Ciabatta




                                                                          Foto: Karin / bevemyrs blogg

Början av semestern, Lillungens första djurparksbesök, mycket skratt, strålande sol och trevligt sällskap! Underbart! Matsäcken med hembakade ciabattabröd fyllda med grillad kyckling, philadelphiaost, soltorkad tomat, fetaost, partytomater och oliver gjorde ju inte heller dagen direkt sämre!=)

Det här receptet på ciabatta är riktigt, riktigt bra! Du knådar ihop degen på kvällen och kalljäser den över natten, när du sedan gräddar dem i ugnen sväller dom upp och blir jättegoda och superfina ciabattas! Värt att testa om du är på lite mer bakhumör och inte vill använda fuskvarianten av ciabatta som jag bloggat tidigare!=)

Ingredienser:

30 gr jäst
2 msk honung eller sirap
5 dl vatten
ca 800 gr vetemjöl special
100 gr durumvete eller mannagryn
2 tsk salt
1/2 dl olivolja extra virgin

Gör så här:
Häll allt mjöl i köksmaskinens bunke tillsammans med det kalla vattnet, honung och olivolja, dela jästen i småbitar och lägg i. Arbeta degen smidigt i 16 minuter, häll i saltet och arbeta degen i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa under plast i minst två timmar, jag brukar jäsa den över natten i kylskåpet, då blir det bäst. Om degen jäser upp till kanten trycker man bara ner den. Dela degen i 8 delar, rulla dem i korvform och platta sedan ut till de är ungefär 10 cm långa, 2,5 cm tjocka och 5 cm breda, jäs ca 45 minuter (till dubbel storlek). Grädda i 225 grader (vanlig ugn) 200 grader (varmluft) i ca 25 minuter, vill du vara riktigt noga så ska brödets kärntemperatur vara 97 grader. Låt bröden svalna på galler.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen