LCHF-våfflor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I fredags var vi på våffelkalas i ett stort vackert gult hus på landet. Sandra, värdinnan själv äter enligt LCHF (low carb high fat) och bjöd därför på både LCHFvåfflor och på mer traditionella med vetemjöl. Jag passade på att prova båda varianterna. Även om jag föredrog den spröda, krispiga vetevåfflan (en våffla är ju alltid en våffla:)  så kunde jag konstatera att LCHF-varianten var en gott alternativ för den som vill hålla nere på kolhydrater.

LCHF-våfflan har en bas av ägg, grädde och fiberhusk och blir mer mjuk i konsistensen än den "vanliga" våfflan.


______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 ägg
1 dl vispgrädde
1 tsk fiberhusk
1 knivsudd bakpulver

Gör så här: Blanda allt och låt det svälla en stund. Grädda.


Torsk i folie med mozzarella och spenat


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Enkelt och gott! Se till att krydda ordentligt bara!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser 3-4 portioner:

1 bit torsk, frusen eller färsk eller annan liknande fisk
spenat, frusen eller färsk
2 dl creme fraiche
2 bitar mozzarellaost
1/2 purjolök
citronpeppar
salt
peppar

Gör så här: Lägg en lagom bit torsk på 3-4 foliebitar, placera spenaten runt omkring. Krydda ordentligt med salt, peppar och citronpeppar. Klicka på creme fraiche och skiva purjolöken fint och lägg den uppepå. Dela osten i bitar och strö den över alltsammans. Avsluta med att krydda ordentligt en gång till (kryddar man för dåligt blir det lätt smaklöst). Vik ihop folien runt fisken, gärna lite luftigt för om osten ligger an mot folien fastnar den lätt i metallen. Grilla i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter (dubbla tiden om du använder frysta ingredienser). Servera med sallad, kokt potatis, ris eller någonting annat du tycker om.

Vitkålssallad och jakten efter en hemlig tunnel under Göta Kanal


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Som barn var jag medlem i S:t Drottens scoutkår. En ruggig höstkväll packade vi ryggsäckarna med varm choklad, prickigkorvsmörgåsar och ficklampor. Vi drog på oss rejält med varma kläder, hoppade upp på cyklarna och vinglade iväg på den smala vägen längst med Göta Kanal. Våra ledare hade berättat att det fanns en hemlig tunnel under kanalen. En tunnel som krigsfångar och indelta soldater grävt i hemlighet för att sedan använda som flyktväg.

Under stor spänning hittade vi tunneln och nu så här 25 år senare berättade jag om äventyret för lillungen. Han blev förstås upp över öronen nyfiken och vi bestämde oss för att ge oss ut på tunneljakt. Den här gången kändes mörker och höstrusk långt borta. Vackraste mars med ovanligt varma brisar och härligt solsken. Istället för varm choklad och mackor packade vi ner hemgräddade piroger och godaste vitkålssalladen.

Receptet till den här salladen kommer från Maria och vi gör vi den ofta här hemma. Den står sig länge i kylskåpet och är helt perfekt att plocka fram som tilltugg till det mesta.


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:
1/2 vitkålshuvud
3 morötter
1 purjolök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
peppar (grovmalen)
1 tsk salt

Gör så här: Strimla vitkål, morötter och purjolök. Värm vinäger och olja så att den blir varm utan att koka, gärna i micron, häll det över salladen. Krydda med salt och peppar.



Det är inte helt lätt att kravla sig upp på förtöjningsstenarna:)


Tunneln i all sin mystiska prakt, fast at den skulle ha använts som flyktväg känns tveksamt:)


Kringlor utan krångel


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag när lillungen var på förskolan passade dottern och jag på att baka oss några plåtar sockerkringlor. Receptet hade jag tidigare fått nedstoppat i brevlådan tillsammans med några fina bebis-gratulationskort. Givaren var barndomsvännen Veronicas mamma Eivor. Storslaget det där att få både lyckönskningar och handskrivna, utprövade och välbakade recept på samma gång.

Kringlor utan krångel visade sig vara rejält goda. Saftiga och välsmakande. Själv visade jag mig däremot vara en riktigt usel kringelformare. När lillungen kom hem påpekade han glatt att kringlorna såg ut som hundbajs i formen. Ett helt riktigt konstaterande från en klarsynt fyraåring:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

50 g jäst
200 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
800 g (ca 1,3 liter) vetemjöl

Pensling och garnering:

smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Låt den bli fingervarm. Häll den över jästen. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och ca 1.2 liter av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Jäs degen till dubbel storlek i ca 30 minuter. Knåda degen smidig och dela den i fyra delar. Dela varje del i ca tio delar som du rullar till ca 30 cm långa, smala längder, forma till kringlor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Grädda i ca 250 grader i 7-8 minuter. Pensla med smält smör och vänd i socker innan servering.




Lillstumpan - en piggögd liten plutt (drygt tre veckor) i något som ser ut att vara en enorm babysitter:)




Absolut ingen anledning att köpa färdig våffelmix


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Våffleldagen måste förstås firas men det finns absolut ingen anledning att köpa färdig våffelmix. Det här receptet ger fina, frasiga välsmakande våfflor. Det är bara att plocka fram en bunke och elvispen och sedan röra ihop alla ingredienser. Riktigt frasigt, gott och väldigt enkelt.

Tidigare har jag bloggat det här receptet, spana in hasselnötsgrädden - makalöst gott!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser ca 10 st:

3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
1 ägg
100 g smält smör

Gör så här: Blanda mjöl och bakpulver, rör i övriga ingredienser och vispa ihop med en elvisp. Grädda (jag brukar inte behöva smörja laggen med extra fett).

Dags att baka kärleksmums



Foto: Karin / bevemyrs blogg

I tisdags fikade lillstumpan och jag tillsammans med min mamma och brorsdotter. Själv hade jag inte bakat kärleksmums på en hel evighet och var riktigt sugen på den här barndomsfavoriten. Sagt och gjort, lättbakad är den och minst sagt lättäten. Njöt gjorde vi allesammans på fikakalaset.

Antagligen är det här en av Sveriges mest älskade kakor. Åtminstone om vi vänder oss till det yngre genomsnittet av kakätare:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

150 g smör, smält
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemöl

Glasyr:

75 g smält smör
3/4 dl kaffe
1/2 dl kakao
5-6 dl florsocker

Garnering:

Kokosflingor

Gör så här: Smält smöret i en kastrull, dra den från plattan och häll i mjölken. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30x40 cm), grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Tag ut kakan och låt den svalna. Rör ihop glasyren (använd så mycket florsocker du tycker blir lagom för att få den lagom tjock). Bred glasyren på kakan och srtö på kokos. Skär i rutor.



3 års kalas



Idag är det tre år sedan det första inlägget gjordes här på bloggen. Tänk så väldigt mycket god mat det finns här i världen!:)

Här om dagen fick jag frågan om jag inte kunde tänka tillbaka och försöka plocka ut några favoriter - både recept- och inläggsmässigt. Helt omöjligt var min första spontana tanke. Väljer jag att rikta strålkastarljuset mot det ena eller det andra så degraderar jag på något sätt de inlägg som inte får något ljus på sig. Någon kanske tänker att de recepten inte är tillräckligt goda för att lagas. Gott folk tänk inte så. Det finns mängder av godsaker här på bloggen och idag tänker jag lista några av de mer bakade varianterna.

Några riktigt höjdarrecept när det handlar om brödbak är:

Hasses goda och enkla recept på fiberbröd i långpanna (här)
Yngsta brorsans recept på morotslimpa (här) eller hans fantastiskt goda tekakor (här)
Äldsta brorsans magiskt goda recept på croissanter som fullkomligt smälter i munnen (här)

Småkakor är nästan omöjligt att plocka ut några men här kommer ett par recept i alla fall:

Ljuvliga Chocolate chip cookies (här)
Veronicas sega mandelbollar (här)
Ryska runda tebollar (här)
Spröda kardemummahjärtan (här)
Sega solrossnittar (här)
Mammas spröda, barndomsgoda rullrån (här)

Efterrätter:

Den här efterrätten men vaniljcrepes fyllda med apelsinsmör, mandarinklyftor och choklad är ruskigt god! (här)

När det handlar om inlägg så är det absolut roligaste att blogga från utflykter, sjön eller när vi är iväg på någon semesterresa i Frankrike, Cornwall eller Skottland:)

....och som sagt mycket gott finns det. Baka och njut!:)




Pizzabullar på höga berget


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att vara hemma med en nyfödd liten unge är antagligen den största själsliga njutning man kan vara med om. I alla fall känns det så för min del just nu:) Om det dessutom vankas vår och man kan ge sig ut på te- och varmchokladturer är livet svårslaget i all sin härlighet.

Här om dagen vandrade vi iväg längst kullerstensgatorna och klättrade upp på det höga berget som vakar över småstadens väl och ve här där vi bor. Innan hade vi - för att ha något gott att mumsa på - bakat oss ett lass med goda pizzabullar. Fluffiga, saftiga rulltårtslika bakverk fyllda med massor av smakrik tomatsås, rökt skinka och krämig ost. Faktiskt fantastiskt gott! Ett smidighetsplus är att bullarna bakas på bakpulver och ingen längre förberedelsetid behövs.

Alla mina rekommendationer för den här utflyktsmaten!:)
_____________________________________________________________________________________________

ca 20 st

Ingredienser:

10 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
125 g rumstempererat smör
4 dl mjölk
lite linfrön (behövs inte men det är gott)

Fyllning:

Skinka
Ost
tomatsås
....och annat du tycker är gott


Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev linfrön. Knåda ihop med först smöret och sedan mjölken (tillsätt mer mjöl om det behövs). Kavla ut till en rektangulär platta på ett mjölat bakbord (ganska tunt).  Bred ut tomatsås på plattan, täck med ost och skinka (och ev med andra godsaker). Rulla ihop till en rulle, börja med långsidan. Skär i skivor, lägg i formar och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Servera kall eller varm.





Stinas rulltårta och Robban fotar lillstumpan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Livet går ju så förunderligt fort, särskilt när man är nyfödd. Det gäller att ta tillvara så många ögonblick som det bara går.

Bästa fotografen Robban fotade lillstumpan när hon var nio dagar gammal. Dottern tyckte kanske inte att det var helskönt att ligga där naken på ett fårskinn hela tiden:) Men en massa fina och mysiga kort fick vi i alla fall med oss hem och in i framtiden.

Robban är en mycket skicklig fotograf och han tycker dessutom väldigt mycket om min kalaskokande gammelfaster Stinas alldeles utsökta rulltårta. Ett bakverk med ett recept från 1927 (här).

Tårtan på bilden är fylld med hallon- och blåbärssylt och riktigt läcker.
_______________________________________________________________________________________________


Ingredinser till rullrtårtan:

3 ägg
150 g socker
150 g vetemjöl (gärna fina Monitoba Cream)
2 1/2 tsk bakpulver
3 msk grädde

Fyllning:

Sylt eller gele

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl, bakpulver och grädde. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och grädda ca 5 min i 275 grader. Tag kakan ur ugnen och stjälp upp den på ett sockerströat bakplåtspapper. Bred på sylt och rulla försiktigt ihop till en rulle.



Några av korten från niodagarsfotograferingen....



Verkligen supergott!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Jag har ätit många sallader i mina dar. Den här mangosalladen med yoghurt, röd currypasta och citron, serverad med kyckling är en av de absolut godaste. Riktigt riktigt läcker!:)

Ät den som huvudrätt tillsammans med stekt/grillad kyckling/fisk eller som tilltugg till någon form av annan maträtt.


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, i bitar
1 tsk röd currypasta
rapsolja
salt
peppar

1/2 isbergssalladshuvud, riven i småbitar
1/2 gurka, tärnad
1/2 rödlök, hackad
1 färsk mango eller 1 paket (250 g) fryst mango
1 citron, saften
1-2 tsk röd currypasta
1 1/2 dl yoghurt, naturell

Gör så här: Dela kycklingen och fräs den i rapsolja tillsammans med currypasta. Smaka av med salt och peppar (och ev andra kryddor du tycker om). Riv salladen i en skål och blanda ned gurka, rödlök och mango. Pressa citronsaften över. Rör ihop yoghurt och currypasta, smaka av med salt. Blanda salladen med yoghurten. Lägg upp på fat tillsammans med kycklingen. Servera.

Lingonmarmelad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Som gravid finns det ju en hel del som står på "icke ätalistan", alltså sånt som anses vara skadligt för barnet i magen. Själv har jag längtat mig grön efter kex, marmelad och en krämig Brie nu i nio månader:)

Tidigare i dag passade vi på att suga i oss lite extra av det vackra vårvädret. Matsäck packades och lilltösen fick ge sig ut på sin första picknick. Njöt gjorde vi allesammans och själv proppade jag njutningsfullt i mig kex med Brie och hemkokt lingonmarmelad, toppat med några nötter. Supergott!

Lingonmarmelad är riktigt gott, det lite sura bäret tillsammans med sockret och en god ost är en riktigt behaglig kombination för gommen.
_______________________________________________________________________________________________


Lingonmarmelad:

Ingredienser:

500 g lingon
1/2 - 1 kg syltsocker (beroende på hur söt du vill ha den)

Gör så här: Koka lingon tillsammans med sockret i 5-6 minuter, häll upp på väl rengjorda glasburkar. Servera med ost och kex.



Underbara vår. Underbara ljus.


Vårvindar friska pinade kalufsen oredig:)


Varm choklad är njuuuuutning.


Blåsippan ute i backarna står.... Hurra för våren!

Linfröpiroger


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mannen i huset fixar och donar här hemma. Igår blev det ett fint gäng med godaste linfröpirogerna - perfekt att ha i frysen och plocka fram när det är dags att stilla sin hunger!:)


_______________________________________________________________________________________________

ca 10 st

Ingredienser:

Pirogdeg:
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 ägg
några matskedar linfrön
Ca 5 dl vetemjöl och 5 dl grahamsmjöl


Fyllning:
400-500 g köttfärs
1 lök, hackad
1 purjolök, finskivad
4 msk hackad inlagd gurka
1 hackad paprika
1 buljongtärning
några dl riven ost
1 mozarella ost, det är inte så noga exakt hur mycket.

Salt
Peppar

Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervärme och häll den över jästen, blanda tills jästen smält. Rör ner övriga ingredienser. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Bryn färs och blanda i lök, gurka, paprika och buljong, låt småkoka en liten stund, Smaka av med salt och peppar. Drag pannan från plattan och blanda i osten. Kavla ut degen och tag ut rundlar med en skål eller liknande, fyll ena halvan med köttfärsröra och vik sedan den andra halvan över, tryck ihop kanterna. Låt jäsa i ca 20 minuter, pensla med ägg eller mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.

Tips: Det är jättegott att blanda i en massa kantareller också!

Muffins fyllda med citronkräm


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En ny liten själ - själva livet kan vara så nästan lamslående vackert och ofattbart överväldigande:)

Omtanken från er och alla runtomkring så innerlig. Tack!

Mamma kom med nybakade muffins fyllda med citronkräm. Fika och mys.

_______________________________________________________________________________________________

Ca 12 st

Ingredienser:

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl naturell yoghurt
1 citron, rivet skal och saft

Fyllning:

1 dl lemon curd (brukar finnas bland marmelader)

Topping:

200 g färskost
2 dl florsicker
1 citron, rivet skal

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Lägg lite smet i botten på varje muffinsform, klicka i lite lemon curd och fyll på med ytterligare muffinssmet (ca 3/4 av formen skall vara fylld). Grädda 12-15 minuter i 200 grader. Låt svalna. Blanda toppingen och garnera muffinsarna.

Tips: Byt gärna ut Lemon Curd mot päronmarmelad eller något annat gott!




En ny familjemedlem på bevemyrs blogg

Foto: Mats / bevemyrs blogg


Nu ska jag presentera en alldeles ny familjemedlem här på bevemyrs blogg - med andra ord, nu är jag inte lika apelsinrund längre. Lillungen fick en lillasyster i går. Världens finaste lilla dam med alldeles mörkblå ögon. Taniga armar och ben. Snirkliga öron och pyttesmå fingrar och tår, precis sådär som det skall vara!:)


Trevligaste personalen på förlossningen bjöd på finaste fikat efteråt - Ni som har varit med vet att de där egentligen inte alls tillkrånglade smörgåsarna smakar som något av det godaste man ätit på denna jord:)


Rund som en apelsin


Foto: Mats / bevemyrs blogg
Igår fanns det en viss likhet i formen mellan mig och en apelsin..

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen