Sötpotatispomme med kyckling och kall bearnaisesås

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Tidigare i veckan berättade min kollega Anneli att hon hade ett väldigt gott recept på Sötpotatispomme i ugn. Recept som rekommenderas kan jag aldrig motstå, så igår när vi hade gäster förbi på grillat passade vi på att testa. Utlåtandet blev ett samstämt SUPERGOTT!  Till potatisen serverade vi välmarinerad kycklingfilé (minst ett dygn i marinad är säkert tips för framgång) och en kall hemrörd bearnaise. Några mashed potatoes kom med på ett hörn också.😃

Recept på Sötpotatispomme:
2 potatisar som skärs i pommeformat
3/4 dl majsstärkelse 
Olja
Salt
Peppar

Gör så här:
Lägg potatisen (när den är fördigskuren) i iskallt vatten i minst 1 timme (så att stärkelsen lakar ur). Ta upp potatisen och torka den torr med lite hushållspapper, lägg den i en plastpåse och häll i majsstärkelse, skaka om så att pommes täcks. Placera bitarna en och en (se till att det är luft runt varje bit) på en bakplåtspappersklädd plåt (flera plåtar går åt), ringla över olja, strö på salt och gratinera i ugn i 30-40 minuter i ca 200 grader. Servera!

Ingredienser kall bearnaise:
5 dl cremefraiche
1/2 dl majonnäs
2 msk dragon
2 tsk senap (vanlig)
1 knippe finhackad persilja
1 tsk vinäger 
1/2 finhackad lök
1/2 msk socker
Blanda allt, smaka av med salt och peppar och färga såsen gul med 1/2 tsk gurkmeja. Låt stå svalt ett par timmar innan servering.



Happy Valborg

(null)

(null)
Foto: Karin/Bevemyrs blogg

För fjärde året i rad gjorde vi denna enkla men väldigt mysiga Valborgsmässoeldstårta. Extra trevligt i år då det var eldningsförbud i länet där vi bor och inga stora eldar fick tändas.

Ingredienser:
Kladdkaka
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl

Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Grädda i 175 grader (varmluft) 200 grader vanlig ugn i ca 20 minuter. Servera gärna ljummen med glass eller grädde.
 
Garnering:
1 påse hårda karameller eller klubbor i rött och gult
1 paket fingerkex med choklad
 
Gör så här: Krossa karamellerna i respektive färg i en påse, strö ut ett lager på en plåt och låt allt smälta i ugnen i 150 grader, ca 15 minuter.  Låt svalna och bryt sedan i lagom stora eldbitar. Placera ett värmeljus i mitten och tryck ner valborgselden runt omkring och garnera med fingerkexen. Servera med grädde och hallon.

Halloumigryta

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

I dessa tider när vi uppmanas att inte äta kött i onödan vill jag passa på att tipsa om en vegetarisk gryta som riktigt riktigt god. Någonstans hörde jag en siffra om att vi i framtiden bör äta runt 100 g rött kött i veckan. Själv tänker jag att det finns väldigt många bra vegetariska alternativ och att det inte finns minsta anledning att slösa sina "köttpoäng" på tex falukorv som man annars kan ha som vana att slänga ner i grytor av det här slaget. Hur som helst, make, barn och jag själv älskar den här halloumigryta och köttet saknar vi inte. Tvärtom. 😊

Ingredienser:
2 gula lökar, fint hackade
10 champinjoner, skurna i bitar
1 stor röd paprika, skuren i bitar
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
3 buljongtärning av valfritt slag (skulle dock inte rekommendera fisk;)
5 dl matlagningsgrädde 
150-200 g halloumi, skuren i strimlor.

Salt och peppar
Olja att steka i

Servera med kokt ris och sallad

Gör så här: Fräs lök, champinjoner, paprika och vitlök i en stekpanna, rör i övriga ingredienser utom halloumin, låt sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar, lägg i halloumin och låt småputtra i 5 minuter till.  Servera med kokt ris och sallad.




Spritsade lussekatter

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Dagens firande i mörker och mys bestod av ett gäng små söta lucior och spröda, ljuvligt goda spritsade lussekatter. 😍

Spritsade mördegslussekatter

Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
Russin till garnering

Gör så här: Vispa ihop allt och spritsa ut till lussekatter på en bakplåtpapoerssklädd plåt. Tryck ner två russin i varje lussekatt. Grädda i ca 175 grader i ca 10 minuter. 



Nobellmiddag hemma i köket

(null)

(null)

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

De senaste 7-8 åren har vi firar vetenskap och kultur genom att äta en alldeles egen Nobellmiddag hemma i köket. Maten har varierat genom åren och samtalen handlar om allt från årets pristagare till vardagsliv och drömmar. I år kalasade vi på grön ärtsoppa till förrätt, lax med fetaost och västerbottenost serverad med ris och limesås till huvudrätt och pepparkakascheesecake till efterrätt. Gott alltsammans och en stund för glitter och skatta så här i mysmörka december.😊

Förrätt, Grön ärtsoppa med créme fraiche och krutonger

Ingredienser:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
Smör att steka i
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar 
600 g gröna ärtor
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
Smaka av med lite salt

Gör så här:
Fräs gul lök och vitlöken mjuk i lite smör i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och puttra i 5 minuter. Dra av från plattan och mixa soppan slät. Servera med brödkrutonger och ev en klick gräddfil.


Huvudrätt, Laxfile med fetaost och västerbottenost, ris och limesås.

Ingredienser:
4 laxfiléer 
100 g fetaost, mosad
1/2 dl majonnäs 
1 dl créme fraiche
2 msk finhackad gräslök
1 dl riven västerbottenost att strö på.

Gör så här: Rör ihop fetaost, majonnäs, cremefraiche och gräslök, smaka av med salt. Skär en skåra i laxfiléerna och fördela röran över fisken. Strö på osten. Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter. 

Limesås
Ingredienser:
3 dl ceme fraiche
1 tumme ingefära, riven
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 lime, skalet och saften
1 tsk sambal oelek
Salt

Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt.

Dessert, Pepparkakscheesecake

Ingredienser:
Mjuk pepparkaka
50 g smält smör
200 g philadelphiaost
2 msk florsocker 
1 1/2 dl lingonsylt
Pepparkakor

Gör så här: Smula ner mjuk pepparkaka i 4 glas, rör ihop philadelphiaost, florsocker och lingonsylt. Klicka ner i glasen och dekorera med en pepparkaka.



Thaigryta med kyckling och ananas

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Thaiinspirerad mat är alltid så rätt. Smaken av röd curry och kokosmjölk är smått oslagbart.😊

Ingredienser:
500 g kycklingfilé, skuren i bitar
Smör eller olja att steka i
2 vitlöksklyftor, pressade eller hackade 
1/2 purjolök, fint skivad
2-3 tsk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
1 kycklingbuljong 
1/2 burk annanasringar, dela skivorna i småbitar
1 dl annanasspad
1 citrongräs eller 2-3 limeblad.

Gör så här: Fräs kycklingen i smör eller olja tillsammans med vitlök och purjolök. Krydda med salt och peppar. Häll i övriga ingredienser och låt allt puttra en stund. Smaka ev. av med lite salt. Servera med ris och sallad.

Tillverkning av värmlandkorv ute på ön


(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Idag var det dags för en av de traditionerna som jag tycker är en av de mysigaste så här i jultider. Korvtillverkning ute på ön hos barnens farmor och farfar. För att beskriva korven citerar jag ett nio år gammalt inlägg här på bloggen. "Just den här värmlandskorvens hemlighet har gått i arv sedan någon gång i början av 1900-talet, tekniken har justerats och ingredinserna modifierats lite med åren. Korven har mättat hungriga magar i generationer och fått munnar att be efter mer i årtionden😊

Själv var jag lite skeptisk första gången jag bjöds att smaka, tillhör dem som inte alls tycker om varianter av fläskkorv och andra otäcka korvsorter. Blev glatt överraskad och konstaterade nöjt att den här korven suits my backyard very well!;)".

Vill du se bild för bildinstruktioner på tillverkningen så kika här: 

Ingredienser:
http://bevemyrs.blogg.se/2009/december/varmlandskorv-traditionsenlig-korvstoppning-u.html

Ingredienser:
0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer

Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter😊

(null)

(null)



Shepherd’s paj

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Shepherds paj tillhör favoriterna här hemma. Enkel att göra och såå gott. Till botten gör jag en vanlig köttfärssås och där blir det nog bäst om var och en använda sitt eget favoritrecept tänker jag. Min egen köttfärssås har utvecklats genom åren, numera använder jag nästan alltid följande ingredienser:

Blandfärs eller nötfärs
Några klyftor pressad vitlök
Köttbuljongtärningar
En aning curry, men inte så mycket att den tar överhand
Kött- o grillkrydda
Tomatpuré
En skvätt sirap för att balansera syran i tomaterna
En burk créme fraiche
En skvätt matlagningsgrädde 

Det var nog allt, till moset använder jag några få ingredienser, potatis, smör, mjölk, en aning socker och lite salt. Sen i med allt i en gratängform, strö på lite riven ost o så in i ugnen.


Vanilj- och kanelkola

(null)
Foto: Karin / bevemyrs blogg

Traditionerna är en del av julen. Det bästa är att man kan välja och vraka. Behålla de man tycker om och skapa nya. Den här tomten har jag fyllt med hemlagat godis så länge jag kan minnas, en tradition jag gärna behåller. I år blev den fylld med vanilj- och kanelkola, tomten ser ovanligt nöjd ut tycker jag.😊

Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde 
1 vaniljstång
3 kanelstänger
3 dl socker
1/2 dl sirap
1/2 dl glukossirap 
1/2 tsk salt
1 tsk kanelpulver

Gör så här: Smält smöret och blanda i allt utom kanelpulvret. Koka (inte stormkoka) utan lock till smeten nått en temperatur på 123 grader eller gör kulprovet. Häll i en form (ca 20x20 cm), skär i bitar och slå in i papper.





Dragonsås

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Om du precis som jag tycker om dragon så kommer du att älska den här såsen. Perfekt till t.ex. sötpotatis och rotfrukter i ugn serverad med fläskfilé och grönsaker. 😊

Ingredienser:

1/2 rödlök, finhackad
1/2 msk äppelcidervinäger
1 /2-1 msk senap
2-3 msk torkad dragon
1 -  2 msk flytande kycklingfond
4 dl créme fraiche
Smör att steka i

Gör så här:
Fräs löken mjuk i lite smör, tillsätt övriga ingredienser och låt allt puttra i 5 minuter. Smaka ev. av med lite salt. Servera till kött, rotfrukter i ugn/ris och sallad.


Pepparkaksdeg

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

För några jular sedan kom jag och en arbetskamrat att prata om bra recept. Lena berättade då att hon hade världens bästa recept på pepparkaksdeg. Snäll som hon var delade hon med sig av sin receptskatt och nu är det min tur att skicka det vidare till er. Baka o njut! Glöm inte att nalla lite av pepparkaksdegen också!😀

Recept:
200 g strösocker
200 g brun farin
350 g smör, rumsvarmt
3 dl sirap
3 dl vispgrädde
2 msk ingefära
1 msk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk malen kardemumma 
1 msk bikarbonat 
1 - 1 1/2 kg vetemjöl

Gör så här: Rör ihop socker, farin, smör, kryddor och sirap. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner den i bunken med socker/smör/sirap. Blanda mjöl och bikarbonat och knåda till en blank deg tillsammans med övriga ingredienser. 
Låt degen vila svalt under en bakduk över natten. Kavla ut till kakor, grädda i 5 minuter i 200 grader.


(null)
Barnen i bakar- och smakartagen.😊

Saffransbullar med kvarg

(null)
Foto:Karin / bevemyrs blogg

Det händer bara någon gång per år så när man väl tar sig för att baka lussekatter eller för den delen saffransbullar så vill man att de ska vara perfekta. Saftiga, fluffiga och med en alldeles lagom balans mellan syra, saffran och sötma.☺️

Jag har bakat mig igenom ett antal recept genom åren och måste nog påstå att detta med kvarg är ett av de bästa. Förutom ett bra recept så är kruxet att blanda i precis lagom mycket mjöl, har du i för mycket så blir bullen torr och tråkig. Hellre en aning kladdig deg än att den är mättad av mjöl.

Ingredienser:
1 paket jäst (50g) för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran (a 1/2 g)
2 dl socker
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 16 dl vetemjöl, prova dig fram

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm allt fingervarmt. Häll lite av smör/mjölkblandningen över jästen så att den löser sig, häll sedan i resten. Mortla saffranet tillsammans med lite socker, blanda ner saffran, socker, kvarg, salt, ägg och vetemjöl i bunken och knåda allt till en deg. Låt degen jäsa i 30-45 minuter under en bakduk. Forma degen till lussekatter eller baka ut till traditionella bullar (väljer du att baka bullar så fyller du dem med smör, socker och kanel). Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en bakduk. Pensla med uppvispat ägg, gör du bullar så strör du på pärlsocker, gör du lussekatter så sticker du ner ett par russin i varje bulle.  Grädda i ca 8-10 minuter i 225 grader. 

(null)
Utegranen kom på plats nu i veckan. Vackert blev det!😊




Galet god gryta med fläskfilé och rökiga smaker

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Den här grytan är väldigt enkel och väldigt god!😀

Då detta är min receptbok gör jag en kommentar för min egen skull: Supergod, mör och smakrik gryta som hela familjen ÄLSKAR!  Perfekt fredags- eller lördagsrätt.

Ingredienser:
500 g fläskfilé, putsad och skuren i strimlor
Ca 100 g rökt skinka, skuren i småbitar (jag brukar köpa välrökt smörgåspålägg som jag skär i lagom bitar)
1 gul lök, hackad
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 buljongtärning, kött
4 dl créme fraiche

Garnering:
Rosépeppar, smulad

Gör så här: Bryn köttet i smör, krygga med salt och peppar (eller om du har någon annan köttkrydda som du tycker om, jag gillar Knorrs kött- o grillkrydda). Häll i skinka och lök och stek ett par minuter till. Rör i mjöl och sedan övriga ingredienser, låt allt puttra några minuter. Smula på rosépeppar och servera med ris/potatisklyftor/pressad potatis och en god sallad. 




Suverän julkola

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Det här receptet på kola har jag fått av min mamma och det är helt suveränt. Ett av de bästa recepten i sin klass!☺️

Ingredienser:

100 g smör

3 dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 dl sirap


Smaksätt gärna med något av följande:

2 msk kakao

rivet skal citron/ apelsin

2 tsk pepparkakskryddor 

 1 dl hackade valfria

Ingefära


Häll alla ingredienser i en tjockbottnad vid kastrull. Koka (inte stormkoka) i 15-20 minuter, gör kulprovet (häll en klick smet i ett glas kallt vatten, när smeten går att forma till en kula är kolan klar).   Häll upp en smord/oljad form 20x20 cm. Skär i bitar när kolan svalnat, slå in i tillklippta bitar av bakplåtspapper. 



Grym räkpaj

(null)
Foto: Karin/Bevemyrs blogg

En lyxig och enkel räkpaj som kan få det att vattnas i munnen av blotta tanken på den.😊

Ingredienser.
Pajdeg:
Ca 3 dl mjöl
Ca 100 g smör
1 krm salt
1/2 dl vatten

Fyllning:
Ca 300 g räkor, jag brukar ta två burkar räkor i lag
2 dl créme fraiche
1 ask vitlöksost, bredbar, ca 100 g
2 ägg
2 dl riven ost
1-2 mak hackad dill
Smaka av med salt
Ost att strö över

Garnering:
Några skivor citron
Dill
Partytomater

Gör så här: Knåda ihop allt till degen, tryck ut den i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i 175 grader i ca 15 minuter. Häll av räkornas lag om du använder räkor på burk. Lägg dem i formen, rör ihop ingredienserna till fyllningen, smaka ev av med lite salt och häll fyllningen över räkorna. Strö på lite riven ost och grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Garnera pajen och servera den med gott bröd och en sallad.



Om

Min profilbild

Karin

RSS 2.0

bloglovin

myTaste.se