Konsten att rensa en strömming


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lillungens farmor Kerstin är åttonde generationen som är bofast ute på ön. Kunskap om jordbruket, havet och fisket var för bara något halvt sekel sedan en nödvändighet för att överleva därute. Idag lever människorna förstås lika modernt som vem som helst men en del av kunskapen om att ta tillvara det havet erbjuder lever kvar.

Fiskevattnen har stannat kvar i släkten, näten hänger på sina krokar och flundror fångas fortfarande. Inte är fångsten lika stor som då men nog är den uppskattad.

Att rensa en strömming är kanske inte det märkvärdigaste, ska det däremot gå undan, bli snyggt gjort och utan en massa ben kvar kräver det sitt handlag. Jag passade på att fota Kerstin när hennes flinka fingrar rensade helgens fångst:)




Huvudet bryts av.


Magen sprättas upp.


Romsäcken tas ur....


....tillsammans med maginnehållet.


Hinnor och annat petas bort.


Ett stadigt tag under ryggbenet...


....och den tillsammans med tillhörande "revben" dras ur.


Stjärten klipps av och kanterna snyggas till med en sax.


Ryggfenen tas bort.


Sköljda och klara ligger filéerna och väntar på att först vändas i ströbröd och sedan stekas i den smörheta pannan.

Tips: Välj de minsta strömmingarna, deras ben som finns kvar efter renset är så pass små att när fisken steks knaprig märks de inte i allt det goda:)

I nästa blogginlägg får ni smaka på en annorlunda och supergod kall sås med bl.a jordnötter, cremefraiche och banan, gott till grillat!

Save Food-tävlingen



Då så alla nyfikna bloggläsare, Save Food-tävlingen som gjorde mig småmatt för ett par veckor sedan är avgjord. 

Juryn bestående av Anders Leven (kock) och Lena Sjöblom (Toppits) har utsett vinnaren, det blev Fredrik och bloggen Lyxlagat, Grattis!:)


Själv känner jag mig också som en vinnare. Att ta hand om och respektera våra råvaror, glädjen i att laga och äta mat, tävling eller ej är ju faktiskt det finaste!:)

 

Avslutar med några bilder tagna under Save Food-veckan...


Som sagt, i nästa inlägg spanar vi in strömmingsrens på nära håll!:)


Fiskelycka och knaperstekta strömmingar

Foto: Karin / bevemyrs blogg


Vädret och fiskelyckan stod bi i helgen. Bullar åts, varm choklad dracks och en massa goa strömmingar hamnade i hinken.

Fiskarna rensades, vändes i ströbröd och salt och knaperstektes sedan på Muurikkan. Stek strömming kan ju ätas på olika sätt. Mina favoriter är rakt upp och ner på knäckemackan eller tillsammans med potatismos och lingonsylt:)




Fina fiskar, men alldeles för många för att ätas upp av det egna hushållet. I sann Save Food -anda delade vi ut några kilo till förtjusta strömmingsälskare:)

Det kan vara smått jobbigt att rycka strömming. Att sova en stund är himla skönt!



I nästa inlägg visar lillungens farmor hur det går till att rensa strömming!

Bullar med ingefära och choklad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

God lördag allesammans!

Dagens blogginlägg kommer ute från ön, sitter och sörplar grönt te i vinkelrummet, skogen och havet som närmsta grannar och med måsar och skogduvor som tjoar ikapp.

Idag hoppas vi kunna ge oss ut på Finntarmsfjärden för att rycka strömming. Jag är fruktansvärt sugen på färsk knaperstekt strömming med hemstampat potatismos och rårörda lingon.

När man är ute på sjön sådär är matsäcken nästan halva nöjet. Hett te, hembakat bröd, kokta ägg, en tub kaviar, ansjovis på burk, saft, kakor och bullar. I veckan upptäckte vi att det var tomma hål i frysen där vetebrödspåsarna brukar ligga, illa med tanke på att helg och strömmingsfiske var i faggorna. För att råda bot plockade lillungen och jag fram assistenten och bakade oss ett rejält lass med bullar. Dels kanel, socker och kardemummabullar och dels bullar fyllda med ingefära, socker och choklad. Båda sorterna visade sig bli fruktansvärt goda!



När det bakas bullar är det inte läge att snåla med fyllningen:)


Pärlsocker på är ett måste!

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser till en massa goda bullar:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl


Fyllning 1:

200 g choklad
1 bit ingefära, frusen och finriven
smör
socker

Fyllning 2:

kardemumma
kanel
smör
socker
ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Gör bullarna så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på på ett lager smör på hela plattan. Fyllning 1: Hacka chokladen och lägg den i en skål, riv i ingefära (hur mycket beror på hur pass du vill att den smakar) och blanda runt. Strö blandningen på degplattan, fördela socker över allt. Fyllning 2: Strö på rikligt med kardemumma, socker och kanel.  Rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar, placeras dem i små formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader.


Alla bullar är perfekta, även de som ser ut som små torn!:)


Världens bästa bagarunge!:)

Buffé - del två


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag bjuder jag er på del två i inläggen om buffémat:)

När det vankas bjudning är det inte alltid lätt att sådär i stunden komma på vad man ska servera. I söndags när vi hade "gatfest" med grannarna passade jag därför på att samla på mig en hel hög med goda bufferätter och tips på vad som passar att bjuda på när man är många.
_______________________________________________________________________________________________



Helena bjöd på det största och coolaste brödet jag någonsin sett - "Italienskt storbröd". Det bakas i långpanna, räcker till en hel hop bufféhungriga människor och är supergott att rosta!

Ingredienser:

100 g jäst
2 msk salt
1 dl olivolja (kan uteslutas, ersätts då med vatten)
1 -2 msk baksirap (kan uteslutas)
1,4 liter vatten
2 kg vetemjöl (byt gärna ut mot 2-3 dl vetemjöl special)

Gör så här: Värm vattnet till fingervarmt, smula jästen och lös det med vattnet. Tillsätt olja, sirap och salt. Arbeta in mjölet. Bäst går det med en hushållsassistent, men eftersom degen är väldigt lös kan man klara sig med en elvisp också. Arbeta gärna degen minst fem minuter, så att den blir seg och trådig. Mjöla och låt jäsa i 1 timme. Det är bra att titta till degen efter ungefär 30-40 minuter och ev. trycka ner den, för är det bra jästemperatur kan den lätt jäsa över kanterna. Det går bra att trycka ner degen flera gånger utan att brödet blir sämre, snarare tvärtom.

Smörj en långpanna, arbeta degen ordentligt i bunken och häll upp den i långpannan. Strö över lite mjöl, vetekli, vallmofrö eller vad man tycker är gott och hittar i skafferiet (det går bra utan också). Sätt ugnen på 275-300 grader.  Låt jäsa i ca 10 - 15 minuter.

Sätt in brödet i ugnen på nedersta falsen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ytterligare 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk. Lagom är att dela brödet i fyra limpor när det har svalnat.

Underbart gott ljummet och att rosta!

_______________________________________________________________________________________________


Den här vackert garnerade skålen från Karin bjöd på godaste torsken kokt i vitt vin,  hummerfond, dill och vitpepparkorn!

Ingredienser:

3 st torskbitar av rygg (ligger förpackade såsom det är vanligt med frysta portionsbitar av laxfilé)

Kokas i:

Vitt vin
Hummerfond
dill
vitpepparkorn

Sås:

1 burk kräftstjärtar
3 st klyftade ägg
ca 1 1/2 dl grädde, vispad
1 dl gräddfil
2-3 msk majonnäs
ca 2 dessertskedar chilisås
Salt
Peppar

Garnera med:

Citron
Dill
Salladsblad
Purjolök, i skivor

Gör så här: Koka torsken i vin, hummerfond, dill och vitpepparkorn tills den är genomklar. Låt fisken svalna. Vispa grädde och rör i gräddfil, majonnäs, kräftstjärtar, ägg och chilisås. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken delad i bitar. Garnera med citron, dill, salladsblad och purjolök.

_______________________________________________________________________________________________



Ella serverade oss snyggaste sillfatet.

Smidigt och enkelt samtidigt som det ser flott och elegant ut!:)

Ingredienser:

Favoritsill (2 burkar köpt eller motsvarande heminlagd)
ca 6 dl gräddfil
1 knippe gräslök, hackad
2 ägg, hårdkokta i småbitar
rödbetor, hackade

Gör så här: Lägg sillen i botten på en form, bre/häll på gräddfil. Garnera med ägg, gräslök och rödbetor.

______________________________________________________________________________________________



Ulla-Britt bjöd oss både på läckra tunnbrödsrullar och fina Karin-tårtor.

Ingredienser tunnbrödrullar:

Tunnbröd
Rökt skinka, i småbitar
Gul lök, hackad
Senap

Gör så här: Dela skinkan i småbitar och hacka löken, blanda ihop tillsammans med senap. Bred röran på tunnbröd, rulla och skär i lagom stora munsbitar.

_______________________________________________________________________________________________




Karin-tårtorna har precis som kärt barn många namn!

Ingredienser:

1 paket Kungsören sockerkaka
1 1/2 dl vatten
3 äggulor
3 äggvitor
2 dl socker

50 g Flagad mandel

Grädde
Bär/bananer (eller annan frukt) /sylt

Gör så här: Blanda mix, vatten och äggulor. Bred ut på en bakplåtspapperklädd eller en smord och bröad långpanna. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktig ner sockret. Bred marängen ovanpå sockerkakssmeten. Strö på flagad mandel. Grädda i 15 - 20 minuter. Låt kakan kallna och dela den sedan på mitten. Lägg på bär, bananer, sylt och bre på vispad grädde. Lägg den andra halvan uppe på.

_______________________________________________________________________________________________


Gösta plockade fram dragspelet och spelade så att lövtaket ovanför oss lyfte!:)



Maja, vår katt, var med på kalaset hon också!

Underbara Bjudbuffé


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Varje år har vi grannar en gatufest i knytkalasformat. Var och en tar med någon läckerhet som dukas upp på ett bord och sedan kalasar vi gemensamt på alltsammans.

Här om dagen var det dags igen, vi bullade upp oss i Sylvans trädgård, plockade tallrikarna fulla och njutåt i flera timmar.

Så här i sommar-, konfirmations- och studenttider tänkte jag att även ni bloggläsare kanske kunde ha lite nytta av knytkalas och bufétips, så jag bad att få recepten av grannarna och fotade kameran rödglödgad:)


______________________________________________________________________________________________


Karl-Magnus bjöd på nybakat Danskt rågbröd, grovt, saftigt och väldigt gott!

Ingredienser 2 limpor:

Skållning:
2 1/2 dl rågkross
1/2 dl krossat linfrö
1 msk hel fänkål, krossad
1 msk hel anis, krossad
1 1/2 msk salt
3 1/2 dl kokhett vatten

Bak:
50 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl special


Gör så här:

Skållning: Blanda rågkross, linfrö, fänkål, anis och salt i en skål, häll blandningen över det heta vattnet och blanda till en deg. Lägg en plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

Bak: Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten och sirap. Blanda i skållningsröran, solrosfrön och pumpakärnor. Arbeta in vetemjölet lite i taget, knåda för hand eller med en maskin, degen skall vara ganska kladdig. Smörj och mjöla två brödformar, klicka ner degen och låt allt jäsa i ca 30 minuter under en bakduk. Grädda brödet i ca 1 timme, 250 grader tills brödet fått fin färg, då lägger du på en folie eller ett bakplåtpapper och sänker temperaturen till 175 grader. Låt brödet vara kvar i formarna en stund efter att de gräddats klart. Stjälp upp, skär i skivor och servera.


_______________________________________________________________________________________________



Kristina serverade oss delikat marinerad kycklingfilé i örtagårdssås.

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé

Kokas i:

1 1/2 liter vatten
4 tsk salt
15 pepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök
1 knippe persilja
1 knippe dill
1 köttbuljongtärning

Örtagårdssås:

2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 knippe dill, hackad
1 knippe persilja, hackad
1 knippe gräslök, hackad
dijonsenap
salt
peppar

Gör så här: Lägg ingredienserna till kokspadet i en kastull, koka upp. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem koka i ca 15 minuter. Drag kastrullen från plattan, lägg locket på kastrullen och låt stå i ca 15 minuter till. Gör såsen genom att blanda creme fraiche, gräddfil, majonnäs, dill, persilja och gräslök. Smaka av med senap, salt och peppar. Skiva fileérna och lägg dem i såsen.  Låt stå kallt, gärna över en natt. Servera med nykokt potatis.

_______________________________________________________________________________________________



Själv plockade jag russinen ur kakan och bakade en saftig mazarinkaka i kombination med seg toscaglasyr:)

Ingredienser mazarinbotten:

200 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
ca 30 st sötmandlar
6 st bittermandlar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl kall mjölk

Gör så här:

Mazarinkaka: Börja med att mala mandeln. Blanda smör och socker i en bunke och visap det vitt och luftigt med en elvisp. Knäck i ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, mald mandel, mjöl, bakpulver och till sist den kalla mjölken. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Häll i smeten och grädda i ca 175 grader i ca 60 minuter (häll på toscaglasyren när det är ca 30 minuter kvar av gräddningstiden).

Toscaglasyr:

1 1/2 dl mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här: När kakan stått knappt ca 30 minuter i ugnen brer du på toscaglasyren. Glsyren gör du genom att blanda ingredienserna i en kastrull och sedan låta allt koka upp och bli lite småsegt. Grädda sedan kakan i ytterligare ca 30 minuter. När glasyren fått fin färg lägger du på en folie eller ett bakplåtspapper så att den inte blir bränd. Vill du så pudra på florsocker innan servering.



I nästa blogginlägg bjuder jag er på fler läckerheter från buffébordet!

Nougatruta och fotoutställning vid väderkvarnen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den gröna snyggtermosen och gorutorna fick följa med på fotoutställningen i lördags:)

I helgens skymningstimmar har det folkvandrats på gator och torg här i småstaden. Allsköns kultur har varit hedersgäst i utställningshallar, på caféer och i ateljéer. Hedrande nog fanns några av mina bilder med på en fotoutställning uppe vid väderkvarnen och själv var jag där för att tillsammans med några begåvade fotografer pratade med besökare.

Både nougatrutorna och kultur i skymning kan rekommenderas!
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser nougatrutor:

150 g smör
6 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2-3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
250 g nougat

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och rör sedan ihop alla ingredienser (inte nougaten) i en skål. Smöra en liten långpanna eller klä den med bakplåtspapper, tryck ut smeten i formen. Grädda i ca 200 grader i ca 10 minuter. Hyvla på nougaten när du precis tagit ut kakan ur ugnen, låt den smälta och jämna sedan till den med en kniv.





Innomhus var det emellanåt rejäl trängsel.....


.....runt knuten var det däremot lungt, stilla och läge för fika:)



Foto: Karin / Björn / bevemyrs blogg





Brietårta


Foto: Karin / bevemyrs blogg

God förmiddag allesammans!

Igår kväll åt jag ost. En stor härlig Brie fylld med vispad grädde, philadelphiaost, nötter, torkade aprikoser, hackad gräslök och timjan. Kex och grönt te till och kvällen var ett avkopplande faktum.

Kex och ost tillhör favoriterna. När det inte är i tårtformat, gärna lite småsträva rågkex med fransk vitmögelost och för att harmonisera ihop smakerna, en rejäl klick hemkokt päronmarmelad (tips på godaste marmeladen här)




När jag fotade kom grannen Gösta över, han räddade fotoskärmen från att blåsa omkull och vi småpratade lite om ditten och datten. Klok av Save Foodvisdom insåg jag att osten var för stor för mig och Mats att äta upp själva så Gösta fick med sig en bit!:)

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser Brietårta

1 Brieost, ca 500 g
200 g Philadelphiaost
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl torkade aprikoser, hackade
1 dl, ca 50 g, hackade blandade nötter
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
Gräslök, hackad

Gör så här: Skär bort kanterna på osten och dela den sedan på mitten (som när du delar en tårta), vispa grädden och blanda i philadelphiaost aprikoser, nötter, timjan, salt och några msk hackad gräslök. Bred fyllningen på den ena halvan och lägg sedan på den andra. Rulla försiktigt kanterna i gräslökshack. Servera med kex och annat gott!



Köpekex är gott men om du har tid och är på bakhumör kan du prova att lyxa till det med några hembakade timjankex (här). Gott!


I kväll blir det utställning för min del, jag hoppas på fotoljus så jag kan visa er lite bilder.


Firartårta - seg kokos, äggkrämschoklad och grädde


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag plockar vi fram finkopparna och dukar upp med tårta för att firar att Bevemyrs fick möjlighet att vara en del av Save Food initiativet. Spännande, kul och utmanande. Nu är ju inte själva projektet avslutat bara för att tävlingen är det och det finns fortfarande chans för dig att gå in på Face Book (här) och ta ställning. Det har jag gjort.

Idag kom jag att prata med några kollegor om vårt förhållande till mat, det självklara i att ha obegränsad tillgång till någonting att äta och den ofta nonchalanta synen i att sedan helt utan eftertanke slänga bort det fortfarande ätbara av jordens resurser och koldioxidförgifta världen som tack. Kollegan berättade då om två gymnasieskolor i kommunen som tagit initiativet att plocka bort de behållare som eleverna tidigare slängt rester i. På så sätt lyckades skolan mer än halverat matkastandet. Så enkelt och självklart när man tänker efter, en sopsäck för matrester är en signal om att det är okej att slänga mat när det borde vara precis tvärt om. Heja gymnasieskolorna som inte tar det inarbetade, traditionella för givet!:)


I helgen ska några av mina matbilder ställas ut på evenemanget "Kultur i skymnining" här i småstaden, jag tänkte passa på att fota lite och visa er!:)

_______________________________________________________________________________________________


Här kommer recepet på godaste firartårtan:)

Tårtbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
1 påse kokos (200 g)

Chokladkräm:
4 äggulor
1 dl florsocker
50 g smör
100 g mörk blockchoklad

Garnering:
3 dl vispgrädde
Blockchoklad, riven

Gör så här: Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa äggvitor och socker till hårt, segt skum. Blanda i kokos och bred ut smeten i formen. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Gör chokladkrämen genom att smälta smör och choklad försiktigt i en kastrull. Vispa äggulor och florsocker tjockt och blanda ihop det med smör/chokladröran. Ställ kallt och låt svalna. Bred krämen på tårtbottnen och garnera med grädde och riven choklad.



Tårtan smakar ungefär som godiset "Bounty", segt, sött och jättegott!!:)



Save Food - Vi knyter ihop mat-säcken

Vi slutar där vi började, vid råvarorna, nu finns det inte mycket kvar i kassarna. Tidigare har jag skrivit om vikten av att planera, till vardags behöver det inte vara så avancerat, det räcker kanske med att fundera ut veckans middagar i huvudet för att sedan ge och ta lite när det väl kommer till kritan.

För er som är nyfikna kan jag berätta att för min del krävde Save Food utmaningen lite mer organisation och ordning i leden:) Redan samma kväll vi tävlande fick listan med alla ingredienser satt jag mig ner för att plita ihop tankar, råvaror och middagsidéer. Målet var att kasta så lite mat som möjligt, använda allt, inte tillsätta några extra ingredienser och få maten att smaka underbart!

Så här såg det ut:

(för dig som är intresserad hittar du alla inlägg i Save Foodtävlingen här)



Allt gick galant, inget tillsattes, alla ingredienser användes på något sätt, inget slängdes och det kom att smaka väldigt gott!!


Det som trots allt är kvar efter allt glatt matlagande är:


Riset och matvetet pytsas upp i lite finare förvaringsburkar, mörkt och torrt är viktigt för att det ska hålla länge. Framöver kommer de att hamna på tallriken tillsammans med grytor och gratänger.

Ströbrödet och sesamfröna som är kvar läggs i skafferiet.


Flaskorna med såser och olja får stå i kylskåpet, svalt och mörkt är perfekt. Utmärkt gott att sedan använda till marinader och såser nu när grillsäsongen puttrar i startgroparna.


Smöret som är kvar läggs över i smörkrukan och hamnar i kylskåpet. Det går snart åt för att fräsa lök, kött, fisk och grönsaker .


Mynta, spiskummin och curry ligger bekvämt, mörkt och lufttätt tillsammans med andra kryddor.


Save Food - Hur du viker en torskask

Innan den utlovade tårtan kommer ett par andra inlägg!:)

Först - jag har fått flera förfrågningar om hur man viker asken som jag använde till den smörade torsken med stekt spenatpotatis (här). Det är egentligen väldigt enkelt men på bilderna ser det smått krångligt ut, men ta det bara långsamt och prova dig fram så är jag säker på att du kommer greja vikandet;)

För att vikningarna ska ses lite bättre  på instruktionsbilderna använder jag  ett lite hårdare pappar istället för bakplåtspapper som ska nyttjas till torsken.



Utgångspunkten är ett kvadratiskt papper. Börja med att vika hörnen mot varandra.


Vik sedan in de fyra spetsarna mot mitten.


Vik nu ytterspetsarna mot linjen som är halvvägs ut på hörnen.


Spara fyra små kvadrater i mitten (de kommer att bli själva botten i asken) och klipp fyra räta linjer in mot dem.


Vik in spetsarna mot mitten och forma till kanterna på asken.


Vik över de spetsar som är kvar och "lås" själva asken.


Klart! Gör två stycken, en till botten och en till lock!

Lycka till nu och käka torsk i låda som aldrig förr!!:)


Save Food - Tävlingsrätt nummer sju - Mandel- och krabbtorsk med stekt spenatpotatis


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Dagens bloggrätt serveras i en ask av bakplåtspapper och vad kan passa bättre än att som final i Save Food tävlingen bjuda på smörad torsk med stekt spenatpotatis, under ett täcke av krabbkött och mald mandel - allt serverat med lime och vitlöksmajonnäs? Vardagslyxigt och tokgott!!

De här senaste sju dagarna har varit intensivt matglada med en hel del god tankemöda för att inte låta något gå till spillo. Ingredienserna har trixats ihop, strategier har skapats, råvaror har förvarats och mat har lagats. Ingenting förutom salt, peppar och vatten har tillsats. Det som finns kvar av hela härligheten är som jag skrev igår lite ris, matvete, smör, sesamfrön, ströbröd, olja, soja, tabasco och kryddor, råvaror som är lätta att förvara länge och som kommer att användas till matlagning framöver.

Om jag ska utvärdera mig själv, de senaste sju dagarna och själva Save Food tanken, inser jag att planering, förvaring och flexibilitet är viktigt. Egentligen ingenting märkvärdigt men gärna att ta för vana att tänka en eller ett par dagar iförväg. Använder jag t.ex. en halv purjolök ena dagen så är det en god idé att redan då bestämma till vad och när den andra halvan ska användas eller om jag t.ex är sugen på "varma mackor" använda köttresterna från helgens söndagsmiddag istället för att handla hem ny skinka. Jag ska inte vara så konservativ i mitt mattänkande i fortsättningen. Förvaringens grundtanke är enkel - hantera råvaran och den färdiga maten med respekt och omtanke. Betrakta mat som blir över som en möjlighet. Sen får vi inte glömma bort det här med att byta mat med varandra, våga fråga och föreslå, jag menar det är ju inte särskilt mycket mer jobb med att laga mat till två extra när man ändå håller på;)

Sen skulle jag allt bra gärna vilja köpa mig en jordkällare också!;)


I nästa blogginlägg pustar jag ut och så firar vi med tårta att Bevemyrs har fått möjlighet att delta i den här trevligt lärorika Save Food utmaningen!:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser (nu är det slut i påsarna och inget utöver tävlingsingredienser tillsatta idag heller):

2 paket torsk, 800 - 1000 g
1 kg potatis, kokt
1/2 purjolök
1 påse babyspenat
5 ägg, vitor (två stycken upptagna ur frysen för min del)
1 burk krabbkött
1/2 påse mandel, mald, spara gärna några till garneing
citron
salt
peppar
smör

Vitlöksmajonnäs:

3 ägg, gulor, rumsvarma
3 dl olja, rumsvarm
2 vitlöksklyftor
1 lime pressad
salt
peppar


Gör så här: Lägg torsken i botten av en smörat form (eller om du vikt en ask så delar du torsken i lagom stora bitar och lägger i lådan), lägg en klick smör på fisken, salta, peppra, pressa på citron och riv över lite skal. Gratinera i ugnen i ca 200 grader i 15-20 minuter. Stek potatisen i smör tillsammans med skivad purjolök, salta och peppra. Blanda potatisen med spenaten och fördela över torsken. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd försiktigt ner mald mandel och krabbkött, smaka av med salt. Bred ut ägg/krabb/mandelsmeten över potatisen, garnera med lite mandelflagor och gratinera i ugnen till den fått fin färg. Lägg på locket om du använder askvarianten, knyt om ett snöre. Gör lime och vitlöksmajonnäs genom att först vispa äggulorna, häll sedan försiktigt ner oljan. Smaka av med vitlök, lime, salt och peppar. Klicka upp i ett glas och servera till torsken.






Under krabb- och mandeltäcket ligger torsk, babyspenat, stekt potatis och purjolök i skivor.


Servera gärna med locket på, rätten håller sig varm och gästerna får själva knyta upp snöret och utforska innehållet.

Tips: Smidigast är det att placera ut snörena som ska knytas runt asken på tallriken innan du lyfter dit själva lådan. Ta hjälp av en stekspade vid själva lyftet så går det enkelt.


Två lådor får följa med till jobbet i morgon!



Save Food - Tävlingsrätt nummer sex - Örtkryddad kyckling, matvetepanna och pico de gallosallad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Måndagar kan smaka gott. Det gjorde det idag:)

Proppad med kryddor i en påse skötte sig kycklingen sig själv i ugnen. Lillungen vek loppor ihop med mormor och morfar vid köksbordet och jag funderade på hur det gått med alla ingredienser i Save Food tävlingen. Jag har faktiskt inte särskilt mycket kvar nu, i princip ingenting förutom det som skall tillagas i morgon, eller jo, lite ris, matvete, smör, sesamfrön, ströbröd, olja, soja, tabasco och kryddor förstås.

De sista smått deppiga kryddresterna från de färska örterna åts upp i kväll (sparade ett par blad till morgondagens torsk:). De klipptes resolut ner och mixades till godaste dressingen. Matvetet kokades, kryddades med lök och smörjdes med smör. De sista tomaterna hackades ihop med aprikoser, lök, koriander och citron. Några slattar yoghurt skedades upp i ett glas tillsammans med ett par hack gräslök. Allt sammantaget - gott som sjutton!!

Är ni nyfikna på morgondagens tävlingsrätt här i från bevemyrs kan ni spana in "ingredienslistan" lite längre ner på sidan, titta efter vad som inte är överstruket och försöka lista ut vad jag kan tänkas laga:)
_______________________________________________________________________________________________




Två matlådor blev över, perfekt lunch i morgon!

Ingredienser till dessa läckerheter (inget utöver matkasseinehållet tillsatt idag heller:)

Kyckling:

1 hel kyckling, ca 1 kg
1 morot
3 vitlökar
1 röd lök
basilikablad
gräslök
1 färsk chili
curry
salt
peppar
soja
1 msk vatten

Gör så här: Skölj kycklingen och låt den rinna av. Hacka morot, lök, kryddor och chili och putta in det i kycklingen. Smörj skinnet med lite olja, soja, curry, salt och peppar. Stoppa in kycklingen i en stekpåse, knyt ihop öppninen och klipp ett hål i det ena av påsens hörn, se till att hålet är uppåt. Grilla kycklingen i ca 1 1/2 timme i ca 175 grader. När kycklingen är klar kan du skära upp påsen, höja temperaturen en aning och låta den grillas gyllene.


Matvetepanna:

3 dl okokt matvete
1/2 rödlök, hackad
1/2 purjolök, skivad
smör
salt

Gör så här: Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs löken i smör så att den mjuknar, häll på vetet, rör ihop och smaka av med lite salt.


Pico de gallosallad:

3-4 tomater
1/2 finhackad rödlök
1 msk finhackad koriander
några msk citronsaft
1/2 påse torkade aprikoser
salt
peppar

Gör så här: Hacka tomaterna, lök, aprikoser och koriander. Blanda försiktigt ihop i en skål och smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Örtdressing:

2 dl färska kryddor
1 dl olivolja
1 vitlök
salt

Gör så här: Mixa kryddor tillsammans med olivolja och vitlök. Smaka av med salt.


Serverat med:

1 klick yoghurt
hackad gräslök


Kyckling som tillagas i påse sköter sig själv, blir saftigt och otroligt smakrikt!





Tips: Kryddor på kruka som börjar se lite smådeppiga ut samlar du ihop och mixar tillsammans med olja och vitlök, så får du en riktigt god och smakrik dressing som håller sig i kylskåpet betydligt längre än vad kryddorna i sig skulle ha gjort!



Save Food - Tävlingsrätt nummer fem - Chorizowok vid havet


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Dagar vid havet är underbara. Det här har varit en sådan dag!

I morse packade vi den stora utflyktskorgen med en massa god mat och styrde kosan mot Gryts skärgård, en av världens finaste! Med oss tog vi också Muurikkan, ett jättefat i gjutjärn som man antingen eldar under eller kopplar en gasoltub till. När fatet väl är upphettad har du en stekhäll i proffsklass och kan laga i princip vilken mat som helst. Det bästa är att du har flyttat köket, dofterna och smakerna ut i allt det där underbara som är vår natur.

Idag, som tävlingsrätt nummer fem, valde jag att laga en het Chorizowok med äggnudlar, lök, sockerärtor och basilika, serverad med gräddfil och rödkål. Väldigt, väldigt gott och ackompanjemanget av middagsmiljön gjorde inte smaken sämre.

Rätten går förstås att laga hemma på spisen också:)



Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Ingredienser till woken:

1 paket Chorizo Fresco, 300 g
Äggnudlar
3 rödlökar
1 gul lök
4 scharlottenlökar
3 vitlökar
1 färsk chilifrukt
1 påse sockerärtor
2 röda paprikor
basilika
2 msk fisksås
2 msk sweet chili
lite vatten
1 burk rödkål, Felix
3 dl gräddfil
smör
salt
peppar


Gör så här: Fräs rödlök, vitlök, scharlottenlök och gul lök i smör. Fyll på med paprika, chilifrukt, sockerärtor och korv. Fräs allt under omrörning tills korvarna blivit genomstekta. Häll på vatten och tillsätt nudlarna, låt dom bli mjuka, smaka av med fisksås, sweet chili, salt och peppar. Strö på basilika och servera.


Som sagt, det är väldigt smidigt att hacka grönsaker, frukt, kött och dylikt som ska användas till maten hemma. Väl på plats är det bara att öppna påsarna och fräsa på:)


Färdiga burkar och tetror att öppnas på plats och användas direkt är tacknämligt emellanåt!

Inga ytterligare ingredienser tillsatta så här långt i tävlingen och två goda matlådor till i morgon fick vi med oss hem!

Är du sugen på att inispireras av fler Muurikkarecept kan du kika under kategorin "Muurikka" här på bloggen.


Några bilder från idag...




Efter all god mat hade vi krafter nog att klättra upp på ett berg och beundra utsikten!:)






Save Food - Tävlingsrätt nummer fyra - Chilifilé serverad med sparris-, mandel och parmesanrisotto



Jisses, nu är magen minsann nöjd! Möraste, smakrikaste chilifilén med sparris- och parmesanrisotto trängs med mandel, aprikoser, kryddor och äpplen. Vännernas kommentarer när de första tuggorna avnjutits "Det här var fullständigt fantastiskt gott!!!" Bra betyg och en festmåltid som heter duga!!:)

Nu ska vi bänka oss framför tv:n och spana in schlagercirkusen!:)

____________________________________________________________________________________________________

Ingredienser marinad:

2 dl majsolja
1st färsk chili, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 lime, saft och skal
1 dl japansk soja
1 dl sweet chili
1/2 dl chilisås
1 bit ingefära, riven
10 droppar Tabasco

Gör så här: Blanda allt till marinaden, putsa fileérna och skär dem i skivor, häll marinaden i en påse och lägg ner fileérna i den. Låt påsen vila i kylskåpet i ett par dagar.


....ett par dagar senare:

Ingredienser chilifilé:

2 st fläskfiléer i skivor samt marinaden som fileérna legat i
3 dl grädde
2 äpplen, skalade i klyftor
1/2 påse torkade aprikoser, skurna i bitar
salt
peppar
citronsaft

Gör så här: Plocka upp fläskfiléskivorna ur marinaden och stek dem i lite smör, häll på marinad om det blir för torrt i pannan. När köttet är stekt gyllene häller du på marinaden från påsen och grädden, låt småputtra en lien stund. Skala och skiva äpplena, lägg ner dem i grytan tillsammans med aprikoser skurna i bitar. Koka äpplena en aning mjuka. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.



Ingredienser sparris och parmesanrisotto:

500 g grön sparris, delad och blancherad
4 dl okokt ris
3 scharlottenlökar, hackad
1 röd lök, hackad
2 vitlökar, hackad
1/2 påse mandel, hackad i bitar
ca 1 liter vatten
200 g parmesanost, färsk riven
smör
salt
peppar
olivolja

Gör så här: Skär bort den nedersta cm på sparrisarna och skär sedan resten av sparrisen i skivor, spara toppen hel, koka upp vatten med lite salt. Blanchera sparrisarna i ca 1 minut och skölj dem sedan i kallt vatten. Låt sparrisbitarna ligga kvar i vattnet. Fräs nu scharlottenlök, rödlök och vitlök i smör. Häll ner der okokta riset och fyll på med några dl vatten, låt allt småkoka och fyll på med mer vatten när det behövs, rör om några gånger under tiden. Riset skall inte bli "överkokt" utan behålla en liten fast kärna. Blanda ner sparris, riven parmesan och hackad mandel. Smaka av med salt och peppar. Häll ev på lite olivolja.





Inga ingredienser är tillsatta och skålarna är renskrapade!:)

Tips: Använd gärna urkramade citrusfrukter från matlagningen genom att stoppa dem i tillbringaren med vatten som du sedan serverar till maten.


Ni glömmer väl inte bort att gå in och titta på de andra bloggarna som deltar i tävlingen:

Salt & Peppar

Husmorsorna

Lyxlagat


....eller att knappa er in på loggan nedan och besöka Save Food på Facebook?:)

Save Food - Byteshandel - Lax mot Choklad- och Ricottakaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

God förmiddag allesammans!

Igår åt vi en väldigt god lax här hemma, hälften bjöds bort och i gengäld fick jag den här fina Choklad och Ricottakakan. Kakan ska ätas framåt kvällen tillsammans med en kopp grönt te, goda vänner och schlagerfestival i öronen:)


Innan kakan äts upp i kväll står fläskfilé på menyn, ni vet den jag visade i ett tidigare inlägg som ligger i en påse i kylskåpet, recept och bilder på den färdiga rätten kommer senare.

_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser till Choklad- och Ricottakaka:

250 g ricottaost (italiensk färskost)
2 ägg, vitor och gulor för sig
1½ - 2 dl strösocker
1 dl mandlar, mald eller mixad till mjöl 
1 dl hasselnötter, mald eller mixad till mjöl
125 g mörk choklad, smält
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk kanelpulver

Gör så här: Lägg osten i en bunke och rör ihop den med äggulor, socker, choklad, vanilj, nötter, mandel och kanel. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner dem i ost- och äggsmeten. Smörj  och bröa en form, gärna med löstagbara kanter, häll i smeten, grädda i ca 45 i 200 grader. Låt kakan svalna i formen. Servera med grädde.



Save Food - Tävlingsrätt nummer tre - Sesam- och limepanerade laxspett med ingefärsdoftande sås och rotfruktssallad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Fredag och allt, lax stod på menyn.

I matkssarna som så exklusivt levererades för några dagar sedan fanns det åtta härliga fileér, två gick åt till gårdagens soppa och resten tillagades i kväll. Det blev väääldigt goda sesam- och limepanerade laxspett med rotfruktssallad och godaste vitlöks- och ingefärssåsen. Trots att vi åt magarna trinda kunde vi inte proppa i oss för fyra. Nu är det så att varken Mats eller jag ska äta matlåda i morgon så hälften av maten var tvungen att få andra planer.

I morgon kommer gäster hit, schlagerfestivalkväll som det är och en läcker dessert är att önska. För att göra en lång historia kort, jag föreslog min makalöst duktiga mamma till bagerska ett byte, jag skulle bjuda på laxmeny för två om hon bakade en kaka som jag kunde servera mina gäster i morgon. Hon nappade på erbjudandet, mumsade lax och levererade en len, krämig choklad- och ricottakaka gjord på mandel- och hasselnötsmjöl.

Och visst är det väl så,  att vi i sann Save Food anda kanske skulle fundera lite mer på om vi inte kunde byta mat och råvaror med varandra. Inte vara så konservativt singelspåriga. Jag menar, hur ofta är det inte man uttråkat betraktar gårdagens rester (hur fräscha och läckra de än på vara), samtidigt som arbetskamraten, grannen eller kompisen antagligen skulle dregla vid åsynen. Eller att vi kommer hem med fyra mangosar istället för två bara för att det var mängdrabatt, frukter som sedan hinner mogna över och tillslut hamnar i komposten.

Nåväl....i morse fixade och donade jag lite med morgondagens middag, den får stå och vila till sig i en plastpåse ett par dagar:






Två av äggvitorna från kvällens lax hällde jag ner i en plastpåse och stoppade in i frysen, för dem har jag andra planer!:)


I morgon bloggar jag förutom tävlingsrätt nummer fyra även recept och bilder från min byteshandel - choklad- och ricottakaka!:)


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till kvällens laxmeny (inga ytterligar ingredienser, förutom de i matkassarna tillsatta idag heller:)

Spett:
6 laxfileér
2 äggvitor
1 lime, rivet skal och saft
4 dl sesamfrön
4 msk riven ingefära, (som jag nämnde tidigare är det en väldigt bra ide´ att frysa ingefära, den blir perfekt riven, inga långa trådar och själva ingefäran är alltid i superfint skick!)
salt
peppar
12 Spett, små av trä
Smör

Rotfruktssallad:
Ca 800 g potatis, i klyftor
3 gula lökar, i klyftor
3 röda lökar, i klyftor
2 palsternackor, i stavar
2 morrötter, i stavar
1 dl olivolja, att ringla över
Salt
Peppar

Sås:
4 äggulor, rumstempererade
4 dl olja, rumstempererade
citronsaft
1/2 knippe gräslök, hackad
4 msk riven ingefära
2 dl turkisk yoghurt
salt
peppar

2 tomater
romansallad

Gör så här: Börja med rotfruktssallden, skär grönsakerna i stavar och klyftor. Lägg på en plåt, ringla över olivolja, salta och peppra. Griljera i 200 grader tills de ser lagom krispiga ut. Rör om någon gång under tiden.

Såsen: Vispa äggulor, droppa ner oljan försiktigt samtidigt som du fortsätter att röra. Hacka gräslöken och rör ner den tillsammans med riven ingefära och yoghurt, smaka av med citron, salt och peppar. Tycker du att såsen är för fast blandar du i lite vatten.

Laxspetten: Dela laxfiléerna på längden och trä upp dem på spett, bryt av spetten så att de sticker ut ett par cm på varje sida. Häll upp sesamfrön i en djup tallrik, riv ner skalet från en lime och ingefäran. Pressa ur limesaften på fileérna, låt dem suga åt sig en stund. Doppa laxen i äggvita och vänd dem sedan i sesampaneringen och avsluta med att steka dem i rikligt med smör. Salta och peppra.




Save Food - Jordkällaren - En törnrosaslumrande matförvaringsskatt



Save Food - att ta hand om maten på bästa sätt har i alla tider varit centralt för oss människor. Idag ägnar vi kanske inte så mycket tankemöda åt saken. Vi gör det bekvämt med hjälp av kyl, frys, plastpåsar, förpackningar och olika burkar. Ibland lite för slentrianmässigt och initiativ som "Save Food" ger oss en välbehövlig "remainder" om matens värde. Och visst är det så att tidigare generationers kunskap om respekten i att nyttja våra resurser,  råvaruhantering och matförvaring i mycket har gått förlorad i och med att tiderna förändrats. Ibland har jag en känsla av att vi skulle stanna upp lite, titta över axeln, ta hand om århundraden av klokskap, blanda nytt och gammalt.

Själv är jag uppväxt på landet och där är jordkällaren en naturlig förvaringskälla för potatis, sylt, marmelader, rotfrukter och inläggningar. Ett näst intill oslagbart utrymme som bevarar kyla och jordens naturliga fuktighet gör att ingenting torkar.

Igår eftermiddag när jag hämtade lillungen ute hos mina föräldrar passade jag på att besöka barndomens välfyllda jordkällare där potatisen och rotfrukter med lätthet håller sig över vinterhalvåret utan att förändras nämnvärt. Saft, sylt, gurka och marmelad står oförändrad i bra många år utan att mista sin smak och ljuvlighet. Sen menar jag förstås inte att alla ska ha en jordkällare, även om det finns moderna varianter att köpa till sin villaträdgård, men tänkvärd är i alla fall själva tanken och kanske har vi något att lära av historien:)

Jag tog några kort att bjuda er på:

I kväll lagar jag lax och ska dessutom försöka mig på att idka byteshandel!:)


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Save Food - Tävlingsrätt nummer två - vitlöksdoftande morot- och laxsoppa serverat med lime- och myntayoghurt.


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Mat är så mycket mer än att bara äta och smaka. Underbart väder lockar till utomhusmat.

Här i Söderköping där jag bor finns ett högt berg med fantastiskt fin utsikt över småstadens kullerstensgator och gamla hus. I kväll packade vi med oss all sköns ingredienser och klättrade upp till toppen för att laga mat, dofta, njuta och äta för kropp och själ.

Att laga mat på stormkök är egentligen inte särskilt mycket krångligare än att göra det hemma i köket. Med lite planering och förberedelser blir det en oslagbar matupplevelse där känslan för sammanhanget smakar av sig på det som stoppas i munnen.

Vill du inte hacka och skära på plats är det smidigaste att förbereda det som ska ätas hemma, stoppa ner i plastpåsar för att sedan bara öppna och hälla ner direkt i stormköket. Vet du att det dröjer innan t.ex slantade morötter skall ätas så häll ner några matskedar vatten i påsen så håller den sig fin.



I kväll valde vi att laga vitlöksdoftande morot- och laxsoppa serverat med lime- och myntayoghurt. Som pricken över i åt vi mjuka segkrispiga smörgåsar med färskost och skivade rädisor till. Måste säga att det smakade helt fantastiskt gott!!

Ingredienser till morot- och laxsoppan:

Buljongen från köttfärslimpan
2 laxfileér, i bitar
5 st morrötter, slantade
2 gula lökar, hackade
2 röda lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, rivna
1 färsk chilifrukt, hackad i småbitar
2 tomater
25 g smör
majsolja
tabasco
chilisås
fisksås
sweet chilisås
japansk soja
1 dl persilja, hackad
1 liter vatten
Salt
Peppar


Ingredienser till lime- och myntayoghurt:

2-3 dl yoghurt
citron, rivet skal (citronsaften tänker jag använda vid ett senare tillfälle och sparar därför tillsammans med lite vatten i kylskåpet)
mynta, torkad
salt

Servera med:
Bröd
Färskost, typ Philadelphia
1 knippe rädisor

Gör så här: Stek lök och morötter i olja och smör. Rör i hackad chili och sedan buljong. Häll på vatten till önskad mängd. Smaka av med chilisås, sweet chili, tabasco, soja och fisksås. Låt allt småputtra en stund. Blanda ner tomaterna och låt dem koka aningen mjuka. Straxt innan det är dags att servera blandar du ner lax och persilja.

Såsen: Blanda yoghurt med citronskal och mynta, smaka av med salt.

Servera soppan med en klick lime- och myntayoghurt, bröd, färskost och rädisor.


Mats passade på att fota matlagandet, kika vettja!



Buljongen från gårdagens köttfärslimpa passade utmärkt som mustig bas i soppan.



Två av tomaterna var i dåligt skick redan när maten levererades så dem passade jag på att använda i soppan.




Tips: Ta med några extra byttor, bunkar och påsar för att ta med rester hem i, själva fick Mats och jag med oss två goda lunchlådor att se fram mot.



I morgon förmiddag får ni hålla utkik, då bloggar jag om en emellanåt bortglömd och nästintill oslagbar förvaringsplats för matvaror. På kvällen sen, då äter vi lax!:)


Knappa er in på loggan nedan och besöka Save Food på Facebook?:)


Save Food - Mitt första drag - en köttfärslimpa


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Nu är första tävlingsrätten lagad i Save Food utmaningen för min del. Då blandfärs är en ganska otålig vara och inte tycker om allt för lång förvaring ofryst, valde jag att öppna tävlingen med den. Det blev en riktigt god köttfärslimpa proppad med kryddor och hela kokta ägg, serverad med lugnande yoghurt och ris. Gott minsann!

Ett tips i Save Food anda är att det är perfekt att styckfrysa köttfärslimpsskivor som blir över med lite plastfolie mellan, sen är det bara att plocka fram lagom många för den stora eller lilla magen:) ______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 ägg, hårdkokta
1 kg blandfärs
2 dl yoghurt
1 1/2 dl ströbröd uppblandat med 1 dl vatten
1 1/2 tsk spiskummin
2 msk färsk, hackad koriander
3 msk sweet chili
10 droppar tabasco
2 msk chilisås
1 färsk röd chili, hackad
2 msk japansk soja
2 gula lökar, rivna
3 tsk salt

25 g smält smör, att smöjra formen med
ströbröd

ris
yoghurt
gräslök

Nu är ju min matbudget begränsad, men det är även gott och bra för att binda ihop smeten att knäcka i ett ägg eller två.

Gör så här: Koka äggen hårda och blanda sedan alla övriga ingredienser i en skål.



Blanda smeten och lägg ungefär hälften i en smord och bröad sockerkaksform. De skalade äggen placeras i formen och sedan täcks äggen med den köttfärssmet som är kvar.

Köttfärslimpan gräddas i nedre delen av ugnen i ca 1 timme i 225 grader. Om du vill kan du vända limpan mot slutet och stjälpa upp den på ett ungssäkert fat och låta den gräddas gyllene på ytan. Placera gärna grönsaker eller något annat gott i hålet som blir.



När limpan är klar finns det ganska mycket buljong som ligger och skvalpar, häll gärna av den ner i en burk och förvara den i kylskåpet (ett par dagar går bra) eller i frysen.



Då både Mats och jag har med oss matlådor till jobbet gjordes två ordentliga luncher till oss båda.



Om du lättare vill hålla reda på vilka ingredienser som gått åt och vilka som är kvar kan du kika på listan med råvaror som jag publicerat tidigare. Jag stryker över och skriver kommentarer vartefter.

I morgon tar vi oss en tur genom småstaden här där jag bor, klättar upp på höga berget och använder buljongen som blev över från köttfärslimpan:)


Save Food - Råvarorna


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Oj, så mycket god mat jag har hemma hos mig just nu:)

Leveransen till "Save Food" tävlingen dök upp som planerat igår och jag har radat upp på hyllor och stuvat kylen och frysen fullproppad. En del av matsvinnets akilleshäl är att vi konsumenter inte riktigt vet hur maten ska förvaras för att hålla så länge som möjligt.

Själv har jag för vana att läsa på förpackningen där det oftast finns en upplysande text om hur just den varan skall förvaras. Tittar vi på några av ingredienserna i tävlingen mår (kanske lite oväntat) t.ex. torkade aprikoser och mandel bäst av att vara svalt, så är det även för olja, citrusfrukter, paprika och äpplen. Kött, korv, ägg och grädde skall förstås läggas kallt. Rotfrukter så som morötter och palsternackor ska placeras svalt, mörkt och gärna luftigt (ligger den för tight ruttnar den lätt) men i en plastpåse så att de inte torkar. Tvärtom är det för lök som absolut inte ska förvaras i påse då den är känslig för mögel. Rädisor gör man gott i att knipsa av blasten på så att bladen inte suger näring av roten. Tomater däremot mår bäst och smakar godast om de får ligga i en skål i rumstemperatur.

Alla underbara kryddor i kruka som ingår i tävlingen placerade jag ihop med tomaterna på bänken, nu gäller det bara att vattna dem ordentligt så att de inte torkar;)

Brödet, laxen, torsken och ingefäran ligger i frysen. Att frysa in ingefära i en plastpåse är perfekt, skölj den noga innan bara så kan du ta ut den när du behöver den och riva den direkt (frusen) ner i maten (inga förtorkade russiningefäror som ligger och skramlar i kylen här inte;).

Nåväl....bloggar några bilder från igår så får ni också se!

Framåt kvällen idag kommer första tävlingsbidraget med recept och middagsbilder.





Ingredienserna i "Save Food" tävlingen

I kväll levereras tävlingsingredienserna till mig men redan igår fick jag en liten smygtitt på vad kassarna innehåller. Det visade sig vara en hel rad med godsaker. Att trixa ihop maten till sju middagar utan att slänga eller lägga till något kommer definitivt att bli en god och glad utmaning:)

 

Varsågoda att ta er en titt ni också:

 

1 kg morötter - 5 st till soppan, 2 st till laxen, 2 till kycklingen

1 kg gul lök - 2 st använda till köttfärslimpan, 3 st till laxen, 1 st woken,

1 kg röd lök - 2 st till soppan, 3 st till laxen, 3 st till woken, 1 till kycklingen

2 st vitlökar - 2 klyftor till soppan, 2 klyftor till laxen, 3 till risotton, 3 till kycklingen

1 påse schalottenlök - 3 st till risotton, 4 st till woken

Rödkål - (jag fick en burk Felix, 500 g), använd till woken

Ingefära, en stor bit till laxen, en bit till risotton

Färsk spenat - till torsken

1 kruka basilika - 1/2 till woken, 1/2 till kycklinge,

1 kruka koriander - 2 msk använd till köttfärslimpan, till kycklingen

1 kruka bladpersilja - 1 dl till soppan, till kycklingen

liten påse färsk chili - (jag fick 9 st) 1 st använd till köttfärslimpan, 1 st använd till soppan, 1 st till laxen, 1 st till risotton, 1 st woken

1 kruka gräslök - några msk till köttfärslimpan, 1/2 till laxen, lite till kycklingen

1 kg tomater - 2 st till soppan, 2 st till laxen, 4 st till kycklingen

3 st lime - 1 st till laxen, 1 st till risotton, 1 st till torsken

1 romansallad - till laxen

800 g fast potatis (jag fick 500 g)

1 purjolök - 1/2 till kycklingen, 1/2 till torsken

2 röda paprikor - till woken

1 påse sockerärtor - till woken

1 knippa rädisor - till soppan

2 st palsternackor - till laxen

2 äpplen - till fläskfilén

2 citroner - skalet från 1 till soppan, saften till laxen, saft till risotton, till torsken

500 g grön sparris, till risotton

1 kg Mjölig potatis

800-1000 g laxfilé - 2 st filéer till soppan, 6 st till laxen

800-1000 g torskfilé

1 burk äkta krabbkött  - till torsken

1 st kyckling 1-1,5 kg

Chorizo ca 300g - till woken

800-1000g fläskfilé

600-800 g blandfärs

1 pkt ris/äggnudlar - till woken

1 fl fisksås - 1/2 dl till soppan, 2 msk till woken

1 fl olivolja - till laxen, till risotton, till kycklingen

1 fl majsolja - någrgra msk till soppanl, 4 dl till laxen, 2 dl till risotton, till torsken

1 fl sweetchili - 3 msk använda till köttfärslimpan, några msk till soppan, 1 dl till risotton, 2 msk till woken

1 fl kinkkomansoya (jag fick japansk soja) - 2 msk använda till kötfärslimpan, några msk till soppan, 1 dl till risotton, till kycklingen

1 fl heniz chilisås - 2 msk använda till köttfärslimpan, några msk till soppan, 1/2 dl till risotton - några dl till woken

1 fl tabasco - 10 droppar använda till köttfärslimpan, ca 10 droppar till soppan, 10 droppar till risotton, till woken

12 ägg - 5 ägg använda till köttfärslimpan, 4 gulor och 2 vitor till laxen, 3 st till torsken

500 g smör - 25 g använt till köttfärslimpan, 25 g använt till soppan, till risotton, till woken, till torsken

3 dl turkisk yoghurt (jag fick en liter) - 2 dl använda till köttfärslimpan, 3 dl använt till soppan, 2 dl till laxen, 3 dl till kycklingen

3 dl vispgrädde - till fläskfilén

3 dl gräddfil - till woken

200 g färskost - till soppan

1 påse sesamfrön - 4 dl till laxen

1 st grovt bröd - (jag fick ljust bröd) - till soppan

100 g torkade aprikoser - (jag fick 200 g) - 1/2 påse använd till risotton, 1/2 påse till kycklingen

1 dl skalad mandel - (jag fick 200 g med skal) - 1/2 påse använd till risotton, 1/2 påse till torsken

1 burk spiskummin - 1 1/2 tsk använd till köttfärslimpan

1 burk curry - använt till kycklingen

Matvete - 4 dl använt till kycklingen

100 g Parmesan - (jag fick 200 g) - till risotton

Mynta - ca 1 msk till soppan

Basmati-ris - 4 dl använt till köttfärslimpan, 4 dl anvät till risotton

Ströbröd - 2 dl använda till köttfärslimpan



Titta gärna in på de andra bloggarna som deltar i tävlingen!


Salt&Peppar

Lyxlagat

Husmorsorna


I morgon får ni se bilder på matleveransen och så smakar vi av några ingredienser i det första tävlingsreceptet:)

 



Save Food - häng med på en spännande och intensiv matlagarvecka!


Foto: Mats / bevemyrs blogg

Nu ska jag berätta vad det är för spännande grejer som händer här på bloggen i veckan.

Toppits har startat ett projekt "Save Food" som ska hjälpa oss som äter och konsumerar att ta hand om maten på ett bättre sätt. Ganska ruskiga siffror visar att vi slänger ungefär 20% av det vi handlar hem.

Grunden för själva kampanjen är att Toppits har låtit genomföra en studie i Sverige, Tyskland, Spanien, Frankrike, Österrike, Belgien och Ryssland. Undersökningen visar att vi konsumenter gärna faller för frestelser när vi handlar. Det som lockar oss extra mycket är varor som exponeras på ett tilltalande sätt, specialerbjudanden och rea (måste erkänna att jag absolut är en av dem:). Det vi slänger mest är grönsaker, hemlagad mat, frukt, bröd och bakverk.

Du som håller med om att vi måste bli bättre på att hantera maten kan redan nu gå in på den nylanserade Facebooksidan "Save Food" (här) där Toppits skänker 10 kronor till Stadsmissionen för varje person som tar sällning mot matsvinnet. Här kan du även ta del av tips som gör att man kastar mindre mat.

Nå, vad har nu det här med bevemyrs blogg att göra, jo, som ett del i projektet har Toppits valt ut fyra Svenska matbloggar att tävla mot varandra. Kocken Anders Leven har komponerat sju middagar för fyra personer. Recepten är hemliga för oss bloggare, däremot kommer vi att på tisdag få själva ingredienserna huller om buller i matkassar.

Själva utmaningen går ut på att vi under en veckas tid ska laga (utifrån maten i påsarna) sju läckra måltider. Utgångspunkten är kort och gott att kasta så lite mat som det bara går, tillsätta så få extra ingredienser som möjligt och få maten att smaka underbart. Den 23 maj koras vinnaren och den som vill kan då även ta del av filmer där Anders Leven lagar matkassarnas ursprungliga recept.

Jag kommer förstås att blogga varje dag, visa vilka råvaror jag använt och vilka som är kvar, fota och redogöra för recept!

På onsdag kommer första tävlingsinlägget och sedan är det bara för er att hänga med, det lär bli en spännande och intensiv matlagarvecka!;)





Kladdkaka med jordnötsglasyr


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min svägerska fyller år och ska fira med stort kalas. Som avslutning på festen tänker hon bjuda på tårtbuffé. Jag anmälde mig tidigt som frivillig bagare och fick sedan fria händer. Redan nu kan jag avslöja att den här kladdiga vääääldigt goda chokladkakan med sötsalt jordnötsglasyr kommer att bli en av läckerheterna på dessertbordet!

Låt dig väl smaka!;)

I nästa inlägg tänker jag berätta om någonting riktigt kul och spännande som händer här på bloggen redan i nästa vecka!:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl

Glasyr:

100 g smör, smält
3 dl florsocker
2 dl jordnötssmör
1 1/2 dl jordnötter (salta), hackade

Choklad att ringla över


Gör så här: Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Rör ihop ingreiensrna till kakan och grädda den ca 30 minuter (vill du ha den mer lös så gräddar du den kortare tid) i 175 grader. Låt kakan svalna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred den på kakan. Smält choklad och ringla över. Servera gärna med grädde.


Ost- och vitlöksfylld rulltårtsbiff


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ibland blir man sådär extra glad. Det blev jag för några veckor sedan då det damp ner ett tjockt kuvert i min brevlåda. Brevet var fyllt med en mängd riktigt läckra recept och kom från Ann-Christine Petersson, en av alla er trevliga läsare här på bloggen.

Jag började med att laga en av Ann-Christines favoriter, "Ostfylld skivbiff" (själv tycker jag rulltårtsbiff passar bättre:),  taget ur en gammal Allastidning och serverat många gånger sedan dess. Själv har jag hunnit med att laga den ett par gånger och håller med Ann-Chrisitne, verkligen jättegott! Ett plus i kanten är att det är lätt att variera fyllningen (genom att t.ex. ta senap, ost och lök istället. GOTT!) och att det dessutom ser riktigt spännande och elegant ut:)

Det kommer fler av Ann-Christines recept vartefter, så håll utkik!;)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 dl havregryn
1 1/2 msk potatismjöl
1 1/2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Fyllning:

5 soltorkade tomater i olja, hackade
1 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl riven västerbottenost

smör, smält att ringla över

eller en annan variant som också är jättegod

1-2 hackade gula lökar
Din favoritsenap t.ex. Dijonsenap
ost

Gör så här: Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en skål. Låt svälla en stund. Förbered under tiden fyllningen. Blanda havregrynsröran med nötfärs, ägg, salt och peppar. Olja in ett bakplåtspapper och kavla ut färsen, ca 30x30 cm, fördela fyllningen över färsen (gör du senapsvarianten så brer du på ett tunt lager senap över färsen, strör på hackad lök och hyvlar ett lager ost uppe på allt) och rulla ihop till en rulltårtsliknande rulle. Ta bakplåtspappret till hjälp och för över rullen till en ugnsfast form, lägg om så önskas skivad squash och hackad paprika runt. Salta och peppra. Smält smör och ringla över köttet och grönsakerna. Stek i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Lägg ev på minitomrater, ringla på balsamvinäger och stek ytterligare i 10 minuter. Skär rullen i skivor och servera tillsammans med potatis/ris och en sallad.

Esters goda



Foto: Kairn / bevemyrs blogg


Jag bakar ofta och gärna i långpanna, en av de absolut största fördelarna som jag ser det är att man genom bara några enkla moment får en hel mängd oftast väldigt läckra små kakor.

Just därför, bara för att det är så enkelt och gott, har jag samlat på mig en hög med recept på riktigt goda långpannekakor. Esters goda är en av dem - en fin kaka med saftig botten och len smör- o ägg-glasyr!

Varsågoda!

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Botten:
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl hett vatten

Glasyr:
200 g smör, smält
2,5 dl strösocker
2 äggulor
4 msk vaniljsocker

Riven choklad eller kokos
Hallon


Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, rör ner övriga ingredienser (först de torra och sist vattnet) och bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda i 175 grader i 15 - 20 minuter.

Lägg smör, socker, vaniljsocker och äggulor i en kastrull och låt allt sjuda på svag värme tills smeten tjocknat. Bred på den avsvalnade kakan, strö på riven choklad eller kokos. Skär i bitar. Garnera med hallon.


Supergoda gyros


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Vackert väder och en muurikkapremiär som verkligen heter duga. Supergoda gyros gjorda på mört kött, nygräddat bröd, sallad och vitlökssås. Perfekt mat att fixa till utomhus, ljuvliga dofter som dansar runt och gör att man blir galet hungrig. Gyros som sedan dessutom smakar precis som man tänker sig att det ska göra. Har du ingen muurikka går det förstås alldeles jättebra att göra det hemma på spisen också:)

Glad första maj allesammans!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Bröd, 4 st:

25 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca 4-5 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en bunke, rör ut den med ljummet vatten, knåda in övriga ingredienser. Låt jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar och platta eller kavla ut varje del till en ca 20 cm bred cirkel. Grädda (i stekpanna eller på en muurikka) i lite olivolja några minuter på varje sida.

Tips: Vill du kan du göra klart degen hemma och plocka med dig i en plastpåse tills det är dags att grädda den på muurikkan, använd då kallt vatten för att dra ut lite på jäsprocessen.


Kött:

500-800 g fläskkött (tex benfri fläskkotlett, grytbitar eller dyl.)
Smör eller olja till stekning

Gör så här: Stimla köttet och stek det sedan i lite smör eller olja, strö på gyroskrydda efter tycke och smak. Smaka av med salt.

Tips: Det är jättegott att göra gyros på kycklingfilé också!

Gyroskrydda:

2 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk paprikapulver
1/2 msk vitlökspulver
1 msk torkad persilja
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 tsk malen kanel
1 tsk salt

Gör så här: Blanda allt och förvara kryddan mörkt och i en lufttät burk tills det är dags att använda den.

Sås:

5 dl turkisk yoghurt
2-3 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar

Gör så här: Blanda yoghurt och vitlök, smaka av med salt och peppar.

Tips: Tycker du om det lite syrliga är det gott att smaka av såsen med lite vinäger.

Grönsaker:

Gurka
Tomat
Lök
Sallad
Fefferoni


Gyros:

Gör så här: Lägg ett bröd på en bit folie eller bakplåtspapper. Fördela kött, tomat, sallad, gurka, fefferoni, lök och sås på brödet. Vik in kanterna och linda folie eller papper runt så att rullen håller ihop.



RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen