magnifika nästan 30 meter höga Heidenstamfyren, byggd 1863. Den ligger långt ut till havs och själv fick jag som styrman på skutan tampas med rejäla dyningar. Ser inte så ut på bilden men det gungade riktigt duktigt emellanåt. Härligt!!! Fascinerande också att Veronica lyckades ta en osuddig bild med en "rak" fyr!=)
En påse med Max hamburgerbröd som väntar på att ätas upp!
Morotskaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Midsommarfirandet ute i skärgården bjöd på mer än jordgubbar i limegrädde. Rykande hett te serverat i den ärvda finservisern efter mormor och en saftig morotskaka med lime touch stod också på fikamenyn. Oj vad den är god!!! Det är antagligen det absolut godaste morotskaksreceptet man kan hitta, supersmaskig!!!
Ingredienser:
Botten:
4 ägg
4 dl socker
6 dl fint rivna morötter
2 1/2 dl smält smör
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
kanel som pudras över
Glasyr:
200 gr smält kallt smör
200 gr philadelphiaost
3 dl florsocker (eller så mycket att du får en bra konsistens)
2 tsk vaniljsocker
saft och skal av en citron
Gör så här: Botten: Vispa ägg och socker pösigt och blanda i resten i en långpanna, en halv sats är lagom till en rund tårtform, pudra kanel över. Grädda i ca 20 min i 175 grader (150 grader varmluft) om du gör en lågpanna, om du gör i en tårtform behöver kakan gräddas i minst 35 minuter.
Glasyr: Smält smör och philadelphiaost i en kastrull, rör i resten och bred på kakan, strö på riven kokos och riv lite limeskal över.
Midsommardröm
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här kommer en midsommarhälsning från S:t Anna skärgård, de senaste tio åren har jordgubbar med lime och yoghurtgrädde varit ett stående inslag i midsommarfirandet. JÄÄÄÄÄTTEGOTT!!!!
Trevlig midsommar alla!!!
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
4 dl matlagningsyoghurt
3 lime
2 liter jordgubbar
florsocker
Gör så här: Vispa grädden och blanda med matlagningsyoghurten. Rör ner rivet skal av lime tillsammans med saften från en lime, tillsätt florsocker efter tycke och smak. Varva jordgubbar och yoghurtgrädde i snygga glas och njut!
Morotsbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här brödet bakar min mamma väldigt ofta. Ett av hennes absoluta favoritbröd. De rivna morötterna gör brödet extra mjukt och saftigt. För en sillälskare som mig och i dessa midsommartider passade jag den här gången på att njuta av bröden med lite sill och ägg men det är gott att äta med vilket pålägg som helst.
Ingredienser:
50 gr jäst
75 gr smör
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 dl rivna morötter
6 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Blanda till degen som vid vanligt brödbak, jäs i 30 min, baka ut till små runda bullar som får jäsa ytterligare 30 minuter på plåten. Grädda i ca 12 min i 225 grader (vanlig ugn) 200 grader (varmluft).
Pizza
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Pizza är riktig mysmat för mig!! Påläggen varierar, det brukar bli det som för stunden finns i kylskåp och skafferi. Receptet på pizzabotten har jag med mig från min barndom, gott, enkelt och lättkavlat. En stor fördel som jag själv ser det är att det bakas med bakpulver istället för jäst.
Ingredienser:
5 dl vetemjöl eller om du vill vara lite nyttigare 3 dl dinkel och 2 dl grahamsmjöl
2 1/2 tsk bakpulver
40 gr smör
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk
Gör så här: Blanda allt, kavla ut och grädda tills pizzan fått fin färg. 200 grader (varmluft) 225 grader (vanlig ugn).
Ogräddad pizza med oliver, partytomater, fetaost, kassler, lök, ost, tomatpuréröra och färsk timjan.
Mumsiga Äppelkakor med kanel och smuldegstopping
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är riktigt goda äppelkakor!!!! Lite krångligare än te.x. vanliga muffins men väl värda en extra ansträngning. Saftiga och med en härlig smakrik blandning av äpplen och kanel. Smuldegstoppingen är pricken över i. Perfekta att ta med i utflyktskorgen eller att servera till en kopp te eller kaffe.
Ingredienser:
Grundssmet:
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora kakor, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Kung Oscars tårta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Veronica fyllde år i helgen och bjöd Kung Oscars tårta. Det ryktas att Oscar den II älskade den här tårtan och att den därför fick hans namn, om det är sant eller inte vet jag inte, däremot är jag väldigt säker på att tårtan är så god att den förtjänar en kunglig titel.
Här kommer receptet:
Ingredienser
Tårtbotten:
150 g sötmandel
3 dl florsocker
5 äggvitor
Smörkräm:
1 dl vatten, knappt
1 dl socker
3-4 äggulor
225 g smör
...eller om du hellre vill göra en tårta med äggkräm (vilket jag själv föredrar), strunta då helt i smörkrämen och gör en äggkräm istället.
Äggkräm:
6 äggulor
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
75 gr smör
Garnering:
50 g mandelspån
florsocker
1. Tårtbottnar: Värm ugnen till 125°. Rita upp 4 runda bottnar på ett stort bakplåtspapper. Smörj pappret väl med smör eller olja. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med florsocker. Vispa äggvitorna blanka och toppiga men utan att de blir hårda och gryniga. Blanda ner det i mandel- och sockerblandningen. Fördela smeten på de uppritade bottnarna. Vill man ha dem lite tjockare kan man nöja sig med 3 stycken. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna något och lossa dem sedan försiktigt från pappret.
2. Smörkräm: Sjud socker och vatten och låt det koka ihop till en simmig lag. Häll en droppe av lagen i kallt vatten. Sockerlagen är färdigkokt om droppen trådar sig då du tar den mellan tummen och pekfingret. Vispa äggulorna pösiga. Häll den heta sockerlagen över äggulorna under kraftig vispning. Rör smöret mjukt. Tillsätt den avsvalnade äggblandningen lite i taget under omrörning. Rör tills krämen är blank och smidig.
eller
2. Äggkräm: Blanda allt och sjud SAKTA under omrörning till den tjocknar. Det är viktigt att den inte värms för snabbt då den lätt skär sig, om det händer så blanda i lie kokande vatten.
3. Rosta mandelspånen till garneringen så att de får en vackert guldgul färg. Varva bottnar och smörkräm. Bred ett tunt lager smörkräm på den översta bottnen. Garnera med de rostade mandelspånen och pudra över ett lätt lager florsocker. Vill man göra en rundel i mitten lägger man ett litet rundklippt papper på tårtan innan man siktar över florsockret.
Tsatziki
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nu har ju grillsäsongen sparkat igång på allvar! Härligt!!! Fram för mer sol och ljumna sommarkvällar!!:) Lite av grottmänniskan och urinstinkt som vaknar till liv när man står där vid grillen och ser maten sakta men säkert glödgas.
Tillbehören är ju viktiga, såsen inte minst!! Tsatziki är en klar favorit som är gott till det mesta. Gärna med mycket sting i så att gommen nästan krullar ihop sig av välbehag.=)
Ingredienser:
1/2 gurka
2 krm salt
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk vinäger
1 tsk olivolja
1 krm peppar
Gör så här: Riv gurkan grovt. Lägg den i ett durkslag. Salta och låt den rinna av under ca 1 /2 timme. Pressa vitlöken. Blanda yoghurt, vitlök, vinäger, olja och peppar. Smaka eventuellt av med salt.
Dumlemuffins
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När jag går på café väljer jag ganska ofta att äta muffins, gärna stora, saftiga, maffiga och fulla av choklad!=) Innehållet kan ju varieras i oändlighet och det är nog just det som lockar mig! Det här receptet kommer från början från tv-kocken Leila och har en härlig smakblandning av citron och kola. Goda är dom!!
Ingredienser:
100 gr smör
2 dl mjölk
1 citron
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 påse Dumle
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Rör ner den ljumna vätskan.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Stick ner några Dumle i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter om du gör stora muffins eller 12-15 minuter om du gör små.
Tunnbröd
När jag var barn och min bästa kompis Veronica kom cyklandes med ett tunnbrödsrecept i näven var förundran stor. Gick det verkligen att baka tunnbröd hemma som smakar lika gott som köpt? Det gjorde det och det smakade till och med godare än det från affären!
Åren har gått och receptet har följt med. Bröden har varierat i storlek och form och ätits som smörgås med favoritpålägget eller fyllts med ett mer matiigt innehåll i en "klämmvariant".
Ingredienser:
1 liter lättfil
1 1/2 dl sirap
1 1/2 kilo rågsikt
1 msk bikarbonat
salt
1 påse anis (16 gr)
1 påse fänkål (12 gr)
Så här gör du:
Blanda allt i en bunke, kavla degen (bäst blir det om den är väldigt tunn) till stekpannsstora kakor med kruskavel, grädda i ca 20 sekunder på varje sida i stekpannan.
Tips: Om du vill variera dig lite kan du använda stora pepparkaksformar och trycka ut önskade former, det brukar se väldigt trevligt ut!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kyckling i vin
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Om man bara ska laga en enda rätt från min blogg så välj den här!!! Antagligen världens godaste kyckling i vin!!=) Väldigt, väldigt enkel och väldigt väldigt god! Den har med framgång serverats både på storfester, bröllop och födelsedagar! Såsen är smått beroendeframkallande!
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé (gärna fryst)
2 dl rött vin (ej matlagningsvariant)
1 dl kinesisk soja
4 dl creme fraiche
Gör så här:
Tina filéerna i marinad gjord på vinet och sojan i ca 3-4 timmar. Sätt in marinaden och kycklingen i ugnen och låt den stå där i ca 30 minuter (du får titta lite och se om den är klar, det beror ju lite på kycklingarnas storlek), 200 grader (vanlig ugn), 175 grader (varmluft). Sila den varma marinaden ner i en kastrull, häll i creme fraiche, rör om och låt såsen bli varm! Servera med klyftpotatis (gärna kryddad med kummin) eller ris!
Chokladsås Vita haren
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här chokladsåsen lagades alltid när det var kalas i min barndom, tjock med fyllig len smak! Älskad av glass och chokladsugna ungar....och vuxna med för den delen =). Receptet hittades av min mamma för 35 år sedan i "Allt om mat" och hur ologiskt det än må vara så heter den "Vita Haren". Såsen kräver lite planering eftersom den ska koka i 1 timme, men jag lovar, den är värd all väntan.
Ingredienser:
6 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
100 gr smör eller margarin
1/2 krm salt
2 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Blanda allt utom kakao och vaniljsocker i en kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme. Blanda i kakao och vaniljsocker och vispa med elvisp i ca 7 minuter.
Noblessekakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
På kusinträffen förra helgen hade Maria bakat dom här helt underbart goda kakorna. Lagom sega och söta, jättegoda!! Fina fiskevatten i bakgrunden av kakan också, bara i år har ett tiotal gäddor krokats där!! Har du båtvägarna förbi så "Cavere Esox lucius!!" =)
Ingredienser:
2 dl havregryn
2 dl cocos
1 1/2- 2 dl socker
160 gr smält smör
1 ägg
Noblesse
Gör så här: Blanda havregryn, cocos och socker. Smält smöret och rör ner det tillsammans med 1 ägg. Klicka smeten i små folieformar och grädda i 10 min i 200 grader (vanlig ugn), 175 grader (varmluft), direkt när kakorna är klara läggs en noblessechokladplatta i valfri smak på varje kaka. Kakorna går jättebra att frysa ( och tinar snabbt) men lösfrys dem gärna först då chokladen annars lätt blir kladdig.
Fudge med ingefära
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Så här i glasstider är det gott att variera med lite olika såser, den här är lite annorlunda och väldigt god!!! Kanske något att fira nationaldagen med! Gott ska det vara! Heja Sverige!!!=)
Ingredienser:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
1 tsk malen ingefära
1 msk smör
150 gr mjölkchoklad
Gör så här: Koka mjölk, vispgrädde, farinsocker och ingefära i ca 2 minuter. Låt såsen svalna något och rör sedan i smör och choklad. Servera den gärna varm till glass, Om du vill kan du även röra i lite kardemumma, väldigt gott!!!
Ansjovispaj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag gillar verkligen ansjovis och då är den här pajen en riktig fullträff. Perfekt att äta som lite lättare lunch eller kvällsrätt.
Ingredienser:
4 medelstora skivade gula eller röda lökar
2 msk margarin eller smör
1 burk, ca 125 gr ansjovisfilé
3 dl riven ost, gärna lagrad
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
Gör så här: Klä en form med pajdeg, jag brukar använda färdig smördeg, förgrädda tills degen fått fin färg. Skiva löken, fräs den mjuk i margarin på svag värme, den ska inte få färg, häll på lite vatten om du besväras av löklukten. skär ansjovisen i bitar, blanda ner dem tillsammans med spadet i löken. Lägg lökblandningen i pajskalet. Strö över osten. Vispa samman ägg, grädde och salt och häll det i pajformen. Grädda pajen i 35-40 minuter tills äggsmeten stelnat. Servera gärna med sallad, gräddfil och citron. Kan ätas både varm och kall. Jag tycker pajen smakar bäst när den fått stå en dag eller så.
Matmuffins med fetaost, brie, timjan och yoghurt!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Matiga muffins är ju bara så gott och perfekt som tilltugg till en mustig soppa eller en kopp te.
Det bästa är att det går att blanda i nästan vad som helst, det är bara kräsna smaklökar och fantasin som sätter gränser. Det här receptet tillhör en av mina favoriter eftersom det inte behöver jäsas och det blir riktigt saftiga muffins med mycket smak! Gott!!!!
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 tsk timjan eller oregano
1/2 tsk salt
2 ägg
3 msk olivolja
3 dl yoghurt
ca 200 gr fetaost
! liten bit Brieost
1 rödlök
Gör så här:
Rör ihop vetemjöl, havregryn, bakpulver och kryddor. Blanda ägg, yoghurt och olivolja för sig. Rör ihop allt till en smet och vänd ner 100 gr smulat fetaost. Fördela smeten i ganska stora och stadiga muffinsformar och tryck ner bitar av fetaost och brie i muffinsen och strimla lök ovanpå. Grädda i 20-25 minuter i 225 grader (vanlig ugn) 200 grader (varmluft).
Vaniljvispglass med krossad Daim
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jerker, den trevliga och skönsjungande gästkocken med den goda gulaschen tipsade om en superenkel och god efterrätt! Testade och det var verkligen väldigt gott!!! Enkel också, bara att vispa vaniljvisp rejält och hälla i krossad Daim.
Ingredienser:
3 dl vaniljvisp på tetra
2 dubbeldaim
Gör så här:
Vispa vaniljvispen ordentligt, krossa daimen och rör i den! Häll över i glas eller låt smeten vara kvar i vispskålen, garnera med någonting gott, Ställ in i frysen och låt den stå där ett par timmar! Ät och njut!!!
Rullrån
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min mamma har bakat rullrån så länge jag kan minnas. Från början använde hon ett rånjärn som man la på spisplattan för att värma, det fungerade bra ända tills spishällen gjorde sitt inträde på Dunderhov. Då fick hon ett elektriskt av mig i födelsedagspresent och det fungerar nog precis lika bra som det gamla, fast det är ju inte samma känsla förstås!=)
Ingen supersmarrig kaka, men fin att titta på och riktigt god som tilltugg till en kopp te!
Ingredienser:
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 hg smält smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och grädda och rulla.
Eller en annan variant med ägg.
Ingredienser:
125 gr smör
2 ägg
1 1/4 dl socker
2 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret, vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och mjölet, Värm rånjärnet, grädda och rulla!
En kopp te, rullrån och mys i skönfåtöljen.