Fläskfilégratäng



Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Fat - Rörstrand "Gröna Anna".

Mamma var på bjudning för ett tag sedan och serverades godaste gratängen med fläskfilé, riven väl lagrad ost, fransk senap, cremefraiche och champinjoner. Receptet skrevs ner, gavs till mig, provlagades och bedömdes vara mer än lovligt bloggvärdig.

Varsågoda alla ni som liksom jag tycker om fransk senap i mat, lördagskvällen är räddad!!!=)

Ingredienser:

ca 500 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk cremefraiche
3 dl riven väl lagrad och smakrik ost
1 msk fransk senap
champinjoner eller annan svamp

Gör så här: Krydda och stek fläskfilén. Skiva champinjonerna och stek dem också. Lägg kött och svamp i en gratängform. Rör ihop övriga ingredienser och bred röran på köttet och svampen.  Gratinera i ca 10  minuter i 250 grader. Servera med potatissallad, ris, klyftpotatis eller något annat gott.

Pannkaka gjord på kokosmjölk och banan




Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Fat - Uppsala Ekeby "Kryss". Glas- IKEA

Brorsan tipsade om ruggigt goda pannkakor (från den här sympatiska bloggen) gjorda på kokosmjölk och banan. Med höga förväntningar gjorde jag för säkerhets skull dubbel sats, köket osade igen, dimman skingrades och matlyckan var fullständig. Magen åts trind och pannkaksupplevelseln var total.


Ingredienser:
2 port

2 ägg
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl mjöl
1 msk råsocker (eller för den delen farinsocker)
1/4 tsk salt
2 bananer
smör

Gör så här: Vispa ihop ägg, kokosmjölk, socker och salt. Skiva bananerna och rör ner dem i smeten. Stek små pannkakor i smör på ganska hög värme. Servera med frukt, sylt eller något annant gott. Pudra på florsocker om så önskas.

Sandkaka med Baileys


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Kopp - China. Bakform - Nordic Ware "Chrysanthemum".

Härlig traditionell sockerkaka smaksatt med Baileys. Hemligheten bakom just den här speciellt goda sandkakan är förutom Baileys att man använder både potatismjöl och vetemjöl och att man gör två separata kaksmetar som sedan blandas.

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk Baileys eller annan smaksättare

Gör så här: Smöra och bröa en sockerkaksform. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner mjölblandningen i det mjuka smöret och blanda. Ta fram en ny skål och vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Rör sedan ner äggsmeten lite pö om pö i mjöl/smörblandningen. Smaksätt med en skvätt Baileys. Grädda kakan ganska långt ner i ugnen i 175 grader i 40-45 minuter. Var lite noga med att inte grädda den för länge då den kan bli lite torr.

Kräsna smaklökar klappar takten i grytor och kastruller!


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Såssnipa - Auktionsfynd "Okänd". Bricka - Loppmarknad "Okänd".

Veronica är en av de vänner jag har som lagar sådär sanslöst god mat, ni vet när fingertoppskänsla, erfarenhet och kräsna smaklökar piskar på och klappar takten i grytor och kastruller.  Den här rödvinssåsen är hennes och love of life!

Ingredienser:

2 lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 skivor bacon
farinsocker
12 vitpepparkorn
1 flaska rött vin
koncentrerad flytande fond (kött)
smör
blåbär
honung
salt
peppar
maizena

Gör så här: Dela lök, morötter och vitlök i mindre bitar, fräs i smör i en kastrull tillsammans med 3 skivor bacon. Strö på lite farinsocker. Häll på vinet, lägg i vitpepparkornen och låt allt koka ihop och reduceras ner till ungefär hälften. Sila och häll ner såsen i kastrullen igen, smaka av med fond, honung, salt och peppar. Red ev med lite maizena och lägg i en klick smör. Lägg i blåbär straxt innan servering.


Brorsans OS-mössa, hett te och underbar spättafilé


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Fat - Hostess Tableware "Old Country Castles". Glas - IKEA.


Underbar spättafilé det här!!


Ingredienser:

spättafiléer
vetemjöl
ströbröd
2 ägg
citronpeppar
smör till stekning

Skagenröra:

150 g skalade räkor
1/2 gul lök
3 msk hackad dill
1 1/2 dl majonnäs
1 krm vitvinsvinäger
ev lite grädde
salt

Gör så här: Panera filéerna först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek dem i smör och krydda med citronpepar. Blanda räkor, lök, dill, majonnäs och vinäger. Smaka av med lite salt och späd ev med lite grädde. Servera fisken och skagenröran med potatismos, citron och ärtor.




Hett te och brorsans OS-mössa värmer i kylan.

Vintermuffins




Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Fat - Indiska. Kopp - England "Okänd". Kakfat - Chili.

En mandelstinn, småseg muffins full av apelsin och vinterkänsla.

Ingredienser:

2 ägg
1 dl socker
rivet skal av 1 apelsin
1 1/3 dl (ca 80 g) mald mandel
3 msk potatismjöl
1 dl (ca 40 g) mandelspån
florsocker till garnering

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt apelsinskal, mald mandel och potatismjöl. Klicka i smeten i muffinsformar. Grädda i ca 22 minuter i 170 grader.

 

Min smårostiga mandelkvarn med retrokänsla köpte jag för några år sedan, Myrorna 20:-


Baka dig rakt in i kladdkakans skönt förtappade himmel


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Kopp - Bavaria "Bareuhey". Fat - Gustafsberg "Senora". Bricka - Farmors 50-årspresent.

Om du vill baka dig rakt in i kladdkakans skönt förtappade himmel, testa den här!!!:)

Kladdkaka med seg chokladkolatopping! Varsågoda!!!

Ingredienser:

4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
200 g smält smör

Chokladkolatopping:

75 g smält smör
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk kakao
1 1/2 dl grädde
200 g mörk choklad

Gör så här: Rör ihop alla ingredienser. Grädda i en smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, i ca 40 min i 175 grader. Tag ut kakan och låt den svalna. Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, sirap, kakao och grädde. Koka i några minuter. Blanda ner chokladen i bitar, rör till en tjock smet. Häll chokladröran på kakan. Garnera ev. och låt den svalna.  Servera med grädde och bär.



En saftig, smakrik, fluffig fullträff i pizzasammanhang!!!


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Blåa fat - Höganäs. Vita fat - Rörstrand "Louise".

För er som går och funderar på mysmat inför helgen, this is it!!!;) Panpizza snyggt förpackad i gjutgärnspannan. En saftig, smakrik, fluffig fullträff i pizzasammanhang!!!

När brorsan tipsade om den här lite tjockare varianten av pizza kände jag mig först lite skeptisk. En mastig botten toppad med lite fyllning kändes inte riktigt som min cup of tea. Totalt urfel hade jag, den här pizzan är otroligt mjuk, saftig och fantastiskt god. Mysmat väl värdig en fredagkväll!

Ingredienser:

15 g jäst
0.5 msk salt
0.5 tsk socker
2.5 dl vatten
500 g vetemjöl
50 g smör

Gör så här: Blanda samman ingredienserna och knåda i 10 min. Låt jäsa i en timme.

Värm stekpannan med lite olivolja i. Den ska bli duktigt het. Tag den från plattan och kavla degen och flytta över den till stekpannan. Har du en mindre stekpanna behöver du inte använda all deg. Pensla degen med lite olivolja och bred ut tomatsås på botten och fyll med lämpliga ingredienser. Skinka, mozzarella, partytomater, getost, lök, champinjoner, ananasskivor eller vad man vill.

Grädda på botten av ugnen i 200 grader till pizzan har fått fin färg. Kör eventuellt grillen på slutet.

Tomatsås:

2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 burk skalade tomater
2 tsk salt
0.5 tsk chiliflingor
2 tsk oregano
2 msk tomatpure

Gör så här: Hacka vitlöken och stek i olivoljan tills dom är gyllengula. Tillsätt tomatpurén och låt den karamelliseras innan resten av ingredienserna tillsätts. Låt koka utan lock tills såsen har tjocknat.

Morotslimpa med havrekli och filmjölk



Foto: Karin / bevemyrs blogg
Porslin: Fat -  Uppsala Ekeby " Smide". Glas - "Okänt".


Gårdagens frossa i gudagoda semlor behöver sällskap i magen av lite nyttigare tilltugg;) Min yngsta gobrorsas fantastiskt goda morotslimpor gjorda på bl.a morötter, havrekli och filmjölk känns som ett perfekt val. Håll till godo nu alla underbara läsare!

Igår var det förresten all time high här på bloggen, nästan 3000 unika besökare hittade hit under en och samma dag. Det värmer blogghjärtat att läsa alla fina kommentarer. TACK!!!


Ingredienser:

50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
1/2 dl flytande margarin
2 msk socker
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovrivna morötter
1 ägg till pensling

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över. Tillsätt filmjölk, margarin, socker och salt. Blanda tills jästen löst sig. Rör ner havrekli, vetemjöl och morötter. Arbeta degen väl, ca 8-10 minuter med maskin. Jäs i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg limporna på en plåt, sätt ugnen på 225 grader och låt limporna jäsa tills ugnen nått rätt temperatur. Vispa upp ett ägg och pensla bröden. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.

Årets Semla



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Fettisdagen till ära....det här är ett riktigt riktigt gott recept på semlor!

För ett par år sedan när några studiekompisar och jag var inne i en extra hård pluggperiod överraskade Emma oss andra med en kartong hembakade semlor. Vi jublade, proppade magarna fulla, njöt och fyllde kroppen med välbehag och energi. Den absolut godaste variant av semlor jag någonsin ätit.

Emmas recept kommer här:

Ingredienser:
15-20 st

100g smör
3 dl mjölk eller hälften grädde hälften mjölk
75 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemumma
1 liter mjöl
ägg till pensling

Gör så här: Smält fettet och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke. Blanda i salt, socker, kardemumma, ägg och det fingervarma degspadet. Tillsätt hjorthornssaltet och mjölet och arbeta degen smidig. Jäs i 10 min. Baka ut runda bullar som får jäsa upp ordentligt på en plåt. Pensla med ägg och grädda dem i 250 graders värme i 5  -10 min. Fyll semlan med mycket mandelmassa och grädde, pudra på florsocker. Semlorna går utmärkt att frysa och plocka fram och fylla när de ska ätas.




Fläskfilégryta med fransk senap och chili


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En len, krämig gryta full med smak och "jag ska bara ta lite till begär"!

Ingredienser:

800 g fläskfilé
1 paket bacon
8-10 champinjoner
1 purjolök
1 stor röd paprika
5 dl vispgrädde / matlagningsgrädde
3 dl mjölk
1 burk crème fraiche med paprika och chilismak
Ca 1 dl chilisås
Ca ½.1 msk ljus fransk senap
3 msk kalvfond
ca 2 msk socker
4 msk sweet chilisås
Soya, för färgens skull
Salt

Gör så här: Putsa fläskfilén, skär den i bitar och fräs, krydda. Dela champinjoner, paprika och purjolök, stek. Rör i övriga ingrediener och låt småputtra en liten stund. Smaka av med salt.

Exklusiv förhandstitt!!!



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Några av er har säkert uppmärksammat att Tasteline i sammarbete med Aftonbladet just nu ger ut en serie receptböcker, "Livets Goda". Till den sista boken i serien har mina, eller snarare mammas goda "Valnötskakor med dajm" (kika här på tidigare blogginlägg) valts ut för publisering. Receptboken kommer att säljas tillsammans med Aftonbladet mellan den 14/4  och 16/4 samt i deras webshop. För er som inte kan vänta ända till april med att baka, smaka och njuta ges här en exklusiv förhandstitt på receptet;)

Varsågoda:

Ingredienser:

75 gr valnötter
100 gr dajm
100 gr rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker (går också bra med farinsocker)
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg

Gör så här:Mixa valnötter och daim grovt. Rör ihop smöret med de övriga ingredienserna utom ägget, som blandas ner till sist. Forma till en rulle, ca 8 cm i diam. Vira in i plastfolie och vila i kylen minst i ca 30 min. Skär ca 1 cm breda bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, 8-10 min eller tills kakorna är gyllene i kanterna.

Chokladkaka med espressosirap


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Massor av mörk choklad, smör, mald mandel och kaffe. Annorlunda i smaken och fullständigt förtappat onyttigt!! Mäktig och underbar!!!


Ingredienser:

300 g mörk choklad
250 g smör
5 ägg
110 g socker
125 g mjöl
1 tsk bakpulver
75 g mald mandel
2 dl nybryggd espresso eller vanligt kaffe

Gör så här: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den på svag värme tillsammans med smöret i en kastrull. Blanda och låt svalna. Vispa äggen och 50 g av sockret pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Rör om väl. Tillsätt mald mandel och chokladsmeten. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i ca 45 minuter i 150 grader. Reducera kaffet tillsammans med resten av sockret på medelhög värme i ca 5 minuter. Häll hälften av espressosirapen på den fortfarande varma kakan, stjälp upp den på ett fat och häll på resterande av sirapen. Servera kakan ljummen med grädde.



Spenatsoppa med lagrad ost och grädde


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det som gör den här spenatsoppan extra god är lagrad ost och grädde! GOOOOTT med hembakat bröd! (kika här)

Ingredienser:

1 paket fryst, hackad bladspenat (ca 600 g)
1 gul lök
1-2 krm kajennpeppar
5 dl matlagningsgrädde
7 dl vatten
3 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
3 dl riven lagrad ost (t ex gruyère, västerbottens- eller cheddarost, ca 100 g)
olja
salt
maizena mjöl


Gör så här: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 2 msk olja i ca 3 minuter. Krydda med kajennpeppar. Tillsätt spenaten och rör om. Blanda i grädde, vatten och fond. Red med några msk mjöl. Låt koka i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka ev. av med salt.

Saftig Engelsk tigerkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När lillungen föddes stod det ganska tidigt klart att han inte tålde ägg. För ett par veckor sedan gjordes nya tester och det visade sig att allergin växt bort (Hurra!!!). Äggämnet skulle "fasas" in i kroppen och vad kunde passa bättre att börja sin äggätarkarriär med än en ovanligt god tigerkaka. Lillungen proppade munnen full och njööööt!!

Kakan är faktiskt väldigt saftig och god, en perfekt smakkombination mellan apelsin och choklad och är en återkommande bakfavorit. Receptet har jag från början hittat i Annas fina kakbok (kika här).


Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 medelstora ägg
3 1/4 dl vetemjöl (gärna Finax Monitoba Cream)
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk siktad kakao
1 msk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
2 msk apelsinmarmelad

Gör så här: Rör smör och socker poröst, rör sedan ner ett ägg i taget. Blanda i vetemjöl och bakpulver. Dela smeten i två delar, smaksätt den ena delen med kakao och vaniljsocker och den andra delen med apelsinskal och marmelad. Varva ljus och mörk smet i en  smord och bröad sockerkaksform. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Prova med en provsticka.


Lite luggsliten och välanvänd men pryder sin plats väl bland receptböckerna i bokstödet.

Päron / nutella / lingonggrottor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Antagligen de godaste grottorna man kan baka! Hemligheten är 1 dl marsanpulver i degen och de egna smaklökarnas favoritfyllning. Själv har jag svårt att bestämma mig för om jag tycker bäst om päronmarmelad (kika här), nutella eller rårörda lingon.


Ingredienser:

250 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning av valfri sort

Gör så här: Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Arbeta in vetemjöl blandat med marsanpulvver och bakpulver.
Rulla ut till två längder och dela varje längd i ca 20 bitar. Forma bullar och lägg i pappersformar. Gör en ganska stor fördjupning i varje och lägg i en klick av din favoritfyllning, tex päronmarmelad, nutella eller lingonsylt. Grädda ca 15 minuter i 175°.





Kondisbesök och mycket nostalgi när brorsornas och min skamfilade Stiga Snow Racer från 1970-talet plockades fram och användes som transportmedel dit.


Kalla mig vad du vill kaka




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Receptet på den här kakan har jag från början fått av min mamma, en av hennes riktiga småkaksfavoriter. Bakom det lite udda namnet och den anspråkslösa fasaden gömmer sig en oväntat god, knaprig, småseg kaka med flagad mandel och underbar smak. 


Ingredienser:

200 g rumsvarm smör
2 1/2 dl socker
6 dl vetemjöl (knappt)
2 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 äggula
1 dl flagad mandel

Gör så här: Blanda allt, gör fyra ryllar, grädda i 200 grader i 7 minuter.  Ta ut och skär i snittar.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen