En snålvattenrinnande god gryta!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Receptet till den här grytan har jag fått av bästa goaste Sofia, jag har gjort den flera gånger, både med kyckling och med kött och resultatet är alltid lika snålvattenrinnande gott!

I helgen blev det en variant med fläskfilé och vi glufsade mer än glatt i oss där vi satt på klipporna och njöt.

En annan sak bästa läsare, påtal om att laga mat på muurikka, jag har varit med i en muurikkafototävling (här) och hip hip hurra vunnit första pris. Jag vann en storebror till det muurikkafat jag har, så framöver kommer det även att bli en hel del muurikkakäk lagad över öppen eld (vill inte blanda min gasolmuurikka med eld eftersom det sotar en del men med två blir det perfekt att använd en till gasol och en till eld:)

Nåväl....åter till gogrytan, den rekommenderas alla oavsett om du lagar den hemma i köket eller ute på en skönt mjuk havsklippa:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé eller motsvarande kött
1-2 rödlökar, hackade
1-2-3 paprikor i valfria färger, strimlade
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 tsk sambal oelek
5 dl grädde
ca 1 dl mango chutney
2 msk sweet chilisås
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning
smör till stekning
salt
peppar

Gör så här: Fräs köttet och tillsätt sedan rödlök, paprika och vitlök. Låt dem steka med en stund. Rör i övriga ingredienser, puttra en stund och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med sallad och ris.




I nästa blogginlägg tittar vi på vad som kan göras med årstidens goaste gubbar!:)

Frukost vid havet


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att kravla ut ur båten och duka upp till frukost tidigt på morgonen när havet är lika nyvaknat som en själv är nästintill magiskt.

Utan kylskåp blir själva frukostinnehållet kanske något begränsat, men vad gör väl det när naturen dukar upp till sitt skådespelande ackompanjemang:)

Te, kaffe, varm choklad, ägg, smörgås, minitomater, äpplen, mjukost, kaviar, paprika och nyponsoppa. Gott är ordet!





Nästa blogginlägg får ni inte missa för då bjuder jag på en av de godaste fläskfilégrytor jag ätit på bra länge!

Skogens knubbiga guld

Foto: Mats / bevemyrs blogg

När midsommarblomstren skulle plockas hittades en handfull vackert gula och fint knubbiga kantareller. Sådana läckerheter går ju inte att promenera förbi förstås:)


Foto: Karin / bevemyrs blogg

På kvällen smörstektes de tillsammans med gräslök på Veronicas och Hasses smidiga picknick muurikka. Milda, kryddiga smaker blandades och blev godaste förrätten. Med all den ära stod naturen värdpar i både smak och rum:)





Att håva är allt bra spännande.....



.....en hel del småfiskar och tångräkor fångades och hamnade i hinken....



....och studerades sedan noga innan de hälldes tillbaka ner i havet!:)



I nästa blogginlägg äter vi frukost på sjön!:)

Tore Wretmans kaka och Glad midsommar från sjön!:)

'
Foto: Karin / bevemyrs blogg


Mandelmaräng, äggkräm, choklad och jordgubbar, ingen dålig kombination en dag som denna!

Själv är jag ute på sjön och ska mumsa i mig precis just en sådan här kaka idag!:)

Glad Midsommar allesammans!!!
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:
Botten:
150 g mandel, mald
200 g florsocker
1 msk potatismjöl
4 äggvitor, vita och gula separerade
Äggkräm:
4 äggulor
150 g strösocker
1½ dl vispgrädde
100 g smör

100 g choklad
jordgubbar

Gör så här: Vispa äggvitorna till hårt skum och rör sedan försiktigt i mandel, florsocker och potatismjöl. Fördela smeten i två formar med löstagbar kant, kläm fast ett bakplåtspapper i botten så lossnar kakan lättare från formen när den är färdig. Grädda i 125 grader i ca 50 minuter. Gör krämen genom att blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden tills smeten tjocknat, drag av kastrullen från plattan och rör i smöret. Lägg först den ena botten på ett fat, bred på krämen och lägg sedan den andra botten uppe på. Smält chokladen och fördela det mesta på kakan, skiva jordgubbar och lägg på. Ringla som avslutning lite choklad uppe på jordgubbarna.

Marängsviss


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Marängsviss är en klassiker som uppskattas av de flesta, äldre som yngre. Jag fullkomligt älskar den lite småsmetiga blandningen av grädde, maränger, glass, frukt och chokladsås!:)

Så här till midsommar passar det extra bra att bjuda på en variant proppad med nyskördade, svenska, söta smakrika jordgubbar! Gör du dessutom min barndoms otroligt goda chokladsås och bjuder till så kan det inte bli annat än jättegott. Såsen ska stå och småputtra på spisen i en timme och blir tjock och seg. Underbar att servera lite ljummen till den iskalla glassen!

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser till själva svissen:

5 dl vispgrädde
lite socker
1/2 - 1 liter glass
1 liter jordgubbar
1 påse maränger (eller så gör du egna, det är ännu godare)
2-3 bananer

Gör så här: Vispa grädden, dela glassen och lägg i tillsammans med jordgubbar, maränger och bananer. Ringla chokladsås över.


Chokladsåsen gör du så här:

Ingredienser:

6 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
100 gr smör eller margarin
1/2 krm salt
2 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker


Gör så här: Blanda allt utom kakao och vaniljsocker i en kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme. Blanda i kakao och vaniljsocker och vispa med elvisp i ca 7 minuter. Servera!







Sillsallad med färskpotatis, ägg och stenbitsrom


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sill, potatis, gräslök och gräddfil är nästintill Sveriges nationalrätt, så vad passar bättre än att servera en lite lyxigare variant till den svenskaste av alla dagar, Midsommarafton.

Rätten går att förbereda någon dag i förväg och plockas sedan smidigt fram, garneras och serveras när det är dags:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg färskpotatis (eller så mycket du själv tycker, mängden går att variera ganska rejält till övriga ingredienser)
5 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom
1 knippe gräslök
1 stor burk sill, välj din favoritsort (eller om du gör din egen)
1 liten röd lök
salt

Garnera med:

4 ägg, hårdkokta i klyftor
1 citron
gräslöksblommor (är de nyutslagna är de goda att äta de också)
lite hackad gräslök


Gör så här: Koka potatisen och låt den svalna, skär den i bitar. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt. Garnera med ägg, citron, hackad gräslök och gräslöksblommor.

Sommarkrans


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hembakat vetebröd är bland det godaste som finns. Sist vi var ute på sjön skickade min mamma med den här sommarkransen till havsfikat. Hon bakar den ofta och gärna och fyllningen kan variera. Receptet jag serverar idag är med Lemon Curd men det går lika bra med t.ex päronmarmelad eller någonting annat gott. Degen är dessutom kalljäst, så ingen stress här inte, passar bra att knåda ihop en sävlig, lättjefull sommardag!;)


I nästa blogginlägg smakar vi av midsommarmaten!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 ägg
1/2 tsk salt
2 msk socker
50 g jäst
5 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
200 g smör, rumsvarmt


Fyllning:

1 1/2 dl lemon curd


Glasyr:

1 citron, saften
Florsocker

Gör så här: Blanda ägg, salt, socker och jäst, jästen skall lösa sig. Blanda i vetemjöl, citronskal och smör. Knåda till en jämn deg. Kavla ut till en längd, ca 70 cm lång och 10 cm bred, lägg en sträng med lemon curd i mitten, vik upp kanterna och nyp ihop längden till en krans. Jäs under bakduk i ca 2 timmar (lite beroende på vilka jäsförutsättningar du har). Grädda i ca 15 minuter i 200 grader tills kransen fått fin färg. Blanda glasyren och bred den på kakan. 






A feast with a gruffalo


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det ritade sagomonstret Gruffalo är väldigt populär i Storbritannien. Boken finns översatt till svenska och är i original skriven av Julia Donaldson och underbart tecknad av Axel Scheffler. Under vår resa till Skottland i höstas föll lillungen pladask för just den här smått skräckinjagande besten.

Gruffalon är med lite huller om buller till vardags och när vi för första gången bakade de här sega chokladsirapskakorna med kolatopping fick de utan någon egentlig anledning alls heta just "Gruffalokakor". Ett bra namn med tanke på att de är så goda att man gärna proppar i sig dem på ett hejdlöst och smått monsterlikt sätt;)

Verkligen supergoda kakor som rekommenderas alla som har en förkärlek för en blandning av seg småkaka och godis!


I nästa blogginlägg får ni hänga med och fika ute på sjön:)

________________________________________________________________________________________________


Ingredienser ca 30 st:

 

100 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

2 msk sirap

2 msk kakao

3-4 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här: Rör socker, sirap och smör riktigt poröst. Blanda i övriga ingredienser. Knåda till en relativt okladdig deg (ju fastare deg, ju mindre flyter kakorna ut). Rulla till två längder som är lagom långa för en plåt. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Skär i bitar när dom svalnat en aning. Gör kolasmeten och ringla över. Servera till alla hugade spekulanter.

 

Kolasmet:

1 dl grädde

1 dl socker

1 dl sirap

1 tsk vaniljsocker

 

Garnering:

riven mörk choklad

 

Gör så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka upp under omrörning och låt sedan småsjuda (rör om då och då) i 10 minuter. Tillsätt vaniljsockret. Låt svalna en aning och ringla det sedan över kakorna. Strö på riven choklad.

 

Tips: Vill du göra kolasås så ska du använda samma ingredienser men koka den ungefär halva tiden. Supergott att servera ljummen till vaniljglass!




Sommarens lunch-hit Rödbetsquinoa med ärtpesto


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I förra veckan blev jag inbjuden att delta i LivingGreen Foodcourt (här) i Kungsträdgården i Stockholm. Jag tog med mig min mamma och for dit, kvällen innehöll allt från iste, sockerskrubb, läckra förkläden, godaste vaniljpulvret och en föreläsning av Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson. Inspirationen riktigt pös ut ur öronen på oss när vi gick därifrån:)

Ulrika Davidsson berättade om sin nya kokbok "Rawfood med två detoxveckor" (här) och bjöd på ätbart och tilltugg hämtat ur boken. Själv blev jag så förtjust att jag inte kunde låta bli att laga mig en omgång rawfood till veckans lunchlådor.

Den här rödbetsquioan med smak av citron som serveras med fetaost och ärtpesto är spännande, annorlunda och fantastiskt god! Nya smaker som möts och bildar någonting nytt. Testa om du är sugen på ett matäventyr.

Svalt, enkelt, friskt, dynamiskt - min lunch-hit i sommar!;)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 rödbetor
3 dl okokt quinoa (finns bland torkade bönor och linser i butiken)
2 msk olivolja
1 citron, saften
salt
peppar

Serveras med:

1 paket sockerärtor
2 dl frysta gröna ärtor
1 paket fetaost
70 g ruccola (fast det hoppar jag över, det blir så trassligt och spretigt i munnen:)

Ärtpesto:

100 g mandel
2 dl frysta gröna ärtor
1 citron, saften
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja (jag tycker att det blir för mycket och använder 1 dl, prova dig fram är mitt tips)
salt
peppar

Gör så här:
Börja med att lägga rödbetorna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka, ca 40 minuter.

Under tiden rödbetorna kokar gör du ärtpeston genom att mixa mandel, ärtor, citronsaft och vitlök i en matberedare. Tillsätt oljan försiktigt och mixa slät. Smaka av med salt och peppar.

Skölj quinoan noga och koka den sedan i lättsaltat vatten i ca 13 minuter. Häll av vattnet och blanda den med hackade rödbetor. Ringla över olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera med ärtor, sockerärtor, fetaost och ärtpesto.


Tips: Rätten är perfekt att servera som tilltugg till grillat!


Krusbärsmarmelad med morot och vanilj


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Snart vankas det krusbärssäsong!:)

En trevlig vana är att servera ost- och kexbricka till maten. Själv kan jag emellanåt glömma bort själva huvudmålet och istället till fullo ägna mig åt att proppa i mig alla goda ostar och kex;) Gott är det också att ibland byta ut det söta fikat mot en ost- och kexvariant.

Underbart till den ibland lite starka osten är att äta någonting sött. Den här marmeladen bjöd Barbro på när vi besökte henne i helgen. Fler tips på urgoda marmelader och sylt hittar du här.


I nästa blogginlägg spanar vi in Raw Food och sommarnes hetaste lunch!
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 1/2 liter krusbär, gärna röda, snoppade
2-3 morrötter, rivna
2 vaniljstänger
1 dl vatten
800 g syltsocker

Gör så här: Snoppa krusbären och riv morrötterna, lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten. Låt småsjuda i ca en kvart. Dela vaniljstängerna, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen tillsammans med själva vaniljstången. Rör i sockret och låt puttra ytterligare i ca 15 minuter, skumma av om det behövs. Låt svalna och rör om då och då. Häll upp på väl rengjorda glas eller frys i små burkar.


Kryddig kaka med muskot och banan

Foto: Karin / bevemyrs blogg

 

På somrarna bor lillungens gudmormor Barbro vackert i ett hus vid mälaren och i helgen for vi dit och hälsade på under några dagar. Barbro bjuder alltid på väldigt läcker mat och gott kaffebröd, till elvafikat en dag serverades den här goda muskot- och banankakan.

 

Varsågoda, smakan ni också!;)

 

I nästa blogginlägg bjuder Barbro på fler gosaker!:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1/4 tsk nejlikor
1 1/2 tsk kanel
3/4 tsk muskot, riven
2-3 bananer, väl mogna

Gör så här: Vispa smör och socker, blanda sedan i ett ägg i sänder. I en annan bunke blandar du vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, salt, nejlikor, kanel, muskot och rör sedan ner det i äggsmeten. Mosa bananerna och blanda ihop det med den andra smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform och grädda i 175 grader i ca 40 minuter (prova med sticka om den är klar):

 

 


Save Food - Monstergrill vs Stormkök

För alla er som följde bevemyrs under Save Food-tävlingen, nu finns filmerna där kocken Anders Levén lagar sju middagar med tävlingsingredienserna på facebook. Spännande att se hur många olika maträtter det går att laga utifrån en och samma matkasse.

När jag tänker tillbaka på vilken otrolig känsla det var att under tävlingen ta med sig maten och tillagandet ut i naturen, det enkla i allt det storslagna, kan jag inte annat än le när jag ser mitt pyttiga stormkök i förhållande till filmen där Anders lagar mat på en monstergrill som i princip fyller upp en hel trädgård!;)




Lillungen och jag lagar vitlöksdoftande morot- och laxsoppa serverat med lime- och myntayoghurt.





Anders lagar grillade fläskfiléer med hollandaise och gratinerad sparris.

Klicka er in via loggan här under och besök Save Food, spana in grillen, en massa goda maträtter (för visst kan han laga mat Anders:) och få tips på smarta sätt att låta bli att kasta mat.




I nästa inlägg får ni som utlovat följa med till Mälaren!:)

Antagligen sommarens godaste hamburgare


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gjord på nötkött och fylld med en massa ädelost, kryddad med spiskummin, tabasco, salt, peppar och vänd i färsk timjan.

Antagligen sommarens godaste hamburgare!:)

Servera med bröd, sallad, ketchup, stekt lök och tzatziki.

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till hamburgarna:

Nötfärs
Ädelost (tycker du inte om ädelost så välj någon sort du tycker om te.x fetaost, vanlig hårdost eller någon mjukostsort)
Spiskummin
Salt
Peppar
Tabasco
1 kruka timjan, hackad

Gör så här: Krydda färsen ordentligt med dina favoritkryddor, dela den i antalet hamburgare du vill ha. Platta ut varje del, lägg på en rejäl bit ädelost och vik sedan upp den platta färsen runt hamburgaren. Jämna till och se till att osten inte "syns" genom köttet någonstans. Vänd varje hamburgare i hackad timjan, salt och peppra lite extra. Stek eller grilla så att den blir orå. Servera i bröd tillsammans med lök, sallad, ketchup, tzatziki och annat du tycker om att ha på hamburgare.



Tzatziki:

Ingredienser:
1/2 gurka
2 krm salt
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk vinäger
1 tsk olivolja
1 krm peppar

Gör så här: Riv gurkan grovt. Lägg den i ett durkslag. Salta och låt den rinna av under ca 1 /2 timme. Pressa vitlöken. Blanda yoghurt, vitlök, vinäger, olja och peppar. Smaka av med salt och peppar.

Tips: När du gör tzatzikin så riv ner ett skalat äpple så får du en frisk, god brytning mot den vitlöksstarka yoghurten.



I nästa blogginlägg får ni hänga med upp till lillungens gudmormor och hennes hus vid Mälaren!

En bakelse - Hip hip Hurra för Sverige


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I morgon är det Sveriges nationaldag, Hip hip hurra!:)

Visst ska det firas och varför inte med en skönt hemgjord variant av Napolionbakelse. Spröda mördegsplattor,  äppelmos och hallonsylt, godaste vaniljkrämen, tjock vispgrädde och söt glasyr. Enkelt, firarfint och fantastiskt gott!

Nu ser kanske inte mina hemsnickrade Napolionbakelser lika snyggt kompakta och prydliga ut som konditorivarianten. Men döm inte hunden efter håren, det här är godare!:)





Napolionbakelsen har ända sedan 1800-talet funnits i Sverige och liknande finns i flera olika länder runt om i Europa.

Vanligast är kanske att blanda vaniljkrämen och grädden och toppa med ett lager gelé, varianterna är många men den här tycker jag är urgod i alla fall:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser nationaldagsfirarbakelse:

Smördegsplattor, köpta eller hemmagjorda
Hallonsylt
Äppelmos
Vaniljkräm
Vispgrädde
Florsocker
Vatten

Ingredienser vaniljkräm:

4 äggulor
1 1/2 dl socker
1 dl vetemjöl
4 dl kokande mjölk
2 vaniljstänger (1 går bra om de är lite större)


Gör vaniljkrämen så här: Vispa (med elvisp) äggulorna tillsammans med sockret så att det löser sig. Vispa ner mjölet. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstängerna (dela dem och skrapa försiktigt i fröna och lägg sedan i själva vaniljstängerna också). När mjölken kokar häller du försiktigt (i en fin stråle eller droppvis) ner den i äggröran samtidigt som du vispar med elvispen. När mjölken är ivispad  lägger du över krämen i en kastrull, låter allt småkoka under vispning tills den tjocknat (det tar bara ett par minuter).


Gör bakelserna så här: Grädda smördegsplattorna enligt anvisningen på förpackningen, ungefär 10 minuter brukar vara lagom (bakar du egna från grunden så vet du nog bättre än jag hur man gör, därför skriver jag inget om det;) Låt dem svalna. Gör vaniljkrämen och bred ett lager på en smördegsplatta. Vispa grädde och lägg uppe på vaniljkrämen. Lägg på ett lager smördeg och sedan på äppelmos och grädde (vill du kan du även fördela hallonsylt mellan lagren). Lägg på ytterligare en smördegsplatta. Bred på ett lager hallonsylt. Rör ihop florsocker och vatten (ganska fast) och lägg ett lager uppepå hallonsylten. Servera tillsammans med en kopp kaffe eller en kopp te.


Tips: Släng inte vaniljstängerna som blir över. Låt dem torka och mixa dem sedan tillsammans med socker och du får en riktigt god variant av vaniljsocker. Betydligt godare och mer vaniljsmakande än de flesta köpesorter.


I nästa blogginlägg käkar vi en hamburgare du inte får missa att lägga på grillen i sommar:)

Timjanstekta potatisskivor, chilikyckling och banan o jordnötssås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Underbara, friska, ljusgröna, kaprifoldoftande juni. Välkommen.

Ljusa, ljumna sommarkvällar lockar till grill och matlagning utomhus. Något som är väldigt enkelt och väldigt gott är att koka ganska stora potatisar nästan klara, låta dem svalna och sedan skära dem i cm-tjocka skivor. Pensla med olivolja, krydda och sedan grilla eller steka gyllene. Kycklingfilé är alltid rätt till. Vill du göra det enkelt för dig ska du förbereda ett par dagar innan genom att lägga filéerna i någon favoritmarinad, låta dem ligga där och suga åt sig och sedan, när glöden är perfekt, ha köttet redo för tillagning.

Förutom att det är enkelt så lovar jag att det är så otroligt mycket godare än den snabbmarinering som annars är ganska populär;)

Jag har lagat potatisen och kycklingen på Muurikkan men det går förstås bra att fixa till maten på grillen eller i stekpannan inomhus.
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till kycklingmarinaden jag använde den här gången:

4 kyckling filéer

1 dl olja
2 tsk Sambal Oelek
1/2 dl soja
2-3 msk riven ingefära
1/2 dl chilisås
2 tsk sweet chili
2 vitlöksklyftor, pressade
några droppar tabasco
salt
peppar

Gör så här: Blanda allt och lägg i en skål eller påse tillsammans med köttet du vill marinera. Låt vila ett par dagar i kylskåpet innan du tillreder det.

_______________________________________________________________________________________________




Den här kalla jordnötssåsen med banan och creme fraiche ska du lägga på minnet. Plocka fram den nästa gång du grillar och behöver ett gott tilltugg!:) Lite annorlunda i smaken och verkligen jättegod om du som jag tycker om smakdominanterna banan och jordnöt.

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 bananer, mosade
1 burk creme fraiche
3 msk mango chutney
1 dl jordnötter, salta, hackade
1-3 msk curry
sweet chili
tabasco
salt
peppar

Gör så här: Mosa bananerna och blanda dem med creme fraiche, mango chutney, hackade jordnötter och curry. Smaka av med sweet chili, tabasco, salt och peppar.

_______________________________________________________________________________________________




Timjan är min absoluta favoritkrydda, tror nästan att jag skulle kunna tugga i mig en kruka bara sådär, utan större åthävor, rätt upp och ner!:)


I nästa blogginlägg spanar vi in en bakelse som passar bra att fira nationaldagen med!:)

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen